Zobacz pełną wersję : Stałki
Mam pytanie, chciałbym do swojego skromnego zestawu dorzucić dwie stałki, 50mm i 85mm tylko mam dylemat, czy warto inwestować w światło 1,4 czy wystarczy zakupić te szkła ze światłem 1,8. Dodam tylko że fotografuję sporo w pomieszczeniach.
MariuszJ
05-09-2011, 20:26
O ile lampa Ci się akurat nie zepsuła, to naprawdę lepszy towarzysz "fotografa w pomieszczeniach".
Ja chyba jestem jakiś nie teges, ale stałek w (niewielkich) pomieszczeniach, w fotografii rodzinno/okazjonalnej nie używam. Za to plener, sytuacje specjalne - jak najbardziej.
Piotr Szmidt
05-09-2011, 20:27
"proste" pytanie - prosta odpowiedz. Potrzebujesz do pracy zarobkowej czy hobbystycznie? Zarobkowo f/1,4 jesli hobbystycznie bierz f/1,8. Lub inaczej: masz kase bierz f/1,4, jesli nie masz bierz f/1,8.
Obiektywy, o ktorych napisales w wersji 1,4 to obiektywy wyzszej klasy. Wszystko zalezy do czego bedziesz wykorzystywac :)
Antonioo
05-09-2011, 20:27
jeżeli różnica w cenie pomiędzy 85 1,8 a 85 1,4 nie robi dla CIebie większej różnicy, to pewnie , że warto ;)
Photoartbox
05-09-2011, 20:30
Albo wez 50/1.8G (swietny obiektyw za te kase) i poczekaj na 85/1.8G (wiem, ze 1.8D tez jest fajny, ale pomimo 2 podejsc nie przekonalem sie do niego).
Rozumiem, wole chyba poczekać, dozbierać i kupić 1,4G A miał ktoś do czynienia z Nikkorem 24mm F/ 1,4 ?
Albo wez 50/1.8G (swietny obiektyw za te kase) i poczekaj na 85/1.8G (wiem, ze 1.8D tez jest fajny, ale pomimo 2 podejsc nie przekonalem sie do niego).
A można wiedzieć dlaczego? Bo ja mam podobnie, podchodzę do 85 już n-ty raz z rzędu ale jakoś mi ta 1.8 nie podchodzi, a na 1.4 mnie nie stać w tej chwili.
Photoartbox
05-09-2011, 20:59
A można wiedzieć dlaczego? Bo ja mam podobnie, podchodzę do 85 już n-ty raz z rzędu ale jakoś mi ta 1.8 nie podchodzi, a na 1.4 mnie nie stać w tej chwili.
Pewnie, ze mozna wiedziec :) Najpierw mialem uzywke 1.8 bez "D" za czasow D300. Straszne fochy strzelala, szczegolnie jak odleglosc od obiektu wynosila wiecej niz 2-3 metry, jak trafila bylo ostro nawet na 1.8. Myslalem, ze to egzemplarz jakis nie teges. Jak przeszedlem na D700 uzywalem nowke z "D", bylo troche lepiej, ale niestety AF bardzo niepewny. Rownoczesnie uzywalem Samyanga 85/1.4, manuala i czesciej trafialem niz Nikkorem. Jak trafi, bardzo ladny, ostry obrazek, ale czesto nie chce trafiac. :(
A sorki że tak odbiegnę na chwilę od tematu, jak ci się pracuje na D700? Dużo lepszy od D300?
Photoartbox
05-09-2011, 21:05
A sorki że tak odbiegnę na chwilę od tematu, jak ci się pracuje na D700? Dużo lepszy od D300?
D700, jest pierwszym moim aparatem, ktorego nie mam zamiaru zmieniac. Jedyna ewentualna zmiana, to juz na Leice M9. Mysle, ze to wiele wyjasnia :)
Rozumiem, no ja na razie wolę inwestować w optykę, może kiedyś zmienię D90 na D700. Ogólni marzy mi się zestaw reporterski D300s + D700. Dobrze że za marzenia nie karzą ;)
Photoartbox
05-09-2011, 21:16
Rozumiem, no ja na razie wolę inwestować w optykę
To oczywiscie kwestia bardzo indywidualna, kazdy musi sam wiedziec co mu jest potrzebne. Ja zaryzykowalem i sprzedalem wszystko co mialem do DX-a oraz moja Deczysta, zostawilem jedynie 50/1.4G i kupilem D700. Okazalo sie, ze nie popelnilem bledu, wolalem D700 + 50mm niz D300 z S10-20, T17-50, S30/1.4, N50/1.4, S 50-150, N85/1.8, N60/2.8 itd. Potem dokupilem za grosze T17-35 i wlasciwie ten zestaw juz by mi do szczescia wystarczyl. Naturalnie z czasem troche szkla przybylo. Generalnie, wbrew opinii, taniej mozna kupic dobre obiektywy do pelnej klatki, niz do DX-a.
D700, jest pierwszym moim aparatem, ktorego nie mam zamiaru zmieniac. Jedyna ewentualna zmiana, to juz na Leice M9. Mysle, ze to wiele wyjasnia :)
Mam identyczne zdanie na ten temat jak i podwójne doświadczenie z 85 1.8D! :mrgreen:
To oczywiscie kwestia bardzo indywidualna, kazdy musi sam wiedziec co mu jest potrzebne. Ja zaryzykowalem i sprzedalem wszystko co mialem do DX-a oraz moja Deczysta, zostawilem jedynie 50/1.4G i kupilem D700. Okazalo sie, ze nie popelnilem bledu, wolalem D700 + 50mm niz D300 z S10-20, T17-50, S30/1.4, N50/1.4, S 50-150, N85/1.8, N60/2.8 itd. Potem dokupilem za grosze T17-35 i wlasciwie ten zestaw juz by mi do szczescia wystarczyl. Naturalnie z czasem troche szkla przybylo. Generalnie, wbrew opinii, taniej mozna kupic dobre obiektywy do pelnej klatki, niz do DX-a.
