Zobacz pełną wersję : Plenerowo
Ostatni plener, na razie jedno, niebawem więcej.
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img842.imageshack.us/img842/2268/vc7c3191.jpg)
Dżigital
06-09-2011, 11:13
Znakomita edycja mistrzostwo na poziomie słynnej Lindy Robbins, długo się uczyłeś?
Dzięki. Cały czas się uczę, przynajmniej mam taką nadzieję :)
No cóż, z natury nie lubię chwalić innych ale przyznam że zgadzam się z Dżigitalem ;)
Rewelacja! Dawno nie widziałam takiej dobrej pracy :-)
izergill
06-09-2011, 14:20
Jak zwykle - bardzo oryginalnie. Mi się podoba!
mirekkania
06-09-2011, 15:51
Ostatni plener, na razie jedno, niebawem więcej.
Czekam na więcej, bo zapowiada się bardzo ciekawie
Prawdopodobnie się rozczarujesz, będą obdrapane ściany i plastikowe giwery :)
mirekkania
06-09-2011, 15:55
Prawdopodobnie się rozczarujesz, będą obdrapane ściany i plastikowe giwery :)
Ale ja się nie spodziewam, że będzie coś innego :)
W watku panka, pojawił sie genghiskhan!!! No to sie zacznie......... ide po piwo i czipsy......:D
pastrana
06-09-2011, 17:06
Ja piwo już mam :))
a co do foty to widziałem u ciebie lepsze strzały. Ta fotka jakoś do mnie nie przemawia. Można powiedzieć nawet, że taka zwykła.
Paweł Krystek
06-09-2011, 17:12
Ja piwo już mam :))
a co do foty to widziałem u ciebie lepsze strzały. Ta fotka jakoś do mnie nie przemawia. Można powiedzieć nawet, że taka zwykła.
Jak to zwykła! Młoda podskokami i takimi tam, próbuje pocieszyć i rozweselić Młodego, wku....go, że go nie chwyciła za jaja. Kto zna "twórczość" autora zrozumie ;-)
Właściwie to może i rzeczywiście zwykłe - jest facet z ręką w kieszeni, jest podskok, (do zwykłości brakuje walizek i torów oczywiście).
genghiskhan
06-09-2011, 17:20
Jak to zwykła! Młoda podskokami i takimi tam, próbuje pocieszyć i rozweselić Młodego, wku....go, że go nie chwyciła za jaja. Kto zna "twórczość" autora zrozumie ;-)
Właściwie to może i rzeczywiście zwykłe - jest facet z ręką w kieszeni, jest podskok, (do zwykłości brakuje walizek i torów oczywiście).
Nie prawda. Lepiej jakby skakali po sianie na polu :)
Dobra, jeszcze tylko Amadeusz wpadnie i będzie chyba komplet:)
michal_sokolowski
06-09-2011, 19:42
Amadeusz byl dzis u mnie, zarzucal mi ze 'reklamuje swoje zdjecia'.
(...)
Koledzy z małymi komplekasami ;) powiedzieli co wiedzieli...
Fajne zdjęcie. Czekam na więcej.
Dżigital
06-09-2011, 19:50
Pank, no leże i kwiczę z zachwytu gdy widzę efekty Twoich mistrzowskich ruchów suwakami i te fantastyczne kadry :) reszta userów nigdy nie osiągnie poziomu Lindy Robbins bo nie czują tematu tak jak Ty. Wiem, że nigdy się nie nauczę i nie dojdę do takiego mistrzostwa ale może organizujesz warsztaty plenerowe, chętnie bym się czegoś nauczył, podszkolił...
Chcesz rzeczowo i logicznie? Raczej po klubie malkontentów się tego nie spodziewaj.
urwało młodej nogę a być może ma tylko jedną. poza tym to dosyć ciekawe zdjęcie.
Amadeusz
06-09-2011, 22:56
Dobra, jeszcze tylko Amadeusz wpadnie i będzie chyba komplet:)
Widziałem zdjęcie, owszem. Na pierwszy rzut oka prezentuje się świetnie, można powiedzieć - łał - i na tym zakończmy.
