Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Shirazowo w pastelach :: Camrak
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.melbourne.pl/arek/Melbourne-CBD-via-bay-0001.jpg)
Ustrzelone nieco w biegu ... Podobno najlepsze miasto do życia na świecie (2011).
W oparach Shiraz ... ;)
Sent from my iPad using Tapatalk
ciekawie to wyszło. Nawet nie drażni rozmazany pierwszy plan. Czy horyzont jest prosto?
Aaaa ... tak, wiem matryce mam do czyszczenia ;)
Pierwszy plan rozmyl wiatr. Tak prosto :)
czy do końca wiatr? w głębie chyba też się nie wpisał
Nie no kołkiem drewnianym raczej nie wiało. Generalnie dość ciekawe ujęcie. Kolorystycznie połączenie zdjęć nocnych z dziennymi, że tak się wyrażę. Przeszkadzajka to obróbka... krawędzi, czy może mikrokontrast. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to dna łódek. Czyli czernie głębokie, jakby odcięte od tonów średnich i jasnych. Nie umiem tego opisać ładnie. Ale z drugiej strony widzę, że szarości nieźle oddane. Więc nie wiem co jest grane. To taki drobiazg zapewne, który nie wpływa za bardzo na odbiór. Ale mnie coś tu zastanowiło, to wspominam. Kolejna rzecz, to chętnie zobaczyłbym to zdjęcie z mroczniejszą atmosferą - ściągniętym światłem. Takie podejście sugeruje oświetlenie budynków w tle. Oj chyba sobie obrobię...
Podoba mi się to ujecie. Jest... inne.
To robione ogniskową 200mm FX. Wiec cieżko mieć super głębię bez dyfrakcji. Zobacz flary świateł :)
Jak pomyślałem, tak uczyniłem. Obróbka z podciągniętymi ciemnymi tonami wydaje mi się jeszcze (dużo) lepsza. Zdjęcie nabiera wieczornego klimatu. Budzi się nastrój. No, ale to subiektywne, więc nie namawiam na siłę. ;) Przy okazji (i stąd ten komentarz) odkryłem kilka plamek (z matrycy) na niebie do wystemplowania. Zatem zwiększenie kontrastu ciemnych partii, to jest jeden ze sposobów, by to zdjęcie trochę wyczyścić.
więc nie tylko wiatr ;) Mniejsza z tym, jak mówię, dla mnie to nie jest wada zdjęcia
jak zwykle w Twoim wykonaniu jest bdb, ciekawie skadrowane przez pryzmat traw :) pozdrawiam
wojtek6308
02-09-2011, 21:32
Piękne miasto i na dodatek ładnie pokazane :-) .
Jak dla mnie to absolutnie bez pierwszego planu! :P
Sławomirowski
02-09-2011, 23:26
Czy ktoś podejmie się policzenia tych łódek ?...
;)
A strzał jak strzał - niepotrzebne ramki, niepotrzebna trawa na pierwszym planie.
"Jak dla mnie to absolutnie bez pierwszego planu!"
Nie chcę za autora decydować, ale w proponowanym wariancie ujęcie momentalnie
nabiera czystości przekazu, tylko jednocześnie płaskość nieba zaczyna się rzucać w oczy.
btw - nie jestem przeciwnikiem bliskich planów.
Moim zdaniem pierwszy plan okej, ale bez słupka ;)
Dziękuję za Wasze opinie - zawsze czytam je z uwagą. Publikacja nieco pod presją kolegów (zainteresowani wiedzą o co chodzi ... miłośnicy Shiraz hahahaa) ale do rzeczy. Będę bronił pierwszego planu traw :) Postrzegacie to zdjęcie przez pryzmat fotografii obiektywami szerokokątnymi, i tu jest błąd. Zerknijcie jak wiele morskich krajobrazów jest na forum robionych tele (od 70mm w górę)?
Góry owszem, pagórki, wieloplanowe pofałdowane dolinki ... i chodzi tam o pokazanie właśnie tej wieloplanowości w kadrze. Kompresja perspektywy przez tele wlasnie to podkresla w takich ujeciach ... obecna w tym wątku fotografia bez pierwszego planu traci całą wyrazistość - ten lekko rozmyty front pcha spojżenie widza na to co jest za nim, określa miejsce obserwatora i zarazem buduje klimat. Jeżeli kogoś zastanawiają technikalia to użyty był tutaj ND half grad aby zbalansowac oswietlenie miasta z ciemniejszym frontem. No i dochodzi czynnik suniektywny, jak ja postrzegałem to w "Realu" :)