Zobacz pełną wersję : manualne szerokie szklo pod DX
Hi.
Tak sie zastanawiam czy jest jakies stare, manualne, jak najszersze szklo, niespecjalnie drogie ?
Pozdrawiam
D
Photoartbox
11-09-2011, 10:09
Szerokie pod DX i tanie? Takich nie ma. Malo tego, tanich szerokich to i pod FX tez wlasciwie nie ma. Oczywiscie dobrze byloby jakbys lepiej zdefiniowal: "niespecjalnie drogie" i "jak najszersze";) :)
Fisz 8mm od Samyanga może stare nie jest, ale jest manualne i kosztuje w granicach 900-1000zł :)
Jak dobrze poszukasz to można znaleźć jakiegoś szerokiego (17mm) vivitara, tokinę, 18mm nikkora albo 20mm nikkora. Jeśli Cię interesują zoomy to bardzo dobrze cena/jakość wychodzi tokina 11-16 no i oczywiście 18-55/18-70/10-105. Do tego jeszcze Tamron 17-50. Zależnie czego potrzebujesz.
Photoartbox
11-09-2011, 10:32
Tego wlasnie chcialem uniknac, wyliczanki. Moze warto poczekac, az autor watku sprecyzuje swoje wymagania/zasoby finansowe. Czy on chce fisza? Czy dla niego na DX 17mm to szeroko? Czy 900-1000zl, to w miare tanio? Itd....
Dziekuje za Wasze odpowiedzi.
Chcialem kupic cos szerokiego bo obecnie moj najszerszy kat zaczyna sie od 24:) Czasami nachodzi mnie ochota na robiebie krajobrazow itp ale poniewaz zadko mi sie to zdarza myslalem o zakupie jakiegos starego manulalnego taniego szkla.
Z tego co widze z formu niestety jedyna alternatywa sa sigma 10-20, tokiny 116 albo 12-24 bo nikory to juz sporo drogie.
no ja też szukałem starego manuala, ale tanie nie są. Za nikkora 20 f/3.5 trzeba niewiele poniżej 1000 zapłacić, więc jak dla mnie troszkę za dużo za to co w zamian daje.
Za to tele manuale można już w dobrej cenie kupić, a jakość bywa pozytywnie zaskakująca.
Piotrek Charchuła
12-09-2011, 19:55
Możesz jeszcze rozważyć samyanga 14mm ale moim zdaniem to już lepiej dołożyć i kupić używaną sigmę 10-20 czy tokine 12-24.
tak w pelni sie z tym zgadzam. Po dokladnym przesutdiowaniu dostepnych szkiel widze ze bez sigmy 10-20 albo tolkiny 12-24 sie nie obejdzie:)
Dizkei jeszcze raz za wszystkie pomysly.
Szerokie pod DX i tanie? Takich nie ma. Malo tego, tanich szerokich to i pod FX tez wlasciwie nie ma. )
Co więcej, szerokie spod FX stały się zaledwie normalnymi pod DX (np. kolegi pytającego 24mm). Odwrotnie niż na zakresie tele, nie ma rynku starych szerokich szkieł pod DX.
Michaelius
18-09-2011, 11:20
Jak dobrze poszukasz to można znaleźć jakiegoś szerokiego (17mm) vivitara, tokinę, 18mm nikkora albo 20mm nikkora. Jeśli Cię interesują zoomy to bardzo dobrze cena/jakość wychodzi tokina 11-16 no i oczywiście 18-55/18-70/10-105. Do tego jeszcze Tamron 17-50. Zależnie czego potrzebujesz.
17-18 to nie jest szeroko pod DXem, zwykle uniwersalne zoomy tyle maja.
Dokładnie.
Takie "cuś", ni pies, ni wydra.
Trochę dystorsji, ale niewiele bo tam gdzie najsilniejsza, to jest odcięta przez format klatki, za mało jej, żeby udawać że "tak miało być", za dużo aby udawać że jej nie ma. Automatyzacji zero.
Ale tanio w stosunku do szerokości, za 500 można kupić. Wszystko szerzej cena już wzrasta. Jeszcze jest jakaś Sigma 14/3.5 ale nie wiem jak z jakością obrazka.
Ale tanio w stosunku do szerokości, za 500 można kupić.
Koledzy starają się przekazać, że kita z 18mm/3.5 i pełną elektroniką kupisz za 250zł.
Witam Wszystkich..
Moje zakupy taniego szerokiego manualnego dx skonczyly sie... tokina 12-24:) Niestety nie znalazlem alternatywy i zakupilem okazynie to szklo.
Dziekuje wszystkim jeszcze raz za wszystkie pomysly.
Ale tanio w stosunku do szerokości, za 500 można kupić. Wszystko szerzej cena już wzrasta. Jeszcze jest jakaś Sigma 14/3.5 ale nie wiem jak z jakością obrazka.
Sigmę 14 3,5 należy omijać szerokim łukiem, niestety. Miałem, to szkło jest porażką. Praktycznie nie da się nim zrobić zdjęcia jesli świeci słoneczko, oferuje wszystkie rodzaje "zajączków" odbić, blików i podobnych. Jakość obrazka...mocno przeciętna.
Sigmę 14 3,5 należy omijać szerokim łukiem....
Kupiłem Sigmę tak na szybko aby mieć w razie czego coś szerokiego jak nabyłem sobie FX. Szkiełko ma wady i zalety. Wady to faktycznie praca przy bardzo ostrym słońcu. Bliki to można w miarę opanować bo są dość dobrze zauważalne w wizjerze i można drugą rączką sobie zasłonić. Istotniejsze jest to że przy ostrym słońcu trzeba ten obiektyw wyczuć i korygować na drabince ekspozycji „trochę na minus”. Nie przetestowałem go jeszcze na DX ale myślę że było by lepiej bo można sobie zostawić na tulipanku pierścień/nasadkę od dekielka co dałoby dodatkową osłonę od słońca. Drugą wadą jak dla mnie jest trochę za mało kontrastowy obrazek ale to rzecz gustu. Zalety to niewielka odległość ostrzenia, dobra ostrość od pełnej dziury i nie wykrzywianie obrazka. Można sobie „kreatywnie” popstrykać z bliska.