Zobacz pełną wersję : W stare ciało nowy duch
Witam serdecznie naszła mnie potrzeba dołożenia kasy do sprzętu komputerowego. Płyta Asus P5QE procek 9550, pamięć 2x2gb OCZ karta 9600. W co zainwestować aby znacząco podnieść szybkość działania sprzętu z programami graficznymi?
To jest calkiem niezly set sprzetu jak na ta podstawke. Moim zdaniem kupowanie lepszych poszczegolnych podzespolow da poprawe niewspolmierna do kosztow. wymiana karty graficznej na nowa z CUDA raczej wiele nie da, a jest to jedyna rzecz ktora pozniej mozna wlozyc do nowego komputera. DDR2 sa dosc drogie, a 4GB przy dobrym zarzadzaniu systemem powinno starczac.
Jezeli nie masz jeszcze dyskow w RAID to wydaje mi sie ze jest to rozwiazanie ktore mozna przelozyc do nastepnej maszyny a jednoczesnie jest dosc tanie. Dysk SSD wydaje mi sie ze jest efektywnie gorszym ( w stosunku do ceny i jakosci ) rozwiazaniem. Moze warto zainwestowac w hardware kontroler RAID, ale to wydatek 1k+ na dobry sprzet.
No toś mnie pocieszył nie znam się za bardzo na sprzęcie myślałem, że może jakieś pamięci dokupię i na tym pozostanie. Ale póki co 1 tys to chyba za wygórowana cena na reanimację czegoś co się ma dobrze.
2 dyski w software RAID 1 to juz mniejszy wydatek :)
1K+ to cena dobrego kontrolera hardware RAID, ktorego miec nie musisz aby samo wlozenie dyskow w RAID przyspieszylo Twoj komputer. Hardware RAID nie obciaza procesora i ma buforowanie zapisu co przeklada sie na lepsza wydajnosc calego rzowiazania ale nie jest niezbedne. ( De facto daje to dopiero duze roznice przy RAID 1+0 i bardziej skomplikowanych: 5, etc )
Dysk SSD wydaje mi sie ze jest efektywnie gorszym ( w stosunku do ceny i jakosci ) rozwiazaniem. Moze warto zainwestowac w hardware kontroler RAID, ale to wydatek 1k+ na dobry sprzet.RAID dysków talerzowych nie poprawi czasów dostępu (nawet na sprzętowym kontrolerze). Także SSD jest cholernie bardziej skutecznym rozwiązaniem (DOBRY SSD).
Natomiast co do reszty się zgadzam ... dokładać tu nie ma co ... jedynie wymiana na wszystko inne ... a by wydajność obliczeniowa wzrosła np. x2 to chyba w tej chwili nie ma takiego czterordzeniowego CPU.
poprawic nie porpawi, ewentualnie moze troche pogorszyc. Dobre dyski SSD sa oczywiscie znacznie bardziej wydajniejsze, ale ich ceny sa bardzo wysokie, dla tego uwazam ze to rozwiazanie sie mniej oplaca w tym momencie. Cena dobrych dyskow SSD oscyluje wokol polowy dobrego zestawu.