PDA

Zobacz pełną wersję : czy zmienić Sigme 50-150 na nikkor 85

risto
05-09-2011, 19:24
Właśnie jestem w trakcie zmiany d3000 na d90 na którym będzie działał af w 85:)
Wcześniej wybrałem sigme ze względu na af teraz zastanawiam się nad zmianą na stałkę
Dodam że jako standartowe szkło uzywam nikkora 35
Szkło uzywane bedzie do portretów najcześciej do portretów mojej małej pociechy.
I tu sie zastanawiam bo jesli chodzi o zalety 85 wszystko już napisano ale czy do focenia dziecka nie bardzie przydatny jest zoom?

Walle
05-09-2011, 19:58
Moim zdaniem zoom lepiej się sprawdzi dzięki większemu zakresowi ogniskowych, natomiast stałka może dawać "miodniejsze" zdjęcia.
Przewagą stałki jest lepsze światło, ale przynajmniej w tym egzemplarzu, który ja posiadałem, z powodu słabej ostrości i aberracji sensowne
było przymknięcie przysłony co najmniej do F-2.2, 2.5.

Mam Tokinę 50-135, miałem przez parę miesięcy pożyczoną N85/1.8 i nie bardzo widzę sens zakupu stałki posiadając taki obiektyw.
Ty masz jeszcze w swojej Sigmie AF-s i lepszą pracę pod światło, coś czego brakuje i Tokinie i N85/1.8.

Antonioo
05-09-2011, 20:13
A tego nikkora za to dobrze przymykać jest tak do 2,5 :D

no ciężko coś napisać....w każdym razie myślałem o 85 mm , ale jak w moje ręce wpadła 50-150, to z tego zamiaru się na razie wyleczyłem:) ale nie wiem, na jaki czas:) w każdym razie z sigmy jestem zadowolony....szybka,cicha,ostra,

Irpac
05-09-2011, 22:31
Moim zdaniem N85 1.8 jest bardzo dobry do typowych portretów. Z tak mobilnym modelem jak dziecko wygodniej chyba będzie fotografować zoomem. Zoomem szybciej dostosujesz kadr do zmieniającej się sytuacji no i w razie gdyby nie dało się bardziej cofnąć jest szerszy. N85 bardzo polecam (mojego nie trzeba przymykać do 2.5 by zrobić udane zdjęcie), ale raczej do pracy bardziej statycznej.

Rycerz
05-09-2011, 23:00
Właśnie jestem w trakcie zmiany d3000 na d90 na którym będzie działał af w 85:)
Wcześniej wybrałem sigme ze względu na af teraz zastanawiam się nad zmianą na stałkę
Dodam że jako standartowe szkło uzywam nikkora 35
Szkło uzywane bedzie do portretów najcześciej do portretów mojej małej pociechy.
I tu sie zastanawiam bo jesli chodzi o zalety 85 wszystko już napisano ale czy do focenia dziecka nie bardzie przydatny jest zoom?

nie warto zamieniać zooma na 85/1.8, szczególnie, że to szkło niczym rewelacyjnym się nie wyróżnia [ co innego 85/1.4 ;-) ]

zyrafal
07-09-2011, 09:30
Ja też raczej bym nie wymieniał - miałem S 50-150 i sprzedałem. Teraz mam 85/1.8 i powiem szczerze, że Sigma lepiej mi leżała i była bardziej "uniwersalna". Żałuję, że sprzedałem ale cóż - człowiek uczy się na błędach:)

morzon
07-09-2011, 10:03
A tego nikkora za to dobrze przymykać jest tak do 2,5 :D

No jak się ma słabą sztuke to może i trzeba :)

