Zobacz pełną wersję : back focus - pytanie zdezorientowanego człowieka
No więc niestety dopadło i mnie.
Spełniłem dziś swoje marzenie: N80-200 2.8 D ED
Nóweczka. Cieszyłem się jak głupi.
Przy różnych ogniskowych poniżej około 200 - w miarę ok - ostrzenie jest ok.
Przy 200 - koszmar...
Zarówno z d80 jak i z d70s. Te puszki nie mają BF/FF z żadnym innym moim szkłem (d70s nie miało go także z Sigmą 70-300). A tu... ze szkłem za ciężkie pieniądze - DUPA (za przeproszeniem).
Poczytałem wątki na różnych forach. I mam mętlik. Czy BF/FF to przypadłość SZKŁA czy PUSZKI? Liczne wypowiedzi, które czytałem nie rozjaśniły mi nic w głowie - wręcz przeciwnie... połowa nakazywała regulację puszki, a połowa regulację szkła.
Zdrowy rozsądek nakazuje mi stwierdzić, że mam wadliwy obiektyw - skoro z obiema puszkami jest ten sam błąd. Przeciez przeregulowanie puszki spowoduje błedy AF z innymi szkłami.
Czyli powinienem wymienić obiektyw.
Czy mam rację?
Na forum sporo było sygnałów, że 80-200 ma BF czt też FF z cyfrowymi korpusami (szczególnie D70), więc chyba to niestety norma.
Z 80-200 to standard. Pojedź na Postępu, nie kręć sam :)
Miałem do D70 ze 20 obiektywów, tylko z tym był problem BF/FF. Po regulacji na Postepu z 80-200 było dobrze, a z innymi sie nie zmieniło i pozostało dobrze
OK czyli to puszka będzie regulowana do 80-200 tak?
Czyli powinienem wziąć całą szklarnię i zostawić na Postępu (żeby się później nie okazało, że z tym szkłem jest dobrze, a z innymi dupa)?
OK czyli to puszka będzie regulowana do 80-200 tak?
Czyli powinienem wziąć całą szklarnię i zostawić na Postępu (żeby się później nie okazało, że z tym szkłem jest dobrze, a z innymi dupa)?
Samą puszkę zawiozłem. Nie chcieli nic innego mimo moich sugestii
robin102
11-02-2007, 14:05
Wielka seria w jakiej produkuje się sprzet Nikona ma swoje prawa. Trudno utrzymać powtarzalność produkcji. Położenie elementów optycznych i mechanicznych w body o ile mieści się to w tolerancji techologicznej ni powinno powodować konieczności regulacj body. Wręcz w takiej sytuacji nie powinno się tego robić bo z innymi szkłami będzie dup... Co innego gdy jest body-babol to znaczy z każdym szkłem jest do du......y . Trzeba regulować szkła. Fragles nie oddawaj body do regulacji nawet jak serwis poprosi bo chłopaki pójdą na łatwiznę i wytrumują body body. To znacznie łatwiejsza operacja. Ze szkłem trzeba się mocno nagibać żeby zrobić to dobrze . Zajżec do instrukcji serwisowej , mieć stanowisko do kalibracji zapewniajace jakiś wzorzec do ustawień. Albo należałoby to robic pod jakieś wzorcowe body. Ale jest takowe ? Kto je ma ? Bo co z tego jak zrobią Ci pod jedną puche dobrze , a pod trugą będziesz miał ff czy bf ???
Niefart jakiś czy co miałeś Sigmy Tamrony chleb powszedni, ale Nikkor ?
...ale Nikkor ?
Ale z 80-200 Nikona to też chleb powszedni
No ja jednak za radą Winiego oddam puszkę do serwisu.
Skoro u niego dali radę wyregulować to i u mnie dadzą.
No ja jednak za radą Winiego oddam puszkę do serwisu.
Skoro u niego dali radę wyregulować to i u mnie dadzą.
Specjalistą w tym temacie nie jestem. Opisałem tylko sytuację.
ja bym chciał bardzo by ktoś z serwisu nikona zabrał głos w tej sprawie - kiedy i dlaczego ustawia się puszkę, a kiedy obiektyw. Czy zmiana ustawień nie chrzani pozostałych ustawień? dlaczego? (bo to wygląda z pozoru nielogicznie, ale musi być wytłumaczenie)
robin102
11-02-2007, 16:59
Moim zdaniem puszkę trza regulować gdy ma totalny rozjazd na bf lub ff przekracząjacy jakieś tam dopuszczalne wartości założone konstrukcyjnie dla danego modelu. W innym przypadku trza gmerać tylko w szkłach bo to ma sens.
