Zobacz pełną wersję : D3s, jasne stałki i Back Focus z lampą
Mam mały ale irytujący problem. Przy szkłach 35 i 85 (oba 1.4) i zapięciu sb700 aparat dostaje świra i ustawia przeważnie jakiś 5cm BF, często jest kompletne mydło i ostrość nie wiadomo gdzie.
Generalnie mam wrażenie, że po zapięciu lampy aparat jakby przestał zwracać uwagę na wprowadzone korekcje AF w body (35 na minus 11, 85 na minus 16). Z lampą muszę zjeżdzać z korekcją o ok 10 pkt w dół, choć i wtedy z celnością jest różnie i nieprzewidywalnie...
Ma ktoś jakieś pomysły ?
Moze to tem sam problem co z SB900, wylaczyc wspomaganie w lampie i sprobowac czy dalej sa problemy :)
krolewicz
11-09-2011, 10:03
ja bym zaczął od update'u firmware, ktoś opisywał podobny problem i pomogło
Nic nie pisałem o wspomaganiu lampy bo go nigdy nie używam zatem ten znany bug u mnie odpada.
Firmware mam 1.01 więc chyba najnowszy...
Ja mam coś podobnego, ale z S5pro, S30/1.4 i SB-800 :|
Ok, tylko taka sytuacja z flagowym modelem Nikona i co najśmieszniejsze topowymi szkłami systemowymi jest już chyba lekką parodią...
Ideologia N
11-09-2011, 12:29
Ok, tylko taka sytuacja z flagowym modelem Nikona i co najśmieszniejsze topowymi szkłami systemowymi jest już chyba lekką parodią...
BTW Flagowym modelem jest D3s (czyli ten szybszy) a nie D3x (ten z większa matrycą) ? Czy oba naraz?
mateo912
11-09-2011, 12:49
BTW Flagowym modelem jest D3s (czyli ten szybszy) a nie D3x (ten z większa matrycą) ? Czy oba naraz?
Oba na raz.
Flagowy reporterski ->d3s
Flagowy studyjny ->d3x
Lekka korekta - sytuacja taka ma miejsce tylko w przypadku fotografowania w świetle sztucznym. W świetle dziennym jest wszystko w porządku i trafia z zadaną wcześniej korekcją.
Nowart takie szkła i taka pucha i jakaś mikroregulacja.Do d700 wpinałem 24-70,70-200,85/1.8 i nigdy żadnej mikroregulacji.Nie kupiłbym tych obiektywów gdybym miał ustawiać mikroregulację.Teraz kupowałem 35/1.8 w fotojokerze,zrobiłem 220 zdjęć trzema egzemplarzami,pojechałem do domu,obejrzałem zdjęcia i dopiero się zdecydowalem.Taki sprzęt i takie problemy,normalnie porażka.Nie potrafię pomóc ale jestem podłamany Twoimi problemami.Myslałem że w tej klasie sprzętu takie sytuacje nie mają miejsca.
Lekka korekta - sytuacja taka ma miejsce tylko w przypadku fotografowania w świetle sztucznym. W świetle dziennym jest wszystko w porządku i trafia z zadaną wcześniej korekcją.
A jeśli w świetle sztucznym nie masz lampy to jest ok ??
Może działanie algorytmów AF zależy od WB.
Nowart takie szkła i taka pucha i jakaś mikroregulacja.Do d700 wpinałem 24-70,70-200,85/1.8 i nigdy żadnej mikroregulacji.Nie kupiłbym tych obiektywów gdybym miał ustawiać mikroregulację.Teraz kupowałem 35/1.8 w fotojokerze,zrobiłem 220 zdjęć trzema egzemplarzami,pojechałem do domu,obejrzałem zdjęcia i dopiero się zdecydowalem.Taki sprzęt i takie problemy,normalnie porażka.Nie potrafię pomóc ale jestem podłamany Twoimi problemami.Myslałem że w tej klasie sprzętu takie sytuacje nie mają miejsca.
Trochę demonizujesz - mikroregulacja AF w puszce właśnie po to jest aby mieć możliwość dostrojenia swoich szkieł bez żmudnego udziału nie zawsze skutecznego serwisu. Dziwią mnie klienci, którzy testując szkło przed zakupem rezygnują z niego bo trzeba ustawić korektę w body na -5 a na pytanie dlaczego odpowiadają, że "chciałbym mieć szkło , które trafia idealnie bez korekcji". Jakieś totalne fantasmagorie i nieznajomość zagadnienia...
Poza tym nie porównuj ciemnych szkieł f/2.8 do stałek f/1.4. Ba! Rzekłbym nawet , że nie ma co porównywać szkieł f/1.8 do f/1.4 bo ich AF jest znacznie pewniejszy. Porównywałem niejednokrotnie zwykłą 35/1.8 do 1.4 i niestety ale 1.8 jest nie dość, że lepsza optycznie na pełnej dziurze to i trafia niemal zawsze. Z 35/1.4 jest już różnie.
