Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : POMOCY! Planuję zakup 2 lamp.

skczajnik
09-09-2011, 18:37
Witam,

chciałem zakupić 2 lampy o mocy 500W + softbox'y + statywy do wykorzystywania w domu i na zewnątrz podczas plenerów. Jestem zupełnie zielony jeżeli chodzi o oświetlenie inne niż lampa błyskowa na sankach. Jeżeli ktoś mógłby mi doradzić jakie lampy zakupić oraz ewentualnie potrzebne akcesoria do robienia zdjęc w domu i na zewnątrz z wykorzystanie lamp to będę wdzięczny.
Proszę tylko nie szalejcie z cenami:)

Z góry dziękuję za pomoc.

Badol
09-09-2011, 21:25
Ja praktycznie wiem niewiele więcej niż ty ale :)
Do domu i na zewnątrz to może coś takiego jak quantuum R300/R600 dual power? Mają możliwość zasilania z sieci i z akumulatora co jest sporym plusem patrz plener.
Statyw jakiś porządny - może quantuum air 260 albo coś w tym stylu?
Softbox to polecam jakąś oktę - 80tka powinna już spokojnie wystarczyć do większości zastosowań.
Ale tak jak pisałem - ja to się nie znam.

skczajnik
09-09-2011, 22:13
mówisz, że się nie znasz, a wygląda jakbyś wiedzial o czym mówisz:) dziękuję za propozycję i zainteresowanie tematem. Czekam na inne propozycje:)

haradrimm
09-09-2011, 22:31
Mówisz o świetle stałym czy błyskowym? Bo jeśli błyskowym to moc podajesz w Ws a nie w W.
Polecam Quantuum R300+/R600+ dual power. Do tego ze 2 sofboxy, może być okta jak kolega wyżej radził, ale ja wziąłbym oprócz okty jeden 30x120 i jeden 40x80 (najlepiej z gridem). Do tego może jakiś beauty dish, wszystko zależy od tego jakie efekty chcesz uzyskać. Dodatkowo wiadomo, 2 statywy, quantuum air to naprawdę dobry wybór, do statywu warto dokupić boom, aby móc przyświecić sobie z różnych dziwnych kątów;) Jeśli zmieścisz się w kwocie jaką dysponujesz dokup sobie blendę, uchwyt do niej na statyw i dodatkowy 3 statyw. No chyba, że zawsze masz kogoś do pomocy:) Jeśli chcesz i odczuwasz taką potrzebę możesz dokupić sobie jakieś parasolki, ja tego nie używam i na razie nie odczuwam takiej potrzeby.
Aha, żebyś nie szukał te Quantuumy mają mocowanie typu bowens, więc nie będzie problemu z dokupieniem akcesoriów.

skczajnik
10-09-2011, 08:23
koledzy wasze rady wiele mi rozjaśniły:) Potrzebuję światła błyskowego, zestawy o których piszecie są całkiem drogie. Istnieje możliwość zakupu czegoś tańszego czy nie ma sensu?

Badol
10-09-2011, 08:52
No obawiam się, że taniej nie będzie jeśli ma mieć opcję studio/plener :( Pamiętaj, że tu płacisz prawie drugie tyle za akumulator (P.S. quantuum wprowadził nowy model - szybciej ładuje i na dłużej starcza). Słabiej niż 300 raczej odpada bo rozumiem, że będą to główne źródła światła. wielu twierdzi, że 300 często jest mało w plener. Ja z efektów pracy 2 x R300+ jestem bardzo zadowolony :)
Jeśli kasy jest mniej to może pomyśl o jakiś tanich reporterskich typu YN 460 czy coś takiego a do domu typową studyjną 300kę? Tak jak pisał haradrimm - kup blendę. Ja muszę kupić coś dużego. Patrzę na 180x120. Nie jest droga a daje sporo możliwości.
Ogólnie poczytaj o czym takim jak "strobing". Oczywiście nie da ci to takiej moce jak studyjne ale za to masz większą mobilność, mniejsze koszty a efekty są często świetne!