Nie można regulować dwóch rzeczy na raz.
Z serwussa pewnie nikt pary nie puści bo to tajemnica poliszynela i wyszło by na jaw ,że chłopaki za dużo to o tym nie wiedzą . Klientów by powystraszali
reasumując:
- przy portrecie i przysłonie 5,6 lub nawet 8 i ogniskowej około 200 lub 200 mam przy ostrości ustawianej na oczy - ostrość na uszach... To taki okulistyczno - laryngologiczny BF ;) hehehe
- ja też nic z tego nie rozumiem - mam na myśli kwestię regulacji puszki, która nie powoduje zmian przy focusowaniu z innymi obiektywami - ale być może jest JAKIŚ kruczek w d70/d80, który sprawia, że prosto z fabryki ta puszka po prostu nie jest w stanie współpracować z 80-200, a po przestawieniu jakiegoś "dynksa" zaczyna.
- jutro jadę do serwisu z całą szklarnią i zobaczymy co usłyszę - na pewno Was poinformuję
- rozmawiałem tez ze sprzedawcą - w razie dalszych problemów od razu zaproponował wymianę szkła
- zastanawiam się czy nie lepiej oddać aparat lub szkło do jakiegoś "niezależnego" specjalisty, który zna się na rzeczy i mi to wyreguluje za jakiś nieduży pieniążek - ale zrobi to na 100% dobrze.
- po lekturze postów na forum po prostu boję się serwisu Nikona :( Ale mam nadzieję się miło rozczarować jutro rano.
witam.
a czy spotkał się ktoś z takim problemem d70s i 70-300vr? w tym tygodniu mam go mieć: wolałbym nie doświadczać takiej sytuacji.
podzr
robin102
11-02-2007, 21:47
Ja bym wymienił szkło na drugie . Tyle kasy i się gibać po serwuuusach. A potem na trzecie jak zajdzie potrzeba. Masz dwa body to uważaj z tym gmeraniem w aparatach. Szkło musi być GIT , a nie szukanie dziury w całym czyli w body. Potem bedziesz zachodził w głowę dlaczego na innych szklal pojawil sie BF czy FF i czy się pojawi w jaiejs ekstremalnej sytuacji . Godziny testów , sprawdzanie. Po co Ci te kłopoty ? Z grzeczności wybierasz bardziej karkolomną drogę ??? Bo ni chu chu nie rozumiem. Po tych regulacjach już Ci sprzedający może szkła nie przyjąć .Wybierz prostszą droge. Wymień szkło. Na regulacje zawsze jest czas !
a tak z ciekawości i małej zazdrosci ile dałeś ??
Dałem 3400 bez grosza
A jeśli chodzi o powody to żadna grzeczność. Po prostu czytałem dzisiaj o jeszcze 2 takich przypadkach. Czytałem też, ze regulacja w serwisie (regulacja PUSZKI) pomogła z 80-200 i nie popsuła ostrzenia z innymi. Nie kumam tego ale tak się dowiedziałem.
Nie oddam oczywiście tego szkła, ani puszki bezkrytycznie do serwisu. Najpierw porozmawiam z serwisantem, a dopiero później zadecyduję. Jeżeli nie oddam do regulacji puszki (bo szkła nie mam zamiaru regulować) to pojutrze wymienię szkło na nowe i już. A jeżeli znów się okaże, że jest problem z tym nowym to... to nie wiem co zrobię... to dołożę 2500 i kupię 70-200 VR... :)
robin102
11-02-2007, 22:14
Dałem 3400 bez grosza
Po prostu czytałem dzisiaj o jeszcze 2 takich przypadkach. :)
No sam widzisz , że o dwóch , a nie dwudziestu czy dwustu. Ja tam lubię regulować i poprawiać co spierdykoliła... wielkoseryjna technologia , ale za wyjatkiem rzeczy nowych na gwarancji gdzie mam ten komfort, że można wymienić.
