Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D90 na D300s/D700?
Cześć,
obecnie mam d90 i chciałem coś o wyższym ISO. Rozumiem, że przy d300s nie zauważę znaczącej różnicy w kwestii użytecznej czułości więc myślę raczej nad d700.
Mam obecnie obketywy 35mm 1.8 i 85mm 1.8.
Na pewno przez co najmniej rok nic nie innego nie dokupię do d700.
Czy obiektywy te będą dobrze współprać z D700?
Czy wzrost użytecznego ISO będzie znaczny? Obecnie na D90 po odszumianiu w LR3 satysfakcjonuje mnie iso 1600.
Na ile mniej więcej mogę liczyć w podobnej jakości w d700?
Z gory dziękuję za podzielenie się doświadczeniami.
Pozdrawiam,
arek
W kwestii szumów D300s Cię nie zbawi, jeśli szumy to wyznacznik, to idź w D700.
35 do pewnych przysłon dobrze sobie radzi na pełnej klacie, powyżej wali winietę - ale o tym musisz już sobie poczytać. Natomiast 85 to stare szkło analogowe, i na pełnej klacie dostaje naprawdę skrzydeł.
Nie wiemy jednak co focisz - więc dobrze się zastanów, czy przez rok przeżyjesz bez tele, bądź szerokiego kąta, albo standard zooma.
somrozen
05-09-2011, 23:59
kolego, w D700 na 6400 mam użyteczne iso, przynajmniej u mnie, po odszumieniu 12800 też daje radę, ale ja bym poszedł inną drogą, kup dobre tele, np. 24-70, pod przyszłościową FF, a za rok, jak będzie (daj boże) D800 to jak znalazł będzie komplet, ja tego szkła praktycznie nie ściągam z D700
Mam D90 i D700 oraz oba powyższe szkła. Z D700 jest inny obrazek, ale przyznam szczerze, że do codziennego focenia chyba bardziej wolę D90. Może wynika to z tego, że przy D90 mam gripa. Mogę potwierdzić, że 85 z D700 nabiera innego wyrazu. 35 z kolej na przesłanach do 2.8 jest naprawdę bardzo przyjemnym szkiełkiem.
To 35 to raczej do f2 max na FX, potem winieta wylazi drastyczna. Mam to szkło ale jako ciekawostke z racji ze sie tu nim zachwycano. I juz na liście jest do zakupu 35 1.4. Polsrodki sie nie sprawdzają :)
Sent from my iPad using Tapatalk
Witam.
Jeśli Kolega zastanawia się nad zmianą aparatu na D700, to proponuję zakupienie tego bardzo dobrego aparatu, sprzedaż posiadanej 35 i zakupienie w to miejsce 50/1,4. Zakres podstawowej ogniskowej się zasadniczo nie zmieni. Natomiast światłoczułość znacząco wzrośnie. Nawet ISO 5000 przy niekorzystnym oświetleniu jest akceptowalne i to bez programowych korekt.
Pozdrawiam.
W D700 mam ustawione auto-iso 200-10000 i to jest dla mnie akceptowalne. Co do szkieł to 35 1.8 mi nie pasuje, lepsza będzie 35 2.0D i 85 1.8
kup lampę problem zniknie :-)
Mam D90 i D700 oraz oba powyższe szkła. Z D700 jest inny obrazek, ale przyznam szczerze, że do codziennego focenia chyba bardziej wolę D90. Może wynika to z tego, że przy D90 mam gripa. Mogę potwierdzić, że 85 z D700 nabiera innego wyrazu. 35 z kolej na przesłanach do 2.8 jest naprawdę bardzo przyjemnym szkiełkiem.
Na czym dokładnie polega przewaga D90 z gripem nad d700?
Pozdrawiam,
Arek
poprostu wygodniejszy przy kadrowaniu w pionie i pewniejsze trzymanie gdy podpiety jest 70-200
Do 70-200 grip się przydaje zdecydowanie.
Autorowi wątku również polecam D700 i 50/1.4 (może być też 50/1.8 ). Ale wpierw przestrzelanie 35mm, by sprawdzić jak się ogniskowa sprawuje i czy będzie potrzebna w przyszłości. Sporo osób może poprzestać na 35 i 85. Zatem zamiana na 50 mm lub 35/2.0 może?
