PDA

Zobacz pełną wersję : d700 i błędy?

miakag
04-09-2011, 00:26
Witam.
Posiadam od kilku miesięcy d700 i fotografuje nim często. Niestety, pomimo tego, że lustrzankę uwielbiam, są pewne sprawy z nią związane, które mnie niepokoją.

1. W środku siedzi karta 8gb Lexar Professional 300x. Zawsze, przy ustawieniach JPG na large i quality na fine, pokazywało przy sformatowanej karcie możliwość wykanania 1k zdjęć (w praktyce ok 1400-1500). Kilka dni temu, wskaźnik zaczął wskazywać na 730 (ten na LCD, na małym monitorku i w wizjerze). Z tym, że mogę zdjęć zrobić więcej... Zupełnie, jakby podzieliło liczbę zdjęć przez 2. Spotkał się ktoś z takim problemem? Przeszukałam google, ale nic nie mogłam znaleźć. To forum, to ostatnia deska ratunku przed ewentualnym serwisem.

2. Od jakiegoś czasu są problemy z autofocusem. Blokuje się podczas ostrzenia i muszę włączyć i wyłączyć aparat, aby zaskoczył ponownie.

Za jakiekolwiek sugestie, będę wdzięczna.
Pozdrawiam.

tmk_t
04-09-2011, 01:12
ad 1. może w ustawieniach zmieniłeś kompresje zdjęć, są 2 priorytety wielkości i jakości, zobacz sam

miakag
04-09-2011, 08:22
ad 1. może w ustawieniach zmieniłeś kompresje zdjęć, są 2 priorytety wielkości i jakości, zobacz sam

Uprzedzając następne pytania - nie, wszystkie ustawienia są w porządku. To pierwsze co sprawdzałam, po zaobserwowaniu tej zmiany.

wasilewk
04-09-2011, 08:58
Uprzedzając następne pytania - nie, wszystkie ustawienia są w porządku. To pierwsze co sprawdzałam, po zaobserwowaniu tej zmiany.

Ja po 2-ch latach używania D700 nie potrafiłbym tak od razu kategorycznie tego stwierdzić - nawet dwa zielone naciśnięte jednocześnie nie zerują wszystkiego, ba nawet dolny przycisk też wszystkiego nie potrafi.

Gdybym ja miał taki problem jak autorka wątku, to podszedłbym do sprawy logicznie:
- posprawdzałbym wszystkie ustawienia dostępne z LCD,
- poustawiałbym minimum ustawień na bezpośrednich przyciskach,
- w końcu sformatowałbym kartę softem Lexara.

Pzdr.

Psycholog
05-09-2011, 08:21
1. Tutaj jest coś podobnego. Poczytaj może się przyda.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188429

2. Spróbuj przeczyścić styki obiektywu i bagnetu.

Michał Figura
06-09-2011, 10:50
2. Od jakiegoś czasu są problemy z autofocusem. Blokuje się podczas ostrzenia i muszę włączyć i wyłączyć aparat, aby zaskoczył ponownie.

Miałem podobnie z D3. Przeczyściłem styki na body i obiektywach. Teraz działa bez problemu.

stachmuszel
06-09-2011, 14:34

A jakie szkło?

slav1973
06-09-2011, 19:51
Co do ilości zdjęć to w zakładce 'Shooting Menu' jest opcja 'JPEG compression' - sprawdziłem na swoim aparacie: przy 'Optimal quality' wychodzi mi 748, zaś przy 'Size priority' 1,1k. [Sandisk 8GB]

paparazzi89
08-09-2011, 19:28
sprawdź kartę w komputerze :)
też miałem taki przypadek - okazało się że nie wiedzieć czemu karta miała 2GB a nie 4! (i to dwie sztuki w tym samym czasie)
w komputerze karta miała 2GB, trzeba było ustawić jedną partycję a nie dwie i format. Teraz wszystko działa :)