Amadeusz byl dzis u mnie, zarzucal mi ze 'reklamuje swoje zdjecia'.(...)
To po co tu pokazujesz zdjęcia? Kogo niby one obchodzą oprócz Ciebie? - Przepraszam Autora wątku.
Dżigital
07-09-2011, 07:49
Pank jesteś jakiś dziwny, nie lubisz gdy oceniają Twoje zdjęcia, nie lubisz gdy je chwalą, nie chcesz się dzielić wiedzą, nie chcesz aby je ludzie oglądali, nie określisz się czego oczekujesz. To co? wstawiasz na forum i sam je chcesz podziwiać?:)
bialogardzianin
07-09-2011, 08:10
Brak nogi u młodej, jej lewa ręka niekorzystnie wyszła w okolicach łokcia. Mogłeś powiedzieć młodej, by wykonując tą skomplikowaną ewolucję, o kilka stopni więcej zwróciła twarz (z uśmiechem) w stronę obiektywu, byłoby jeszcze lepiej niż jest. Pank, czy Ty powtarzasz ujęcia na plenerze, żeby wybrać potem najlepsze, czy trzaskasz pojedyncze klaty? BTW, jestem pełen uznania, że się nie zrażasz i robisz swoje. Powodzenia.
Ja tam jestem nowicjuszem totalnym ale coś mi się wydaje że ktoś pytał o foty kolegi na Photoshop.pl, chyba mu się efekt spodobał
http://photoshop.pl/node/14315
Przy takich ujęciach zawsze robię kilka powtórzeń żeby mieć później z czego wybrać. Dzięki za komentarze.
Ale za to nie zapomniał wstawić następnego zdjęcia :)
2
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/8020/vc7c3202.jpg)
Iza Górska
07-09-2011, 11:45
O rany, ależ przepiękny miała welon!
Ciekawe oba, drugie klimatyczne ze względu na rozleniwione pozy i żółtawe światełko. Fajnie.
genghiskhan
07-09-2011, 11:53
Szał ciał.
Przeszkadza mi przerwa pomiędzy 2 szybami. Mogłeś też wystemplować resztki znaku po prawej.
Dżigital
07-09-2011, 12:26
świetne, ale odjazd, no welon kładzie na kolana, a ta ręka po środku to jego czy jej :)
EDIT: Pytam nie złośliwie, nie mam zamiaru nikogo urazić, wiec nie musisz odbierać tego jako atak na swoją osobę i znowu zgłaszać post do swojej ochrony :), wiele lat edytuję a to wyrabia wyczulonie na detale, jeżeli to ręka młodego, to ma dziwnie wykrzywioną, a jeżeli mlodej, to on wyglada jak by miał amputowaną i był z podwiniętym rękawem.
Obie dłonie tam widać, młodej bardziej.
zamkowski
08-09-2011, 08:00
Ale za to nie zapomniał wstawić następnego zdjęcia :)
2
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/8020/vc7c3202.jpg)
No i zdjęcie bomba. Nie przepadam za HDR, ale szacun za obróbkę i światło.
Dżigital
08-09-2011, 08:53
No i zdjęcie bomba. Nie przepadam za HDR, ale szacun za obróbkę i światło.
tak to prawdziwa bomba, gdy młody zobaczy, że mu rękę urwało to na pewno eksploduje :)
bialogardzianin
08-09-2011, 09:01
tak to prawdziwa bomba, gdy młody zobaczy, że mu rękę urwało to na pewno eksploduje :)
Popieram. Może jestem obróbkowym ignorantem dla niektórych, ale widać czarno na białym, że zdjęcie jest [wulgaryzm].
To jest niesamowite. Jak czytam te komentarze to sie tak zastanawiam... po trzcionce i smokach tez jedziecie za ******* foty?
To jest niesamowite. Jak czytam te komentarze to sie tak zastanawiam... po trzcionce i smokach tez jedziecie za ******* foty?
