Zobacz pełną wersję : Szybkie Wyświetlanie NEF w MAC
paparazzi89
05-09-2011, 16:25
Hej, potrzebuję jakiś programik który szybko wczytuje pliki nef, nie będę w nim wywoływać bo do tego użwyam Lightroom, chodzi mi o przebranie zdjęć. Lightroom stosunkowo długo wczytuje pliki- strata czasu.
Dzięki i pozdrawiam
Może wystarczy zainstalować kodek do wyświetlania miniatur?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14824/related/1
paparazzi89
05-09-2011, 21:26
Macintosh
W przypadku komputerów Macintosh kodeki NEF/NRW są niedostępne do pobrania, ponieważ obsługa tych plików jest wbudowana w system operacyjny.
:)
Wlasnie sie dziwie o co chodzi.....to jest jedyne czego naprawde zazdroszcze Jablkowiczom....przegladanie NEFow w tepie ekspresowym przegladarka systemowa:D
paparazzi89
06-09-2011, 08:28
to może ja bardziej jaśniej wyjaśnię :)
zrobimy 1-2 tys zdjęć
w Lightroom jedno zdjęcie wczytuje się mi prawie 6 sekund, co na 1000 zdjęć daje 100 minut czyli prawie półtora godziny na WCZYTYWANIE
jak bym znalazł jakąś lekką przeglądarkę która wczytywała by zdjęcia szybciej, to bym mógł szybciej przebrać zdjęcia i wrzucić tylko wybrane do obróbki w Lightroom :)
Domyślna przeglądarka Preview sprawdza się doskonale :)
paparazzi89
06-09-2011, 08:38
racja, szybko wczytuje ale niestety dla mnie fotografie są tam nie ostre do końca ;)
na ostatnim weselu sprawdziłem sobie jak mi tam idzie robienie zdjęć.. właśnie w podglądzie i się załamałem że takie nie ostre te zdj ;/ że zje#$% w Lightroom ostre jak brzytwa! :)
Znalazłem taki program Lyn i chyba to jest to, trial na 15 dni zobacze jak potestuję :)
racja, szybko wczytuje ale niestety dla mnie fotografie są tam nie ostre do końca ;)
A nie jest to wina wczytywani aprofilu puszki? Nie masz przez przypadek w LR wgranego profilu?? Bo moze preview czyta golego RAWa
paparazzi89
06-09-2011, 08:43
w LR wczytuje mi profil Camera Standard
Jak zrobić żeby lightroom czytał gołego rawa ;>
Jak zrobić żeby lightroom czytał gołego rawa ;>
Chodzi mi o to, ze CNX wczytuje RAWa z profilem z puszki, podobno takowe profile mozna wgrac do LR (nie wiem tego na 100% nie uzywam LR), a wtedy moze pokazywac tobie RAWa ze zwiekszonym ostrzeniem z puszki....nie jest to tak wazne;)
Goly RAW otwiera mi sie w ACR, rozni si ebardzo od RAWa otwartego w NXie...
na ostatnim weselu sprawdziłem sobie jak mi tam idzie robienie zdjęć.. właśnie w podglądzie i się załamałem że takie nie ostre te zdj ;/ że zje#$% w Lightroom ostre jak brzytwa! :)
To dlatego, że program sam przeskalowuje zdjęcia bez wyostrzania. Mi Preview wystarcza w zupełności do wybrania zdjęć ;)
Sciagnij sobe freeware'owy Xee. Ustaw zeby domyslenie otwieral NEFy. Potem klikasz w zdjecie w finderze - najlepiej kiedy fotografie sa w nowym katalogu z ktorego wywalasz niepotrzebne - obrazek otwiera sie i (po wczesniejszym skonfigurowaniu klawiszy): prawy kursor - nastepne zdjecie, lewy - poprzednie, gorny - powiekszenie do 100%, kulka w myszy, albo dwa palce na trackpadzie - suwasz po zdjeciu, dolny - obrazek dopasowany do ekranu, delete - kasujesz zdjecie. Program dziala szybko, jesli psuwasz sie w kolejnosci nastepne, nastepne, nastepne - doczytuje zdjecia w tle i NEFy pojawiaja sie natychmiastowo.
Wada - roznie jest z kolorami, ale do pelnobrazowego podgladu i selekcji zdjec pasuje mi najbardziej.
Zabacz Picasa, może będzie wystarczająco szybka. U mnie daje radę przy wstępnej selekcji.
Sciagnij sobe freeware'owy Xee. Ustaw zeby domyslenie otwieral NEFy. Potem klikasz w zdjecie w finderze - najlepiej kiedy fotografie sa w nowym katalogu z ktorego wywalasz niepotrzebne - obrazek otwiera sie i (po wczesniejszym skonfigurowaniu klawiszy): prawy kursor - nastepne zdjecie, lewy - poprzednie, gorny - powiekszenie do 100%, kulka w myszy, albo dwa palce na trackpadzie - suwasz po zdjeciu, dolny - obrazek dopasowany do ekranu, delete - kasujesz zdjecie. Program dziala szybko, jesli psuwasz sie w kolejnosci nastepne, nastepne, nastepne - doczytuje zdjecia w tle i NEFy pojawiaja sie natychmiastowo.
