PDA

Zobacz pełną wersję : Przeróbka Fisheye Samyang dla pełnej klatki - robił ktoś

vilen
01-09-2011, 08:23
Witam

Czy adaptował ktoś, fisheye Samyang dla pełnej klatki - gdzieś coś czytałem, że można ale nie wiem ani jak, ani czy to bezpieczne, a by się zdało bo do d700 bym czasem chętnie założył.

darkmajin
01-09-2011, 09:54
2 dziurki są jak patrzysz na pierścień obok soczewki przedniej chwytasz za to "czymś", ja nożyczkami i odkręcasz wychodzi praktycznie wszystko i masz kubek ;), nakładasz do środka jakieś szmatki ew. zaklejasz taśmą i golisz osłonę, mnie się nie chciało dołożyłem do tarczy szlifierki ( uwaga na wibracje, śrubki się odkręcają - przynajmniej u mnie ) golisz do miejsca którego chcesz i tyle.

15 min roboty góra, jak nie masz dostępu do szlifierki to piłka do metalu + papier + ew. papier wodny jak chcesz na glanc

vilen
01-09-2011, 18:07
dzięki... brzmi dramatycznie... jak odkręcałeś front to nie bałeś się że soczewkę porysujesz? czy miałeś jakieś magiczne nożyczki?

Bonthyc
01-09-2011, 18:13
To Ciamcianga nie da się podpiąć pod FX tak jak każde szkło DX Nikkora i używać w trybie crop?

mu2yk
01-09-2011, 18:17
8mm a 12mm to chyba spora różnica (niby tylko 4mm, ale i tak sporo) ;)

mibartek
01-09-2011, 18:18
To Ciamcianga nie da się podpiąć pod FX tak jak każde szkło DX Nikkora i używać w trybie crop?

da się - ale po "ogoleniu" na FX pole krycia jest większe niż crop DX (czyli ponad 180 stopni). Były na forum przykłady.

vilen
03-09-2011, 08:23
wiesz z cropem się da ale... po co nie po to jest matryca fx żebym robił z niej dx, poza tym mam również d300 i teraz używam z nią ciamcianga, ale zakochałem się w kolorkach z 700 i teraz już tylko nią bym robił fotki... zresztą chyba 300 będę chciał upłynnić, zaraz jak się nowy ff nikon pojawi (niby to d800) ... znalazłem firmę co robi odpłatnie modyfikację fisheye, kosztuje to 200 zł ale dają gwarancję, że nic nie popsują...

Sapphiron
03-09-2011, 08:27
daj namiary to może skorzystamy :)

vilen
04-09-2011, 17:52
http://www.sklep-panoramiczny.pl/
[email protected]
do nich napisałem:

Witam
Czy wykonują Państwo usługowe szlifowanie obiektywu samyang 8 mm
tak by można było by go stosować z aparatami FF?
Mam taki obiektyw z bagnetem do nikona i chętnie
wykonał bym u Państwa taką usługę.

i odpisali mi:

Wykonujemy. Koszt przeróbki wraz z nową osłonką to 210 zł z VAT .

Z poważaniem

Piotrowski Radosław

Skibek
12-09-2011, 19:45
210 zł z VAT .
210zł na 15 minut... To ile będzie na godzinę? ;)
Sporo... Chyba lepiej samemu się pobawić (chyba, że ktoś ma dwie lewe ręce).
A nie... Nową osłonę dają... ;)

Fotofil
13-09-2011, 11:08
Ogolony Samyang jest droższy od DX-a. Nie ma się co dziwić że biorą za usługę różnicę w cenie obiektywów.
Przeróbka domowym sposobem pozbawia nas dekielka.

wer
18-09-2011, 02:48
Po pierwsze przerabiając biorą na siebie odpowiedzialność za uszkodzenie mechaniczne. Jak coś zwalisz to sam odkupujesz obiektyw.

Skibek
29-09-2011, 23:52
Hmm, ja jednak bałabym się takich domowych usprawnień :) Jak pewnie większość rozsądnych fotografów, nie po to wydaje się tyle kasy na obiektyw, żeby go potem ciąć ;)
Oj jeszcze dużo niespodzianek fotograficznych przed Tobą ;) Kiedyś każdy dojrzeje do "cięcia" swojego sprzętu foto (żeby go usprawnić) ;)
A mówiąc "tyle kasy" chyba nie mówiłaś o Ciamciangach (?) ;)

FrancisBegbie
05-02-2013, 02:24
Witajcie,

Sorry, że odgrzewam. Bardzo pilnie poszukuję "rezultatów" ogołacania samyang 8mm dla FF. Interesuje mnie połączenie tego z d600. Wykorzystanie przy panoramach sferycznych

Może ktoś mi podesłać jakieś sample, jak to wygląda? i jak się sprawuje do ww.?

Dzięki

Borat1979
05-02-2013, 03:14
Hmm, ja jednak bałabym się takich domowych usprawnień Jak pewnie większość rozsądnych fotografów, nie po to wydaje się tyle kasy na obiektyw, żeby go potem ciąć
Używkę można kupić za 8 stów więc bez przesady z ta kasą. To nie jest szkło za 5 tyś zł :)

Chociaż nie bardzo widzę sens tego cięcia skoro na FX i tak nie kryje całego kadru.
Po przycięciu jest do wyrzucenia praktycznie tyle samo kadru co z osłoną.
Ten kawałek więcej na górze i na dole niewiele daje, chyba że ktoś kadruje w kwadracie.

http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-1JJVzPx6i6Y/URBeozucKiI/AAAAAAAAFmU/vZEcvJPWwug/s720/Beznazwy-1.jpg)

darkmajin
10-04-2013, 13:49
chodzi o panoramy sferyczne kolego dzięki ogoleniu zrobisz takową bodaj nawet w 3 shot'ach