Niestety ale teorie o niezawodności AF w Nikonie to wielka fikcja, przynajmniej na ultrajasnych, najnowszych konstrukcjach. Ani to optyczny fenomen na jaki się zapowiadały, ani AF na topowych puszkach nie celuje lepiej niż w Canonie na analogicznych korpusach. Jedyne co Nikonowi wyszło fenomenalnie poza jakąkolwiek konkurencją to 14-24 i nic poza tym.
Nie twierdzę, że jest źle - to świetny sprzęt, ale do wszelkich zachwytów trzeba podejść z ostrożnością.
A jeśli w świetle sztucznym nie masz lampy to jest ok ??
Może działanie algorytmów AF zależy od WB.
Tak, przy świetle mieszanym bez lampy jest idealnie (oczywiście o ile można tak określić działanie najjaśniejszych, nowych stałek Nikona...)
Tak, przy świetle mieszanym bez lampy jest idealnie (oczywiście o ile można tak określić działanie najjaśniejszych, nowych stałek Nikona...)
A co by było jakbyś na aparacie ustawił WB na światło sztuczne ??
Jestem informatykiem i w komputerach to często próbuję takich głupich kombinacji.
Co dziwniejsze to czasem one działają ;)
Nic nie daje, zmienia się co najwyżej na jeszcze bardziej nieprzewidywalny rozstrzał...
. Jedyne co Nikonowi wyszło fenomenalnie poza jakąkolwiek konkurencją to 14-24 i nic poza tym.
-chyba bym jeszcze 70-200 vrII dołożył.Może nie jest fenomenalny ale poza konkurencją chyba tak.Nowart nie mialem styczności z nowymi stałkami 1.4.W zoomie Nikona nie ustawialem nigdy mikroregulacji gdyż nie musiałem a i możliwość rozjechania na innych ogniskowych spora.Zdziwilem się że w stałce za 6kzł trzeba to robić i tyle,ogólnie wiem do czego służy mikroregulacja w body,używałem w Tamronie,Sigmie a w Nikkorach odpukać jeszcze nie.
bucefal14
12-09-2011, 15:56
. Jedyne co Nikonowi wyszło fenomenalnie poza jakąkolwiek konkurencją to 14-24 i nic poza tym.
-chyba bym jeszcze 70-200 vrII
chyba... ale 70-200 IS II Canona to tez nie byle jakie szkiełko...
chyba bym jeszcze 70-200 vrII dołożył.Może nie jest fenomenalny ale poza konkurencją chyba tak..
Chyba jednak nie. Canonowski IS II jest lepszy pod paroma względami ale odłóżmy to na bok bo zaraz zlecą się systemowe trole i będzie afera :)
milczek77
12-09-2011, 19:33
u mnie d3s świruje jak mam wspomaganie AF w lampie wlączone
Ideologia N
12-09-2011, 20:26
Ja mogę dodać cokolwiek to pomoże, że mi nie łapało ostrości jak robiłem fotki C1DII 580EX z tym że miałem lampę przypięta bokiem (w stylu paparazzi). Wiem ,że wtedy to podświetlenie z lampy rzadko łapie punkty AF bo wypada w innych miejscach.
Czyli, że jak? Jakoś inaczej lampę w sanki wpiąłeś?
Ideologia N
12-09-2011, 20:58
Czyli, że jak? Jakoś inaczej lampę w sanki wpiąłeś?
Podpinasz szynę za 25 zeta. do tego obowiązkowo markowy kabel marki w tym przypadku ...C. Czyli to wygląda mniej więcej jak na zdjęciu z neta:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://joelvanvliet.com/wp-content/uploads/2011/05/paparazzi.jpg)
ja widać na pierwszym planie- lampa lezy na aparacie bokiem. Trochę OT bo mam takie skłonności, ale mówiąc w dużym skrócie myślowym, to może jest problem z łapaniem kresek wspomagania AF przez punkty AF w aparacie, co sugeruje przesunięcie względem osi aparatu lampy, albo wadę układu oświetlenia. Albo przesunięty moduł AF, albo w tych obiektywach inaczej przebiega światło wspomagania Oo.. takie pomysły rodem z NASA :)
A ja tak głupio zapytam - czy AF bardziej wariuje w gdy celujesz w żółty/pomarańczowy/czerwony obiekt? Nie ta puszka bo D700 (ale moduł AF ten sam) - ale obserwacje mam podobne jeśli chodzi o ciepłe sztuczne i słabe oświetlenie i właśnie czerwone/pomarańczowe obiekty. Ciekawe czy ten moduł/oprogramowanie nie ma jakiegoś babola (mniejsza czułość na czerwienie?), który może objawiać się także słynnym już problemem AF przy wspomaganiu z Sabiny.
