PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 35 jaka różnica między D a G

leszek00
08-09-2011, 20:54
Witam zastanawiam się nad zakupem obiektywu stałoogniskowego. Wybór padł na Nikkor 35mm f/1.8. Znalazłem dwa modele, ale nie wiem czym one się różnią:

- Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX
- Nikkor 35mm f/1.8D AF-S DX

Gdzieś czytałem, że ten D z większej odległości rzadziej trafia

mateo912
08-09-2011, 20:58
nie ma takiego obiektywu.
jest - Nikkor 35mm f/2D AF

stef
08-09-2011, 20:58

Coś źle szukałeś, bo nie ma takiego obiektywu.

triggerman
08-09-2011, 20:59
co znaczą literki D i G w oznaczeniach obiektywów:

D – Oznaczenie zmodyfikowanej serii obiektywów AF, wprowadzonej w 1992 roku. Tak opisane obiektywy przekazują dodatkowo do korpusu informację o odległości, na jaką ustawiona jest ostrość. Informacja ta ma być wykorzystywana przede wszystkim przez układ ustalania ekspozycji dla światła błyskowego, chociaż zdania na temat jej przydatności są podzielone. Może też mieć wpływ na trafność działania programów tematycznych.

G – To oznaczenie określa obiektywy pozbawione pierścienia przysłon, a więc przeznaczone do stosowania we współczesnych korpusach AF, gdzie wielkość otworu przysłony ustawia się pokrętłem na aparacie. Można je montować w starszych korpusach, jednak w pełni funkcjonalne będą jedynie w trybie pełnej automatyki lub priorytetu czasu. Modyfikacja wprowadzona pierwotnie w tanich obiektywach typu "kit", dziś stała się standardem w szkłach amatorskich i systematycznie pojawia się w nowych konstrukcjach profesjonalnych, jak AF-S DX Zoom-Nikkor 17-55 mm F/2.8G IF-ED czy AF-S VR Nikkor 300 mm F/2.8G IF-ED. Wszystkie obiektywy typu G są wyposażone w CPU, a więc pod względem elektrycznym odpowiadają szkłom typu D.

andso
08-09-2011, 21:13
no i jeśli używasz d60 (jak masz w stopce) to w przypadku 35/2 nie będziesz miał autofocusa. D60 nie ma śrubokręta i musisz mieć obiektywy z silnikiem aby korzystać z autofocusu.
35/1,8 jest bardziej chwalona na forum - projektowana jest do matryc DX
35/2 jest przeznaczona na matryce FF.
Na forum jest dość długi wątek na temat tych obiektywów.

leszek00
09-09-2011, 06:07
znalazłem na ceneo właśnie te dwie wersje

Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX - 66 sklepów
Nikkor 35mm f/1.8D AF-S DX - 23 sklepy

atrem_foto
09-09-2011, 06:23
znalazłem na ceneo właśnie te dwie wersje
Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX - 66 sklepów
Nikkor 35mm f/1.8D AF-S DX - 23 sklepy

To, że coś znalazłeś na ceneo, nie znaczy wcale, że to istnieje ;) Na stronach mnóstwo jest błędów (literówek), a jak jeszcze stronę sklepu robił ktoś, kto się nie zna na prezentowanym sprzęcie, to mu wszystko jedno, jaką tam literkę wstawi (pewnie skopiował z innej, równie "profesjonalnej" strony). Tak jak koledzy piszą, nie ma obiektywu 35/1.8D AF-S DX.

Możesz zajrzeć tu: http://www.nikon.pl/ - stałoogniskowe obiektywy DX (http://www.nikon.pl/pl_PL/products/product_summary_list.page?sParamValueLbl=Obiektywy&sParam1ValueLbl=Obiektywy%20AF&sSubnav2ParamLbl=Obiektywy%20DX&sSubnav3ParamLbl=Obiektywy%20sta%C5%82oogniskowe&ParamValue=NIKKOR+Lenses&Subnav1Param=Auto+Focus+Lenses&Subnav2Param=DX&Subnav3Param=Fixed+Focus&RunQuery=l4&ID=0)