Zobacz pełną wersję : która lampa do d70s
Mam dylemat. Chcę kupić lampę do mojego D70s. Mam do wybory Sb-600 lub SB-28 DX.
Fotografuję raczej amatorsko jednak czasami trafia się coś poważnego. Jak będzie z przepalaniem obrazu na TTL??
I-TTL z regóły nie doświetla obrazu. Mam teraz podrubke sb-600 i kiepsko się spisuje. Nie doświetla obrazu tzrzeba ustawiać moc lampy w apoaracie na maxa jak jest troszke dalej a jak blisko to wracać do poziomu zero. Jak jest z Sb-600 czy prawidłowo doświetla i do jakiej odległości w praktryce można robić z niej zdjęcia?
...Mam teraz podrubke sb-600 i kiepsko się spisuje...
Z podrubkami tak jest, że się kiepsko spisują.
Jeśli Cię stać, to kup SB-600 i będzie super działać z D70s.
SB28DX to lampa z "innej bajki" (tej analogowej) i z cyfowym D70s trochę się nie rozumieją.
A co do odległości to zalezy od jasności obiektywu, światła zastanego, ogniskowej, czułości ISO i innych tym podobnych
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
z tym że sb-600 ma liczbę przwodnią na poziomie 20m a sb-28 ma powyżej 40m. Czyli różnica jest ogromna!
Czy ma ktoś zdjęcia z d70s i lampy sb-600 i mógłby podesłać.Takie poprostu zrobione z marszu nie wybierane. Chciałbym zobaczyć jak doświetla. Najlepiej z odległości około 20-25m i 10-15m
meil
[email protected]
z góry dzięki
co do praktycznego zasięgu to d70s + obiektyw 28-200 + sb-600. Śiatło na 3,6 ognoskowa 40, wnętrze kościoła wieczorową porą, jakiś tam ślub :) czy z 30m doświetli mi pierwszy plan?
Jakoś wszyscy chwalą SB-600 wiec nie wiem skąd wiadomości o niedoświetlaniu :confused:
Sam mam zamiar niedługo ją kupić... bo to najlepszy wybór za te pieniądze a na SB-800 mnie na razie nie stać.
Poza tym SB-600 ma liczbę przewodnią 30 przy ISO 100 i 42 przy ISO 200 czyli z Twoim D70s będzie 42 bo stówki tam nie masz...
w kościele wieczorową porą nie robiłam zdjęc z d80 + sb600, natomiast robiłam zdjęcia w hali sportowej - tyle że mogłam wleźc na parkiet a nie z trybun (więc odległości nie były jakieś zabójcze), zadziałało OK.
PS Jakoś nie bardzo potrafię sobie wyobrazic ślubne zdjęcia robione z odległości 30 metrów...- no chyba że jedno - dwa, ukazujące młodych przy ołtarzu a robione spod wejścia...
Tak mnie zaciekawiło - co to za "podróbka" sb600??? Pierwsze słyszę o takim czymś:confused:
Tak mnie zaciekawiło - co to za "podróbka" sb600??? Pierwsze słyszę o takim czymś:confused:
Może chodzi o jakiegoś Tumaxa z TTL za nieco ponad 200zł?
Mnie dziwi że ktoś na podstawie wrażeń z pracy z taką lampą wyrabia sobie zdanie o nikonowskiej Sabince :neutral:
Może chodzi o jakiegoś Tumaxa z TTL za nieco ponad 200zł?
Mnie dziwi że ktoś na podstawie wrażeń z pracy z taką lampą wyrabia sobie zdanie o nikonowskiej Sabince :neutral:
No ale Tumax to Tumax - osobna marka. Jak czytam "podróba" - to mam przed oczami "coś" z napisami jak na sb600 a jednak sabiną nie będące... - tak jak z adidasem, pumą czy light blue... (małe litery celowo;)
z tym że sb-600 ma liczbę przwodnią na poziomie 20m a sb-28 ma powyżej 40m. Czyli różnica jest ogromna!
Czy ma ktoś zdjęcia z d70s i lampy sb-600 i mógłby podesłać.Takie poprostu zrobione z marszu nie wybierane. Chciałbym zobaczyć jak doświetla. Najlepiej z odległości około 20-25m i 10-15m
meil
[email protected]
z góry dzięki
Skąd masz takie informacje - dla ogniskowej 35 mm liczba przewodnia SB600 wynosi 30 , a SB 28 - 36.
co do praktycznego zasięgu to d70s + obiektyw 28-200 + sb-600. Śiatło na 3,6 ognoskowa 40, wnętrze kościoła wieczorową porą, jakiś tam ślub :) czy z 30m doświetli mi pierwszy plan?
Obawiam sie że z odl. 30m to nawet SB800 nie bedzie dobrze dzialala - Nikon podaje zasieg swojej najlepszej lampy jako 20m.
Zasieg nie wynika tylko bezposrednio z wyliczanki lp/wartość przyslony - gdyby użyć SB800 w trybie manualnym (pelna moc błysku) i ustawic w aparacie ISO1600 to liczba przewodnia lampy przy ustawieniu palnika w poz. 105 mm wyniesie 224 czyli przy przyslonie 2,8 zasieg powinien wynosic 80m!!!, a to niestety bzdura.
Lampa podróbka sb-600 to LEXUS RIVA SL-3000AFni.
link >> http://allegro.pl/item151974385_lampa_do_aparatow_nikon_sl_3000afni_ nowa_gw_pl.html <<
Bardzo podobne funkcje, gorsze wykonanie, wolny zoom, i chcę ją porównać z prawdziwą sb-600
No faktycznie podróba..;)
Tak patrząc na specyfikację tej podróby podaną w aukcji allegro - bazując na suchych danych można stwierdzić, że sb600 jest dużo mocniejsza - zauważ dla jakiej ogniskowej podana jest LP tej lampy..... i porównaj tę samą/porównywalną ogniskową dla sb600... wnioski nasuwają się same.
PS - dość droga ta podróba...
Qrcze niezła ta "podruba" - "... Posiadacze lustrzanek cyfrowych docenią funkcję dostosowywania mocy błysku lampy do wielkości matrycy aparatu..."
Ale o szo choczi ?? O wielkość matrycy w MPix czy w cm ? :D:D:D
Chyba kupię sobie hasia, tam jest kilkadziesiąt MPix, więc będzie mocniej błyskać. Litości ........ :D
HAŚ i bez lamby założe się zrobi fajną fotke :p
HAŚ i bez lamby założe się zrobi fajną fotke :p
Nie zapominaj, że to Ty robisz fotki, nie aparat ;)
Gabriel, nie zastanawiaj się, kupuj SB-600.
Po roku ją sprzedasz, kupisz SB-800 i sam stwierdzisz, że sześćsetka to jednak nie było to co tygrysy lubią najbardziej.
brzezior
15-02-2007, 13:37
A ja mam SB-600 juz około roku i wcale nie chce jej zamieniac na 800. Spoko
A ja mam SB-600 juz około roku i wcale nie chce jej zamieniac na 800. Spoko
A ja mam od 1,5 roku Sb-800 i nie zaluje a raczej jestem b. zadowolony. Nawet ja ozenilem z CP7900 :P