Zobacz pełną wersję : D700 - komunikat o rozładowaniu baterii
Kilka dni temu wydawało mi sie, że bateria była jeszcze całkiem mocna a tu nagle po godzinie bezczynności (wyłaczyłem) na wyswietlaczu miga symbol baterii. Pomyślałem, że może faktycznie była na wykończeniu. Włożyłem drugą naładowaną. Przegladam dzisiaj sprzęt i znowu. Na pewno był wyłączony. Na właczonym wyjąłem akumulator i włożyłem ponownie - na wyświetlaczu bateria pełna. Mam dzisiaj małą robotę i boje się, że problem znowu sie pojawi. Co to moze być? Styki w korpusie czy coś poważniejszego?
Bez gripa, akumulatory nikonowskie.
remiksson
11-09-2011, 15:01
Kilka dni temu wydawało mi sie, że bateria była jeszcze całkiem mocna a tu nagle po godzinie bezczynności (wyłaczyłem) na wyswietlaczu miga symbol baterii. Pomyślałem, że może faktycznie była na wykończeniu. Włożyłem drugą naładowaną. Przegladam dzisiaj sprzęt i znowu. Na pewno był wyłączony. Na właczonym wyjąłem akumulator i włożyłem ponownie - na wyświetlaczu bateria pełna. Mam dzisiaj małą robotę i boje się, że problem znowu sie pojawi. Co to moze być? Styki w korpusie czy coś poważniejszego?
Bez gripa, akumulatory nikonowskie.
Miałem ostatnio dokładnie to samo na nikonowskiej baterii. Przeczyściłem styki, wyjąłem baterię i włożyłem ją ponownie. Wrociło do normy i dotychczas się nie powtórzyło, wiec chyba czyszczenie styków pomogło.
A firmware macie aktualne? To wygląda na znany problem pierwotnego softu 1.0.
A firmware macie aktualne? To wygląda na znany problem pierwotnego softu 1.0.
Aktualne.
A sprawdzona w menu kondycja baterii?
stachmuszel
12-09-2011, 11:26
To mi wygląda na zły styk w połączeniu bateria-body. Tego nie widać gołym okiem, ale często na takich powierzchniach tworzą się tlenki metali, tworząc warstwę izolacyjną.
Co prawda w D300 ale taka sama sytuacja, po przeczyszczeniu styków na akumulatorach, działają bezproblemowo.
samson09
12-09-2011, 17:18
Potwierdzam z d300 też tak kiedyś miałem. Styki.