Dodam jeszcze, ze to moje 80-200 posiadałem z 18-70 i 50/1.8. BF występował przy ~ 200, w pozostałych obiektywach niezauważalny.
Po regulacji używałem 50/1.4 i 85/1.4 najczęściej szeroko otwarte i było b/u
Tu (http://walusie.com/gallery/view_photo.php?full=1&set_albumName=album12&id=DSC_0653) po regulacji 200 mm przy 2.8
no u mnie to ostrość by była w tej chwili gdzieś na niewidocznym uchu :D
co to znaczy b/u?
co to znaczy b/u?
sory, takie biurowe : bez uwag
Byłem w serwisie - rano.
Opisałem problem.
Serwisant od razu powiedział: PUSZKA do kalibracji.
Powiedział, że przy krótkich ogniskowych ten BF u mnie może nie wychodzić (szkła mam takie jak w stopce) a przy dłuższych wyjdzie.
100 000 razy go spytałem czy na pewno nie rozreguluje mi działania AF z innymi szkłami. Powiedział, że nie.
To tyle. Czekam teraz na telefon z serwisu. Ma być ponoć dzisiaj.
EDIT: wróciłem właśnie z serwisu i przetestowałem szkło - to samo :( Pojutrze jadę wymienić na inne. Pucha z innymi szkłami ostrzy nadal w punkt.
Parę słów n/t samej wizyty w serwisie:
Ponieważ miałem pierwszy raz w życiu do czynienia z serwisem Nikona to myślę, że powinienem wyraźnie napisać, że wszystko odbyło się jak w cywilizowanym świecie, grzecznie i na poziomie.
Na dodatek wyczyszczono mi matówkę, która była zabrudzona - wcale o to nie prosiłem.
Dodam jeszcze, że dodzwoniłem się do serwisu bez większych problemów i dramatów około godziny 16.50 aby spytać o moje zlecenie; zostałem poinformowany, że właśnie się do niego serwisant zabiera i że w przeciągu niedługiego czasu zadzwonią do mnie. Następnie zadzwonili (za około 40 minut) i poinformowali, że wszystko zostało sprawdzone itd.
masz moze gdzies jeszcze zdjecie gdzie byloby widac ten BF z tego szkla? jesli tak to wrzuc...
to nie są cropy 100% ale pokazują problem
przysłona 5,6
Odległości ogniskowania różne (ale oczywiście większe niż minimalna ;))
Ostrość na oczy oraz na środkową bateryjkę. To tylko jedna z prób. Aby być pewnym zrobiłem tego dużo... raz na AF-C, raz na AF-S - żeby mieć pewność, że to nie przypadkiem mój błąd.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/857/bf1f56gq4.jpg)
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/6659/bf2f56re4.jpg)
jak odbierzesz z serwisu to opisz co i jak.
na poprzedniej stronie masz wyedytowany mój post z opisem wizyty i werdyktu.
wróciłem właśnie z serwisu i przetestowałem szkło - to samo :( Pojutrze jadę wymienić na inne. Pucha z innymi szkłami ostrzy nadal w punkt.
Współczuję
No więc niestety dopadło i mnie.
Spełniłem dziś swoje marzenie: N80-200 2.8 D ED
Nóweczka. Cieszyłem się jak głupi.
Przy różnych ogniskowych poniżej około 200 - w miarę ok - ostrzenie jest ok.
Przy 200 - koszmar...
Zarówno z d80 jak i z d70s. Te puszki nie mają BF/FF z żadnym innym moim szkłem (d70s nie miało go także z Sigmą 70-300). A tu... ze szkłem za ciężkie pieniądze - DUPA (za przeproszeniem).
Poczytałem wątki na różnych forach. I mam mętlik. Czy BF/FF to przypadłość SZKŁA czy PUSZKI? Liczne wypowiedzi, które czytałem nie rozjaśniły mi nic w głowie - wręcz przeciwnie... połowa nakazywała regulację puszki, a połowa regulację szkła.
Zdrowy rozsądek nakazuje mi stwierdzić, że mam wadliwy obiektyw - skoro z obiema puszkami jest ten sam błąd. Przeciez przeregulowanie puszki spowoduje błedy AF z innymi szkłami.
Czyli powinienem wymienić obiektyw.
Czy mam rację?
