Zobacz pełną wersję : Podatek od sprzedaży nieruchomości
photoaction
09-09-2011, 14:47
Witajcie,
Planuję sprzedać nieruchomość, garaż murowany w cenie 40 000 zł.
Proszę o informacje czy są sposoby na uniknięcie opłaty 10% - podatek od sprzedaży nieruchomości, który chyba jest obowiązkowy?
Darowizna? Ma ktoś jakieś inne pomysły?
photoaction
09-09-2011, 15:44
a co ma do tego ślub?
a co ma do tego ślub?
Weź ślub z kupującym.;):smile:
Sprawdź najpierw, czy ten 10% w twoim przypadku jest obowiązkowy. Wszystko może zależeć od kiedy go posiadasz i jaki jest rodzaj własności.
Ostatnio sprzedawałem miejsce postojowe we wspólnym garażu podziemnym, prawo spółdzielcze własnościowe. Zakup około roku 2000. Podatek płacił tylko kupujący - 2% PCC.
EDIT: Przedzwoń do notariusza, przedstaw co i jak oraz zapytaj o wszelkie opłaty.
photoaction
09-09-2011, 20:25
Z czystej ciekawości jak cenowo stoją takie miejsca postojowe?
puchbeary
09-09-2011, 22:53
Wszystko będzie zależeć od tego kiedy go kupiłeś - na przestrzeni ostatnich lat prawo podatkowe w tym zakresie zmieniło się kilka razy i to jaki podatek zapłacisz zależy od tego na jaki przepis się załapiesz. Jeśli jest Twój dłużej niż 5 lat nie powinieneś zapłacić nic.
photoaction
09-09-2011, 23:23
otrzymalem go w spadku darowizny około 4 lat temu.
Wszystko zależy od lokalizacji, ilości dostępnych miejsc na sprzedaż, obładowania okolicy samochodami i wielu innych czynników. Nie ma ogólnej stawki.
Bodajże 2007 (coś koło tego) rok to chyba najgorszy rok na kupno lub przyjęcie w spadku nieruchomości. Wtedy zmieniało się prawo podatkowe. Jeśli w tym roku nabyłeś nieruchomość, to będziesz musiał zapłacić podatek. Możesz prawdopodobnie odpisać od niego wszystko to co od tego czasu w tą nieruchomość "włożyłeś". Jeśli będziesz pytał o podatek w US to warto zasięgnąć kilku opinii. Ostatnio zetknąłem się z przypadkiem że 3 osoby z US interpretowały sobie prawo na 3 różne sposoby. Oczywiście bez żadnej odpowiedzialności :/
Garaż to nie jest lokal mieszkalny, więc przy sprzedaży obowiązują inne zasady podatkowe niż przy sprzedaży mieszkania.
spiritwood
10-09-2011, 11:13
W Warszawie ok. 20-30k, w zależności od lokalizacji. W ścisłym centrum może być i 2x więcej - tam wynajęcie takiego miejsca parkingowego kosztuje 750 na miesiąc. Zaznaczam, że mówimy o dwóch liniach namalowanych na podłożu w garażu ;).
photoaction
10-09-2011, 11:52
W Warszawie ok. 20-30k, w zależności od lokalizacji. W ścisłym centrum może być i 2x więcej - tam wynajęcie takiego miejsca parkingowego kosztuje 750 na miesiąc. Zaznaczam, że mówimy o dwóch liniach namalowanych na podłożu w garażu ;).
kasakra jakaś..
Garaż otrzymałem pod koniec roku 2007..
Garaż otrzymałem pod koniec roku 2007..
Po upływie pięciu lat od nabycie darowizny (spadku), będziesz zwolniony z podatku od sprzedaży.
photoaction
10-09-2011, 12:12
Nie no do 2013 roku czekac nie chcę..
Ale z garażami chyba jest inaczej niż z mieszkaniami..
Nie no do 2013 roku czekac nie chcę..
Ale z garażami chyba jest inaczej niż z mieszkaniami..