Ale D700 da ogromny spokój co do ISO. Ze stałkami 1.8 możesz fotografować praktycznie w każdych warunkach, kiedy i sam coś widzisz. Nieznaczne dopalenie wbudowaną lampą błyskową (z dodatkiem jakiejś kartki jako rozpraszacza na przykład) też wchodzi w grę - nie zburzy klimatu, a poprawi ekspozycję.
Odpowiednikiem ISO1600 z tego co pamiętam będzie 3200-4000. Z tym, że i 5000 też powinno być zadowalające (i podobne) w wielu przypadkach. 6400 będzie już ciut słabsze. D700 ma też lepszą dynamikę, więc dłużej trzyma dobry kolor, wraz ze wzrostem ISO. Lepiej się odzyskuje niebo oraz szczegóły za oknem przy zdjęciach we wnętrzach.
Z zakupem wstrzymałbym się do początku października, czy a nuż Nikon nie wypuści D800. I wówczas kupić używanego D700! :D Jeżeli nie, kupować właśnie wtedy - przed sezonem gwiazdkowym. Albo w przyszłym roku już. Gdybyś się zdecydował na D700 to polecam kartę 16GB do tego - najlepiej Sandiska - tylko uwaga na podróbki. Jedna, trochę droższa, ale nie zawracasz sobie głowy ciągłymi zmianami.
stachmuszel
09-09-2011, 06:51
Co do D700 zgodzę się z przedmówcą, ale co do jednej dużej karty już nie. Przy moim ogromnym zaufaniu do Sandisk-a nie trzymalbym calego materialu na jednej karcie, nawet Sandisku 16 GB. Wolę kilka mniejszych, ryzyko utraty calego materialu zdecydowanie mniejsze.
Pozdr.
Co do D700 zgodzę się z przedmówcą, ale co do jednej dużej karty już nie. Przy moim ogromnym zaufaniu do Sandisk-a nie trzymalbym calego materialu na jednej karcie, nawet Sandisku 16 GB. Wolę kilka mniejszych, ryzyko utraty calego materialu zdecydowanie mniejsze.
Pozdr.
Popieram. Co prawda mam D300s nie D700, ale myślę, że pod względem kart wielka różnica to nie jest. Osobiście korzystam z dwóch 8ek Ultra II, na jedną sztukę wchodzi 500-600 NEFów, więc nie wiem, o jakim ciągłym zmienianiu tu mowa, robię na tym całe wesele.
Co do marki również polecam karty Sandisk. I jeszcze jedno - polecam korzystać z kart jednego producenta. Słyszałem i czytałem o przyadkach, gdzie z uwagi na stosowanie różnych kart użytkownicy zryli sobie piny w slocie kart w body. Wynikało to z minimalnych różnic w budowie kart poszczególnych producentów.
To 35 to raczej do f2 max na FX, potem winieta wylazi drastyczna.
Nieprawda - do f4 winieta maleje, potem zaczyna rosnąć.
Zapomniałeś dodać w jakiej odległości od obiektu na jaki ostrzysz ... I juz nie jest tak ciekawie. Zależy tez co ktoś uważa za akceptowalna winiete.
Sent from my iPad using Tapatalk
Ale to jest niezależne od tego. Na dalszą odległość jest oczywiście większa niż na blisko, ale i ta większa i ta mniejsza maleje w trakcie przymykania do f4.
Osobiście korzystam z dwóch 8ek Ultra II, na jedną sztukę wchodzi 500-600 NEFów...
Zaraz zaraz,u mnie w D300s na jedną 8-mkę wchodzi 385 NEF-ów,nie wiem jak to możliwe :smile:
Zaraz zaraz,u mnie w D300s na jedną 8-mkę wchodzi 385 NEF-ów,nie wiem jak to możliwe :smile:
potwierdzam u mnie też w D300 więcej jak ponad 300 NEF-ów nie wchodzi, ale "coroner" ma chyba włączoną kompresję stratną to być może....:wink:
potwierdzam u mnie też w D300 więcej jak ponad 300 NEF-ów nie wchodzi, ale "coroner" ma chyba włączoną kompresję stratną to być może....:wink:
A nie robicie czasem na NEF+JPG ?? Bo ja jpgi zrzucam równocześnie na SDHC w drugim slocie.
Owszem, jak się włoży czystą kartę 8kę w slot to aparat pokazuje faktycznie 385 do zrobienia, ale jest to ilość szacunkowa, która faktycznie zmienia się w trakcie zapełniania karty, i spokojnie 500 sztuk wchodzi.
Treakeya
11-09-2011, 22:03
14 bit.