Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Lustro II..
...zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/716/dsc7875k3m.jpg/)
pozdrawiam :)
pięknie, na ,,obiektywnych,, był kiedyś taki gość ,, adamski,, robił podobne prace , zawsze byłem pełen podziwy dla takich zdjęć.......... teraz jest podobnie
oj nuemr dwa ladniejszy od jedynki...podoba sie!
oj nuemr dwa ladniejszy od jedynki...podoba sie!
też tak myslę Grześ, tamto było pierwsze i nie wiedziałem tak do końca jak obrabiać :) będe je chyba musiał zrobić raz jeszcze
wasilewk
03-09-2011, 21:05
Podoba się !
Pzdr.
Bartekkw
03-09-2011, 21:43
Pięknie sie dzeje...dla mnie BDB
Ja będę trochę odmiennego zdania, nie mogę się skoncentrować, wzrok mi lata, tak mocno "pstrokato" wyszło. Myślę, że to może być sprawka zbyt mocnego światła. Miejsce wydaje się być piękne, zdjęcie już mniej mi się podoba. I ten kolor zielony...jakoś dziwnie wygląda.
też tak myslę Grześ, tamto było pierwsze i nie wiedziałem tak do końca jak obrabiać :) będe je chyba musiał zrobić raz jeszcze
Tak bywa......tam wyszlo plaskawo i jak by za jasno;)
pięknie, spokój cisza aż chciało by się być w tym miejscu.... mnie to zdjęcie bardzo ujęło...
Tak bywa......tam wyszlo plaskawo i jak by za jasno;)
dokładnie, za jasno (bo tak naprawde to były pierwsze powazne próby obróbki z filtrami i trzeba było złapać własciwy rytm) przez co fota straciła klarowność i nie jest tak plastyczna bo swiatło wydobywa zbyt mocno pół cienie, ale to dobry kadr i wiem jak go zrobic aby bardziej sie podbał :)
dokładnie, za jasno (bo tak naprawde to były pierwsze powazne próby obróbki z filtrami i trzeba było złapać własciwy rytm) przez co fota straciła klarowność i nie jest tak plastyczna bo swiatło wydobywa zbyt mocno pół cienie, ale to dobry kadr i wiem jak go zrobic aby bardziej sie podbał :)
Nie mowie, ze kadr zly...ale widac, ze lapiesz to i po lodowcu zaczyna sie robic goraco:D
Pięknie woda uchwycona, niebo nie zachwyca ale i tak bardzo na plus.
Nikonozaur
03-09-2011, 22:32
Ja będę trochę odmiennego zdania, nie mogę się skoncentrować, wzrok mi lata, tak mocno "pstrokato" wyszło. [...]
Seta z pieprzem i wszystko wróci do normy! :D
A tak na poważnie, no cóż, są miejsca bardziej kolorowe niż, z całym szacunkiem okolice Białegostoku. Gdzie gama barw okraszona mocnym słońcem mocno napycha histogram, gdzie nie trzeba koniecznie czekać na świt lub zachód aby można było z dumą pokazać fotę, wreszcie gdzie słońce, jak tu, może być sprzymierzeńcem. To co określasz mianem "pstrokato" dla mnie jest bogatą mieszaniną barw, świateł i cieni. Czyli tym o co tu chodzi, nieprawdaż? ;)
Ładne lusterko, ładnie w kadrze zatrzymane i ładnie obrobione :).
Mi tam pasuje po całości wraz z kolorystyką :).
No dobra, może bardziej "miętkiego" światełka by się chciało ;).
NIe jest to moja bajka, ale doceniam kunszt techniczny :)
Seta z pieprzem i wszystko wróci do normy! :D
A tak na poważnie, no cóż, są miejsca bardziej kolorowe niż, z całym szacunkiem okolice Białegostoku. Gdzie gama barw okraszona mocnym słońcem mocno napycha histogram, gdzie nie trzeba koniecznie czekać na świt lub zachód aby można było z dumą pokazać fotę, wreszcie gdzie słońce, jak tu, może być sprzymierzeńcem. To co określasz mianem "pstrokato" dla mnie jest bogatą mieszaniną barw, świateł i cieni. Czyli tym o co tu chodzi, nieprawdaż? ;)
Jak to dobrze, że każdy z nas widzi inaczej, czuje inaczej i ma swoje zdanie. Świat byłby smutny, szanuje Twój odbiór zdjęcia. Jednak ta odsłona nie wzbudziła we mnie większych emocji. Widok przedni, jednak nie wszystko co obce musi mi się podobać ;) Jeden z kolegów pokazuje również tę krainę, ale w jakim innym świetle...