Nie mówię o mieszkaniach, ale o darowiznach lub spadkach. Nie ma znaczenia czy dostałeś garaż, łąkę, pole, czy mieszkanie.
W przypadku mieszkań możesz takie darowane mieszkanie sprzedać przed upływem tych pięciu lat, bez płacenia podatku, pod warunkiem, że pieniądze ze sprzedaży lokalu mieszkalnego przeznaczysz na cele mieszkaniowe.
I pamiętaj, że od notariusza idzie info do US, że sprzedaż miała miejsce.
photoaction
10-09-2011, 15:28
A gdybym wziął pieniądze i u notariusza spisał jako darowiznę?
Czy us moze mi wejsc na konto?
Wtedy US może ścigać Ciebie za nieodprowadzenie należnego mu podatku, oraz kupującego za nieodprowadzenie PCC (czasem US sprawdza nawet czy cena zakupu nie jest zaniżona w celu uniknięcia dużego PCC). Oczywiście wszystko wraz z odsetkami.
Pod warunkiem, że US zorientuje się że jakimś sposobem się wzbogaciłeś.
Co do tego, że garaż traktuje się inaczej niż lokal mieszkalny, to nie wiedziałem. Ja przerabiałem niedawno opodatkowanie itp przy kupnie mieszkania z garażem w zestawie.
photoaction
10-09-2011, 15:56
Wtedy US może ścigać Ciebie za nieodprowadzenie należnego mu podatku, oraz kupującego za nieodprowadzenie PCC. Oczywiście wszystko wraz z odsetkami.
Pod warunkiem, że US zorientuje się że jakimś sposobem się wzbogaciłeś.
Co do tego, że garaż traktuje się inaczej niż lokal mieszkalny, to nie wiedziałem. Ja przerabiałem niedawno opodatkowanie itp przy kupnie mieszkania z garażem w zestawie.
W przypadku, gdy pójdę do notariusza i przepiszę na kogoś w darowiznie, wezmę pieniążki do ręki lub na konto - jakim cudem US może się domyślić?
Na konto ja bym się nie odważył. Do ręki?? zależy czy trafisz na kogoś kto się zgodzi.
Kiedy zapłata, przed notariuszem czy po??
Jak przed to kupujący może się obawiać, że weźmiesz kasę i zwiejesz. Ja bym na to nie poszedł.
Po notariuszu, ktoś może sobie odejść z Darowizną, a Ty będziesz mógł go pocałować w nos.
Photoaction, za bardzo zaczynasz kombinować ;)
Poczytaj sobie o podatku od darowizn - chyba mało opłacalne dla kupującego, który "sprytnie" ma być obdarowany:)
Nie ma lekko, poczekaj jeszcze albo płać i płacz.
wasilewk
10-09-2011, 17:06
W przypadku, gdy pójdę do notariusza i przepiszę na kogoś w darowiznie, wezmę pieniążki do ręki lub na konto - jakim cudem US może się domyślić?
Ale notariusz to urzędnik państwowy i ma obowiązek powiadomić US.
photoaction
10-09-2011, 17:13
Czyli jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest u notariusza wpisanie wartości powiedzmy 10.000 i odprowadzenie podatku od tej kwoty?
Albo nie kombinować i odprowadzić podatek od 40.000
wasilewk
10-09-2011, 17:18
Czyli jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest u notariusza wpisanie wartości powiedzmy 10.000 i odprowadzenie podatku od tej kwoty?
Nawet gdyby w US pracowali sami fizyczni (czyli bezmózgowcy), to zalecenia Izb Skarbowych nakazują obowiązkową kontrolę każdej transakcji.
Ale notariusz to urzędnik państwowy i ma obowiązek powiadomić US.
Szanowny kolega jest w błędzie. Notariusz nie jest urzędnikiem państwowym. Notariusz co prawda jest zawodem zaufania publicznego, ale każdy notariusz jest przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą we własnym imieniu i na własny rachunek z pewnymi ograniczeniami wynikającymi z Ustawy Prawo o Notariacie.
Po upływie pięciu lat od nabycie darowizny (spadku), będziesz zwolniony z podatku od sprzedaży.