Nie, to tylko zdjęcia Panka przyciągają frustratów (w niektórych patologicznych przypadkach sam Pank przyciąga, a zdjęcia są nieistotne)... Ech :roll:
Na 100% młody tego nie zauważy. Ludzie nie zajmujacy sie fotografią, zupełnie inaczej patrza na zdjecia. My ogladamy techmnicznym okiem, zwracamy uwage na szczegoły. A dla zwykłych osób, zdjecie jest ładne lub nie. A w szczególności PM, którym dochodzi jeszcze ładunek emocjonalny.
Nie raz poewnie kazdy z nas miał taką sytuacje, ogladajac fotki z innymi, ze pokazując nawet palcem, dla nas oczywiste niedociągnięcia, reszta swym wzrokiem mówi : "weź nie wydziwiaj, fotka jest super, a ty zawodowo zboczony...."
jadą,
jadą niestety :-P
w ogóle wątek się stoczył i to co niektórzy tu wypisują jest po prostu żenujące :-( :-( [ ludzie, to tylko internet, nie ma potrzeby się tak spinać ]
My ogladamy techmnicznym okiem, zwracamy uwage na szczegoły.
Szczerze współczuję. Oglądanie technicznym okiem odbiera całą radość z patrzenia na zdjęcia, nie widzisz zdjęć, widzisz szczegóły. To tak dygresyjnie, bo nie bardzo rozumiem czemu zasłonięta ręka miałaby być błędem. Jak ktoś ma jakąś interesującą teorię to chętnie posłucham.
bialogardzianin
08-09-2011, 10:05
Na 100% młody tego nie zauważy. Ludzie nie zajmujacy sie fotografią, zupełnie inaczej patrza na zdjecia...
Dlatego właśnie czasem się spinamy i nie wróżymy z fusów "czy młodym się spodoba czy nie" tylko przywalamy z chirurgicznym zacięciem. ;)
...bo nie bardzo rozumiem czemu zasłonięta ręka miałaby być błędem...
I tu jest problem, pank. Dżigital nie mógł tego dosadniej wyrazić.
genghiskhan
08-09-2011, 10:11
Szczerze współczuję. Oglądanie technicznym okiem odbiera całą radość z patrzenia na zdjęcia, nie widzisz zdjęć, widzisz szczegóły. To tak dygresyjnie, bo nie bardzo rozumiem czemu zasłonięta ręka miałaby być błędem. Jak ktoś ma jakąś interesującą teorię to chętnie posłucham.
W przypadku Twoich zdjęć nie można mówić o radości. Bo oprócz fajerwerków w postaci obróbki nic poza głupotą i prostotą sobą nie reprezentują ( co ty nazywasz sztuką :lol: )
Jeśli nie rozumiesz czemu zasłonięta ręka jest błędem to współczuje. Właśnie ta ręka sprawiła by młodym wiele radości :lol:
Pershing
08-09-2011, 10:13
Hello, jest tu jakiś mod, ten chłopiec obiecał wczoraj zabrać swoje zabawki z tej brzydkiej piaskownicy a dziś nie mając za grosz honoru wraca ze zdwojoną siłą. Ilu forumowiczów musi jeszcze obrazić, żeby ktoś zareagował.
bialogardzianin
08-09-2011, 10:14
W przypadku Twoich zdjęć nie można mówić o radości. Bo oprócz fajerwerków w postaci obróbki nic poza głupotą i prostotą sobą nie reprezentują ( co ty nazywasz sztuką :lol: )
Jeśli nie rozumiesz czemu zasłonięta ręka jest błędem to współczuje. Właśnie ta ręka sprawiła by młodym wiele radości :lol:
Powolutku, genghiskhan. Przez Ciebie zamknięto już jeden wątek, wyluzuj. pank, Richard Avedon ma mnóstwo portretów z uciętymi rękami, ale pooglądaj je i zastanów się dlaczego. Powodzenia.
EDIT: albo jeszcze lepiej, wejdź na profil fejsbukowy Davida Becksteada i pooglądaj jego zdjęcia. Tam jest też fajna niespodzianka- taki jeden folder, myślę, że z czasem mi podziękujesz. Pzdr ;)
I tu jest problem, pank. Dżigital nie mógł tego dosadniej wyrazić.