A ja zajrzałem do instrukcji obsługi mojego D80 a dokładniej na stronę 117, gdzie są dane odnośnie kompatybilności tejże puszki z poszczególnymi szkłami i przeczytałem jak poniżej:
"Jeśli obiektyw AF 80-200 f.2.8S (...) ma ustawioną maksymalną ogniskową podczas ustawiania ostrości w minimalnej odleglości obraz ma matówce w wizjerze może być nieostry, gdy wyświetlany jest wskaźnik ostrości. Ustaw ostrość ręcznie na podstawie obserwacji obrazu w wizjerze."
czy przypadkiem ww. uwaga nie ma również zastosowania do opisanej wyżej sytuacji ? nie jest pewien, co prawda co oznacza literka "S" i czy nie chodzi o jakąś inną wersję obiektywu...
pozdrawiam
Paweł
fragles, nie chce byc pesymista ani zlym prorokiem, ale wymiana szkla na inny egz niekoniecznie rozwiaze Twoj problem. slyszalem i widzialem, ze znaczna (jesli nie wszystkie) egz 80-200ED D N sporo traci przy dlugim koncu. Jesli wymienisz i bedziesz mial inne spostrzezenia to podziel sie ze wszystkimi.
robin102
13-02-2007, 11:11
No nic tylko wspólczuć . Takie fajne szkielko.A tu KUPA Echhhhhhh. Mają ludzie dobre egzemparze ??? Fragles poszukaj takiego umów sie z kimś na teścik-porownanie . W końcu w SZtolicy mieszkasz nie to co ja w lesie.
Zajrzę dziś do instrukcji.
Obraz na matówce jest ostry moim zdaniem.
Jakby nie było - nie może być tak, że szkło za ponad 3000 zł ma taką cechę/wadę*...
Tak jakbym kupił auto, które przy skręcie w prawo sobie radzi troszkę gorzej niż przy skręcie w lewo... bez jaj... :)
*niepotrzebne skreslić
EDIT: W Twoim poście >PawelR< jest cytat, w którym jest mowa o sytuacji przy minimalnej odległości ogniskowania. Niestety ja mam ten BF przy praktycznie każdej odległości ogniskowania. Fotografowałem z balkonu jakieś tematy typu tył samochodu i ostry był... tył tego, który stał przed tym fotografowanym :)))))
Zajrzę dziś do instrukcji.
Obraz na matówce jest ostry moim zdaniem.
Hmm, w takim razie ja chyba czegoś nie rozumiem - do tej pory myślałem, że "efekty" typu FF/BF dotyczą tylko i wyłącznie pracy AF, który to układ sygnalizuje body ustawienie ostrości a w obiektywie ostrzenie jest ustawione trochę za lub przed punktem.
W przypadku kiedy mam ostry obraz w wizjerze - równie dobrze powinien zostać odzwierciedlony przez matrycę.
Jeśli się mylę to będę wdzięczny jeśli mnie ktoś oświeci :-)
pozdrawiam
Paweł
Ja też tego wszystkiego do końca nie rozumiem... :(
Oczy mam super-sprawne... No... chyba, że się pomyliłem i rzeczywiście jest nieostry ale wydaje mi się, że taką nieostrość zauważyłbym...
Nieważne. I tak tego nie sprawdzę. Jutro jadę testować drugi egzemplarz. Jak się wścieknę to se 70-200 kupię :twisted:
Miałem odłożone na skuter....
I tak wolę rower :mrgreen:
Ja też tego wszystkiego do końca nie rozumiem... :(
Oczy mam super-sprawne... No... chyba, że się pomyliłem i rzeczywiście jest nieostry ale wydaje mi się, że taką nieostrość zauważyłbym...
Nieważne. I tak tego nie sprawdzę. Jutro jadę testować drugi egzemplarz. Jak się wścieknę to se 70-200 kupię :twisted:
Miałem odłożone na skuter....
I tak wolę rower :mrgreen:
Ja tam Cię nie podpuszczam, ale miałem kiedyś 70-200 i do dziś żałuję, że sprzedałem :-(
Nie miał żadnego FF/BF a foty były aż za ostre przy każdej ogniskowej...
P.
(jesli nie wszystkie) egz 80-200ED D N sporo traci przy dlugim koncu
Strata stratą, ale BF BFem:)
Znalazłem (szkoda, że dopiero teraz) dużo wątków na forum dpreview.com na ten temat. To dość powszechny problem z tego co widzę...
