PDA

Zobacz pełną wersję : Tatry słowackie - pytanie

MR
08-09-2011, 13:43
hej, z uwagi na nagłą zmianę planów jutro wyjeżdzam w Tatry Słowackie, dokładnie zachodnie (no moze wysokie).

Czy ktoś wie jak tam najlepiej się dostac ? wyjezdzam z gdanska. Fajnie byloby ominac Zakopane.

Dodatkowo, zna ktoś warte polecenia miejsca, miał ktoś doczynienia z rozbijaniem tam namiotu ?

niestety google dużo o tym nie mowi :/

Pozdrawiam!

robin102
08-09-2011, 13:46
Jedź przez Nowy Targ kierując się potem na Jurgów i przejściem granicznym w miejscowości Podspady wpadniesz na Słowację i już do pięknych Tater masz blisko, gdzie dalej jedziesz ? Tak czy siak po prawej stronie będziesz miał Tatry te z obrazka tylko bliżej ich będziesz przejeżdżał, aż się chce je zjeść :)
ps
czemu mi skrypt forum zmniejsza zdjęcie z900 pikseli na 800 o so chozzzi ?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/RB1_1339.jpg)

MR
08-09-2011, 14:19
aha i jedziemy komunikacja miejska. Wlasnie o tym przejsciu myslalem.

robin102
08-09-2011, 15:01
aha i jedziemy komunikacja miejska.
Ooooo to musisz w Gdańsku wskoczyć w jakiś tramwaj co bezpośrednio jedzie do Krakowa, ewentualnie PKP jakieś. W Krakowie przesiąść się w lokalnego przewoźnika. Jeśli mnie pamięć nie myli to firmy przewozowe SZOSMIG czy SZWAGROPOL mają kursy na Słowację. Luknij w ich rozkłady w necie. Może PKS ma kursy na Słowację ? np do Popradu ?

MR
08-09-2011, 16:06
wlasnie najwiekszy transport to z krakowa do granicy i z granicy "gdzies". W internecie nie ma żadnych rozkładów jazdy do granicy, z cos tam juz jest. A slyszalem, ze granice najlepiej na piechote przechodzic, bo najtaniej :)

robin102
08-09-2011, 19:08
Szukaj na rozkładach kursów do miejscowości Jurgów. Z Jurgowa do Podspadów jest kilka km. Z Podspadów do Żdaru po słowackiej stronie gdzie zaczynają się już praktycznie prawdziwe słowackie góry będzie z 10km. Na pewno można to pokonać stopem, sam jak jestem w swoich górach :) to zdarza mi się ludzi do granicy podwozić A w ogóle to czemu chcesz na Słowację i to pod namiot. Dam Ci dobre namiary na przystępne kwatery po polskiej stronie jeśli chcesz u fajnych ludzi i pięknej okolicy, no i czysto jest jak lubię :)

krzysiekpoli
08-09-2011, 22:03
Bez samochodu w Słowackich Tatrach Zachodnich będziesz miał spory problem z komunikacją... Nie dość, że dzień już krótszy, szlaki wielogodzinne, to jeszcze komunikacja w tym regionie średnia... Jak już bym miał wybierać się w Zachodnie to jako bazę wypadową wybrałbym Zuberec. Wtedy kieruj się na przejście w Chochołowie. Dużo lepszym rozwiązaniem bez swojego transportu jest wyjazd w Tatry Wysokie. Tutaj noclegów dużo więcej i od Popradu do Szczyrbskiego jeziora od świtu do zmierzchu jeździ szynobus. Jeśli chodzi o namioty, to w samych Tatrach jest to zabronione, natomiast na Słowacji rozbijanie się poza Parkami Narodowymi nie jest prawnie zabronione i jest tolerowane. Kilkakrotnie spałem tak na dziko i nie było problemu...

login_87
09-09-2011, 08:38
Ostatnio gdzies czytalem ze maja otworzyc polaczenie lotnicze Gdansk - Poprad w cenie okolo 200zl. Jesli bedziesz przesiadal sie w Nowym Targu to zapraszam na nowotarski rynek na lody, najlepsze w Polsce :) Ewentualnie mozna przekroczyc granice w Lysej nad Dunajcem ( zaraz kolo Niedziecy) i przy okazji sfotografować zamek w Niedzicy i Czorsztynie.

Greg77
09-09-2011, 09:31
czemu mi skrypt forum zmniejsza zdjęcie z900 pikseli na 800 o so chozzzi ?

