PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D700 - problem z "popychaczem" przesłony

bartek87
08-09-2011, 12:44
Witam,

Mam problem z Nikonem D700 z popychaczem przesłony przy współpracy z jednym obiektywem - Nikkorem 85 1.8.
Nie działa - niezależnie od ustawień przesłony zawsze jest ona maksymalnie przymknięta.
Gdy wkręcam obiektyw, widzę jak przesłona początkowo zaczyna się otwierać, jednak po drodze słyszę dwa ciche kliknięcia, przy których się coraz bardziej domyka - dokładnie takie same kliknięcia jak manualne wymuszenie przymknięcia przysłony z korpusu bez obiektywy. Przysłona czasami jest częściowo przymknięta, ale po pierwszym zdjęciu zamyka się całkowicie.
Co ciekawe - nie mam tych problemów na tym body z innymi obiektywami - 35 1.8, 16-35 i 50 1.4d.
Z drugiej strony, testowałem 2 Nikkory 85 1.8 i zawsze był z nimi ten problem, podczas gdy na moim Nikonie F80 tego problemu z nimi nie ma. :(
W nikonie F80 popychacz wygląda na trochę bardziej wysunięty do góry, większy, plastikowy i solidniejszy, podczas gdy ten w D700 jest mniejszy, bardziej schowany i jedynie metalowa blaszka. Czy coś z niego mogło "wypaść", "zapaść" lub uszkodzić się?
Co mogę zrobić z problemem - chyba jedynie wizyta z body i obiektywem w serwisie?
Dodatkowo jeszcze w niedzielę lecę na tygodniowy urlop i chciałbym zabrać body ze sobą :( - czy jest sposób obejścia problemu "fEE", jakieś wymuszenie trybu full manual? W sensie że chciałbym sterować przesłoną z pierścienia (nie znalazłem takiej opcji nigdzie w manualu ani w internecie)...
Dzięki za pomoc!

Przemek Paśnik
08-09-2011, 12:48
W menu jest na pewno opcja sterowania przysłoną z poziomu pierścienia, pogmeraj, teraz nie mam korpusu pod ręką i nie pamiętam dokładnie gdzie to jest, ale jest na 100%

bartek87
08-09-2011, 20:36
Dzięki, znalazłem opcję, rzeczywiście jest :)
A co ze stroną mechaniczną, tylko serwis?

Jatin
10-09-2011, 10:20
Ja myślę że to po prostu kwestia konstrukcji obiektywu. Osobiście bym się z serwisem nie bawił, chcesz żeby Ci naprawdę coś popsuli :p

dzejms
10-09-2011, 11:06
Zrób zdjęcie tyłu tej 85-tki i wrzuć to lub na me(małpa)tombrek.com

bartek87
10-09-2011, 20:20
Mam nadzieję że takie foty podglądowe wystarczą (nie mam oświetlenia, obiektywu ani statywu do makro...)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/221/nd71048.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/703/nd71049.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Obiektyw wygląda +/- tak samo jak inne, różnice widzę w mocowaniu od strony D700 i F80...

Paweł Kania
20-09-2011, 17:10
Ustaw pierścień na f16 i zablokuj :)

maszin
25-09-2011, 15:01
A u mnie :
dopiero zobaczyłem że jeżeli ustawiam ręcznie przesłone w obiektywach to górny wyświetlacz krzyczy FEE.
dotyczy szkieł:
nikon 85 1,8
sigma 50 1,4
sigma 15-30

a na Zenitarze fishu jest ciekawiej bo jeśli ustawie na obiektywie 4f to aparat mi podaje 1f, ustawie 5,6f a aparat wyświetla informacje ze jest 2f..
,,,, czyżby kierunek serwis??

Sapphiron
25-09-2011, 16:07
A u mnie :
dopiero zobaczyłem że jeżeli ustawiam ręcznie przesłone w obiektywach to górny wyświetlacz krzyczy FEE.
dotyczy szkieł:
nikon 85 1,8
sigma 50 1,4
sigma 15-30

a na Zenitarze fishu jest ciekawiej bo jeśli ustawie na obiektywie 4f to aparat mi podaje 1f, ustawie 5,6f a aparat wyświetla informacje ze jest 2f..
,,,, czyżby kierunek serwis??