Nie wiem gdzie jest problem, ale chętnie się dowiem. Powtarzacie jakieś formułki zasłyszane w necie często ich nie rozumiejąc i przyjmując za pewnik. Ludzkie oko, a właściwie mózg działa w ten sposób że potrafi interpretować to co widzi, jak zobaczy 2 bryły, np. sześcian i stożek, jedna przysłonięta drugą to nie potraktuje tego jak jednego "sześcianostożka" tylko będzie wiedział że jedna bryła jest częściowo przysłonięta drugą obie rozpozna prawidłowo odwołując się do wcześniejszych doświadczeń. Schowana ręka nie jest żadnym błędem, każdy oglądający zdjęcie będzie widział gdzie jest i dla czego tam jest. Jeżeli ktoś ma inne zdanie i jest je w stanie sensownie uzasadnić, chętnie podyskutuję.
genghiskhan
08-09-2011, 10:20
Nie wiem gdzie jest problem, ale chętnie się dowiem. Powtarzacie jakieś formułki zasłyszane w necie często ich nie rozumiejąc i przyjmując za pewnik. Ludzkie oko, a właściwie mózg działa w ten sposób że potrafi interpretować to co widzi, jak zobaczy 2 bryły, np. sześcian i stożek, jedna przysłonięta drugą to nie potraktuje tego jak jednego "sześcianostożka" tylko będzie wiedział że jedna bryła jest częściowo przysłonięta drugą obie rozpozna prawidłowo odwołując się do wcześniejszych doświadczeń. Schowana ręka nie jest żadnym błędem, każdy oglądający zdjęcie będzie widział gdzie jest i dla czego tam jest. Jeżeli ktoś ma inne zdanie i jest je w stanie sensownie uzasadnić, chętnie podyskutuję.
A może chodzi o to, że nie panujesz nad swoimi kadrami. Znaku jakoś nie zauważyłeś a nic nie wnosi do zdjęcia. Ręce są tu problemem bo wygląda jakby młodzi byli zrośnięci, a operację wykonano w bułgarskiej klinice przez pakistańskiego chirurga bez oka. Idąc Twoim tokiem rozumowania, można zrobić zdjęcie w kompletnych ciemnościach, zatytułować "Młodzi w ciemnym pokoju" i każdy się domyśli co tam jest. Bo przecież mózg potrafi to zinterpretować jak trzeba :lol:
Wymagasz sensownych dyskusji od ludzi ktorzy nie maja swojego stylu tylko klepia utarte klatki repoglamourowe. Nie ma jednego slusznego stylu. Jeden klient lubi zdjecia Knapa, drugi P. Siwiec, trzeci Trzcionki, czwarty smokow, piaty blyskotliwych. Jezeli wszyscy oni maja klientow jest spoko. O gustach sie nie dyskutuje. Mozna dyskutowac o tym czy twoje foty sie sprzedaja czy nie jako wyznaczniki popularnosci.
A może chodzi o to, że nie panujesz nad swoimi kadrami. Znaku jakoś nie zauważyłeś a nic nie wnosi do zdjęcia. Ręce są tu problemem bo wygląda jakby młodzi byli zrośnięci, a operację wykonano w bułgarskiej klinice przez pakistańskiego chirurga bez oka. Idąc Twoim tokiem rozumowania, można zrobić zdjęcie w kompletnych ciemnościach, zatytułować "Młodzi w ciemnym pokoju" i każdy się domyśli co tam jest. Bo przecież mózg potrafi to zinterpretować jak trzeba :lol:
Fakt. stemplowanie znakow jest bardzo wazne. Jakbys wysteplowal ten znak Knap to by to zdjecie nabralo nowego znaczenia. Otworzyloby swoja ukryta glebie.
Ale chyba mnie zle zrozumiałes.
1. Ja nie pisze ze ta ręka jest błędem, wogóle mi to nie przeszkadza
2. Pisząc ze patrzymy "technicznym okiem", miałem na myśli to, ze kazdy z nas ma to "zboczenie zawodowe", i w zwiazku z tym, mimowolnie, patrzac na jakiekolwiek zdjecie, zwracasz uwagę na techniczne aspekty ( i nie raz, jest to jak przekleństwo....) i nie mów ze sam tak nie masz.....