Okazuje się, że np Nikon UK i Nikon US informuje ludzi, którzy wysyłają im swoje 80-200 do regulacji, że to szkło nie było zaprojektowane do współpracy z cyfrą tylko z analogiem. I takie objawy w cyfrze będą występować i NIE DA się tego wyregulować. Niektórzy mają BFa już od 135mm, aż do 200mm. Niektórzy głównie przy małych odległościach focusowania, a niektórzy w całym zakresie. Znalazłem jak na razie może jedną osobę, twierdzącą, że nie ma tego problemu.
Czytałem nawet o jednym przypadku, w którym serwis w US ponoć... uwaga... wymienił osobie reklamującej to szkło na AF-Sa :)
Czytałem nawet o jednym przypadku, w którym serwis w US ponoć... uwaga... wymienił osobie reklamującej to szkło na AF-Sa :)
To ja bym od rana siedział na Postępu i zadał pytanie kierownikow: Czy już mam wyjmować tranparent, czy się dogadamy?
I można nadmienić, że za chwilę parę tysięcy ludzi (zarejestrowani użytkownicy nikon-forum) tu będzie.
ciekawe jest to: co ma do tego zaprojektowanie konkretnego szkła?
mnie interesuje przyczyna.
dlaczego sie reguluje?
na jakiej zasadzie działa AF?
tylko nawet nie odpowiadajcie ogólnikami - bo sie orientuję dość dobrze. Tylko nie ma w tym wytłumaczenia, czemu może ten problem wystąpić. Musi byc jakieś drugie dno - szczegół. Jestem bardzo tego ciekaw.
Rzeczywiście, cała historia jest zawiła, bo zakładając, że obraz w wizjerze jest ostry, czujniki AF zarejestrowały optymalną ostrość, to pozostaje nam złe usytuowanie przetwornika aparatu w stosunku do obiektywu. Rozumiem, że można to korygować na dwa sposoby: korygując położenie przetwornika lub korygując obiektyw - przesuwając odległość, w której pojawia się obraz za obiektywem. Skąd w takim razie sygnały o korygowaniu a to obiektywu, a to korpusu? Mam wrażenie, że gdzieś tutaj działa efekt placebo - mówią ci, że coś poprawili a tak naprawdę sprzęt przeleżakował tylko na serwisowej półce.... Dlaczego docierają sygnały o pozostawieniu w serwisie tylko body lub tylko obiektywu. Czy nie łatwiej byłoby korygować takie błędy od razu na taśmie produkcyjnej. Przecież BF/FF to raczej rzadko wada nabyta.
Rozbierałem już chyba każdy możliwy sprzęt fotograficzny, zawsze ze skutkiem w miarę pozytywnym (nigdy po złożeniu nie było gorzej niż przed :) ) i bajki jakie wypływają z serwisu w ten lub inny sposób uważam co najmniej za problematyczne. Postaram się pogrzebać w starych kontaktach - może dowiem się czegoś konkretnego, bo temat mnie już dobił.
Rzeczywiście, cała historia jest zawiła, bo zakładając, że obraz w wizjerze jest ostry, czujniki AF zarejestrowały optymalną ostrość, to pozostaje nam złe usytuowanie przetwornika aparatu w stosunku do obiektywu.
NIE. Gdyby to było tylko to, to naprawianie by "załatwiło" poprawne działanie innych szkieł.
Jest cos jeszcze czegoś nie wiemy.
Dlaczego szkła sigmy miewaja kłopoty we współpracy (podobno nie wykupili licencji - a do czego to potrzebne w szczegółach). Co ma chip w obiektywie do AF?
A moze idę złym tropem...
