Zobacz pełną wersję : Komputer do Ps Cs5
Szalony Naukowiec
05-09-2011, 17:11
Musze zmodernizować komputer tak aby Cs 5 chodził bez zamulania, bo niestety niższe wersje programu nie wywołują Rawów z D7000 :(
Niestety mam ograniczony budżet i zdecydowałem że najpierw wymienię płytę główną, procesor i pamięć a zostawię jeszcze jakiś czas starą grafikę Radeon X 1950 pro 512 mb
Byłem dziś w sklepie i dostałem dwie oferty optymalną i tanią. Pytanie jest takie, czy jeśli zdecyduję się na tańsze rozwiązanie ( wolał bym zaoszczędzić) to czy Cs5 będzie chodził płynnie przy prostej obróbce rawów? Balans Bieli, Ekspozycja i takie tam...
1. Optymalna konfiguracja:
Procesor: Intel Core i5-2400 3.1 GHZ LGA1155 - 695zł
Pamięć: Kingston 2*4 1600 DDR3 -194 zł
Płyta: Gigabyte GA-P67A-D3-B3 -371 zł
Razem: 1260 zł
2. Tania:
Procesor: AMD Phenom II X4 3.2GHZ BOX - 349 zł
Pamięć: Kingston 2*2GB DDR3 -93 zł
Płyta Gł: Asus M4A77T -209 zł
Razem 651 zł
A może jakieś inne rozwiązanie? Bardzo proszę Was o pomoc.
o ile masz starszą wersję Photoshopa to ten link powinien Ci pomóc http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176812
Szalony Naukowiec
05-09-2011, 17:46
No mam, do tej pory pracowałem na CS2 i wszystko było super, dopóki nie zmieniłem puszki :(
Ten opis konwertera dotyczy N D300s czy z rawami z D7000 tez będzie działał?
pisz PM do władcy i pytaj
Szalony Naukowiec
06-09-2011, 00:23
dzięki, zapytałem :)
Na tym AMD nie bedzie problemu, bedzie dzialac plynnie i tanio, opuznienia w stosunku do Intela beda zauwazalne przy testach a nie codziennej pracy, cena jak widac to polowa zestawu na Intelu, spokojnie mozesz dolozyc do SSD na system i miec szybki i sprawny komputer, warto kupic plyte glowna ze zintegrowana grafika ktora bedzie o kilka razy lepsza od twojego Radka;)
Nie wiem jaki masz obecnie komputer, ale proponowałbym zacząć od wymiany dysku na SSD (tylko uważaj na te najstarsze z niskimi prędkościami, bo wciąż można je kupić w sklepach). Dopiero po wymianie dysku zacząłbym się zastanawiać nad wymianą reszty.
Nie wiem jaki masz obecnie komputer, ale proponowałbym zacząć od wymiany dysku na SSD (tylko uważaj na te najstarsze z niskimi prędkościami, bo wciąż można je kupić w sklepach). Dopiero po wymianie dysku zacząłbym się zastanawiać nad wymianą reszty.
jak ssd to i kontroler sata3 i juz robi sie koszt porownywalny do drugiej konfiguracji, czy w ps transfery sa az tak wazne?
Szalony Naukowcu,
Asus M4A77T nie ma kontrolera sata 3, koniecznie kup plyte z takim kontrolerem, unikniesz w ten sposob koniecznosci jego zakupu, jesli bedziesz chcial dokupic dysk ssd
może nie, aż tak i da się z tym żyć, ale jak już robisz masę plików na raz..(a nie wyglądasz mi na wedding guy), to się tym nie przejmuj. Największą zaletą SSD jest po prostu odczyt, nie wiem jak z zapisem bo nie śledzę teraz(pewnie już zbliżony trochę).
Zasada jest prosta, nie stać nie kupuj. Kiedyś radzono sobie bez tego to i dzisiaj sobie poradzisz.
jak ssd to i kontroler sata3
Nie ma takiej potrzeby, sata2 w zupełności wystarczy. W praktyce sata3 daje niewielką przewagę.
Nie ma takiej potrzeby, sata2 w zupełności wystarczy. W praktyce sata3 daje niewielką przewagę.
cena plyty z sata3 bedzie w podobnej cenie co taka ze starszym modelem. dlaczego nie kupic nowszego rozwiazania?
btw wg testow roznica wydajnosci to okolo 30%
http://www.frazpc.pl/artykuly/883721,Intel_SSD_510_120GB_i_250GB.html
zdaje sobie sprawe, ze w codziennej pracy to moze byc niezauwazalne ale jesli mialbym doplacic 20zl do plyty z sata3 to doplacilbym
Na tym AMD nie bedzie problemu, bedzie dzialac plynnie i tanio, opuznienia w stosunku do Intela beda zauwazalne przy testach a nie codziennej pracy.
i5-2400 nie jest moim zdaniem najlepsyzm wyborem. Lepiej dolozyc troche i kupic i5-2500k ktory da bardzo duze mozliwosci OC a nie jest znacznie drozszy. Trzeba tez pamietac ze procesory z serii Core i maja zintegrowana grafike - kiedys ta wiedza moze sie do czegos przydac :) ( Moze nawet wiedza bardziej niz grafika bo jej wydajnosc jest typowo "budzetowa" )
Szalony Naukowiec
06-09-2011, 22:59
Dzięki wszystkim za rady, trochę mnie zmartwiliście tą wymianą dysków na SSD, obecnie mam 3 dyski razem 4Tb pojemności, mnóstwo danych, muszę mieć tyle przestrzeni, wymiana tego wszystkiego to zbyt duży koszt, muszę się obejść na razie, w przyszłości chętnie, mam nadzieję że wymiana procka i dodanie ramu przyspieszy mocno mulącego PS
Na forum PcLaba odradzają wszyscy AMD, że porównywalny cenowo zestaw z Intel Core i3-2100 da lepszy efekt.
Z grubsza zgodze sie z tymi z forum pclab ;) Jezeli jednak chcesz zainwestowac troche wiecej i podkrecac - i5-2500k jest swietnym rozwiazaniem. Jezeli chcesz jak najtaniej idz w wysokie mdoele i3.
Mowiac o wymianie dyskow na SSD nikt nie mial na mysli wymiane wszystkich. Na dysku SSD stawiasz system + aplikacje + przestrzen na aktualnie obrabiane dane. Wszelkie storage dajesz na zwyklych dyskach najlepiej w RAID 1+0 ( bo RAID 0 zwieksza niebezpieczenstwo urtaty danych ).
Cena i jakosc dyskow SSD nie pozwalaja na uzywanie ich jako storage.
http://kb2.adobe.com/cps/404/kb404439.html
Na stronie piszą:
1 Szybki procek
2 ramu ile wlezie
dopiero potem dyski SSD
Szalony Naukowiec
07-09-2011, 10:44
Dzięki, widzicie, nie znałem się :)
btw wg testow roznica wydajnosci to okolo 30%No, chcialbym zobaczyc te 30% na dyskach, w 99% ktorych maksymalna (i nawet tylko teoretyczna) predkosc jest grubo ponizej maksymalnej granicy przepustowosci SATA2. :) W praktyce (czyli podczas pracy) roznica wyjdzie moze tylko przy dyskach SSD, i to jedynie tylko tych najszybszych, ktore maja deklarowane predkosci na poziomie 500 MB/s. Przy dokumentach rzedu <100 MB, na ktorych najczesciej w Shopie pracuje typowy fotograf, bedzie to pewnie zysk mierzony w setnych sekundy, czyli nie warty nawet kilku zlotych.
Szalony Naukowiec
09-09-2011, 15:48
hmmm