Lodowiec, jak pisałem palce lizać, najwyższa liga.
Pieknie, naturalnie i swiezo :)
Sławomirowski
04-09-2011, 09:30
Fajne kontrasty kolorystyczne i temperatura całego kadru, dobrze wyłapany balans bieli przełożył się na naturalność kolorów. Dla mnie na plus.
Bardzo dobre zdjęcie.
Jest to przyklad, że można robić zdjęcia o każdej porze dnia, a nie tylko w okolicach "złotej godziny".
maniak666
04-09-2011, 10:42
Bardzo dobre zdjęcie.
Jest to przyklad, że można robić zdjęcia o każdej porze dnia, a nie tylko w okolicach "złotej godziny".
Robic można. Ale nie każdy potrafi.
Podoba się.
ostrytux
04-09-2011, 14:15
Pieknie, naturalnie i swiezo :)
Za Pawłem, bardzo ładnie to wygląda.
Pięknie jest, mam uwielbienie do tej krystalicznosci w takich ujeciach. Właśnie tu te "pstrokate" kontrasty grają pierwsze skrzypce budując uwerturę ze spokojem krystalicznej wody. I zawsze byłem za zdecydowana kolorystyka na takich zdjeciach, wiec z postprocesem tez bardzo na tak. Świetne zdjęcie Janusz.
Sent from my iPad using Tapatalk
pięknie, spokój cisza aż chciało by się być w tym miejscu
...mam podobnie, bardzo się podoba.
Niby takie zwyczajne, a jednak ładne. Efekt tafli wody wyszedł idealnie. Może nie jest to zdjęcie, do którego wzdychałbym i wieszał od razu na ścianie, ale niesamowicie solidne ujęcie tej okolicy. Wyciśnięte takie maksimum z warsztatu fotografa, że tak się wyrażę. W tych warunkach oczywiście. Bo zapewne można wyobrazić sobie bardziej urokliwą porę, czy aurę. Widząc takie zdjęcie wiem, że fotografowi można zlecić wykonanie czegoś większego niż kalendarz.
Sebastianito
05-09-2011, 01:24
Moim zdaniem nieodpowiednia pora dnia... ale to moje osobiste odniesienie i upodobanie...
Moim zdaniem nieodpowiednia pora dnia... ale to moje osobiste odniesienie i upodobanie...
nie tylko Twoja Seba, do Norwegii pojechaliśmy samochodem, przedkładając ten sposób podróżowania nad prom na którym spędzić musielibyśmy kilkanaście godzin bez możliwości wyciągnięcia aparatu z plecaka. W różnych zakątkach tego kraju pojawialiśmy się o różnych porach, zrobione 8 tys km niestety obligowało nas do pośpiechu, takich i podobnych zdjęć mam wiele ( owszem trafiły się tez foty robione o np zachodzie, kilka takich już pokazałem) i teraz jest pytanie ograniczyć się do tych kilku takich jak np.w tych wątkach
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=187613
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=187324
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188636
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189472
nie pokazując np.takich
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=187125
a w tym wątku
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=187505
nie pokazując zdjęcia takiego jak np. zdjęcie nr 1
jest to poważne pytanie, mogę wszystkie fotografie nie robione o tkzw. złotej godzinie wrzucić do swojej galerii bo mz. nawet jako zdjęcia typowo turystyczne podobają się i to bardzo, czy jednak narażać się na tego typu komentarze ( oczywiście nie ma tutaj żadnej mojej złośliwości, każdy ma prawo pisać to co myśli)
napisał darek_d
Ja będę trochę odmiennego zdania, nie mogę się skoncentrować, wzrok mi lata, tak mocno "pstrokato" wyszło. Myślę, że to może być sprawka zbyt mocnego światła. Miejsce wydaje się być piękne, zdjęcie już mniej mi się podoba. I ten kolor zielony...jakoś dziwnie wygląda.
warunki na dalekiej północy są bardzo specyficzne, zawsze niskie słońce pod specyficznym kątem, potrafi nie zagościć w dolinach niektórych pięknych miejsc całymi miesiącami, i jest wybór robić taka miejscówkę jak ta na tym zdjęciu w takim właśnie świetle które mz. w tym przypadku posłużyło się do uzyskania pięknego obicia, czy szpanować na kogoś kim nie jestem i pokazać wam cztery, no może sześć fotografii z wypadu ale o właściwej godzinie.
