Zobacz pełną wersję : Pytanie amatora
Mam zamiar kupić w najbliższym czasie D70s.
Jaki program polecacie mi do obróbki zdjęć?
Jeśli chodzi o komputery amatorem nie jestem ale raczej nigdy nie zajmowałem się specjalnie obróbką fotografii, chyba że w IrfanViev:)
Chodzi mi o program do wstępnej obróbki ale niezbyt ograniczający, wiadomo że każdy chce się rozwijać.
Miło jest usłyszeć, że fajne zdjęcie się "zrobiło".
Co polecacie?
Wiem, że D70s nie robi idealnych zdjęć w jpgegach.
Nie piszcie mi proszę, żebym kupił sobie D40 bo tam śliczne zdjęcia z puszki wychodzą:lol:
Moze zacznij od Gimpa, na poczatek powinien wystarczyc. Jak sie w to wciagniesz, to sam bedziesz wiedzial na ile Ci wystarcza, na ile potrzebujesz czegos lepszego. Wiele osob na forum go uzywa wiec w razie problemow moze Ci pomoc. Wiele info jest tez dostepnych na sieci, wpisz tylko w google.
O tyle się nie zgodzę z ArtX, że GIMP może onieśmielać. Ja jakoś nie potrafiłem się w niego wgryźć. Ale może to tylko ja.
Jeśli chcesz robić NEF, to zainstaluj sobie darmowy Rawshooter Essentials. W nim zrobisz podstawową obróbkę (ekspozycja, balans bieli). Zachowasz jako TIF i resztę obróbki (wykadrowanie, prostowanie) w dowolnym innym programie (darmowym - Faststone, Irfan, Serif Photoplus itp. - dużo ich jest. sprawdź w linkowisku/ linkowni).
O konkrety pytam, bo nie wiem, czy zależy Ci na "klasycznej" obróbce (światło, kontrast), czy na bajerach typu "bąbelki" - zmiana tła, rozległy retusz, efekty "artystyczne".
Ja sam kupiłem niedawno Bibble Lite (70 dolków). Jest to bardzo dobry, (w miarę) szybki program o dużych możliwościach, aczkolwiek troszkę może onieśmielać na początek, choć na pewno nie tak jak Photoshop czy GIMP. Z tym, że Bibble służy tylko i wyłącznie do obróbki NEF.
Paweł
Polecam ci program COREL PAINTSHOP PRO X .Mozna sciagnac triala z www.dobreprogramy.pl
Pawel tak sie składa ze bibble obsluguje zarówno nef jak i jpg :-)
Mam zamiar kupić w najbliższym czasie D70s.
Jaki program polecacie mi do obróbki zdjęć?
Zobacz Nikon Capture. Jest wersja 30 dniowa
Pawel tak sie składa ze bibble obsluguje zarówno nef jak i jpg :-)
Ehm, ehm... Jeszcze nie dopiłem kawy o poranku. ;)
Chodziło mi o to, że przeznaczeniem Bibble jest głównie obróbka plików RAW, a nie zabawa w efekty.
P.
Na początek polecam Picasa, jest to bardzo przyjemny i DARMOWY programik do przeglądania katologowania i podstawowej obróbki JPEG i RAW.
Polecam ci program COREL PAINTSHOP PRO X .Mozna sciagnac triala z www.dobreprogramy.pl
Używasz tego programu?
W sumie też nad nim myślałem, cena też nie jest zabójcza więc czemu nie?
Ktoś ma jakieś przeciw jeśli chodzi o ten program?
Nie zależy mi na tym żeby program był darmowy, do 500zł mogę na niego wydać, zależy mi na tym żeby był po polsku( wystarczy że będę się męczył z aparatem:) ) i możliwie funkcjonalny.
Ściągam właśnie triala na dysk, zapoznam się troszkę.
Tak uzywam, poszlo info na pw. pozdr
Master, jesli masz w rodzinie (w domu) kogoś kto jest uczniem, studentem lub nauczycielem to zainteresuj się pakietem Corel X3 (Corel Draw - grafika wektorowa + DTP w ograniczonym zakresie, Corel PhotoPaint - obróbka grafiki bitmapowej i zdjęć, RawShooter Essential do RAWów + dużo innych miłych rzeczy) za ok. 350 PLN - trial na 30 dni jest dostępny na stronie corela (dostępna również polska wersja)
Kraftsman
13-02-2007, 11:28
Ja używam Capture One LE do wołania NEFa i Corel Paint Pro Shopa X (do ewentualnej dalszej obróbki).
Programem zdecydowanie wartym posiadania do katalogowanie fotek i prostej obróbki jest Picasa. Jest to w zasadzie moje podstawowe narzędzie do codziennego przeglądania i porządkowania fotek, umieszczania ich w sieci (funkcja albumów internetowych), eksportu, e-mailowania i... prostowania kadru.
No i ten Adobe Lightroom 1.0... zastanawiam się, czy nie wysupłać 199$ i nie kupić sobie tej zabawki.
Warto też wypróbować darmowy PictureProject. Na początku trzeba się do niego przyzwyczaić ale efekty są, moim zdaniem, dużo lepsze (bardziej subtelne) niż w Picasie, zwłaszcza w trybie auto.
Dla tych co nie są fanami warst typu Photoshop etc. całkiem przyjemny jest też CaptureNX, zwłaszcza po przestudiowaniu dobrej książki np. http://www.luminescentphoto.com/capturenx.html.
photofiltre bardzo dobry na początek wiele pluginów, b przyjrzysty .