Zobacz pełną wersję : nikkor 50 1.8 nagle zaczal walic BF
witam.
czy jest mozliwe aby nagle moja 50 przestala wspolgrac z korpusem i zaczela walic straszny BF?
1.8 do 4,5 straszne mydlo przy portrecie. inne szkla (co prawda ciemniejsze) dzialaja tak jak dzialaly.
korpus- d90
ok. przeczytalem milion postow na ten temat. przeczyscilem obiektyw, korpus - nadal to samo. pozostaje mi tylko kalibracja?
Photoartbox
05-09-2011, 12:12
Jesli juz, to kalibracja puszki. Szkiel bez AF-S nie kalibruja w serwisie.
Która to piecdziesiatka AF-D czy AF-S?
af-d.
zauwazylem tez teraz ze ostrzac manualnie - statyw, nieruchomy cel, samowyzwalacz - mydlo
A nie spadł Ci gdzieś ten obiektyw?
spadl, pol roku temu po czym byl ostry jak brzytwa az do ostatniego tygodnia
jest jeszcze opcja ze torba mi sie gdzies obila - ale tego juz nie jestem w stanie zweryfikowac
Miałem tak samo. Pewnego dnia wychodzę robić foty, wracam, a w kadrze 100% bokehu. Szkło już miałem puszczać na giełdzie za przysłowiową stówkę jako zepsute. Powstrzymało mnie moje lenistwo. Co się okazało ?? Że to pucha (właśnie D90) ni z tego ni z owego dostała BFa.
BialyBST
06-09-2011, 00:06
Tez ostatnio mam watpliwosci co do mojej 50 pucha tez d90 niekalibrowana. Seria zdjec spoko ostre ok pozniej ciąg nieostrych. Mam pytanie czy wam tez jak macie zapiete do aparatu to szkło pierscien ostrosci sie robraca delikatnie tak o 1mm w lewo i prawo ?
januszteli
08-09-2011, 11:47
Witam!
Miałem taki obiektyw podpięty pod D80 i nie było problemu. Jak wymieniłem korpus na D90 to już była kiszka. Na 10 strzałów 4 były nie trafione.
Witam.
Moja puszka tez miała straszny BF z 17-55 i udało mi się go wyeliminować zwykłą gruszką z miotełką. Podniesione lustro i miotełką po czujniku AF i dmuchanie. Problem przestał istnieć. Choć jak na manualu masz mydło to pewnie niewiele moja porada pomoże ;) A jak z ostrością na LV?
Mam pytanie czy wam tez jak macie zapiete do aparatu to szkło pierscien ostrosci sie robraca delikatnie tak o 1mm w lewo i prawo ?
W mojej nowej "50" również zauważyłem ten luz na pierścieniu ostrości, dzwoniłem do Fotojokera - stwierdzili, że to normalne w tym modelu.
ja nie wiem co z moja jest. teraz podlaczylem - dziala jak dawniej
samson09
12-09-2011, 17:23
ja nie wiem co z moja jest. teraz podlaczylem - dziala jak dawniej
Złośliwość rzeczy martwych :)