Zobacz pełną wersję : Piękne zdjęcia w piekny słoneczny dzień.
Witam serdecznie czasami w życiu szarego pstrykacza trafi się dzień w samo południe z lazurowym niebem i pięknym słonecznym słońcem gdy trzeba fotografować ludzików. Ustawiłem iso 400 lampa na sanki w trybie M jakieś takie lekkie błyśnięcie w granicach 1/64 f 5.6-8 1/250 scena ogólnie lekko nie doświetlona. Różne otrzymałem zdjęcia ogólnie po kilku próbach byłem trochę zadowolony. Dlatego mam prośbę może ktoś podpowiedzieć dobre rady co i jak w takich warunkach?
Pokaż jakieś sample, bo średnio wiadomo o czym konkretnie piszesz... ;)
???? - iso 400 w piękny słoneczny dzień razem z f8 i 1/250 ??? - to chyba masz jakieś auto iso wbite, bo to mi raczej prawie noc przypomina do tego lampa 1/64 (jaka odległość ?) - daj fotki bo ta jakieś cuda
A ja i tak jutro Wam pokaze ze mam problem z technika wykonywania zdjec w sloneczny dzie. A problem ten dotyczy jak pozbyc sie cieni z twarzy osob ktore stoja plecami do ostrego slonca i sa w ciglym ruchu
Jutro minęło... problem się rozwiązał?
A ja i tak jutro Wam pokaze ze mam problem z technika wykonywania zdjec w sloneczny dzie. A problem ten dotyczy jak pozbyc sie cieni z twarzy osob ktore stoja plecami do ostrego slonca i sa w ciglym ruchu
ale tak na serio masz problem z "techniką wykonywania zdjęć w sloneczny dzień" ??? ;)
1. ustawiasz
2. naciskasz
3. masz
ew. pkt 1 można pominąć bo NIE MA CO USTAWIAĆ.
pytaj Stiga - przecie On robi świetne reportaże często w pełnym słoncu z lampą.
manfred... ale po kiego czorta ustawiasz iso 400? wyjasnisz?
Dobry towar ale nie jaraj tyle bo to na zdrowie źle wpływa.
Wyjaśnisz o co pytasz? Za cholerę nie idzie sie doczytać.
cos czuję ze manfred miał jakis słaby dzien i zapytał o coś co zupełnie nie ma sensu. Bo w pełnym słońcu przy ISO 400; 1/250 i f5.6 to pewnie przepał będzie na kilometr, więc na cholere lampa i to jeszcze w trybie M.
hehehe - zabawnie, zabawnie :)
sejmajnejm
07-09-2011, 11:43
cos czuję ze manfred miał jakis słaby dzien i zapytał o coś co zupełnie nie ma sensu. Bo w pełnym słońcu przy ISO 400; 1/250 i f5.6 to pewnie przepał będzie na kilometr, więc na cholere lampa i to jeszcze w trybie M.
hehehe - zabawnie, zabawnie :)
zgodnie z sunny16 250/5.6 dla ISO 400 w sloneczny dzien to przepal osob, robionych pod slonce bedzie tylko o 1EV ;-) wiec niby nic wielkiego ;-) co innego niebo i lampa. Zalezy co ma byc na zdjeciu dobrze naswietlone.
A.
zgodnie z sunny16 250/5.6
A.
jakie sunny 16 ? co to jest ?
jakie sunny 16 ? co to jest ?
prosze leniu: http://en.wikipedia.org/wiki/Sunny_16_rule ;)
jaaa - z lenia mi wyjechał :P
wpisywałem w google - ale wyskakiwały mi tylko jakies watki z gaźnikiem w nissanie sunny :)
jaaa - z lenia mi wyjechał :P
wpisywałem w google - ale wyskakiwały mi tylko jakies watki z gaźnikiem w nissanie sunny :)
to masz inne google niz ja ;) bo mi wyskoczyla wikipedia odrazu :)
ale dzieki temu obaj jestesmy bogatsi o wiedze czym jest sunny 16
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sunny+16&lr=lang_pl
sorry - to był rozrząd w nissanie :)
Ale fakt - teraz już wiem czym jest sunny16 :)
jacoslavgth
07-09-2011, 13:18
blenda często daje efekt mrużonych oczu, lepiej dopalić lekko lampą, często nie dopalam niczym bo jeśli cień nie jest zbbyt głęboki, da sie ładnie twarz wyciągnąć samym softem...
Jutro minęło... problem się rozwiązał?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2520131#post2520131 post 81 niestety.
Buu, współczuję. Jednak z niecierpliwością czekam na efekty, bo ciekawostkę dałeś tu niejednemu czytającemu :D
Ja bym raczej polecił Iso 200, F11. 1/250s, lampa na 1/2-1/1 mocy i odsunac ją chociaz na wyciagniecie reki od osi obiektywu. Jezeli robisz pod slonce, a ludzie stoja tak do 2m od ciebie to powinno ich nawet niezle doswietlic. A jezeli stoja na czyms jasnym (chodnik, piasek) to funkcjonuje to jak blenda i wtedy nawet lampy ci zbytnio nie trzeba.
sokrates
13-09-2011, 08:33
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sunny+16&lr=lang_pl
sorry - to był rozrząd w nissanie :)
Ale fakt - teraz już wiem czym jest sunny16 :)
po naszemu słoneczna szesnastka - stosowało się to w czasach Smieny 8M bez światłomierza :-)