PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie Wyświetlanie NEF w MAC

paparazzi89
05-09-2011, 16:25
Hej, potrzebuję jakiś programik który szybko wczytuje pliki nef, nie będę w nim wywoływać bo do tego użwyam Lightroom, chodzi mi o przebranie zdjęć. Lightroom stosunkowo długo wczytuje pliki- strata czasu.
Dzięki i pozdrawiam

durom
05-09-2011, 21:21
Może wystarczy zainstalować kodek do wyświetlania miniatur?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14824/related/1

paparazzi89
05-09-2011, 21:26
Macintosh

W przypadku komputerów Macintosh kodeki NEF/NRW są niedostępne do pobrania, ponieważ obsługa tych plików jest wbudowana w system operacyjny.

:)

Greg77
06-09-2011, 08:25
Wlasnie sie dziwie o co chodzi.....to jest jedyne czego naprawde zazdroszcze Jablkowiczom....przegladanie NEFow w tepie ekspresowym przegladarka systemowa:D

paparazzi89
06-09-2011, 08:28
to może ja bardziej jaśniej wyjaśnię :)
zrobimy 1-2 tys zdjęć
w Lightroom jedno zdjęcie wczytuje się mi prawie 6 sekund, co na 1000 zdjęć daje 100 minut czyli prawie półtora godziny na WCZYTYWANIE
jak bym znalazł jakąś lekką przeglądarkę która wczytywała by zdjęcia szybciej, to bym mógł szybciej przebrać zdjęcia i wrzucić tylko wybrane do obróbki w Lightroom :)

yOyO-
06-09-2011, 08:36
Domyślna przeglądarka Preview sprawdza się doskonale :)

paparazzi89
06-09-2011, 08:38
racja, szybko wczytuje ale niestety dla mnie fotografie są tam nie ostre do końca ;)
na ostatnim weselu sprawdziłem sobie jak mi tam idzie robienie zdjęć.. właśnie w podglądzie i się załamałem że takie nie ostre te zdj ;/ że zje#$% w Lightroom ostre jak brzytwa! :)

Znalazłem taki program Lyn i chyba to jest to, trial na 15 dni zobacze jak potestuję :)

Greg77
06-09-2011, 08:41
racja, szybko wczytuje ale niestety dla mnie fotografie są tam nie ostre do końca ;)

A nie jest to wina wczytywani aprofilu puszki? Nie masz przez przypadek w LR wgranego profilu?? Bo moze preview czyta golego RAWa

paparazzi89
06-09-2011, 08:43
w LR wczytuje mi profil Camera Standard
Jak zrobić żeby lightroom czytał gołego rawa ;>

Greg77
06-09-2011, 08:53
Jak zrobić żeby lightroom czytał gołego rawa ;>

Chodzi mi o to, ze CNX wczytuje RAWa z profilem z puszki, podobno takowe profile mozna wgrac do LR (nie wiem tego na 100% nie uzywam LR), a wtedy moze pokazywac tobie RAWa ze zwiekszonym ostrzeniem z puszki....nie jest to tak wazne;)
Goly RAW otwiera mi sie w ACR, rozni si ebardzo od RAWa otwartego w NXie...

yOyO-
06-09-2011, 09:40
na ostatnim weselu sprawdziłem sobie jak mi tam idzie robienie zdjęć.. właśnie w podglądzie i się załamałem że takie nie ostre te zdj ;/ że zje#$% w Lightroom ostre jak brzytwa! :)

To dlatego, że program sam przeskalowuje zdjęcia bez wyostrzania. Mi Preview wystarcza w zupełności do wybrania zdjęć ;)

Keek
06-09-2011, 16:21
Sciagnij sobe freeware'owy Xee. Ustaw zeby domyslenie otwieral NEFy. Potem klikasz w zdjecie w finderze - najlepiej kiedy fotografie sa w nowym katalogu z ktorego wywalasz niepotrzebne - obrazek otwiera sie i (po wczesniejszym skonfigurowaniu klawiszy): prawy kursor - nastepne zdjecie, lewy - poprzednie, gorny - powiekszenie do 100%, kulka w myszy, albo dwa palce na trackpadzie - suwasz po zdjeciu, dolny - obrazek dopasowany do ekranu, delete - kasujesz zdjecie. Program dziala szybko, jesli psuwasz sie w kolejnosci nastepne, nastepne, nastepne - doczytuje zdjecia w tle i NEFy pojawiaja sie natychmiastowo.
Wada - roznie jest z kolorami, ale do pelnobrazowego podgladu i selekcji zdjec pasuje mi najbardziej.

durom
07-09-2011, 09:15
Zabacz Picasa, może będzie wystarczająco szybka. U mnie daje radę przy wstępnej selekcji.

adrian
07-09-2011, 11:57
Sciagnij sobe freeware'owy Xee. Ustaw zeby domyslenie otwieral NEFy. Potem klikasz w zdjecie w finderze - najlepiej kiedy fotografie sa w nowym katalogu z ktorego wywalasz niepotrzebne - obrazek otwiera sie i (po wczesniejszym skonfigurowaniu klawiszy): prawy kursor - nastepne zdjecie, lewy - poprzednie, gorny - powiekszenie do 100%, kulka w myszy, albo dwa palce na trackpadzie - suwasz po zdjeciu, dolny - obrazek dopasowany do ekranu, delete - kasujesz zdjecie. Program dziala szybko, jesli psuwasz sie w kolejnosci nastepne, nastepne, nastepne - doczytuje zdjecia w tle i NEFy pojawiaja sie natychmiastowo.
Wada - roznie jest z kolorami, ale do pelnobrazowego podgladu i selekcji zdjec pasuje mi najbardziej.

