Zobacz pełną wersję : SB600 - ludzie pomocy lampa nie reaguje...
grudzinsky
03-09-2011, 18:19
wlasnie sobie cykalem zdjatka i padly mi aku w lampie. wymienilem na nowe i tu ciach...lampa nie reaguje na zadne przyciski. nie mozna jej nawet zresetowac przy pomocy dwoch przyciskow. wymienilem aku na jeszcze inne, wlaczam lampe, dioda czerwona swieci, kontrolne wyzwolenie blysku ok, ale nic poza tym...totalna zalamka :/ gdybym pstrykal od tak sobie to jeszcze bym zrozumial, ale robie slub. teraz czeka mnie impreza i tam by sie przydalo poblyskac (rear)
jakies pomysly? chcial ym ja jeszcze dzisiaj moc uzyc. za dwa tygodnie mam kolejny slub, ale w poniedzialek zamawiam sb900 wiec sb600 nawet jak udalo by sie ja ozywic to i tak bedzie jako zapas...
wiem, ze napiszecie kto na slubie blyska, ale jak swiatla wala prosto wszko to doswietlic mlodych trzeba...
lampa umarla czy jest jeszcze jakas szansa na ozywienie?
sztefanek
03-09-2011, 18:23
Ha,ha,ha. Trzeba było użyć oryginalnych baterii AA a nie tanich akumulatorów. :lol:
grudzinsky
03-09-2011, 18:29
ha ha ha uzylem tanich eneloop tak bardzo polecanych tu na forum...
Art Erie
03-09-2011, 19:07
Piszczy przy ładowaniu?
Edit
Nie doczytałem, że są błyski kontrolne ;)
Przemyj styki w lampie i puszce, jak chcesz mam manual do SB 600
marszull
03-09-2011, 22:07
Ha,ha,ha. Trzeba było użyć oryginalnych baterii AA a nie tanich akumulatorów. :lol:
szczerze mowiac to co to ma za znaczenie?
ja akurat uzywam eneloop, al euzywalem tez i dobrych baterii
i tanich chinskich aku
i samej jakosci pracy lampy to nie widzialem roznicy
po prostu zmienilem bo te dzialaja dluzej i nie ma niespodzianek ze od lezenia (nawet krotkiego)
sie rozladowaly
przepraszam za OT
Art Erie
03-09-2011, 22:22
Można jeszcze wyjąć aku na jakiś czas z lampy. Kiedyś jak zbyt mocno kombinowałem z SB 800 też mi się wieszała.
Jeśli aku nie mają wyższego napięcia niż 1,5V ( a mają 1,2V ) nie ma to znaczenia.
grudzinsky
04-09-2011, 02:23
dzieki Art...
wyjme aku i rano sprawdze czy pomoglo. jak nie to kosz...szkoda lampy. 4 lata mi sluzyla i zal wielki ze zawiodla mnie pod koniec slubu...
W instrukcji SB-900 jest, że jak lampa nie chce współpracować to trzeba wyjąć baterie bez wyłączania lampy - może w 600 też pomoże.
Art Erie
04-09-2011, 07:16
[... jak nie to kosz...szkoda lampy. [...]
Jak masz wyrzucać, to lepiej komuś ją daj ( ja nie potrzebuję ).
logitech55
04-09-2011, 10:30
Ja bardzo chętnie przyjmę (pokrywam koszty wysyłki)
grudzinsky
04-09-2011, 10:40
niestety nic nie pomaga...lampa martwa. w sumie to mozna wyzwolic blysk kontrolny, ale nic wiecej