Dobra, ale w takim razie co - body ustawia przetwornik w odpowiedniej pozycji dla konkretnego obiektywu? Niemożliwe - przecież nie ma w miejscu osadzenia matryc takiego mechanizmu (foty bebechów można zobaczyć w sieci). Jedyne aparaty, które można by o coś takiego podejrzewać to sprzęt z antishake - tam matryca się porusza, ale tylko w 2 wymiarach. Co do chipa i af to na pewno wymiana informacji o odległości od obiektu fotografowanego, na który wyostrzył obiektyw - to wiadomo, bo chodzi m.in. o korekcję siły błysku - sprzętu z tym systemem w końcu mniej wypalają fotek w stosunku do poprzedników (korekcja siły błysku -1EV była na porządku dziennym w wielu systemach). Z drugiej strony zastanawia mnie Olek, który po upgrade firmware'u tylko w body, potrafi nie chodzić z obiektywem, w którym jest starszy FW. Mam gdzieś schematy elektroniczne Nikkora - popatrzę na ilość czujników w obiektywie, może coś mi to pomoże w myśleniu. Czas wysilić mózgownicę ;)
Ja niestety oprócz dostarczenia Wam tematu do dyskusji i dolewania oliwy do ognia nie jestem w stanie pomóc...
W kwestiach optyczno-technicznych jestem zerem - niestety.
fragles widzę, żeś Targówek, ja też i też mam 80-200 2.8, jak chcesz możemy się umówić i potestować Twoje szkło na moim body i moje na Twoim, ja na początku zauważyłem przy przysłonie 2.8 i ogniskowej w okolicach 80 lekki BF ale to olałem i zacząłem po prostu robić zdjęcia.
Co do chipa i af to na pewno wymiana informacji o odległości od obiektu fotografowanego, na który wyostrzył obiektyw
NIE, to nie to. Są obiektywy bez D, ktore nie podają tego info do body. Musi chodzić o cos innego.
sokrates
14-02-2007, 11:27
a ja tak trochę OT zapytam z ciekawości (nie znam się i mogę nie wiedzieć) czy w analogowych puszkach też może być FF/BF? jak dotą nie zauważyłem, ale doświadczenia nie mam za wiele i szkieł też, ale warto wiedzieć na przyszłość przy okazji jakichś szklanych zakupów? Przepraszam z góry jesli moje pytanie komuś wyda się lamerskie itp :-)
OK, ale ja tylko piszę, że chip raczej ma się nijak do ewentualnego BF/FF. Wiadomo - nie ma chipa, nie ma D i pracuje tylko "stary" TTL
Adam Trzcionka
14-02-2007, 13:25
zmartwię was, czy ucieszę - ale jednak się da. mam pompkę 80-200 D ED, kupioną niedawno od jednego z forumowiczów. przy 2.8 nie jest to demoniczna żyleta, ale ostrość jest absolutnie akceptowalna, za to obce temu szkłu są wszelkie FF, BF, zarówno z D200 (fot. nr 1) jak i D50 (fot. nr 2, prezentowane także w dziale Sport). jestem zachwycony możliwościami tego obiektywu, tym bardziej łącze się we współczuciu z tobą Bartku. wymień i koniecznie solidnie zbadaj przed zakupem.
1.
źródło (http://img157.imageshack.us/img157/4854/93946964mq4.jpg)
2.
źródło (http://img365.imageshack.us/img365/8148/61891709xd5.jpg)
Ja mam 2 pierścienie na D200 i żadnych problemów - ostrzy w punkcik - czy to znaczy że jestem szczęściarzem???
Nie mam już BF
Ani FF
Nie mam też pieniędzy już...
Jak podłączyłem 70-200 2.8 to stwierdziłem... raz się żyje
Dacie mi na na bułkę?
:mrgreen:
EDIT: teraz muszę udowodnić, że jestem go wart...
Adam Trzcionka
14-02-2007, 18:22
:lol: git!
robin102
14-02-2007, 18:40
Echhhhh ŻYZŃ na bulkę damy , ale na skuter musisz znów zbierać.
Sam myśllęm o kupnie w wakacje tego szkla , ale sie zdygałem i pewnie na dłuższej stalce z drugiej reki sie skonczy
Nie mam już BF
Ani FF
Nie mam też pieniędzy już...
Jak podłączyłem 70-200 2.8 to stwierdziłem... raz się żyje
Dacie mi na na bułkę?
:mrgreen:
EDIT: teraz muszę udowodnić, że jestem go wart...
Gratulacje ! ale..
Bulka (nawet z maslem) może nie wystarczyc. Zdecydowanie wykup karnet na silownie jeśli chcesz focic "z reki" :-)
btw: miesci Ci sie ten 70-200 do Nova5 ?
pozdrawiam,
Pawel (sasiad z Glebockiej)
no sami sąsiedzi w tym wątku (jak się okazuje) :)
Jeszcze nie przemeblowałem torby :)
Dzisiaj/jutro na pewno to zrobię bo chciałbym w weekend wyjść "do ludzi" z tym cudakiem i trochę pofotografować.
