Zobacz pełną wersję : D90 - przeglądanie zdjęć?
Witam.
Do chwili kiedy nie posiadałem jeszcze 90tki korzystałem z IrfanView. Po zakupie lustrzanki i transferze zdjęć wolałbym również korzystać z tej przeglądarki. Po transferze pojawiły się ikony jako Nero BackitUp Document a chciałbym aby były jak dotychczas miniaturki zdjęć otwierane poprzez Irfana.
Jak stworzyć miniaturki?
Po drugie czym różni się NEF RAW od RAW?
Po trzecie - może jest lepsza przeglądarka do wszystkiego w PL? Nie chcę korzystać z kilku. Do zdjęć z Nikona - ViewNX, z Canona - IrfanView itd..
Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o pierwsze i trzecie pytanie to przetestuj sobie FastStone Image Viewier (moim skromnym zdaniem jedna z lepszych darmowych przeglądarek). W menu ustawienia, zakładka skojarzenia ustawiasz sobie jakie pliki mają być otwierane przez te przeglądarkę. Radzi sobie też z rawami różnych producentów. I tu masz odpowiedź na drugie pytanie. RAW to format zapisu danych a NEF to pliki w formacie RAW stosowane przez firmę Nikon.
NEFy sa widoczne jako pliki otwierane przez NERO, bo to jest pewnie jedyny program ktory je otworzy......
Sciagnij sobie darmowy kodek do windowsa od Nikona, albo nowosc microsoftu do odczytu RAWow i mozesz przegladac kazda przegladarka jaka otworzysz plik.....
Kliknij prawym na plik, wybierz otworz/wybierz program/tam zaznacz ptaszkiem "uzywaj tego programu do tego rodzaju plikow"/ wybierz program ktorym chcesz otwierac i po klopocie....z tym, ze nie jestem na 100% pewien tych nazw bo mam angielskiego windowsa.
Najpierw kodek a potem wybierz program, ja od czasu visty uzywam przegladarki do zdjec windowsowskiej i nie potrzebuje nic innego
Ja ściągnąłem komplet pluginów do IrfanView i otwiera NEFy
Nie mam problemów z otwarciem NEF-ów obojętnie którym programem ale z widokiem. Mam ikony nero przy podglądzie (taka jakby skompresowana paczka) a chciałbym mieć widoczne miniatury zdjęć jak jpeg-i. Nigdy nie stosowałem specjalnie programów do przeglądania i katalogowania zdjęć. Po co mi to. Przeglądam bezpośrednio w folderze Moje obrazy - nie systemowy folder tylko własny.
jackrabbit
04-09-2011, 14:01
zeby miec miniaturki musisz sciagnac ten kodek do windowsa
Nie mam problemów z otwarciem NEF-ów obojętnie którym programem ale z widokiem. Mam ikony nero przy podglądzie (taka jakby skompresowana paczka) a chciałbym mieć widoczne miniatury zdjęć jak jpeg-i. Nigdy nie stosowałem specjalnie programów do przeglądania i katalogowania zdjęć. Po co mi to. Przeglądam bezpośrednio w folderze Moje obrazy - nie systemowy folder tylko własny.
Napisalem co zrobic i nie tylko ja, sciagnij kodek http://www.microsoft.com/downloads/pl-pl/details.aspx?FamilyID=a0ac689f-9bad-46be-ae8d-550cb9ba5430 lub http://nikonimglib.com/nefcodec/
Kodek Microsoftu nie obsługuje WinXP, natomist instalki Nikona nie da się uruchomić - błąd Instalatora :(
Kodek do IrfanView można pobrać ze strony : http://pliki.onet.pl/pobierz11159-14922-1.html
Mam wersję 4.30+plugin 4.30. W IrfanView mogę bez problemu jak pisałem przeglądać NEF'y. Nie mam jedynie miniatur w Exloatorze. Problem rozwiązałby pewnie kodek Microsoft Camera Codec Pack, ale jak pisałem nie jest pod XP. Znalazłem inny starszy ale nie ma w nim kompatybilności z D90.
Poruszyłem problem w Nikon Polska. Rzeczywiście jest mały problem. Czekam na odpowiedź z centrali odnośnie błędu przy uruchomieniu instalki NEF CODEC na moim komputerze.
Proponuje poszukac na googlach jakiegos innego kodeka, jest ich sporo....osobiscie kupilem kiedys za chyba 18$ jakis ADFRY codeck czy cos, tylko ze wzgledu na obsluge 64bit....
Nawet tutaj na forum bylo podanych kilka innych, jednegoz nich uzywam, jest to jakis Raw Codeck Pack albo cos w tym stylu, trudno mi powiedziec na 100% bo jestem w pracy....
Problem rozwiązany. Kłopoty sprawiał InstallShield.
Temat zamknięty.
Pozdrawiam.
Witam. Ostatnio kupiłam nikona d90 i chciałabym o coś zapytać.
Po wyłączeniu aparatu na wyświetlaczu pojawiała się liczba (2k), a teraz zmalała ona do 1,9k. Co oznaczają te liczby i dlaczego się zmniejszyła? Bardzo proszę o odpowiedz.