I tak jest z tym zdjeciem, młodym bedzie sie podobać, i dla nich ta ręka nie ma ZADNEGO znaczenia, nie przekresla tej fotki, jak niektórzy tu, próbują udowodnic.
Wiesz ze sam nie przepadam, za Twoim stylem obróbkowym, (inaczej... podoba sie, ale nie do ślubniaków), ale az takich szczegółów, sie nie czepiam. Pzdr.
Dżigital
08-09-2011, 10:40
Szczerze współczuję. Oglądanie technicznym okiem odbiera całą radość z patrzenia na zdjęcia, nie widzisz zdjęć, widzisz szczegóły. To tak dygresyjnie, bo nie bardzo rozumiem czemu zasłonięta ręka miałaby być błędem. Jak ktoś ma jakąś interesującą teorię to chętnie posłucham.Po pierwsze nie jestem Twoim klientem i nigdy nie będę, to forum chyba służy temu aby poprawiać warsztat a nie by klaskać pankowi gdy wstawi badziewia techniczne. Zapewniam Cię, że nie masz czego współczuć, chyba nie widziałeś jeszcze w swoim życiu pięknych zdjęć skoro takie proste wnioski wyciągasz.... @S4INT.Najłatwiej moralizować innych, pisać o patologii, wyjechać im od frustratów gdy ktoś ośmieli się napisać swoje zdanie, a samemu wstawiać foty w każdym konkursie dla dzieciaków by odebrać im nagrody.. prawda?, co teraz wystawiasz na allegro? kredki?
Ja bym powiedział inaczej. Ta ręka będzie przeszkadzać tylko tym którzy chcą żeby im przeszkadzała.
izergill
08-09-2011, 10:50
Mi nie przeszkadza :D Świetna fota i obróbka.
bialogardzianin
08-09-2011, 10:54
...Ta ręka będzie przeszkadzać tylko tym którzy chcą żeby im przeszkadzała.
Zbędna aluzja. Żyj w takim przekonaniu, jak Ci tak wygodniej.
Ale potrafisz w końcu sensownie, albo nawet jakkolwiek uzasadnić czemu zasłonięta ręka jest błędem, czy nie bardzo?
Mickiewicz dobrym poeta byl. Koniec. Kropka.
Dżigital
08-09-2011, 11:04
Ja bym powiedział inaczej. Ta ręka będzie przeszkadzać tylko tym którzy chcą żeby im przeszkadzała.Bo nie patrzysz na nią obiektywnie ale jako autor zapatrzony w swój "geniusz". Pierwsze moje spojrzenie i pomyślałem, że amputowana, oglądam więc pierwszą fotografię i sprawdzam czy ma, patrze jeszcze raz na drugą tą z podwiązanym rękawem, zastanawiam się, czy może się opiera łokciem o młodą, czy takiego odbioru oczekiwałeś? dla mnie ta niejasność dyskwalifikuje tą fotografię, tyle mojego zdania w tym temacie, i na tym kończę swoją krytykę, zrób coś fajnego to chętnie zaklaskam, ale nie tym razem...
bialogardzianin
08-09-2011, 11:05
Ale potrafisz w końcu sensownie, albo nawet jakkolwiek uzasadnić czemu zasłonięta ręka jest błędem, czy nie bardzo?
Tu http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2522265&postcount=43 zawarłem odp na pytanie.
albo inaczej, proszę: http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/162752_10150120269326393_133452761392_7841745_1507 432_n.jpg
Ale co, czerwone kółeczko na jakimś obcym zdjęciu ma być odpowiedzią? Błagam. Z resztą u mnie wiadomo gdzie jest ręka bo widać dłoń.
bialogardzianin
08-09-2011, 11:18
Ale co, czerwone kółeczko na jakimś obcym zdjęciu ma być odpowiedzią? Błagam. Z resztą u mnie wiadomo gdzie jest ręka bo widać dłoń.
Pas.
Czyli nie potrafisz jasno odpowiedzieć na pytanie? Bo odsyłanie do galerii innych fotografów czy pokazywanie jakiś zdjęć odpowiedzią nie jest.
