Zobacz pełną wersję : Domowe studio, kilka pytań...
Chciałbym stworzyć niewielkie studio fotograficzne w domu. W tym celu zaadaptowałem pomieszczenie 9x5m. Wymyśliłem że podzielę go jak gdyby na dwie części, na część w której będą lampy i tło oraz na część w której stał będzie komputer, biurko, itp. Mam jednak pytanie, czy jeśli jedną część pomaluję na biało lub czarno (atelier) a drugą na np czerwono to czy będę miał problem z dominantą barwną? Lampy stały by w tej białej części. Fotografował bym z odległości około 8m. Proszę o wyrozumiałość gdyż to moje pierwsze studio.
Wiesz co ... ja mam z tym problem, mały bo mały ale jest...
tylko nie z czerwienią, a z takim "brzoskwiniowym" kolorkiem.
Ściany trzy i sufit są białe a czwarta dla fantazji był maźnięta w przecierkę kolorową
(w trochę innym rozmiarowo (4m x 6m) pomieszczeniu) no i normalnie to nie rzutuje,
ale często robię foty takich białych rzeczy i zabarwienie ecru się wkrada.
Załatwiłem to w ten sposób, że mam takie tełko przenośne i na czas fotek je rozkładam sobie.
Robię to zarówno na studyjnych flashowych jak i na takich lampach światła stałego.
Pozdrawiam
nie pakuj się w żadne czerwone ściany. pomaluj na szary kolor, w tak ciemnym odcieniu jak się da.
Znaczy bo ja chciałem na czarno pomalować studio. No ok dzięki za rady :)
Dlaczego na szaro? Czarny się nie nadaje?
załóż sobie kotary z ciemnego nieprzepuszczalnego światła materiału i nie demoluj mieszkania. kotary sobie zsuniesz i będziesz mógł sobie normalnie funkcjonować.....
Ale ja to robię w pomieszczeniu z którego nikt od lat nie korzystał, więc mogę spokojnie go przemalować. Tylko na jaki kolor? Biały, szary, czy czarny?
tomek murański
08-09-2011, 15:53
szary.
Piotr Szmidt
08-09-2011, 16:03
szary, polecam. Spraktywkoalem w 3 studiach rozne warianty. Wystarczy ze na szaro pomalujesz sciany i sufit mniejweicej 1,5 dalej niz konczyc ci sie bedzie tlo. Sciane od kompa mozesz spokojnie przy tych wimiarach zostawic biala. Jesli chodzi o odcien szarosci - wez sobie GreayCarda takiego za 30 zl i do tego kolor dobieraj :) JAk cos zapraszam na priv moge ci troche napisac o tworzeniu niewielkiego studia : )
Studio może być czarna,szare lub białe w zależności od stylu pracy, tematów i wielkości.
Czarne - daje pełną kontrolę nad odbiciami. Wada - fatalnie się czujesz w takiej dziupli.
Szare - odbija 6x mniej światła jak białe. W zasadzie eliminuje to światło szczątkowe. Rozwiązanie kompromisowe
Białe - wymaga staranniejszej pracy i czasem eliminowania odbić od ścian (np kotara z czarną tkaniną)
Ja mam teraz studio białe (miałem też i czarne i szare). Po prostu najlepiej się w nim czuję. Jest trochę większe jak Twoje i bardzo wysokie - przy niskim studio sufit pomalowałbym jednak na szaro.
Pozdro
Wiesiek
wiesz szary chyba będzie najlepszy... sam chyba też tak pomaluję swoją fotonorkę
dobrze żeś założył ten wątek