EDIT: Ja z Wincentego (mieszkam na rogu W i Kondratowicza)
Ja mieszkam na Orłowskiej przy Trockiej hehe, możemy się zmówić któregoś pięknego (podkreślam pięknego! ;) ) dnia i popstrykać albo przynajmniej poprzymierzać :). Przepraszam za OT.
robin102
14-02-2007, 22:23
Kwiatus przecież zbierasz na 105 tkę . Lepiej nie przymierzaj bo spać nie będziesz mógł.
Tego się boję właśnie :), już zaczynam kombinować ale spokojnie, może się opanuję, 105tka chyba narazie dla mnie ważniejsza, no ale zobaczę jak będę gadał po konfrontacji z 70-200 ;).
Z tym FF/BF to krecimy się w kółko, za przeproszeniem, "jak gówno w przerębli".
Też jestem ciekaw, czemu tak się czasami puszka gryzie ze szkiełkiem.
robin102
18-02-2007, 14:40
A no dla tego , że jest coś takiego jak tolerancja wszelakich regulacji i ustawień. ja body jest rozjechane na max i do tego szkło to kupa z tego wyjdzie . Trza choć jedna rzecz doprowadzić do porządku.
tumiwisizm
19-02-2007, 14:27
Odpowiedz juz poniekad padla w tym watku.
Gdy szklo jest projektowane pod analoga (gdzie to zjawisko praktycznie nie wystepuje) a podpinamy je pod cyfre - autofocus blednie ustawia ostrosc - badz tez dokladniej - ustawia ostrosc bardzo dobrze, tylko nie w pkt o ktorym myslelismy. Budowa tego szkielka odpowiada za to delikatne przesuniecie.
Zestrojenie szkla pod to 'nasze' konkretne BODY to szansa pomyslnosci rowna 50%.
W razie braku pomyslnosci - zawsze mozna wrocic do poprzednich ustawien - wiec nie ma strachu.
Koszt takiej uslugi to ok 60 zl.
chyba wszystko co najwazniejsze dla tego watku zostalo juz powiedziane - pilnujcie OT
60 zł ale gdzie?
W serwisie Nikona powiedzieli mi, że oni szkieł nie potrafią regulować (nie mają sprzętu) i że i tak wysłaliby obiektyw do Niemiec.
tumiwisizm
19-02-2007, 14:51
informacja jest zlotem - Gdynia / foto complex - google prawde wam powie
Odgrzeję trochę temat.
Na krótkim końcu w tele mam BF, a na długim FF, w środku zakresu jest OK. Da się to wyregulować w serwisie? Czy może przez regulację jednego końca pogorszy się drugi?
Odgrzeję trochę temat.
Na krótkim końcu w tele mam BF, a na długim FF, w środku zakresu jest OK. Da się to wyregulować w serwisie? Czy może przez regulację jednego końca pogorszy się drugi?
Jaki obiektyw? Jaki korpus?
Jaki obiektyw? Jaki korpus?
S 100-300, a korpus... 30D ;)
Kupiłem sobie 80-200, wypad na mecz no i zdjęcia nieostre. Początkowo myślałem, że to mniejsza głębia ostrości itp., ale w końcu zrobiłem testa i wyszło tak:
źródło (http://img25.imageshack.us/img25/2711/dsc0384b.jpg)
Jak widać masakra. Focus był ustawiony tam, gdzie miał być, czyli na najgrubszej środkowej linii (na wys. 0 mm).
Google coś nie bardzo chce ze mną współpracować, więc pytam grzecznie:
Kto mi to poprawi w okolicy tych dwóch miast - Kielce, Kraków?
Przypuszczalnie NIKT.
Na forum dpreview wyczytałem, że w USA serwis oficjalnie powiedział, ze jest to nieregulowalne. W serwisie na Postępu powiedzieli mi, że narzędzie do justowania szkieł jest w Niemczech i że w Polsce go nie ma.
Ale tak czy siak, jeśli wierzyć serwisowi w USA to dupa zbita i tyle :(
W serwisie prywatnym w Krakowie powiedzieli, że tylko serwis firmowy.