skczajnik
10-09-2011, 09:28
Badol,

pisząc o studyjnej 300 masz na myśli Quantuum PT-300?:)

Badol
10-09-2011, 09:55
To jedna z wielu 300tek, które są dostępne :)
Jest wielu producentów i sam musisz poczytać, która w przedziale kasy, którą chcesz wydać będzie dla ciebie ok. Napisałem akurat o Quantuum bo oni mają lampy dual power, które możesz zabrać w plener i które posiadam.
Ważne żeby miała mocowanie "bowens" o czym pisał haradrimm. To najpopularniejszy system mocowania wszelkiego rodzaju softów i innych akcesoriów.
Na forum jest sporo wątków związanych ze składaniem podobnego setup'u. Poczytaj, poszukaj opinii, zobacz co ile kosztuje i będziesz wiedział co i jak.
Sprawdź sobie takie strony jak np. www.fripers.pl czy www.funsports.pl
Powodzenia! :D

skczajnik
10-09-2011, 18:59
a powiedzcie co myślicie o tych lampach?

http://fripers.pl/product_info.php/info/p603_Powermate-2x300Ws---w-teren-i-do-studia-FreePower.html

Boa
10-09-2011, 19:08
Szukasz nowych :?:

skczajnik
10-09-2011, 19:11
jeżeli trafiłbym w dobrym stanie to niekoniecznie:)
Ale jeśli chcesz sprzedać to podejrzewam, że nie byleś z nich zadowolony i pewnie i ja nie będę:)

Boa
10-09-2011, 20:30
Nie no, ciekawe podejście :lol:

...widać, że nie za bardzo wiesz, co z czym się je, więc może faktycznie kupuj używek :twisted:

skczajnik
10-09-2011, 21:47
po to założyłem ten temat żeby dowiedzieć się jak skompletować zestaw, który potrzebuję. Jeżeli nie masz ochoty pomóc mi w wyborze to daruj sobie złośliwe wypowiedzi, a jeśli masz coś sensownego do powiedzenia to podziel się tym ze wszystkimi.

Wznawiam zapytanie:

Co sądzicie o takim zestawie?

http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html

Dzięki za pomoc:)

Art Erie
10-09-2011, 22:11
po to założyłem ten temat żeby dowiedzieć się jak skompletować zestaw, który potrzebuję. Jeżeli nie masz ochoty pomóc mi w wyborze to daruj sobie złośliwe wypowiedzi, a jeśli masz coś sensownego do powiedzenia to podziel się tym ze wszystkimi.

Wznawiam zapytanie:

Co sądzicie o takim zestawie?

http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html

Dzięki za pomoc:)

Na forum panuje przekonanie, że dobrej jakości "chińczyk" to Quantuum (minimum, poniżej którego nie powinno się schodzić), nieco wyżej Powelux.
Kupiłem kilka lamp Quantuma, i była to decyzja "wymuszona" ( w czasie gdy byłem zmuszony do zakupu, nie miałem $$ żeby dołożyć do Powerluxa ).
Z Q jestem zadowolony, ale P ma też swoje atuty i wady.
Jeśli planujesz zakup 2 lamp na początek , kup 2x 600Ws DUAL POWER i będziesz zadowolony.

pmpmwd
17-09-2011, 21:53
Witam,

chciałem zakupić 2 lampy o mocy 500W + softbox'y + statywy do wykorzystywania w domu i na zewnątrz podczas plenerów. Jestem zupełnie zielony jeżeli chodzi o oświetlenie inne niż lampa błyskowa na sankach. Jeżeli ktoś mógłby mi doradzić jakie lampy zakupić oraz ewentualnie potrzebne akcesoria do robienia zdjęc w domu i na zewnątrz z wykorzystanie lamp to będę wdzięczny.
Proszę tylko nie szalejcie z cenami:)

Z góry dziękuję za pomoc.

Trudno coś doradzić skoro nie wiemy jakim budżetem dysponujesz?