Coście się tak uparli na te wspomaganie z lampy? Czytacie w ogóle posty w temacie, w których się wypowiadacie drodzy koledzy?
Zolty - już wcześniej zauważyłem sporadyczne problemy z celnością AF, kiedy w kadrze dominuje kolor czerwony, nie tylko w Nikonie, zatem nie wiązałbym tego z moim problemem.
Coś czuję, że bez wizyty na Podstępu raczej się nie obejdzie, może oni coś zdziałają.
Sapphiron
13-09-2011, 10:44
Coście się tak uparli na te wspomaganie z lampy? Czytacie w ogóle posty w temacie, w których się wypowiadacie drodzy koledzy?
Oczywiście że nie czytali, to przecież normalka na tym forum że posty są strzelane zza winkla bez przeczytania co zostało już nadmienione...
Oj nie tylko na tym forum... nie polecam w każdym razie Korexu pod tym względem. Sry za OT.
Nowart - masz puszkę/szkła na gwarancji? Jeśli nie szkoda Ci pieniędzy na kuriera to polecałbym serwis w Niemczech, a dokładnie w Dusseldorfie. Regulacja w 24-70/2.8 zajęła im kilka dni - po tygodniu wszystko miałem w rękach i co ważniejsze naprawione. Tyle że do Niemiec wysyłasz na swój koszt, a i "powrotny" to 42 EUR do zapłacenia. Ja wolałem wydać pieniądz zamiast (potencjalnie) czekać na ekspertyzę z Podstępu, która powie mi że:
a. ten typ tak ma i test za pomocą 50/1.8 w odległości 2m nic nie wykazał
b. nie mogą nic zrobić z braku sprzętu i muszą wysłać do... tak, do Dusseldorfu który jest chyba głównym serwisem Nikona w Niemczech.
Mam tylko jedno zastrzeżenie - puszka po powrocie miała syfa na matrycy wielkości małej muchy ;) który dał się wydmuchać.
https://www.nikonrepair.net/login.php?lang=pl
A do problemu ze wspomaganiem AF z SB wróciłem bo ten cholerny wzorek jest czerwony - a na ten kolor moduły AF jakoś dziwnie reagują.
Amen w temacie wspomagania.
U mnie było to samo (D3s plus 85/1.4), wyłączyłem wspomaganie lampy - pomogło, jest OK.
Moim zdaniem wspomaganie lampy nie ma nic wspólnego z problemem o którym piszecie.
Uzywam nagminnie wspomagania lampy i jest tak samo jak bez. Trzeba szukać w innym miejscu.
Dla mnie ta zależność też wydawała się bez sensu, testowałem zmiany po kilka razy i za każdym razem było to samo. Ze wspomaganiem spory BF, bez - wszystko OK. No na zdrowy rozum - niby czemu? Ale odkąd odłączyłem na stałe problem zniknął. Zauważyłem to po raz pierwszy przy wieczornym oświetleniu lamp ulicznych, ale potem w studiu podczas prób, przy ciągłym 5600K było to samo. Aha, no i lampa była na wyzwalaczu radiowym TTL i to czy prążki wspomagania były lub też nie w kadrze nie miał żadnego wpływu na błąd. Tym bardziej dziwne... (D3s, 85/1.4, SB-900)
hostman22
08-10-2011, 00:02
Nowe, G.
mnie tak wariowała 35/1.8G, po wymianie szkła problemu brak ;)
Ale to wszystko ze wspomaganiem z lampy właśnie? Dzisiaj na zleceniu muszę sprawdzić, bo mnie zaintrygowało.
Sapphiron
09-10-2011, 08:51
oj bo szkła z AF-S tak mają... W sprzęcie klasy d3 śrubokręt zachrzania jak tylko, więc po co AF-S? Nawet w d700 AF zamiata jak tylko... Wiem bo widzę wieeelką różnicę po przesiadce z d200 + C5dmk1...
krolewicz
09-10-2011, 12:04
śrubokręt na pro body jest owszem szybki, ale AF-S szybszy :)
Sapphiron
09-10-2011, 12:31
Mam inne odczucia... szczególnie po 50/1.8AF-S... moja stara 50/1.8D była sporo szybsza...
krolewicz
09-10-2011, 19:14
ja się odnosiłem raczej do d2hs + 80-200 kontra 70-200
milczek77
10-10-2011, 12:44
Nowe, G.
Topol u mnie tak samo z 85 G :-) jak uzyje lampy ze wspomaganiem to też idzie d3s w BF i tak jak pisałes wzorek nie musi byc w kadrze , BF nawet wystapi kiedy chcę w plenerze doswietlić lampą....