Nie, kolego kierunek instrukcja obsługi...

Jeśli uzywasz Zenitara udaj się do menu -> menu kluczyk (taki niby klucz połówkowy) -> Dane dla obiektywów bez CPU.

Tam ustawiasz informacje typu od jakiej przysłony sie obiektyw "zaczyna" i jaka jest jego ogniskowa. Wtedy będzie Ci aparat w miarę ładniutko i precyzyjnie ustawiał co i jak.

Co do punktu pierwszego, po co z takimi obiektywami ustawiać manualnie pierścieniem przysłonę skoro masz to pod przednim kółkiem ustawione że zmieniasz? Nie kombinuj bo przekombunujesz...

mariaczi666
25-09-2011, 16:11
Ustaw pierścień na f16 i zablokuj :)

Właśnie, też to miałem z jednym Tamronem, ustawiłem max przysłonę (u mnie 32 w kolorze pomarańczowym), kliknęła się blokada i dopiero działało jak należy. Ustawiając ręcznie pierścieniem będzie pojawiał się błąd!
Jednak nie wiem czy u Ciebie w tym leży problem, zakładając, że posiadasz d700, nie jesteś byle amatorem i chyba raczej wiedziałbyś o takim myku.

maszin
25-09-2011, 18:14
Nie, kolego kierunek instrukcja obsługi...

Jeśli uzywasz Zenitara udaj się do menu -> menu kluczyk (taki niby klucz połówkowy) -> Dane dla obiektywów bez CPU.

Tam ustawiasz informacje typu od jakiej przysłony sie obiektyw "zaczyna" i jaka jest jego ogniskowa. Wtedy będzie Ci aparat w miarę ładniutko i precyzyjnie ustawiał co i jak.

Co do punktu pierwszego, po co z takimi obiektywami ustawiać manualnie pierścieniem przysłonę skoro masz to pod przednim kółkiem ustawione że zmieniasz? Nie kombinuj bo przekombunujesz...

D Z I E K U J E

kurde DUZEEE PIWO musiał bym postawic,,, zapomnialem o tej funkcji a kiedys używałem, wstyd się przyznac i mowic, czyżby już skleroza ?

ale natomiast z ręcznym ustawieniem tych pozostałych obiektywów mam problem (chyba??) ponieważ teraz przez 2 dni małem dojscie do jeszcze 2szt innych D700, i na nich reczne ustawianie F na obiektywie przekazywało i wyswietlało w puszcze poprawne wartości F,,,, a mój dziad cały czas FEE. przypomnie ze sprawdzałem na 3 innych szkłach:
sigma50
sigma15-30
Nikorr85 (nie uwzgledniam zenitara ponieważ problem sie rozwiazał :)

Sapphiron
25-09-2011, 19:13
Wszystkie te trzy obiektywy współpracują ładnie z d700 z poziomu body, więc powiedz mi, po co chcesz kombinować? Jaki w tym sens?

maszin
26-09-2011, 01:39
własnie dobre pytanie ...jaki w tym sens?... mnie to mnie przeszkadza, ale zdziwienie ze 2 inne body inaczej troszki działają od mojego sprzeta.

ajt
26-09-2011, 07:50
własnie dobre pytanie ...jaki w tym sens?... mnie to mnie przeszkadza, ale zdziwienie ze 2 inne body inaczej troszki działają od mojego sprzeta.

Nie inaczej działają, tylko włącz w menu opcję ustawiania przysłony pierścieniem w obiektywach które go mają. :)

Sapphiron
26-09-2011, 08:51
ajt jeszcze jak podasz które to menu i która opcja to będę wdzięczny...

dzejms
26-09-2011, 09:35
ajt jeszcze jak podasz które to menu i która opcja to będę wdzięczny...

Google czasem pomaga. Czytanie instrukcji też:

f9 Customize command dials

Aperture Setting: Lets you set apertures with the rings on the lens if you desire.