Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 4GB ramu Na 8 GB Dual i nic

Jolania
05-09-2011, 15:51
Własnie włożyłem nowe kości DDr3 1600 w dualu i żadnej reakcji poza wentylatorem i odgłosami normalnymi dysku.Kości włożyłem do pierwszego gniazda w pierwszej parze (mam 2 sloty niebieskie i dwa czarne) pierwszego w drugiej i nic. Co może być?

Kurtz
05-09-2011, 16:03
Jaka plyta? Jaki RAM? Wyswietla CI obraz? Masz podlaczony speaker?

Greg77
05-09-2011, 16:08
ile kosci, jezeli dwie po 4gb to wloz kolorami na przemian....a najlepiej sprawdz w instrukcji plyty jak sloty sa osadzone;)

Jolania
05-09-2011, 16:39
procesor: PHENOM 545
płyta: ASUS M4A785TD-M EVO
RAM: 4 GB DDR3-1600 kingstona 2 kości 2 GB
włożyłem tego samego typu tyle ze po 4GB w sloty i o innym kolorze na płycie A1 i A2
Pozostałe B1 i B2 wolne

Sloty są Tak ułożone
A1B1 A2B2

Znajomy radził żeby zostawić jedna starą i włożyć jedną z nowych. Ponoć nowa musi się niejako "oswoić" z płytą. Potem wyjąć tę starą i dołożyć drugą do kompletu dual.

Grzybu
05-09-2011, 16:59
Już któryś wątek z kolei o problemach z pamięcią. Wszystkie na płycie ASUS :/
Po pierwsze co to znaczy zero reakcji? Komp nie wstaje czy nie widzi pamięci?

Michal_C
05-09-2011, 17:01
Hej
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189100

szukaj postów napisanych przez wilk325 i moją osobę.

Pozdrawiam

Jolania
05-09-2011, 17:13
Po pierwsze co to znaczy zero reakcji? Komp nie wstaje czy nie widzi pamięci?
Staruje wentylator i dysk zaczyna chyba pracować. Na monitorze nic, mysz nawet nie świeci...

Grzybu
05-09-2011, 17:25
Ja na początek spróbowałbym odpalić kompa bez pamięci - zobaczysz jaki masz monit z płyty.
Następnie wpiąłbym jedną nową kość w slot i zobaczył co jest grane. Jeśli wystartuje to sprawdzasz tą kością pozostałe sloty, jeśli nie zmieniasz kość na drugą.
PS może grzebałeś coś w napięciach?? Może jakieś OC było, warto wrócić do ustawień nominalnych.

Michal_C
05-09-2011, 21:48
Michał, no i co?

Greg77
06-09-2011, 08:02

Co ciekawe, mam piatego ASUSa z kolei i nie mam zadnych problemow.....
Sprawdz sloty B1 i B2 jak nie dziala to sprawdz opcje kolegi Grzybu....pamieci pewne?

liściu
06-09-2011, 11:42
ja bym sprawdzał ze sprawnymi, włóż przynajmniej 2 GB i sprawdzaj sloty z drugą 2GB która masz pewną, jak z każdych startuje to zacznij szukać wśród nowych czy masz jakąś wadliwą pamięć wkładając w 1 slot, i tak wszystkie pamięci sprawdź z zakupionych. To wykluczy Ci podejrzenie ramu, potem zostanie już wina tylko płyty głównej..

Grzybu
06-09-2011, 11:56
Co ciekawe, mam piatego ASUSa z kolei i nie mam zadnych problemow.....

A nie nie, to była tylko taka luźna uwaga. Z resztą chyba sam we wszystkich tych wątkach pomagałeś rozwiązać problemy więc pewnie to samo zauważyłeś. Nie oceniam tutaj płyt ASUSa, rzuciłem tylko takie moje spostrzeżenie.
Inna sprawa to to, że dzisiaj pojęcie niezawodnej marki (w branży elektronicznej przede wszystkim) to pojęcie abstrakcyjne. Chyba nie ma takiej marki, której sprzęty się nie psują. Jedne częściej inne rzadziej, ale zawsze coś się znajdzie.

Greg77
06-09-2011, 13:28
...............dzisiaj pojęcie niezawodnej marki (w branży elektronicznej przede wszystkim) to pojęcie abstrakcyjne. Chyba nie ma takiej marki, której sprzęty się nie psują. Jedne częściej inne rzadziej, ale zawsze coś się znajdzie.