Antonioo
07-09-2011, 13:49
No jak się ma słabą sztuke to może i trzeba :)

nie spotkałem jeszcze sztuki, która by dawała ostry obraz od 1,8, no, chyba, że mam zbyt wybujałe wymagania ;)
na 1,8 mydełko w każdym przypadku widoczne...po przymknięciu sytuacja się poprawia,
w każdym razie podpinałem już co najmniej kilkanaście różnych szkieł, ale może następna sztuka będzie wybitna :)

moro
07-09-2011, 14:37
Miałem S85 1,4 optycznie nie miałem jej nic do zarzucenia, obrazkiem zawszę się zachwycałem pod warunkiem że moją pociechę w odpowiedniej chwili cyknąłem. Teraz kupie jakiegoś zooma - jest na pewno dużo bardziej uniwersalny.

risto
07-09-2011, 19:08
plusy zooma uniwersalność no i szybki cichy silnik
stałki mała lekka no i najważniejsze światło nawet jak trzeba przymknąć na 2,2 to i tak zoom zaczyna sie od 2,8 a realnie by było dobrze to 3,5
Najlepiej by było mieć oba:)

sebar1
07-09-2011, 20:44
plusy zooma uniwersalność no i szybki cichy silnik
stałki mała lekka no i najważniejsze światło nawet jak trzeba przymknąć na 2,2 to i tak zoom zaczyna sie od 2,8 a realnie by było dobrze to 3,5

skoro rozważasz ogniskową 85mm w połączeniu z matrycą DX to portrety raczej na zewnątrz a więc światła spokojnie wystarczy.
A jeżeli naprawdę brakuje ci światła to pomyśl o jasnej 50tce np. 1.8D do kupienia używana za około 350-400PLN a będzie się fajnie uzupełniała z S50-150 i w pomieszczeniu łatwiej coś pstryknąć.
Miałem przez kilka lat N85. Ale po dokupieniu N80-200D 2.8 i Tamrona 90 przestałem go używać.
Obiema rękami się podpisuje po tym:

nie warto zamieniać zooma na 85/1.8, szczególnie, że to szkło niczym rewelacyjnym się nie wyróżnia

Jacenty Z.
07-09-2011, 21:29
Właśnie jestem w trakcie zmiany d3000 na d90 na którym będzie działał af w 85:) Wcześniej wybrałem sigme ze względu na af teraz zastanawiam się nad zmianą na stałkę Dodam że jako standartowe szkło uzywam nikkora 35

Mam nadzieję, że nie zmieniasz korpusu wyłącznie ze względu na obiektyw? Generalnie 35/1.8 i 50-150/2.8 pod względem zakresu ogniskowych i światła to ładny zestaw. Reszta to kwestia własnych potrzeb i gustu.

Do focenia dziecka - zwłaszcza w pomieszczeniach czy z bliska - IMHO bardziej przydatna byłaby ogniskowa krótsza niż 85 mm na DX (tożto blisko 135 mm FF). Sam mam 50-tkę (też na DX) i nieraz trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby zmieścić w kadrze całą postać. Nie próbowałeś do tego celu 35/1.8? Przy portretach trochę ponoć zniekształca, ale... Jeśli już jasny zoom, to może nieco krótszy niż 50-150.

GarfieldPL
07-09-2011, 21:38
jeśli już tak bardzo brakuje Ci światła to może zamiast 85 Nikona kup 50tkę? Jest tańsza a robi na prawdę śliczne zdjęcia. 50-150 nie pozbywałbym się.

morzon
08-09-2011, 00:08
nie spotkałem jeszcze sztuki, która by dawała ostry obraz od 1,8, no, chyba, że mam zbyt wybujałe wymagania ;)
na 1,8 mydełko w każdym przypadku widoczne...po przymknięciu sytuacja się poprawia,
w każdym razie podpinałem już co najmniej kilkanaście różnych szkieł, ale może następna sztuka będzie wybitna :)

No a ja taką właśnie miałem :) na 1.8 było w miarę ok - miękko, ale ok, od f2 żyleta.

samson09
09-09-2011, 06:52
Wszyscy mówią o miękości 85 na 1.8 nie zauważając, że sigma na 2.8 też raczej ostrością nie grzeszy. Dopiero przymknięta do 3,5-4 pokazuje coś. Nie mówiąc o celności af-u i problemach z bf/ff. Jeśli twoja sztuka jest sprawdzona to zostaw bo to raczej rzadkość i ew. z czasem dokup sobie 85 ale np. samyanga (jeśli cię nie przestrasza mf). Zobaczysz różnicę między stałką,a zommem i światłem 1.8, a 2.8.