Ostatnimi czasy jak patrzę na tak obrobione zdjęcia, to stwierdzam, że dorastam.
Jeszcze rok temu gotów byłem pół domu wyprzedać, by potrafić osiągnąć taki efekt. Problemem było jednak moje lenistwo - nie chciało mi się jechać do Warszawy na warsztaty.
Dziś jak przeglądam galerie ślubne czy choćby wątki na niniejszym forum, widzę wiele naprawdę pięknych plenerów. Nie technicznych - a emocjonalnych. Zdjęcia te obróbką są doprawione, ale przede wszystkim widać na nich młodą parę - widać ich. I to nie tylko w sensie stricte fizycznym - widać, że są razem, widać, że się cieszą.
Na zaprezentowanych tutaj zdjęciach pierwsze co widzę to kontrasty, nasycone, agresywne barwy. Merytorycznie trochę przypomina mi to panującą jakieś 3lata temu modę na pseudoHDR z Photomatixa. MZ młodzi są tu przytłoczeni "sposobem podania" zdjęcia - osoby, radość, miłość, bliskość schodzą na drugi, albo i dalszy plan.
ranbir kapoor
08-09-2011, 11:32
A ja sie zastanawiam co do zdjecie wlasciwie przedstawia
Widze panne mloda ktora kona z pragnienia w srodku miasta i pana mlodego patrzacego na nia z wyzsoscia
Na zdjęci widać bardzo duży kontrast emocjonalny. Sztywny,wyniosły mężczyzna i zatopiona w marzeniach kobieta.
bialogardzianin
08-09-2011, 12:20
Tu kona z pragnienia, tam zatopiona w marzeniach, kto ma jeszcze jakiś pomysł? Dokąd zmierzamy?
Niektórzy nowicjusze mogą odnieść wrażenie, jakoby wytworzyła się jakaś dziwna praktyka:
1) pank publikuje zdjęcie
2) padają opinie
3) jeśli fajne, jest OK, jeśli niefajne, pank oczekuje uzasadnienia, co oczywiste
4) pada merytoryczne uzasadnienie, pank polemizuje i podgrzewa atmosferę
5) atmosfera wpływa na ilość wejść do jego wątku (co kiedyś był uprzejmy przywołać, a moze to nie on), a to przekłada się na potencjalne zwiększenie ilości wejść na bloga, aby zlustrować kontrowersyjne poczynania szokującego panka. Nie kochają Cię, nie nienawidzą, nie istniejesz- jak w polityce. ;) PR1 nie napawa optymizmem jednak.
Ja to widzę trochę inaczej jednak.
1) pank publikuje zdjęcie
2) padają normalne opinie, pozytywne, negatywne, spokojnie się rozmawia
3) wpada kilka forumowych troli z chorobliwą obsesją na punkcie panka i jego zdjęć, zawsze tych samych, wypisuje kilka prowokujących idiotyzmów
4) zaczyna się jatka
5) mod zamyka wątek
Co zabawniejsze, punkty 3-5 mają miejsce w każdym niepankowym wątku w którym pank śmie cokolwiek napisać.
Obejrzałam sobie, wyrobiłam opinię oraz pokrótce (bardzo pokrótce) przejrzałam wpisy. Niektórym się ewidentnie nudzi.
#1 - bardzo mi się podoba. Super złapany ruch. Może to odbicie światła (?) za młodym trochę odciąga uwagę, ale to takie czepialstwo. A że nogi nie ma? Ciekawe kto w biegu robi wyskok z dwoma nogami do przodu. No tak - skoczek w dal...
#2 - sympatyczne ale z butów nie wyrywa ;) Nie pasuje mi ta lekko HDRowa obróbka - tym bardziej do momentu - leniwego, spokojnego. A ona wprowadza taka ostrość i niepokój.
bialogardzianin
08-09-2011, 13:30
...3) wpada kilka forumowych troli z chorobliwą obsesją na punkcie panka i jego zdjęć...