Wracając, nasza trasa powtórzyła się i około 500 km dublowaliśmy, ani w drodze do celu ani z powrotem mimo różnych godzin na wielu miejscówkach nie mieliśmy warunków na złota godzinę, mało tego w niektórych pięknych miejscach takich warunków nie byłoby wcale, nie mam żadnych porannych zdjęć, mam na myśli wschód, zawsze słońce było za nisko i góry zasłaniały motyw główny, po prostu w takich dolinkach jak ta było ciemno.
Dlaczego to wszystko piszę, ano dlatego że kiedy nawet napiszę że set jest turystyczny niektórzy mimo tego oczekują świateł zachodu lub wschodu. D
Drodzy moi słowo turystyczny wyklucza z samego założenia uzyskanie na pokazywanych fotach w/w światła, tak to wygląda, pytanie pozostaje nadal otwarte - publikować czy nie ?
pozdrawiam :)
ps. Sebastian to nie jakaś złośliwość w Twoim kierunku, tak po prostu, po Twojej wypowiedzi zdecydowałem się na takie szersze wyjaśnienie
Ja tam bym robil zdjecia, tak czy inaczej....publikowac!
... pytanie pozostaje nadal otwarte - publikować czy nie ? ...
Oczywiście, że publikować :).
Tak jak napisałeś niekiedy bardzo trudno trafić na w miarę sprzyjające warunki, nie mówiąc już o spektakularnym świetle czy niebie. Szczególnie Norwegia jest krainą dosyć wymagającą pod względem fotograficznym. Człowiek wybierając się tam załóżmy na 2 tygodnie chce zobaczyć i podelektować się kilkoma miejscami. Ja w każdym razie tam będąc nie miałem aż takiego komfortu, aby robić kilkudniową zasiadkę na upragnione warunki. Nie teraz to może kiedyś. Fakt, że jako mocno zakręceni fani fotograficznej pasji żywot wiedliśmy dosyć ciekawy i dziwaczny. Spanie przeważnie w godzinach przedpołudniowych i to tylko niezbędne minimum, aby organizm oszukać. Bywało, że po trzydzieści godzin bez snu na nogach. W trasie, w marszu, z aparatem i bez. Sprawą niezaprzeczalną jest, że staraliśmy się wykorzystać wszystkie sprzyjające i nadarzające się okazje pod względem światła, miejsca i naszych umiejętności. Tam zachody trwają bardzo długo, tak powiedzmy od 21 do 23:30. Poskładać sprzęt, trochę się przemieścić lub nie, wciągnąć zupkę i rozkładać sprzęt, bo około godziny trzeciej już nowy dzień budzi spektaklem barwnym na niebie. Jakaś zupka czy pasztecik na śniadanie, prysznic i do busa na drzemkę trzeba się udać. Od południa jazda i czasami wspaniałe widoki. I co robić? Grzechem byłoby nie zrobić zdjęcia, a że bardziej miękkiego światła brakowało, cóż... . Przecież do wieczora nie sposób czekać, jak jeszcze taka ilość miejsc przed nami do zobaczenia. Dodając do tego fakt, że lustro jest, a za pięć minut go nie ma trzeba łapać to co jest i to w każdej chwili. Dodam tylko, że znam kulisy wyjazdy Jana i porównując z naszymi otwarcie trzeba przyznać, że u nas było mocniej wszystko skierowane pod fotografię. Ale mianownikiem wspólnym tego wszystkiego jest to, że obrazy jakie zarejestrowała nasza "człowiecza matryca" na pewno długo pozostaną w naszej pamięci.
Także wielka prośba Janku: dawaj, dawaj, dawaj jak najwięcej. Zawsze z wielka chęcią i przyjemnością pooglądam tamtejsze obrazy, czy to w pięknym, miękkim świetle czy w południe poczynione :).
Przepraszam za tak długi OT.
Pozdrawiam Autora i wszystkich czytająco-oglądających :).
jacekz40
05-09-2011, 12:31
Przyjemne te lusterko :)
A co do Twojego pytania Janusz to sprawa jest oczywista - pokazywać.
Jak dobrze kojarzę to nie ma na tym forum punktu w regulaminie, który mówiłby, że publikujemy tylko zdjęcia wykonane w tzw "złotych godzinach".
Ty pokazujesz reszta wybiera, albo klikamy i oglądamy albo jak się nie podoba to nie. Krótka piłka.
Ładna przestrzeń i czysty, wręcz klarowny kadr.Pozdrawiam
Pokazywać zdjęcia bez skrupułów, ja sam publikowalem tu wiele kadrów "w samo południe".