W serwisie Nikona w Warszawie pani, która odebrała za pierwszym razem, na hasło back focus powiedziała, że zrobią w ramach gwarancji (albo za 90 zł po gwarancji) w ciągu 2-3 tygodni.
a ja byłem w serwisie Nikona i owszem - przyjęli do kalibracji, po czym oddając mi szkło powiedzieli, że oni nie są w stanie go skalibrować. Sprawdzili tylko puszkę (bo byli pewni, że to puszka) ale pucha była ok. Nawet nie wiedzieli o tym, że z tym szkłem są takie problemy... serwis...
W instrukcji aparatu przypuszczalnie masz adnotację, że problemy z tym szkłem mogą się pojawiać.
No ale w większości wypadków problem jest z puchą, więc Postępu może pomóc.
W większości owszem może tak, ale w przypadku tego szkła niestety bywaja problemy niezwiązane z puchami.
Spróbuj - może zdarzy się cud i będzie gitara po regulacji puchy.
Ale jeżeli z innymi szkłami twoja pucha działa w punkt to regulacja jej do 80-200 rozjedzie ją z pozostałymi.
Hej posiadam AF 80-200/f2.8 D ED ( ostatnia pompka)
Czytając różne posty na temat tych obiektywów zrobiłem kilka fotek testowych.
Przykładowe 2.8 na 200mm - odległość mniej więcej minimalna - wrzucone tylko w picasaweb - nie obrabiane
1. http://picasaweb.google.com/arsiser/2880200D?feat=directlink
Hej posiadam AF 80-200/f2.8 D ED ( ostatnia pompka)
Czytając różne posty na temat tych obiektywów zrobiłem kilka fotek testowych.
Przykładowe 2.8 na 200mm - odległość mniej więcej minimalna - wrzucone tylko w picasaweb - nie obrabiane
1. http://picasaweb.google.com/arsiser/2880200D?feat=directlink
Ale co to ma do tematu? Mamy teraz wszyscy pokazywać jak nam szkła trafiają? Problem jest nie z pompką tylko z wersją dwupierścieniową tzw "new". Producent i serwis się do tego przyznaję i ja sam przerobiłem z 7 szt. tego szkła i wszystkie były złe na 200mm na bliskiej odległości.
Nie wiem czy wiesz ale pompka D i dwupierścieniowy to ta sama konstrukcja ( w środku oczywiście) a po za tym skoro dwupierścieniowy ma problemy bo został stworzony do analogów ( jak się tłumaczą w serwisie USA) to ten mój też powinien mieć problemy - prawda?
Różnią się tylko sposobem ustawiania ogniskowej
cały śodek- soczewki- waga- rozmiary są takie same. Zapytaj w Nikonie- czy to ten sam obiektyw tylko po liftingu wizualnym.
Nie jest ten sam bo jeden ma problemy a drugi nie ma (nawet jak układ soczewek jest ten sam). Ma inny AF ("new" jest szybszy) i pewnie inny mają soft. Nowy jest też cięższy o 100g ale to ze względu na mocowanie statywowe (oczywiście to bez znaczenia w dyskusji). Miałem dwie pompki z D i trafiały idealnie i były ostrzejsze na 200mm od wersji nowej. Nowe przerobiłem 7 sztuk i żadnej nie wybrałem bo były kiepskie na 200mm. Na forum była już nie jedna dyskusja na temat wersji "new" i podsumowanie jest takie że ten typ tak ma.
kiedys kolega Slon mial w 80-200/2.8 jakies patofocusy na długim końcu. Problem istniał z korpusem D70s. Po zapięciu do D700 jak ręką odjął.
Jacek Wrzesińsk
21-03-2009, 14:58
kiedys kolega Slon mial w 80-200/2.8 jakies patofocusy na długim końcu. Problem istniał z korpusem D70s. Po zapięciu do D700 jak ręką odjął. Ja mam 2-pierścieniowego i d70s i żadnych patofocusów nie mam, i też to niczego nie dowodzi :)
Mariusz888
21-03-2009, 17:45
Ja miałem tego którego ma kolega Jacek Wrzesińsk :) i z D80 wszystko w punkt - 0 problemów z BF/FF :)
Czasami trafi się wyjątek ;)