Zobacz pełną wersję : D60 - czy jest taka funkcja?
Witam,
Czy w Nikonie D60 istnieje możliwość włączenia funkcji która pozwalałaby na wykonanie 3 zdjęć o różnej espozycji przy pojedyńczym naciśnięciu spustu? (wiem że canony posiadają taką funkcję, natomiast w nikonie nie mogę się doszukać)
D60 nie ma takiej funkcji. Nazywa się to breketing
Sapphiron
01-09-2011, 15:09
top a nie braketing?
pisałem z głowy czyli z niczego ;)
Sapphiron
01-09-2011, 15:22
ważne że wiadomo o co chodzi mniej więcej :)
ehhh no szkoda :( jakoś inaczej muszę poradzić sobie z HDR
Statyw, kabel USB i program Camera Control Pro (albo jakiś darmowy odpowiednik – zapomniałem nazwy). Parametry ekspozycji zmienia się na komputerze, wtedy aparat się nie przesunie. Ewentualnie pilot, ale jest większe niebezpieczeństwo poruszenia aparatu podczas zmiany nastaw.
Wielkie dzięki za odp. piwko dla Ciebie :D
Władca Pixeli
01-09-2011, 19:36
top a nie braketing?
A nie przypadkiem "bracketing" :mrgreen:
jackrabbit
01-09-2011, 20:39
A nie przypadkiem "bracketing" :mrgreen:
to po hamerykansku
Mozesz bochomazy robic recznie, pozadny stabilny statyw, zdjecie, zmiana czasu, zdjecie, zmiana czasu, zdjecie....w manualu.....bez przesady, zeby do bochomaza zwanego HDR ladowac sie z laptopem i camera control.....
Tak Canony maja to "cos" a Nikony tez maja, tyle, nie najnizsze modele.....
Hej, a powiedzcie, czy obecne narzędzia do HDR nie oferują zestawienia tych zdjęć (tak jak to robią programy do panoram), pozwalając na lekkiego croppa (kiedy się nie będą w całości pokrywać), dzięki temu może zdjęcie będzie trochę mniejsze, ale pozwoli na taki bracketing. :) Pytam, ponieważ noszę się z takim zamiarem na D40, tylko właśnie poszukuje takiego rozwiązania jak opisałem wyżej.
Howgh. :)
Mozesz bochomazy robic recznie, pozadny stabilny statyw, zdjecie, zmiana czasu, zdjecie, zmiana czasu, zdjecie....w manualu.....bez przesady, zeby do bochomaza zwanego HDR ladowac sie z laptopem i camera control.....
Tak Canony maja to "cos" a Nikony tez maja, tyle, nie najnizsze modele.....
D5000 ma. :D
Hej, a powiedzcie, czy obecne narzędzia do HDR nie oferują zestawienia tych zdjęć (tak jak to robią programy do panoram), pozwalając na lekkiego croppa (kiedy się nie będą w całości pokrywać), dzięki temu może zdjęcie będzie trochę mniejsze, ale pozwoli na taki bracketing. :) Pytam, ponieważ noszę się z takim zamiarem na D40, tylko właśnie poszukuje takiego rozwiązania jak opisałem wyżej.
CS5 powinien to mieć.
Mają. Nie tylko przesuwają, ale też naciągają. Bo przy szerokim kącie już lekki obrót powoduje zmiany geometryczne.
Najlepszym programem do takiego spasowania jest PhotoAcute.
Dziękuję za propozycję. Niestety obydwa przekraczają mój budżet. :) W wypadku PhotoAcute cena $119 równoważy się z już lepszym statywem. :) No ale na start wersja trialowa myślę pójdzie w obroty.