PDA

Zobacz pełną wersję : Błyskanie lampą na wprost

CrommCruaich
05-09-2011, 11:29
Chciałbym prosić o poradę. Pstrykałem w weekend imprezę zorganizowaną w altanie. Jako, że było po 18stej musiałem doświetlać lampą. Problem w tym, że nie było od czego odbić światła (sufit z lakierowanych na brązowo desek, który dawał brzydki zafarb), więc załozyłem na SB900 dyfuzor z zestawu i błyskałem na wprost. Ale efekt mi się zupełnie nie podoba. Jakbyście sobie poradzili w tej sytuacji?

Art Erie
05-09-2011, 11:35
Palnik 60 stopni do góry i "karteczka" ( o ile masz jedną lampę, w sankach na body. Lepiej użyć wbudowanej i CLS).

CrommCruaich
05-09-2011, 11:38
WIdziałem taki dyfuzor, który wygląda jak softbox zakładany na lampę. Czy jest sens w to inwestować?

darko
05-09-2011, 11:46
WIdziałem taki dyfuzor, który wygląda jak softbox zakładany na lampę. Czy jest sens w to inwestować?
Nigdy czegoś takiego nie używałem więc nie powiem ale ja się ratowałem nawet białą kartką A4 złozoną na 4 (mniej lub więcej, to jużbyś musiał sobie sprawdzić jak Ci pasuje), lekko wyprofilowaną do kształtu lampy i przyczepioną gumką recepturką no i do tego palnik pod kątem do góry

Art Erie
05-09-2011, 12:10

Nie używałem tego. Do tej pory stosowałem Stofena, a od pewnego czasu odchodzę od tego typu gadżetów stosując rozpraszacze jakie są montowane w SB i oczywiście unikając błyskania na wprost ( Stofen nadal jest w mojej torbie).
W warunkach jakie opisałeś użyłbym CLS, a Sabinę mocowałbym takim klipsem http://allegro.pl/klips-z-trzpieniem-oswietleniowym-16mm-od-fripers-i1795599437.html, albo "Spider". Światło można odbić od białej kartki przypiętej pinezkami; albo mała parasolka, wszystko zależy od konkretnej sytuacji.

CrommCruaich
05-09-2011, 12:53
Ale to chyba mało wygodne jak się często zmienia pozycję?

Art Erie
05-09-2011, 13:06
Ale to chyba mało wygodne jak się często zmienia pozycję?

Mało wygodne, jesli ma się do dyspozycji jedną lampę ;)

durom
05-09-2011, 14:44
Jasne szkło i doświetlanie w manualu. Większe iso lepsze niż spawarka na maksa w twarz.