Zobacz pełną wersję : D3000 podlaczenie zestawu w jaki sposob ?
Witam, mam pytanko do was w jaki sposób podłączyć taki zestaw http://fripers.pl/product_info.php/info/p209_Zestaw-oswietleniowy-2x-FREE-45-UMB-FreePower.html do Nikona D3000 ? co by trzeba dokupić aby moc korzystać z tego ? wiem ze można poprzez fotocele wyzwalać ale z wbudowana lampa to będzie źle wpływało na zdjęcia. Jak wiadomo D3000 nie posiada gniazda do synchronizacji, wiec trzeba użyć gorącej stopki, a tutaj kolejne pytanie czego użyć żeby obsłużyć te lampy ? Proszę was bardzo o pomoc :)
marszull
03-09-2011, 20:33
najlepiej kupic jakies radio np. rf602 ze wzgledu na cene to najlepiej na ebay
Wyczytałem właśnie z ciekawego źródła ze te lampki coś nie chcą działać na tym wyzwalaczu rf602
marszull
03-09-2011, 22:01
tego nie wiedzialem
ale generalnie moja rada jest taka, zeby zarowki blyskowe sobie odpuscic
i lepiej dokladajac troche kasy kupic jedna lampe z mozliwoscia regulacji
plus blende zeby miec mozliwosc dwoch zrodel swiatla
Art Erie
03-09-2011, 22:18
Wyczytałem właśnie z ciekawego źródła ze te lampki coś nie chcą działać na tym wyzwalaczu rf602
Pewnie mają długi czas reakcji ( żarówki oczywiście ).
Jak post wyżej; męczący zestaw sobie wybrałeś.
ale taki zestaw na początek ? później można dokupić lampę z regulacja mocy : )
marszull
03-09-2011, 22:27
no wlasnie ja pisalem o poczatku
ze zdecydowanie bedzie lepiej jedna lampe z regulacja (i najlepiej z mocowaniem bowensa)
i blende
Art Erie
03-09-2011, 22:31
ale taki zestaw na początek ? później można dokupić lampę z regulacja mocy : )
[...] wiem ze można poprzez fotocele wyzwalać ale z wbudowana lampa to będzie źle wpływało na zdjęcia. [...]
Ciężko będzie zapanować nad światłem ( o ile to w ogóle możliwe ).
Jeśli się jednak zdecydowałeś, to może kostka na sanki z gniazdem symchro.
muszę to jeszcze dobrze przemyśleć, ale jeżeli macie jakieś sugestie to bardzo proszę napiszcie : )
Ja wczoraj zakupiłem taka żarówkę, ale 68Ws, lecz dla mnie to o niebo za duża moc.
Spróbuje ja dzisiaj wymienić na 45Ws.
W każdym razie, jej wzbudzanie jest wyjątkowo sprawne, wczoraj przetestowałem ją i przy czasach nawet 1/250 nie ma problemu.
Pierwszy sposób to wyzwolenie flasha na rf603 a ten wzbudził tą żarówkę, bezproblemowo, w mojej był w zestawie kabel synchro i także bezproblemowo, jedynie wzbudzanie wbudowana lampą błyskową jako sterownikiem nie zawsze działało, ale to zależy od ustawienia tej żarówki względem aparatu.
Uważam ze za takie pieniądze bardzo fajna sprawa.
to jakbym kupił wyzwalacz rf603 to ruszył by mi te dwie lampy ? tylko by trzeba dokupić dodatkowy odbiornik bo kabelkiem nic nie zrobię bo nie mam złącza w aparacie.
Wystarczy jeden odbiornik, pierwsza żarówka będzie wyzwalane kablem z tego odbiornika a druga będzie uruchamiana poprzez fotocelę wbudowaną błyskiem z pierwszej.
Ja wymieniłem żarówkę na 45 ale nadal ona jest dla mnie za mocna, macie jakieś pomysły jak ograniczyć jej moc? Zbudowałem jej dyfuzor z kartek i jest trochę lepiej. Używam narazie parasolek ale z tego co czytałem na forum to softbox raczej wzmocni światło.
A czy ja podłącze ten nadajnik z rf603 do mojego Nikona D3000 bo tam trzeba się podłączyć poprzez kabelek synchro a D3000 nie ma wejścia, czy nadajnik można wpiąć w gorącą stopkę i będzie działać ?
marszull
14-09-2011, 12:39
wpiac w stopke nadajnik, a odbiornik do lampy
to jakbym kupił wyzwalacz rf603 to ruszył by mi te dwie lampy ? tylko by trzeba dokupić dodatkowy odbiornik bo kabelkiem nic nie zrobię bo nie mam złącza w aparacie.
Zamiast wyzwalacza radiowego na początek może wystarczy to, u tego samego sprzedawcy:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p598_Kostka-synchro-z-gniazdem-PC-z-przeniesieniem-FreePower.html
Wsuwasz kostkę w sanki na body, podpinasz do niej jedną lampę kablem, a druga też będzie błyskać kiedy trzeba, bo ma wbudowaną fotocelę.
bardziej mnie interesuje ten wyzwalacz radiowy bo za nie długo chce kupić lampę sb-800, wiec może się przydać do bezprzewodowego wyzwalania lampy ;) dlatego opcja z wyzwalaczem wydaje mi się bardziej odpowiednia ;)