Zobacz pełną wersję : uszkodzony nissin di622?
jacgyver
07-09-2011, 09:58
Witam,
kupiłem przez serwis aukcyjny uzywaną lampę di622. Po podłaczeniu lampy do aparatu znika mi wyświetlenie aktualnej przysłony na LCD w D80 )pojawia się '--'. Niby lampa błyska ale przy zmianie ogniskowej autozoom lampy pporusza się strasznie głośno i jakby z zacięciami. Czy głosny autozoom to standard czy obie wymienione przypadki moga zwiastowac uszkodzenie (upadek lampy).
Generalnie zoom w tej lampie dosyć głośno chodzi, więc może być to normalny objaw, można się do tego przyzwyczaić. Miałem taką lampę i sprzedałem koledze, który używa ją z D80. Używa ja już kilka tygodni i na razie nie narzekał. Może warto przeczyścić styki lampy i aparatu ?
jacgyver
07-09-2011, 10:52
Tak, własnie zauważyłem, że to jest problem ze stykami. Widze też, że sam narożnik na stopce lampy jest ułamany. I podejrzewam że zaliczyła upadek.
W zasadzie ciężko coś zrobić bo mały ruch aparatu powoduje że nie ma styku i zoom lampy szalej mimo że jest dosunięta w sankach do końca i dociśnięta pierścieniem. Tak chyba nie powinno się dziać w sprawnej lampie.
Na pewno tak nie powinno dziać się w sprawnej lampie. U mnie przez cały czas użytkowania (ponad rok) stopka lampy bardzo ciasno wchodziła w aparat, nie musiałem nawet dociskać pierścieniem, żeby pewnie trzymała się w aparacie. Mogłem machać takim zestawem we wszystkie strony i żadnego problemu ze stykiem lampy z aparatem nie miałem Jeśli masz jeszcze taką możliwość to ja po prostu oddaj sprzedawcy.