PDA

Zobacz pełną wersję : D 90 + SB 900 problem z trybem FP

edi
08-09-2011, 20:10
Witam,
przeszukałem już całe forum jednak nie znalazłem tematu zbieżnego z moim. Razu pewnego zrobiłem się "dobrym" i pożyczyłem aparat z lampą znajomemu. Niestety po powrocie sprzętu do mnie, fotografując w trybie A z którego najczęściej korzystam aparat, ustawia czas otwarcia migawki 1/60 pomimo włączonego trybu FP. W trybie S czas mogę dowolnie skracać jednak zdecydowanie bardziej wolę mieć kontrolę nad przysłoną. Zresetowałem zarówno ustawienia osobiste w aparacie jak i lampę, jednak bez rezultatu. Może ktoś wie gdzie leży przyczyna?
Pozdrawiam,

Art Erie
08-09-2011, 20:29
W S5Pro jest taka opcja w menu, umożliwaijąca włącz/wył tryb FP, w menu D90 pewnie też coś takiego znajdziesz.

TOP67
08-09-2011, 20:38
A może po prostu jest za ciemno? Czy przy wyłączonej lampie czas w trybie A jest krótszy niż 1/60?

Tryb Auto FP masz ustawiony w body i pokazuje się na lampie?

look
08-09-2011, 21:23
W S5Pro jest taka opcja w menu, umożliwaijąca włącz/wył tryb FP, w menu D90 pewnie też coś takiego znajdziesz.
i dopóki go nie włączysz w aparacie nie da rady uruchomić go w lampie

ja obstawiam, że jest tak jak TOP67 napisał, po prostu jest za ciemno

cheyenne
08-09-2011, 21:45
ustaw aparat w tryb M i problem zniknie, będziesz wybierał dowolne czasy
w trybie automatyki przysłony 1/60 to maksymalnie krótki czas, innego nie wybierzesz w menu
to wszystko jest w instrukcji

jacool
08-09-2011, 22:54
Menu ustawień osobistych / e5 / tryb Auto FP ustawione na on i powinno być wszystko ok. Reset aparatu ustawia tę opcję na off.