PDA

Zobacz pełną wersję : D60 - czy jest taka funkcja?

Vargas
01-09-2011, 14:55
Witam,
Czy w Nikonie D60 istnieje możliwość włączenia funkcji która pozwalałaby na wykonanie 3 zdjęć o różnej espozycji przy pojedyńczym naciśnięciu spustu? (wiem że canony posiadają taką funkcję, natomiast w nikonie nie mogę się doszukać)

TOP67
01-09-2011, 15:00
D60 nie ma takiej funkcji. Nazywa się to breketing

Sapphiron
01-09-2011, 15:09
top a nie braketing?

TOP67
01-09-2011, 15:12
pisałem z głowy czyli z niczego ;)

Sapphiron
01-09-2011, 15:22
ważne że wiadomo o co chodzi mniej więcej :)

Vargas
01-09-2011, 15:35
ehhh no szkoda :( jakoś inaczej muszę poradzić sobie z HDR

kazwita
01-09-2011, 15:41
Statyw, kabel USB i program Camera Control Pro (albo jakiś darmowy odpowiednik – zapomniałem nazwy). Parametry ekspozycji zmienia się na komputerze, wtedy aparat się nie przesunie. Ewentualnie pilot, ale jest większe niebezpieczeństwo poruszenia aparatu podczas zmiany nastaw.

Vargas
01-09-2011, 18:22
Wielkie dzięki za odp. piwko dla Ciebie :D

Władca Pixeli
01-09-2011, 19:36
top a nie braketing?
A nie przypadkiem "bracketing" :mrgreen:

jackrabbit
01-09-2011, 20:39
A nie przypadkiem "bracketing" :mrgreen:

to po hamerykansku

Greg77
04-09-2011, 11:57
Mozesz bochomazy robic recznie, pozadny stabilny statyw, zdjecie, zmiana czasu, zdjecie, zmiana czasu, zdjecie....w manualu.....bez przesady, zeby do bochomaza zwanego HDR ladowac sie z laptopem i camera control.....
Tak Canony maja to "cos" a Nikony tez maja, tyle, nie najnizsze modele.....

dzolero
04-09-2011, 12:29
Hej, a powiedzcie, czy obecne narzędzia do HDR nie oferują zestawienia tych zdjęć (tak jak to robią programy do panoram), pozwalając na lekkiego croppa (kiedy się nie będą w całości pokrywać), dzięki temu może zdjęcie będzie trochę mniejsze, ale pozwoli na taki bracketing. :) Pytam, ponieważ noszę się z takim zamiarem na D40, tylko właśnie poszukuje takiego rozwiązania jak opisałem wyżej.

Howgh. :)

Umbra
04-09-2011, 12:40
Mozesz bochomazy robic recznie, pozadny stabilny statyw, zdjecie, zmiana czasu, zdjecie, zmiana czasu, zdjecie....w manualu.....bez przesady, zeby do bochomaza zwanego HDR ladowac sie z laptopem i camera control.....
Tak Canony maja to "cos" a Nikony tez maja, tyle, nie najnizsze modele.....

D5000 ma. :D

Hej, a powiedzcie, czy obecne narzędzia do HDR nie oferują zestawienia tych zdjęć (tak jak to robią programy do panoram), pozwalając na lekkiego croppa (kiedy się nie będą w całości pokrywać), dzięki temu może zdjęcie będzie trochę mniejsze, ale pozwoli na taki bracketing. :) Pytam, ponieważ noszę się z takim zamiarem na D40, tylko właśnie poszukuje takiego rozwiązania jak opisałem wyżej.

CS5 powinien to mieć.

TOP67
04-09-2011, 13:41

Mają. Nie tylko przesuwają, ale też naciągają. Bo przy szerokim kącie już lekki obrót powoduje zmiany geometryczne.
Najlepszym programem do takiego spasowania jest PhotoAcute.

dzolero
05-09-2011, 19:42
Dziękuję za propozycję. Niestety obydwa przekraczają mój budżet. :) W wypadku PhotoAcute cena $119 równoważy się z już lepszym statywem. :) No ale na start wersja trialowa myślę pójdzie w obroty.