Wada - roznie jest z kolorami, ale do pelnobrazowego podgladu i selekcji zdjec pasuje mi najbardziej.
Xee to nie jest rozwiązanie. Jak chcesz szybko przeskakiwać między zdjęciami to tnie się tak samo jak inne softy :(
Xee to nie jest rozwiązanie. Jak chcesz szybko przeskakiwać między zdjęciami to tnie się tak samo jak inne softy :(
Problem, ze nie ma lepszego/wygodniejszego do szybkiej oceny ostrosci, kompozycji i kasowania.
Przy imporcie do LR jest przeciez podglad miniatur.
Przy imporcie do LR jest przeciez podglad miniatur.
Po co podglad miniatur, jak miniatury masz w finderze? Xee sluzy tylko do szybkiego otwarcia i powiekszenia do 100%. Wszystko przy pomocy kursorow i klawiatury.
Zreszta namawiac nikogo nie bede. Pytajacy wie czego moze sprobowac.
Problem, ze nie ma lepszego/wygodniejszego do szybkiej oceny ostrosci, kompozycji i kasowania.
Tutaj Picasa była chyba szybsza (o ile mnie pamięć nie myli).
A nie lepiej uzyc ViewNXa? Przeglad, opis, slowa-klucze, geotagowanie, seryjna zmiana nazw, a i obrazek wyglada tak jak w aparacie, a nie jak te pokrecone edytory sobie zinterpretuja...
Popieram stiga, tym bardziej ze View NX2 na Mac chodzi lepiej niz na PC :)
Z kolei z jednynka jest dokladnie odwrotnie :)
Popieram stiga, tym bardziej ze View NX2 na Mac chodzi lepiej niz na PC :)A to "lepiej" jak sie objawia?
PC i7, duzo ramu ssd, viewNX2 muli i zacina sie przy wczytywaniu fot... wyczuwalne opoznienia
na macu (zwykly dysk 7200rpm) nie czuc opoznien ktore widze na piecu
tyczy sie ViewNX2
ViewNX jedynka - ostatnia wersja na PC chodzi idealnie, na maku sie krzaczy
efekt taki ze na stacjonarce (PC) uzywam View NX1 w ostatniej wersji i nic mnie nie skusi ani nie zmusi do zmiany
a na macu (lapek) dwojki najnowszej i tez jest dobrze - jedynka sie krzaczyła
PC i7, duzo ramu ssd, viewNX2 muli i zacina sie przy wczytywaniu fot... wyczuwalne opoznieniaHmmm... U siebie np. zdjecia seryjne ogladam (poprzez przytrzymanie klawisza kursora) jak film... :) i5 750, 8GB, dysk z fotami -- WD3202ABYS-02B7A0.
no to cholera wie czemu takie roznice :) nie jestem apple fanboj :)
no to cholera wie czemu takie roznice :)Ja w sumie nigdy nie zauwazylem problemow w ViewNX. U mnie to zawsze byla bardzo szybka przegladarka NEFow.
tzn uscislajac na view nx2 jak przy przegladaniu fot dam nastepna (kursor) to przez ulamek sekundy pojawia sie szary ekran i dopiero po chwili wskakuje fota, takze kazdy ruch nastepna/poprzednia to jest ulamek sekundy szarosci i dopiero zdjecie
view NX1 tego nie robi
i de facto ta cecha mnie w dwojce irytuje
jak wcisne strzalke, zeby przeiwijal na max, to jest non stop szary ekran i tylko przy pogladzie exif widze ze wczytuje kazda fotke po kolei (w czasie rzeczywistym), ale jej pokazanie zajmuje dwojce ten ulamek sekundy opoznienia, ktorego nie ma w jedynce
opisuje tu mocno subiektywne wrazenia, wiec prosze sie nie czepiac szczegolow
Motorniczy
09-09-2011, 02:48
A nie lepiej uzyc ViewNXa? Przeglad, opis, slowa-klucze, geotagowanie, seryjna zmiana nazw, a i obrazek wyglada tak jak w aparacie, a nie jak te pokrecone edytory sobie zinterpretuja...
Dokladnie i za darmo !
Powiem Ci stig, że to był chyba bardzo dobry strzał. Zainstalowałem ViewNX'a wczoraj, działa bardzo fajnie :)
Dzięki!
Powiem Ci stig, że to był chyba bardzo dobry strzał. Zainstalowałem ViewNX'a wczoraj, działa bardzo fajnie :)Szczegolnie przyjemnie sie go uzywa na dwoch monitorach. Na jednym browser, na drugim sama fota na calym ekranie.
Szczegolnie przyjemnie sie go uzywa na dwoch monitorach. Na jednym browser, na drugim sama fota na calym ekranie.
Dla mnie to pieśń przyszłości ;-)
paparazzi89
10-09-2011, 22:01
Tez zainstalowalem i to chyba to czego szukałem! Dzięki wszystkim, a najbardziej stig ;)
paparazzi89
14-09-2011, 22:08
Kocham View NX2!!! Stig skrzynka piwa chyba sie nalerzy! :)