O temacie wiem tyle, ze jest pieknie a obrazek zmniejsza Tobie serwer hostujacy.....np: imageshack jak nie odhaczysz ptaszka to bedzie zmniejszal do 800;)

robin102
09-09-2011, 11:54
O temacie wiem tyle, ze jest pieknie a obrazek zmniejsza Tobie serwer hostujacy.....np: imageshack jak nie odhaczysz ptaszka to bedzie zmniejszal do 800;)
Ja mam obrazek na zewnętrznym serwerze pt. www.photobucket.com i jeśli adres tego obrazka wklejam na powiedzmy innym forum to mi nie zmniejsza go z oryginalnych 900 pikseli na 800 tnąc masakrycznie ostrość przy okazji ;)

otm
09-09-2011, 12:51
wyjeżdzam w Tatry Słowackie, dokładnie zachodnie (no moze wysokie).

Czy ktoś wie jak tam najlepiej się dostac?

Z Zakopanego na Słowację (i z powrotem) kursują autobusy firmy STRAMA -> http://strama.eu

pzdw

Q

MR
09-09-2011, 14:51
a z krakowa? do zakopanego pkp ponad 17 godzin sie wlecze :/

a jak wyglada sprawa z tatrami niskimi ?

W sumie wszystko na szybko wyszlo, bo mialem jechac duzo dalej sie troche sie pokomplikowalo to blizej trzeba jechac :)

Zuzus
09-09-2011, 15:34
Z Krakowa do Zakopanego najszybciej Szwagropolem/Transfrejem (http://www.szwagropol.pl/)- prywatni przewoznicy. Autobusy kursuja b.czesto, jada nieco ponad 2 godzinki, i startuja z dworca PKS, ktory masz zaraz obok dworca PKP (jesli zamierzasz dostac sie do Krk pociagiem).

login_87
09-09-2011, 16:57
Transfrejem .

Juz nie istnieje. Teraz tylko szwagier. Albo zwykly PKS. Polaczen Krakow - Zakopane w ciagu dnia jest przynajmniej 30 wiec dlugo na autobus czekac nie trzeba.

robin102
09-09-2011, 17:25
Odradzał bym w ogóle Tatry, piechotą i w dodatku z namiotem o tej porze roku.
Brrrrrrrrr

krzysiekpoli
09-09-2011, 18:53
Ja myślę, że namiot jeśli chodzi o komfort w Tatrach zawsze jest zły na długą wyprawę.. Latem obfite deszcze i częste burze, a w pozostałe pory roku w nocy jest już bardzo zimno. Oczywiście są namioty i namioty, śpiwory i śpiwory.... Natomiast jeśli chodzi o same wędrowanie to wrzesień i październik jest w Tatrach najlepszą porą, na wycieczki , choć dzień już nie jest tak długi...

MR
09-09-2011, 19:20
spoko namiot i spiwory dadza rade, namiot wazy troche ponad 2kg wiec duzym balastem nie jest, a i chce go wyprobowac. mialem jezdzic po bliskim wschodzie ale nie wypalilo. Najgorsze jest te polaczenie.

krzysiekpoli
09-09-2011, 19:51
Ja bym Zakopanego jednak nie omijał w połączeniu w Tatry Słowackie... W Krakowie z pociągu przesiądź się w autobus Szwagropol i następnie w Zakopcu w busa na Łysą Polanę ( czyli kurs na Palenicę Białczańską) Przechodzisz granicę i masz przystanek autobusowy. Odjazdy w kierunku Popradu przez Stary Smokowiec : 7:05 , 10:30, 14:30, 15:40, 17:05, 20:00 ... Dodatkowo jest też parę kursów z samego Zakopanego, ale nie znam godzin odjazdów... Natomiast w Starym Smokowcu proponuję spróbować łapać okazję w stronę Liptowskiego Mikulasza drogą wzdłuż samych Tatr, ponieważ autobusy jadą trasą z Popradu wzdłuż nowej autostrady...

krzysiekpoli
09-09-2011, 20:06
Natomiast gdybyś wybrał przejście w Chochołowie to z Suchej Hory są połączenia do miasteczka Trstena: 5:10, 5:45, 7:26, 11:01, 12:45, 15:00. 20:35 i 21:20. Natomiast w Trsteny przez Zuberec do Liptowskiego Mikulasza: 8:00 i 15:40, a do samego Zuberca o : 6:25, 7:30, 9:10,10:48, 12:55, 14:17, 15:40, 16:15, 18:20 i 22:20

krzysiekpoli
09-09-2011, 20:07
Wszystkie rozkłady które Tobie podałem dotyczą dni roboczych :)