PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki dobry Router wi-fi?

Woland
03-09-2011, 18:18
będę miał łącze do 75 mb, i chciałbym jakiś router bo moi rodzice także chcą korzystać na 2 lapkach, a nie ma sensu na dwa abonamenty brać. A więc jaki dobry zakupić? Szukam takiego gdzie można ograniczać pozostałym lapkom ile mogą ściągać, ponieważ ja gram dużo w turniejach fify online, i nie chciałbym aby mnie z nich wyrzucano za lagi przez to że ktoś w domu ściąga akurat kilka giga filmu:)

siona
03-09-2011, 18:31
jakikolwiek z działającym QoS i priorytetyzacją. jeśli tylko do podziału łącza to nie ma co świrować z N jeśli planujesz coś więcej to zdecydowanie wato, zeby miał i N i port Gbps

lemur126
03-09-2011, 18:35
Czesc
ostatnio rowniez przerabialem sobie siec domowa na bezprzowodowke i wybralem router firmy linksys http://home.cisco.com/pl-eu/home. routery tej firmy polecil mi kolega ktory tym sie zajmuje i nie zawiodlem sie na tej firmie. super paramatry, dobrej jakosc wykonania, eleganckie. Przegladnij sobie ich oferte i wybierz to co by cie interesowalo.

T&T
03-09-2011, 20:08
Można też pomyśleć o takim (http://www.zyxel.pl/web/product_family_detail.php?PC1indexflag=20040520161 313&CategoryGroupNo=PDCA2009013)

Woland
03-09-2011, 21:00
Czesc
ostatnio rowniez przerabialem sobie siec domowa na bezprzowodowke i wybralem router firmy linksys http://home.cisco.com/pl-eu/home. routery tej firmy polecil mi kolega ktory tym sie zajmuje i nie zawiodlem sie na tej firmie. super paramatry, dobrej jakosc wykonania, eleganckie. Przegladnij sobie ich oferte i wybierz to co by cie interesowalo.

dzięki, i kilka komputerów nie zlaguje mi gry dzięki tym routerom?:)

Kurtz
03-09-2011, 21:03
Jezeli ma odpowiednie mechanizmy dzielenia pasma ( kolejki np ) to przy odpowiedniej konfiguracji bedziesz mial zapenwiona czesc lacza. Polecam cisco linksys. Konkretnego modelu w teh chwili nie podam ob nie wiem jaki budzet, ale przy takim laczu chyba spory :)

Woland
03-09-2011, 22:28
Jezeli ma odpowiednie mechanizmy dzielenia pasma ( kolejki np ) to przy odpowiedniej konfiguracji bedziesz mial zapenwiona czesc lacza. Polecam cisco linksys. Konkretnego modelu w teh chwili nie podam ob nie wiem jaki budzet, ale przy takim laczu chyba spory :)

tą łącze tak naprawde ma, 25 download, 5 upload:) budzet do 300, 350

Art Erie
03-09-2011, 22:34
tą łącze tak naprawde ma, 25 download, 5 upload:) budzet do 300, 350

Polsat?

Woland
03-09-2011, 22:46
Polsat?

Alfa

Jacol
04-09-2011, 12:46
Czesc

Na Linksysa trzeba uważać gdyż ostatnio zdarzają siętrefne modele jak choćby WAG160N, w którym rozłącza WiFI a kosztuje ponad 300zł. Wiele lat korzystałem z Linksysa ale ostatnio jego jakość się obniżyła i zmienił obóz na Netgeara. Mam już 4 routery tej firmy i żaden jeszcze grymasił.

photofun
04-09-2011, 23:08
Mi też kiedyś ktoś polecił Netgeara. Mam już kilka routerków tej firmy, zarówno z modemami, jak i bez i nie mam powodów do narzekań. Jeden bez resetów działa od 4 lat cały czas bez zarzutu.

Tom01
05-09-2011, 22:41
Ew MikroTik może? To rozwiązania profesjonalne ale kosztują tyle co badziewie Linksys i podobne.

Zolty
06-09-2011, 12:45
Pare lat temu kupilem router Intellineta (taki byl na polce) - nie mialem zwiechy przez trzy lata, wiec wymieniajac kupilem kolejnego (tym razem "N") i dalej jest spokoj. Zastrzegam - nie jestem zaawansowanym i wymagajacym uzytownikiem - podpiete trzy komputery, drukarka i to hula, nie wiem jak w przypadku bardziej zaawansowanych zastosowan.

Majek
06-09-2011, 14:56
Ja polecę Linksysa WRT54GL. Sam w sobie, na fabrycznym sofcie jest całkiem niezły, a ponad to można do niego wsadzić alternatywne oprogramowanie dające więcej możliwości. System operacyjny oparty jest na jakimś linuchu, więc każdy może sobie napisać swój soft, jak będzie mu się chciało i będzie potrafił. Najbardziej popularny alternatywny firmware to Tomato, o którym w sieci można się wiele naczytać.