Ojojoj, schlebiasz sobie strasznie, pank. Ignoruj wypowiedzi tych, jak ich wyżej określiłeś, i skup się na tych merytorycznych, nie będzie tej, jak ją określiłeś, jatki. Przecięż staraliśmy się w paru chłopa tu przekazać Ci co nie tak merytorycznie, technicznie, a ty, cyt. "...Oglądanie technicznym okiem odbiera całą radość z patrzenia na zdjęcia, nie widzisz zdjęć, widzisz szczegóły....". To od czego my tu jesteśmy? Od radosnego patrzenia na zdjęcia, no proszę Cię...
Radośnie na Twoje zdjęcia patrzą nowożeńcy, ale my? Odwiedź na fejsbuku Davida Becksteada, serio, jeszcze jest czas na naukę co sam wielokrotnie podkreślałeś. Czasem warto przyznać się do błędu, by nie dawać potem powodów do nadużyć. Ja już nie odwiedzę tego wątku choćby nie wiem co. ;)
ranbir kapoor
08-09-2011, 13:59
zadko tu zagladam rzeby wyrobic sobie opinie ale rzeczywiscie kilku forumowiczow dziwnie reaguje na zdjecia autora
a co do samych zdjec
znaczna czesc z nich pokazuje ze autor swietnie sobie radzi z lampami i z obrobka,sama tematyka schodzi na dalszy plan,nie ma tu zadnego zwiazku ze zdjeciami slubnymi,bo dziewczyny ze zdjec rownie dobrze mogly by miec wiktorianskie suknie czy skafander kosminauty
nie ma tu wogole slubnego klimatu i emocji ze slubem zwiazanych, jedynie mniejsza lub wieksza zabawe polaczona z przebieraniem w suknie i garnitury
Brak ślubnego klimatu jest świadomy i zamierzony. Sesje które robię młodym parą są sesjami ślubnymi tylko z nazwy i stroju, generalnie, chodzi o zdjęcia na których będą się sobie podobać i które będą klimatem coś o tych ludziach opowiadały. Uczucie, rozumiane wprost nie jest konieczne.
3. No to teraz się zacznie :)
źródło (http://img233.imageshack.us/img233/7257/vc7c3206.jpg)
Fajne. Choc ja bym tu pojechal jakims zniebowstapieniem. :)
ranbir kapoor
08-09-2011, 14:55
nie lubie jak ktos kto majac braki techniczne i brak wyobrazni,zaslania sie haslami ze taki byl zamysl czy ze tego sobie klient zyczyl
tu jest wpelni profeska,wiec albo ktos kupuje taka konwencje albo nie
tez mialem kilku takich co na widok moich zdjec sie nerwowo uaktywniali,mysle ze to szersze zagadnienie
Fajne to ostatnie. Dobre swiatlo, twoja obrobka, bardzo geometryczne zdjecie. Nie podoba mi sie ta flara, nie podoba mi sie balagan za mlodym.
@S4INT.Najłatwiej moralizować innych, pisać o patologii, wyjechać im od frustratów gdy ktoś ośmieli się napisać swoje zdanie, a samemu wstawiać foty w każdym konkursie dla dzieciaków by odebrać im nagrody.. prawda?, co teraz wystawiasz na allegro? kredki?
No i widzisz. Nie pisałem o Tobie, bo jesteś nowy (chyba, że to po prostu fakenick) i nie wiesz co się dzieje i jak tu niektórzy nie mogą przeżyć że pank robi takie foty, a Ty do mnie wyjeżdżasz z dziwnymi tekstami. Nie wiem czemu akurat Ciebie to dotkneło?
Poza tym nie moralizuje - napisałem co myślę o tym co widzę.
