Zobacz pełną wersję : Jak ustawić nazwę folderu w D90?
Witam.
Przepraszam ale nie umiem doszukać się ustawień folderu tzn. obecnie przy robieniu zdjęć i przerzucie na PC powstał folder 100NCD90, pewnie następny to będzie 200NCD90?! Jak ustawić aby była data np. RRRR_MM_DD lub RRRR/MM/DD.
Przy obecnym ustawieniu za niedługo pogubię się w zdjęciach.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Witam.
Domyślnie następny będzie 101NCD90, potem 102NCD90 itd.
Zarządzanie nazwami (i tworzenie własnych) jest opisane w instrukcji na str. 169.
Menu fotografowania >> aktywny folder. Nazwa max. 5 znaków.
Pozdrawiam.
Dzięki. Trochę to zagmatwane.
Przyzwyczaiłem się do aparatu gdzie zdjęcia z konkretnego dnia zapisywane były w folderze z nazwą daty robienia zdjęć. I taki folder przenosiłem na komp. Miałem wszystko posegregowane według dat. Wiedziałem co gdzie szukać.
Tutaj nie wiem kiedy powstaje kolejny folder 101NCD90? Przy transferze? A jak będę miał zdjęcia z różnych 20 dni to co wtedy? Wszystko będzie w jednym folderze?
Czy da się stworzyć folder który zmieniałby się według daty?
Zmiana nazwy folderu w aparacie nic szczególnego nie daje. chyba, że przed sesją będziemy zapisywać sobie datę, ale z 5 miejsc to będzie ciężko.
Zauważyłem, że w Nikon Transfer tez można coś zmieniać.. niestety według dat chyba niet.
Pogubiłem się...
W Nikon Transfer można ustawić tworzenie folderów z datami, nazywanie plików z datą i godziną, co kto chce. Zakładka "Primary Destination"
Jeśli tak twierdzisz to bardzo Cię proszę napisz jak zrobić aby utworzył mi się folder (po transferze) z datą w którym znajdować się będą zdjęcia z tego właśnie dnia. Nazwa plików w folderze niech jest domyślna czyli DSC_0001, DSC_0002 itd.
Wydaje mi się, że nie ma takiej opcji !!! :) Obym się mylił!
Jeśli tak twierdzisz to bardzo Cię proszę napisz jak zrobić aby utworzył mi się folder (po transferze) z datą w którym znajdować się będą zdjęcia z tego właśnie dnia. Nazwa plików w folderze niech jest domyślna czyli DSC_0001, DSC_0002 itd.
Wydaje mi się, że nie ma takiej opcji !!! :) Obym się mylił!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/848/infotransfer.jpg)
Miałem wersję 1.1.1 Nie było w niej opcji "Data Shot" (albo nie zwróciłem uwagi)
W wersji 1.5.3 wszystko OK!
Bardzo dziękuję.
Temat zamknięty!
Pozdrawiam.
melechesh
28-10-2011, 11:14
A w instrukcji tego nie ma? :)
cocolino41
08-01-2012, 22:43
jesli sie nie czyta ,to sie nie wie czy jest:lol:
przemo_jasielskie
24-06-2012, 13:17
Jest w instrukcji. W spisie zerknij ;D
redbeard
15-08-2012, 19:33
Chciałbym odnowić ten wątek.
Jeśli dobrze rozumiem wasze wypowiedzi oraz przeczytaną instrukcję obsługi, bez zainstalowanego oprogramowania Nikona, wszystkie zdjęcia będę miał numerowane automatycznie i wrzucane do jednego folderu (dopóki się nie zapełni), chyba że codziennie stworzę sobie sam nowy folder i opiszę nazwą (co jednak wymaga nieco zachodu).
Zgrywanie zdjęć na komputer bez oprogramowania Nikona, także nastręcza problemy, bo komputer nie widzi aparatu jako dysk zewnętrzny (tak wygodnie miałem z poprzednim aparatem), co skutkuje np tym że Total Commander, którego używam, nie widzi aparatu wcale, a w Windows Explorerze zmuszony jestem wchodzić za każdym razem w Mój Komputer i eksplorować zawartość aparatu.
Mylę się? Są jakieś sposoby by:
1. Zdjęcia mieć posegregowane w foldery wg daty
2. Windows wykrywał aparat jako urządzenie przechowujące dane?
Pytam z dwóch powodów. Po pierwsze chwilowo nie zainstaluję załączonego orpogramowania, bo napęd cd nie działa :D Po drugie co, jeśli zgrać zdjęcia będę chciał gdzie indziej niż w domu. Nie będę np instalował niczego znajomym itp.
wasilewk
15-08-2012, 19:41
Najprościej piszesz plik tekstowy z rozszerzeniem 'cmd' i masz:
xCopy g:\DCIM\* D:\Zdjecia /s
exit
Rozwinięcie po dacie: Kłania się znajomość poleceń.
Oczywiście nie wyobrażam sobie pracy bez czytnika - chyba, ze ktoś ma za dużo kasy na naprawę aparatu --> lepiej niech mi wyśle.:lol:
Pzdr.
wasilewk teraz mnie zaciekawiłeś. Co w zrzucaniu zdjęć za pomocą "aparat+kabel+komputer" szkodzi body?
wasilewk
16-08-2012, 18:52
wasilewk teraz mnie zaciekawiłeś. Co w zrzucaniu zdjęć za pomocą "aparat+kabel+komputer" szkodzi body?
Baardzo wiele ! (czytaj Forum)
Natomiast NIC nie szkodzi jak będziesz miał kartę WiFi i zrzucał fotki via eter.
Pzdr
Baardzo wiele ! (czytaj Forum)
Natomiast NIC nie szkodzi jak będziesz miał kartę WiFi i zrzucał fotki via eter.
Pzdr
Dzięki za uświadomienie. Stary temat dlatego na niego nie trafiłem...
I przepraszam za OT.
marera18
10-12-2012, 02:04
Mi też to info się przydało
Skoro problem rozwiązany to zamykam temat. Gdyby ktoś miał coś ciekawego do dodania, proszę o PW.