Niektóre miejsca nie jesteśmy w stanie odwiedzić o wydumanej porze inne są zbyt niebezpieczne aby siedzieć w nich czekając na światło. Mało kto ma wątpliwości w aspekcie deko lepszy kadr kosztem opcji zostania bigmackiem dla np. krokodyla ;)
Sent from my iPad using Tapatalk
..... a to, jest super.
Wiem co mówię, bo w Norwegii byłem pięć razy, a takiego nie ustrzeliłem. :)))
harb, sądząc po zdjęciach, wykonałeś je idealnie biorąc pod uwagę okoliczności. Według mnie to raczej powód do dumy. Dodatkowo, mimo tego, że wybieramy się w plener fotograficzny, to wiadomym jest, że nie da się sfotografować każdego miejsca o idealnej porze. Ale nadal zdjęcia mogą być po pierwsze świetne technicznie, po drugie interesujące, po trzecie unikalne. Tak odbieram Twoje prace, a dodanie komentarza, że pora mogłaby być lepsza... no cóż to fakt i tyle. Nie ma tak jakby negatywnego wpływu na ocenę Twojej pracy, jeżeli tylko się chwilę nad nim zastanowić. To jest po prostu tęsknota za czymś więcej. Natomiast i tak warto zdjęcia prezentować. Nadal są to świetne prace. Mimo, że ktoś na świecie z danej miejscówki zaprezentował coś jeszcze lepszego. Za to, nie ma takich zdjęć jak Twoje z okolic, w których on nie może spędzić więcej czasu! :)
To chyba jest pytanie czemu służy galeria i portfolio. Jeżeli chcemy się mierzyć z całym światem, to zdjęcie z dowolnej miejscówki, konkuruje z całym światowym dorobkiem. Wówczas, zdjęcia o których wiesz, że im trochę brakuje do ideału - nie powinny do galerii trafić. Zamieszczone fotografie to ma być ideał.
Natomiast, jeżeli portfolio jest luźniejsze, bardziej pokazujące na co nas stać, ale niekoniecznie rywalizujące, hiper-ambitne i wydumane - wówczas prezentacja zdjęć nawet reporterskich, ma sens. Pozwala chociażby ocenić, co i kiedy, w jakich warunkach, przy jakiej pogodzie jest dostępne i osiągalne. Ze słowem komentarza jest to według mnie bardzo cenna i potrzebna rzecz. I wciąż piękna. Oczywistym się też robi to, że warunki determinują jakość zdjęć.
Zatem to może takie komentarze powinny być poczytywane za niegrzeczne? Hmmm. Jeżeli tak, to przepraszam za swój. Natomiast ja nie byłem świadom okoliczności powstania tego kadru. Oceniłem zdjęcie tak, jakbym oceniał zdjęcie fotografa, który mieszka w domku, z którego ganku wykonał to zdjęcie. Jednak inaczej podchodzę do fotografii "turystycznej", a inaczej do "wyczekanej".
BogdanSD
05-09-2011, 18:05
Wam to nigdy wiatr nie wieje w tych tatrach ? Podoba się bardzo.
Wam to nigdy wiatr nie wieje w tych tatrach ? Podoba się bardzo.
Greg77, PABLOOK, Jacekz40, Camrak - dzieki :)
mOSAd - dziekuje za tak obszerny komentarz, całkowicie sie z nim zgadzam :)
Bogdanie wszędzie wieje i W Norwegii tez, 15 minut pózniej juz nie było tego lusterka - powiał witrzyk
Ja odniosę się do pytania: czy prezentować zdjęcia czy nie?
Oczywiście że zdjęcia wykonane w "złotej godzinie" mają to coś, jednak chciałbym mieć chociaż takie fotki z wyjazdu jak te prezentowane przez Janka, byłem w Norwegi dawno temu jeszcze z analogiem na którym oszczędzałem każdą klatkę no i nie mam za dużo zdjęć z tego pieknego kraju. Jeżeli zdjęcie ma ręce i nogi tak jak te prezentowane tutaj to jak najbardziej pokazywać, co również się tyczy innych kolegów którzy ten kraj obiechali a serwują nam jedynie kilka (fakt że pięknych) zdjęć.
Rozpisałem się dość sporo jak na mnie więc już kończę i życzę wszystkim aby mieli choć takie foty w swoim portfolio
Jak na takie warunki to udana fota :-)
Jak na takie warunki to udana fota :-)
Jak możesz! Przeproś! :-P
wojtek6308
06-09-2011, 08:48
Świetne lustereczko :D .