Swoje zdanie o zdjęciach wyraziłem w poprzednik wątku i powtarzać się nie będę.
jacoslavgth
08-09-2011, 18:34
Fajne to ostatnie. Dobre swiatlo, twoja obrobka, bardzo geometryczne zdjecie. Nie podoba mi sie ta flara, nie podoba mi sie balagan za mlodym.
zdjecia pod słońce często generują flarę, bałagan? to plener, pejzaż miejski, ale ok, może Tobie to przeszkadza,
popieram Panka żze zdjęcia powinno sie oglądać nie od strony technicznej ale postrzegać jako całość, kolorystyke i światło, technicznie to sie zdjęcie robi - nie rozumiem też (najczęściej w wątkach panka) tej niesamowitej dbałości o szczegóły - zasłonięte dłonie, brak nogi podczas wyskoku i innych podobnych - kiedy oglądając zdjęcia właśnie tych najsurowszych forumowych krytyków widzi sie właśnie u nich w/w niedociągnięcia - słabo sie robi...
jak zawsze Twoje zdjęcia PANK mi sie podobają - choć sam robię inne - nie przeszkadza to mieć szerszych horyzonty i pogladów na prace innych.
Luz, calosciowo mi sie bardzo podoba - tak jak napisalem. A czepiam sie, bo po to sie wrzuca zdjecia na forum - kazdy pisze o tym co mu sie widzi a co nie :)
Flarę dołożyłem w fotoszopie :) Minusem dobrych obiektywów jest to że ni cholery nie chcą flar pod słońce łapać.
mirekkania
08-09-2011, 22:54
Echh, widze, że w zasadzie to już nie ma o czym pisać.
MŚSWKFŚ-MS znowu załatwił cały wątek :(
źródło (http://img233.imageshack.us/img233/7257/vc7c3206.jpg)
pojechane jest to zdjecie, pojechane na maksa ;-) ale widać, że masz swój sposób patrzenia i fotografowania i się go trzymasz i do niego konsekwentnie dążysz... Zdjęcie jest intrygujące.
Mi osobiście się podoba taka zagrywka, i to ocieranie się o kicz. Natomiast rozumiem że niektórym osobom się to nie podoba, tylko po co się tak przy tym upierają i psują dobrą zabawę innym ?
gregory_21
09-09-2011, 12:30
Ja technicznie nie jestem orłem, więc nie będę poruszał tej kwestii.
Chciałbym jednak napisać coś na temat modeli, bo to oni wg mnie trochę tutaj dali ciała.
Na zdjęciu nr 1 nie podoba mi się to, ze On ma otwarte usta i stoi tak jakoś nieładnie, że garnitur mu się układa tak, jakby pożyczył go od starszego brata.
Dodatkowo brzydko wygląda ręka włożona w ten sposób do kieszeni oraz to, że jego pozycja jest "mszowa" (ja to tak sobie nazywam) czyli podobna do tej, którą się przyjmuje w kościele jak msza trwa okropnie długo i przenosimy ciężar ciała z jednej nogi na drugą ;)
O Niej się nie wypowiadam, bo wiadomo, że (jak już wspomniała pinquin) dwie nogi do przodu to u skoczka w dal ale uważam, że trochę nie teges moment w jej biegu udało się sfotografować albo kąt widzenia obiektywu był dziwny, bo od ramion w górę wydaje się być jakaś taka sparaliżowana czy coś w tym guście.
Na zdjęciu nr 2 On już stoi ładniej niż na jedynce ale kompletnie nie wiem co ma oznaczać jego mina, którą dodatkowo pogłębia oświetlenie robiące mu z oczodołów czarne dziury.
Wygląda jakby miał do niej pretensje, że się opala czy tam rozmarzyła.
Zdjęcie nr 3 mi się podoba najbardziej. Widać, że On nie robi tego od niechcenia tylko wreszcie wczuł się w swoją rolę ;)
Generalnie obróbka jest kontrowersyjna i nie każdemu podchodzi.
Mi się akurat podoba i jestem zdania, że aby móc ją zastosować trzeba najpierw zrobić dobre technicznie zdjęcie.
Skoro mi się podoba to tłumaczę sobie, że zdjęcie musiało być dobrze zrobione ;)
jacoslavgth
09-09-2011, 12:36
Dodatkowo brzydko wygląda ręka włożona w ten sposób do kieszeni oraz to, że jego pozycja jest "mszowa" (ja to tak sobie nazywam) czyli podobna do tej, którą się przyjmuje w kościele jak msza trwa okropnie długo i przenosimy ciężar ciała z jednej nogi na drugą ;)
hahaha - to sie nazywa KONTRAPOST
mszowa... dobre :)