Ja nie mogę sobie pozwolić na taki ruch, a co tych stałek to 35mm F/1,4 50mm F/1.4 85mm F/1,4 to najlepsze szkła portretowa twoim zdaniem jakie Nikon oferuje??
Ja nie mogę sobie pozwolić na taki ruch, a co tych stałek to 35mm F/1,4 50mm F/1.4 85mm F/1,4 to najlepsze szkła portretowa twoim zdaniem jakie Nikon oferuje??
portretowe to za szeroko powiedziane.przeciez kazda z tych ogniskowych ma inne zastosowanie.
ja osobiscie nawet nie brałbym pod uwagę N35/1.4G ze względu na kosmiczną cenę, za ten obiektyw to idzie kupic D700.
za to 50/1.4G jest do wyrwania za 1000pln natomiast 85/1.4D to okolice 2700pln za używki-
są to obiektywy dużo bardziej godne zainteresowania jeśli zajmujesz sie foto hobbystycznie.
najpierw polecam przejsc sie do sklepu i zobaczyc która ogniskowa będzie pasowac najbardziej.
w pamieci miej takze to ze jesli zmienisz w przyszłości na FX ogniskowanie się zmieni bo w DX masz x 1.5
każdy zakup planuj z myslą o przyszłości
No w sumie racje, na razie rozważam 50mm i 85mm. Ale jednak wolał bym nowe. Nie tak do końca hobbystycznie ale też nie profesjonalnie, nie wiem jak to ująć. Zastanawiam się tylko czy 1,4 czy 1,8 ale chyba 1,4 ze względu na to że często fotografuje w kościołach :)
50 to można spokojnie 1.4 bo tania, a 85 to wedle uznania. Ale ja też nie mogę się przekonać do 85 1.8 i kupię następcę albo samiego 1.4. Ta 85 to jedno z najbardziej wyczekiwanych szkieł nikona.
Ja myślę, że zawszw warto mieć jaśniej, tym bardziej, że nie tylko jasnością się różnią, a pytanie jest tylko czy Cię stać.
Na razie jestem w trakcie budowy studia więc kasa idzie na to, ale i na 85mm 1,4 też się kasa wkrótce znajdzie. A powiedzcie proszę jaki obiektyw do studia? Taki tamron 17-50 VC wystarczy??
w studiu to nawet twój 18-105 wystarczy ponieważ przy tej ilości światła nie trzeba domykać, aczkolwiek małą głębią też czasem warto coś podkreślić
mam 85 1,8 bez D i rewelacja od f2, z AF nie mam problemu, uważam że jest tak dobry, że nie będe zmieniał na 1,4
z 50 również jestem zadowolony, śmiga szybko bo to 1,4D, zdecydowanie wole ją od G
pozdro
50/1.4 warto, bo tani, 85/1.4 to już inna sprawa. 50/1.8G w zasadzie też fajny, to jest tylko kwestia kasy jaką masz. Bardziej odczujesz raczej różnicę portfelem, niż oglądając zdjęcia.
Mój ulubiony sloik do studia to 24-70 i 50 (na FX), czyli na DX taki 17-50 jak najbardziej wystarczy, jak dla mnie.
Dzięki za wskazówki, 18-105 chyba sprzedam a pod D90 chce kupić coś w stylu Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM. I oczywiście te stałki pod D300s.
Nie bardzo rozumiem, po co chcesz sprzedawać 18-105. Szkoło nie jest niczym wybitnym, ale jak już go masz, to sprzedając tylko stracisz.
To znaczy ba ja go prawie nie używam, a chciałbym kupić coś innego. Np właśnie stałke 50mm F/ 1,4. Ale mówisz że to nie miało by większego sensu?
Nie bardzo rozumiem, po co chcesz sprzedawać 18-105. Szkoło nie jest niczym wybitnym, ale jak już go masz, to sprzedając tylko stracisz.
Bo ma T17-50 w którym dublują się ogniskowe?
...Ja bym sprzedał Nikkora.
a chciałbym kupić coś innego. Np właśnie stałke 50mm F/ 1,4
skoro pozbywasz się 18-105 to bym pomyślał o 85mm jako uzupełnieniu ogniskowej.
Z tym 85mm to najlepszy pomysł tylko 1,4 kosztuje około 5500zł, a 1,8 nie zbyt "mi się podoba". Ale przemyślę, dzięki wielkie. Chyba że sigma 85mm 1,4? Miał ktoś doświadczenie z takim szkłem?
85mm 1.4G faktycznie tyle kosztuje, raczej chodziło mi o wersję D która jest tańsza.
Sigmy są bardzo chwalone ale jak to w Sigmach bywa trzeba sobie dobrać dobrą sztukę do body.
Zresztą ja stoję przed podobnym zakupem.
Najpewniej kupię pewnie 85mm 1.4D bo używkę idzie wyrwać za 2600pln
Ja chyba jednak wolę poczekać i kupić 1,4G. A jak na razie 50mm 1,4G. tak do portretu, na początek myślę że wystarczy :)
Bo ma T17-50 w którym dublują się ogniskowe?
No i co z tego, że się dublują? To nie wolno mieć zapasowego szkła na półce, choćby po to, żeby komuś móc pożyczyć? Ile na nim zarobi sprzedając? Bez sensu.
Co do kupowania, którekolwiek z trzesz szkieł, które wymieniłem, i nic więcej do szczęścia nie trzeba, na tym poziomie cenowym.