To ilość zdjęć na karcie pamięci? Zrobiłaś już 100 zdjęć?
stasio88
08-12-2011, 20:50
Nie chcę być bardzo złośliwy, ale myślę że szybciej jest zajrzeć do instrukcji niż zakładanie konta na portalu i pytanie o takie rzeczy. Tak jak napisał kolega wyżej, to nic innego jak ilość zdjęć jakie możesz zrobić. Problem byłby jeśli liczba spadałaby samoczynnie:) nawet wtedy gdy zdjęć nie robisz:)
moroho, aby rozwiać wszystkie wątpliwości: tajemnicza litera "k" oznacza tysiąc, czyli 2k to ok. 2000, zaś 1,9k to ok 1900.
Witam!
Podepne sie pod temat zeby nie robic balaganu... Mam pytanie co do viewnx, czy jak wywolujecie nef-y to bawicie sie suwakami czy poprostu zapisujecie plik taki jaki wyszedl z puszki i dalej wszystko w ps???
karolznin
09-12-2011, 18:01
jeśli nic nie robić z raw, to po co ten format ustawiać w aparacie ? wtedy od razu jpg i po dylemacie :)
u mnie 90 % obróbki zdjęcia to wywoływarka raw.
Wlasnie ciekawilo mnie to czy obrobke zaczyna sie w samej wywolywarce ustawiajac balans bieli, wyostrzanie itp czy tylko wywoluje sie plik bez zadnych ustawien aby go wrzucic do photoshopa i tam zajac sie obrobka.
karolznin
11-12-2011, 03:04
Szkoły są różne jedni całość robią w wywoływarce RAW inni w PS.
Wnioskuję po zadanym pytaniu, że dobiero zaczynasz w tym temacie , proponuję dobrze zapoznać się z wymienionym przez ciebie viewnx, lub inymi darmowymi programami, np. Gimp (dla plików jpg). Jak załapiesz o co chodzi będziesz wiedział czego ci potrzeba. Po co od razu pakować sie w ps za kila tysięcy ?
Kupno jakiegokolwiek programu odpada bo ledwo odlozylem na aparat a zreszta wolalbym kupic lub odlozyc na obiektyw. Tak sie zastanawiam pomiedzy ViewNx2 i Raw Therapee ktory lepiej wypada?
Odpowiem empirycznie:
Te dwa programy wypadają zupełnie inaczej w obsłudze. Osobiście preferuję NX2, bo lepiej gra z nikonem i wzorcami do usuwania kurzu (w ogóle to robi). Dla mnie wygodniejszy. Ale spróbuj przetestować obra programy, zobacz, który jest dla Ciebie bardziej wygodny.
Potestowalem i mysle ze duzo przyjazniejszy w obsludze jest viewnx2 mimo ze nie posiada polonizacji. A co bys polecil do odkurzania???
Gruszka albo izopropanol.
A izopropanol nie jest szkodliwy dla aparatu? wkoncu to mocne alko... A jeszcze mam pytanko co polecacie do odszumiania fotek bo w viewnx2 nie ma tej funkcji.
A izopropanol nie jest szkodliwy dla aparatu? wkoncu to mocne alkohol...
Wiesz myślę, że powinieneś poszperać trochę na forum. Znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań. Co do alkoholu to nie szkodzi ale skoro zaczynasz zabawę z lustrzankami to może nie zabieraj się za czyszczenie matrycy tym sposobem. Na początek gruszka i to czysta aby nie nadmuchać więcej niż wyczyścić.
Wiesz myślę, że powinieneś poszperać trochę na forum. Znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań. Co do alkoholu to nie szkodzi ale skoro zaczynasz zabawę z lustrzankami to może nie zabieraj się za czyszczenie matrycy tym sposobem. Na początek gruszka i to czysta aby nie nadmuchać więcej niż wyczyścić.
Tak, ale z tego co widze to prawie kazdy na forum uzywa lightrooma lub photoshopa i odszumia w camera raw...
cocolino41
17-12-2011, 21:52
jak by nie było to są chyba najpopularniejsze programy do obróbki .
ale moim zdaniem camera raw jest słaby w odszumianiu , ja wole jako wtyczka do Ps- neat image
"Wnioskuję po zadanym pytaniu, że dobiero zaczynasz w tym temacie , proponuję dobrze zapoznać się z wymienionym przez ciebie viewnx, lub inymi darmowymi programami, np. Gimp (dla plików jpg)."
Lepiej PNG albo TIFF. W JPGu zapisujemy dopiero efekt końcowy.
karolznin
21-12-2011, 13:28
Seeker-Gimp nie obsł. TIFF (chyba że jest jakaś wersja, o której nie wiem, albo jakaś wtyczka)
"Seeker-Gimp nie obsł. TIFF"
Od kiedy? ;)
Gorzej jest natomiast z obsługą PNG przez niektóre inne "wiodące programy".
Wracając do Gimpa - stosuje on pewne "własne" rozwiązania mające swoje
źródło w systemach U*IXowych, przez co obsługuje się nieco inaczej, n.p.
suwaki w GUI obsługuje się (m.in.) kółkiem, bez klikania, a przy zapisie
plików wystarczy zmienić rozszerzenia, aby sam przełączył format.
jak by nie było to są chyba najpopularniejsze programy do obróbki .
ale moim zdaniem camera raw jest słaby w odszumianiu , ja wole jako wtyczka do Ps- neat image
Nie posiadam Ps wiec jako wtyczka odpada, ale znalazlem cos takiego jak Helicon Filter. Uzywa ktos moze tego i cos moze powiedziec na ten temat?