KamilM
09-09-2011, 13:03
No a ja taką właśnie miałem :) na 1.8 było w miarę ok - miękko, ale ok, od f2 żyleta.

U mnie podobnie: przy 1,8 jest przyzwoicie (choć widać aberracje), natomiast 2,2-2,5 jest naprawdę dobrze.

sebar1
09-09-2011, 13:51
ale czy naprawdę ostrość tu jest najważniejsza? jakby to był jedyny parametr szkła...
zobaczcie jak w N85 po przymknięciu obiektywu wyglądają punkty światła w tle....
9 listkowa ale nie zaokrąglona przysłona mocno ogranicza to szkło.
Oczywiście, że da się nim robić świetne portrety bo to bardzo dobry obiektyw ale mając zooma ze światłem 2.8 wymieniać raczej nie warto.
Szczególnie jeżeli chcemy tak jak autor wątku portrety dzieciakowi robić.

KamilM
09-09-2011, 16:25
Bo to typowe szkło portretowe, gdzie ma się czas na wykonania zdjęcia, zaś modelka/model nie biega, a stoi w miejscu. Autor pragnie robić fotki dziecku, które trudno ustawi się tak, jakbyśmy tego chcieli. Dlatego jasny zoom w tym przypadku lepiej się sprawdzi, niż N 85/1,8. Takie jest moje zdanie.

risto
07-10-2011, 22:20
Doszedłem do tego że sigma zostaje a dołączy do zestawu jeszcze 85:)

Photoartbox
08-10-2011, 09:00
Doszedłem do tego że sigma zostaje a dołączy do zestawu jeszcze 85:)

Posiadalem rownoczesnie S50-150/2.8 i Nikkora85/1.8. Nikkora po jakims czasie sprzedalem, przy Sigmie, to zawodny klekot. :) Obydwa obiektywy byly dobrymi egzemplarzami, ostrymi od pelnej dziury, ale zawodnosc AF-u w Nikkorze byla nieakceptowalna. Za jakis czas mialem jeszcze jedna 85-ke, nowa prosto ze sklepu i bylo to samo. Sigma pozostala moim ulubionym obiektywem na DX. Szkoda, ze na FX mozna jej uzywac jedynie z TC.

tomek67
08-10-2011, 09:43
Posiadalem rownoczesnie S50-150/2.8 i Nikkora85/1.8. Nikkora po jakims czasie sprzedalem, przy Sigmie, to zawodny klekot. :) Obydwa obiektywy byly dobrymi egzemplarzami, ostrymi od pelnej dziury, ale zawodnosc AF-u w Nikkorze byla nieakceptowalna. Za jakis czas mialem jeszcze jedna 85-ke, nowa prosto ze sklepu i bylo to samo.
Nikon 85mm 1.8 to fajny obiektyw, ale ciut się zestarzał.
Gdy kupiłem 85mm 1.4G to dwa fakty mnie zszokowały.
Jakość obrazu praktycznie od 1.4 całkiem ok,
a druga to, że AF jest dużo pewniejszy.
Na 1.8D to ciągle sprawdzałem fotki czy wyszły ostre.
O ile gorszą jakość obrazu można wybaczyć obiektywowi 1.8D bo wiadomo cena nie ta,
ale ten AF to już nie bardzo.
Mam nadzieję, że Nikon będzie odnawiał stopniowo kolejne stałki.
Mi najbardziej brakuje 135mm 2.0 o 180mm 2.8 z silniczkiem.
Gdyby wyszły nowe wersje i cena nie była zbyt astronomiczna to bym kupił od ręki.