Xee to nie jest rozwiązanie. Jak chcesz szybko przeskakiwać między zdjęciami to tnie się tak samo jak inne softy :(

Keek
07-09-2011, 12:03
Xee to nie jest rozwiązanie. Jak chcesz szybko przeskakiwać między zdjęciami to tnie się tak samo jak inne softy :(

Problem, ze nie ma lepszego/wygodniejszego do szybkiej oceny ostrosci, kompozycji i kasowania.

docxxx
07-09-2011, 12:04
Przy imporcie do LR jest przeciez podglad miniatur.

Keek
07-09-2011, 12:10
Przy imporcie do LR jest przeciez podglad miniatur.

Po co podglad miniatur, jak miniatury masz w finderze? Xee sluzy tylko do szybkiego otwarcia i powiekszenia do 100%. Wszystko przy pomocy kursorow i klawiatury.
Zreszta namawiac nikogo nie bede. Pytajacy wie czego moze sprobowac.

adrian
07-09-2011, 12:30
Problem, ze nie ma lepszego/wygodniejszego do szybkiej oceny ostrosci, kompozycji i kasowania.

Tutaj Picasa była chyba szybsza (o ile mnie pamięć nie myli).

stig
09-09-2011, 01:47
A nie lepiej uzyc ViewNXa? Przeglad, opis, slowa-klucze, geotagowanie, seryjna zmiana nazw, a i obrazek wyglada tak jak w aparacie, a nie jak te pokrecone edytory sobie zinterpretuja...

kichu
09-09-2011, 01:53
Popieram stiga, tym bardziej ze View NX2 na Mac chodzi lepiej niz na PC :)

Z kolei z jednynka jest dokladnie odwrotnie :)

stig
09-09-2011, 02:01
Popieram stiga, tym bardziej ze View NX2 na Mac chodzi lepiej niz na PC :)A to "lepiej" jak sie objawia?

kichu
09-09-2011, 02:12
PC i7, duzo ramu ssd, viewNX2 muli i zacina sie przy wczytywaniu fot... wyczuwalne opoznienia

na macu (zwykly dysk 7200rpm) nie czuc opoznien ktore widze na piecu

tyczy sie ViewNX2

ViewNX jedynka - ostatnia wersja na PC chodzi idealnie, na maku sie krzaczy

efekt taki ze na stacjonarce (PC) uzywam View NX1 w ostatniej wersji i nic mnie nie skusi ani nie zmusi do zmiany

a na macu (lapek) dwojki najnowszej i tez jest dobrze - jedynka sie krzaczyła

stig
09-09-2011, 02:19
PC i7, duzo ramu ssd, viewNX2 muli i zacina sie przy wczytywaniu fot... wyczuwalne opoznieniaHmmm... U siebie np. zdjecia seryjne ogladam (poprzez przytrzymanie klawisza kursora) jak film... :) i5 750, 8GB, dysk z fotami -- WD3202ABYS-02B7A0.

kichu
09-09-2011, 02:27
no to cholera wie czemu takie roznice :) nie jestem apple fanboj :)

stig
09-09-2011, 02:32
no to cholera wie czemu takie roznice :)Ja w sumie nigdy nie zauwazylem problemow w ViewNX. U mnie to zawsze byla bardzo szybka przegladarka NEFow.

kichu
09-09-2011, 02:34
tzn uscislajac na view nx2 jak przy przegladaniu fot dam nastepna (kursor) to przez ulamek sekundy pojawia sie szary ekran i dopiero po chwili wskakuje fota, takze kazdy ruch nastepna/poprzednia to jest ulamek sekundy szarosci i dopiero zdjecie

view NX1 tego nie robi

i de facto ta cecha mnie w dwojce irytuje

jak wcisne strzalke, zeby przeiwijal na max, to jest non stop szary ekran i tylko przy pogladzie exif widze ze wczytuje kazda fotke po kolei (w czasie rzeczywistym), ale jej pokazanie zajmuje dwojce ten ulamek sekundy opoznienia, ktorego nie ma w jedynce

opisuje tu mocno subiektywne wrazenia, wiec prosze sie nie czepiac szczegolow

Motorniczy
09-09-2011, 02:48
A nie lepiej uzyc ViewNXa? Przeglad, opis, slowa-klucze, geotagowanie, seryjna zmiana nazw, a i obrazek wyglada tak jak w aparacie, a nie jak te pokrecone edytory sobie zinterpretuja...

Dokladnie i za darmo !

adrian
10-09-2011, 11:28

Powiem Ci stig, że to był chyba bardzo dobry strzał. Zainstalowałem ViewNX'a wczoraj, działa bardzo fajnie :)

Dzięki!

stig
10-09-2011, 12:23
Powiem Ci stig, że to był chyba bardzo dobry strzał. Zainstalowałem ViewNX'a wczoraj, działa bardzo fajnie :)Szczegolnie przyjemnie sie go uzywa na dwoch monitorach. Na jednym browser, na drugim sama fota na calym ekranie.

adrian
10-09-2011, 12:40
Szczegolnie przyjemnie sie go uzywa na dwoch monitorach. Na jednym browser, na drugim sama fota na calym ekranie.

Dla mnie to pieśń przyszłości ;-)

paparazzi89
10-09-2011, 22:01
Tez zainstalowalem i to chyba to czego szukałem! Dzięki wszystkim, a najbardziej stig ;)

paparazzi89
14-09-2011, 22:08
Kocham View NX2!!! Stig skrzynka piwa chyba sie nalerzy! :)