No u niektorych po jednej wpadce kilka lat temu smrod leci do dzis a problemu od bardzo dawna nie ma, mowie o Seagate, problem w tym, ze sprawa byla poprostu bardzo naglosniona, to mniej wiecej tak jak z kaszkami nestle na fejsie kilka dni temu:D

Kurtz
06-09-2011, 14:50
firmware seagate 7200.11? ^^
Wracajac do RAM - ciagle malo informacji :>

Greg77
07-09-2011, 10:37
firmware seagate 7200.11? ^^

Dokladnie, nawet go mialem, jak wyszedl ten babol to zaraz zrobilem upgrade firmawaru i dysk dziala do dzis, wszystkie dyski mam Seagatea i nie moge zlego slowa powiedziec....

Wracajac do RAM - ciagle malo informacji :>

Czekamy na opinie miszczuf;)

fafniak
07-09-2011, 10:50
Dokladnie, nawet go mialem, jak wyszedl ten babol to zaraz zrobilem upgrade firmawaru i dysk dziala do dzis, wszystkie dyski mam Seagatea i nie moge zlego slowa powiedziec....

????? możesz coś więcej napisać ?

Greg77
07-09-2011, 10:59
????? możesz coś więcej napisać ?

W jakim sensie? Nie slyszales o wadliwej serii Seagate Baracuda 500Gb 7200.11??
Seagate wypuscil serie dyskow 500Gb 7200.11 w ktorej byly sztuki o specyficznym numerze seryjnym (nie wszystkei z 7200.11 padaly), zdazylo sie im poprostu przestac dzialac, dysk umieral i nie dalo sie go obudzic, padala elektronika:) Kolega Tom01 pisal neidawno, ze naprawiali te dyski i nie bylo to trudne:)
Seagate wypuscil programik diagnozujacy ktorym stwierdzalo si eczy twoj dysk ma wgrany wadliwy firmware, jezeli takowy miales to robilo sie upgrade i po problemie dysk bez utraty danych dzialal sobie dalej.....
Oczywiscie Seagate sprawe rozwiazal, ale to co poszlo w eter juz pozostalo, smiech mnei ogarnia jak pisza ludzie "tylko nei seagate bo padaja ajk muchy":D:D:D
Dokladnie jak z kaszka nestele jakis tydzien temu:D

fafniak
07-09-2011, 11:02
Cholera - nie słyszałem - serio.
Faktem jest że ktoś mnie ostrzegał przed kupnem seagate, ale ponieważ to jedyne dyski które nigdy nie padły mi to olałem to ostrzeżenie.
Aż sprawdzę co mam w kompie :)
No mam 500tkę ale z serii 7200.12

Rascal
07-09-2011, 11:30
W instrukcji MB jest rozpiska ramu dotyczaca obsadzenia slotow w przypadku laczenia kosci jednostronnych i dwu. Tak przynajmniej jest w przypadku platformy Intel'a.

liściu
07-09-2011, 12:21
Dokladnie jak z kaszka nestele jakis tydzien temu:D

ja za to nie wiem o co chodzi z tą kaszką ;) do mnie na fb nic nie dotarło. Możemy sobie tak pogadać, za nim autor ramy sprawdzi.

Greg77
07-09-2011, 13:00
No mam 500tkę ale z serii 7200.12

Mam jedna 500tke 7200.11 juz chyba z 5 lat jako backup obecnie, jedna 7200.12 i jeden 1Tb 7200.12, zlego slowa nie powiem, tak samo nie powiem nic o innych dyskach, seagaty sa w miare ciche i to jest jedyny powod dla ktorego ich uzywam....

W instrukcji MB jest rozpiska ramu dotyczaca obsadzenia slotow w przypadku laczenia kosci jednostronnych i dwu.

Spotkalem sie z tym ostatnio za czasow celeronow i to tyuch pierwszych...ale mozliwe, ze wciaz to isnieje....

ja za to nie wiem o co chodzi z tą kaszką ;)

We Francji znaleziono szklo w jednym saloiczku i roznioslo sie, zeby oddawac do sklepu produkty nestle....w Polsce to juz bylo szalenstwo, choc stalo sie to we Francji:D