Zobacz pełną wersję : problem z sb 800
krzysiek.net
09-09-2011, 21:07
witam moja lampa zwariowała, wyzwala błysk a fotki są ciemne przy ustawieniu na ttl i A/AA na manualu nic na pozostałych ustawieniach też lipa. Po naciśnięciu przycisku modelującego błyska a przy naciśnięciu FLASH cisza.
ma ktoś jakiś pomysł ?
Paradiso Perduto
09-09-2011, 21:50
- palnik do wymiany
- uszkodzony pomiar światła
- inna usterka
napisz/zadzwoń/wybierz się na Postępu
krzysiek.net
09-09-2011, 22:07
palnik raczej nie bo jak ustawię w tryb master to przycisk flash wyzwala lampę, próbowałem wyzwolic drugą lampę podłączając ją po kabelku ale bez skutku. Ale to nie powinno uszkodzić lampy ,chociaż ... myśliż ,że elektonika? Lampa zachowuje się jakby było brak synchronizacji. myślisz że tylko servis?
Paradiso Perduto
09-09-2011, 22:22
tutaj można gdybać i przypuszczać bez końca. w serwisie w ciągu kilku dni, może nawet kilku godzin będziesz miał pełną diagnozę.
wysyłałem do serwisu już dwie moje lampy - dawno SB-600 uszkodzony pomiar światła, a w kwietniu tego roku SB-900 - wymieniony palnik. w obu przypadkach objawami usterki było właśnie niedoświetlenie zdjęć, które nie było sygnalizowane na LCD lampy.
a próbowałeś wyzwalać swoją SB-800 przez CLS? jak się wtedy zachowuje? jest w stanie błysnąć pełną mocą?
krzysiek.net
09-09-2011, 22:36
ciekawi mnie tylko cena za taką usługę, czy jest opłata za diagnostykę ?
Paradiso Perduto
09-09-2011, 22:41
pewnie tak, ale jak wysoka, to nie wiem.
moje obie sabinki były naprawiane w ramach gwarancji.
zadzwoń do nich i zapytaj, albo poszukaj tutaj
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=169
krzysiek.net
09-09-2011, 23:04
no cóż jak zwykle gdzie czterech polaków tam pięć pogłądów, w poniedziałek jadę na postępu pewnie będzie taniej niż zakup nowej lampy (mam nadzieję).
dzięki
Paradiso Perduto
10-09-2011, 08:59
pewnie tak. napisz nam tutaj, co się podziało z lampą i jaki jest koszt naprawy
Miałem podobną sytuację z SB800,koszt naprawy w serwisie to 500 zł,czas około 2 tygodni.