Dodam jeszcze, że ten piąty rok musi się kalendarzowo skończyć, a co za tym idzie sprzedaż bez podzielenia się z fiskusem będzie możliwa dopiero w 2013 roku.
Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie*!!! Mało tego, jedyne słuszne jeśli chcesz teraz sprzedać garaż.
Nie chcę tutaj moralizować, ale zastanawiasz się nad łamaniem prawa. Jak wspomniałem wcześniej US może zlecić wycenę nieruchomości. Po co robić sobie dodatkowy problem, który może wyjść na jaw za jakieś 5 czy 10 lat?? W najmniej oczekiwanym momencie? Szkoda zdrowia na użeranie się z gadzinami.
Słyszałem o takich sytuacjach w których goście po mocnych targowaniach kupowali nieruchomość w bardzo dobrej cenie, ale tak realnie. Po prostu dobrze wynegocjowana transakcja. US potrafił zlecić wycenę nieruchomości i stwierdzić że cena jest niezgodna z prawem i gość zapłacił za mało PCC. Kazali mu zapłacić różnicę wraz z odsetkami i d.pa z dobrej transakcji.
* No może najlepsze rozwiązanie to poczekać aż się okres 5 lat skończy, wtedy masz czystą sytuację. Ale jak pisałeś wcześniej nie masz takiej możliwości :(
Nawet gdyby w US pracowali sami fizyczni (czyli bezmózgowcy), to zalecenia Izb Skarbowych nakazują obowiązkową kontrolę każdej transakcji.wasilewk proponuję nie obrażać tutaj ludzi.
wasilewk
10-09-2011, 20:31
wasilewk proponuję nie obrażać tutaj ludzi.
Absolutnie nie to mi w głowie. Wyraziłem tylko potoczne zdanie zasłyszane z ulicy ("banda" i "zgraja" - to tylko delikatniejsze określenia) - ja uważam, że tam pracują tacy sami ludzie , jak wszędzie.
Może zamiast kombinować, tak jak proponują koledzy, warto na początek rozwazyć legalne sposoby ominięcia podatku.
Po pierwsze, zwolnione z podatku są nieruchomości nabyte wcześniej niż 5 lat od daty sprzedaży.
Po drugie, 10% od przychodu z tytułu sprzedaży dotyczy tylko nieruchomości nabytych do końca 2006 roku, w latach 2007-2008 była tzw. ulga meldunkowa, od roku 2009 stawka podatkowa to 19% od dochodu.
Po trzecie, rózne też są sposoby zwolnienia z podatku w zależności od tego kiedy nieruchomość została nabyta.
Jeżeli chcesz konkretnej odpowiedzi, napisz mi na PW, kiedy została nabyta, czy zamierzasz kupować inną nieruchomość, roemontować itp.
Może zamiast kombinować, tak jak proponują koledzy, warto na początek rozwazyć legalne sposoby ominięcia podatku.
Po pierwsze, zwolnione z podatku są nieruchomości nabyte wcześniej niż 5 lat od daty sprzedaży.
Po drugie, 10% od przychodu z tytułu sprzedaży dotyczy tylko nieruchomości nabytych do końca 2006 roku, w latach 2007-2008 była tzw. ulga meldunkowa, od roku 2009 stawka podatkowa to 19% od dochodu.
Po trzecie, rózne też są sposoby zwolnienia z podatku w zależności od tego kiedy nieruchomość została nabyta.
Jeżeli chcesz konkretnej odpowiedzi, napisz mi na PW, kiedy została nabyta, jakiego rodzaju jest to nieruchomość, czy zamierzasz kupować inną nieruchomość, roemontować itp.
W dobrym momencie się obudziłeś. Gdybyś przeczytał od początku, to nie pisałbyś o ulgach meldunkowych, zwłaszcza w garażu.;)
W dobrym momencie się obudziłeś. Gdybyś przeczytał od początku, to nie pisałbyś o ulgach meldunkowych, zwłaszcza w garażu.;)
Mea culpa, nieuważnie czytałem, nie zauważyłem że chodzi o garaż.:oops: