PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr UV i polar do D90/18-105?

wopiga
11-09-2011, 00:57
Witam.
Po przeglądzie filtrów różnych producentów i ich różnych modeli "osiwiałem".
Do teraz nastawiony byłem na Hama filtr circular 67mm ProClass i podobny tej klasy UV, choć nie wiem czy kupowanie obydwóch ma sens. UV miał służyć jako ochronny na stałe. Doczytałem, że nie powinno stosować się polaru na już zamocowany inny?!
I teraz szczerze mówiąc pogubiłem się :sad:
Nie widziałem w opiniach w necie modeli z Hamy więc proszę o poradę jaki wybrać. Oczywiście i niestety w grę wchodzi za ile?!
Liczyłem że na polar wydam do 150PLN, UV do 100PLN.
Jedynie wiem, że raczej Hoya odpada i slim'y również.
Pozdrawiam.

igorrro
11-09-2011, 06:42
kup sobie Marumi

tomek67
11-09-2011, 07:25
kup sobie Marumi
Popieram kupiłem UV WMC i jest ok.
Gdy miałem tańszą Hoyę to nie sposób było jej doczyścić.
To Marumi nie łapie tak łatwo brudu i łatwiej usunąć jest z niego kurz.

FajaR
11-09-2011, 09:32
Często bywasz i robisz dużo zdjęć na dużych wysokościach? Jeśli nie to zastanów się nad sensem UV, do ochrony obiektywu jest dekiel. Jeśli nie masz kłopotów z "niebieskimi" zdjęciami górskimi to MZ lepiej dołożyć i te 250pln przeznaczyć na lepszy polar. Swoją drogą też dość rzadko w codziennym użytkowaniu potrzebny. Z Twoich poprzednich postów wnoszę że jesteś bardziej niż początkujący więc MZ powinieneś na początek zrobić sobie listę tego czego RZECZYWIŚCIE będziesz potrzebował. Bo szkoda kasy (choć kto bogatemu zabroni... ;) ). Mówię z praktyki, sam mam kilka pierdów w szufladzie, siakiś soczewek, filtrów (m.in. UV też) które kupiłem świeżo po zakupie aparatu i wykorzystałem góra 2-3 razy. Albo i nie...

wopiga
11-09-2011, 13:35
UV to właśnie z przeznaczeniem w góry a przy okazji jako ochrona. Choć nie jestem pewien czy to aż tak dużo daje?! Z analogówką wraz z UV nie byłem na 4000 m. więc nie wiem. Polar to dla błękitu nieba głównie, z mojego doświadczenia mało używany przy odbiciach - szyba, woda itp.

Ideologia N
11-09-2011, 13:42
UV to właśnie z przeznaczeniem w góry a przy okazji jako ochrona. Choć nie jestem pewien czy to aż tak dużo daje?! Z analogówką wraz z UV nie byłem na 4000 m. więc nie wiem. Polar to dla błękitu nieba głównie, z mojego doświadczenia mało używany przy odbiciach - szyba, woda itp.

Nie wiem czy to prawda, ale może myślimy (lub niektórzy z nas) zbyt średniowiecznie jeśli chodzi o konieczność albo użyteczność UV! Jeden z członowych i obrytych w sprzęcie i teorii sprzętowej forumowiczów na CB swego czasu napisał, że nie widzi sensu stosowania UV w cyfrowych lustrzankach, więc... może warto przemyśleć to pod innym kątem, bardziej współcześnie.