PDA

Zobacz pełną wersję : F90X i zagadka samoistnej korekcji.

Carolco
10-02-2007, 10:54
Witam.

Od razu przechodzę do sprawy. Na matrycy na programach P i S w wizjerze zmienia się automatycznie wartość korekcji naświetlania (ale nie ma ikonki po prawej stronie korekcji naświetlania), kiedy to nie stosuję w ogóle żadnej korekcji. Po prostu kadrując korekcja się cały czas zmienia samoistnie. Po przełączeniu z matrycy na CW takiej sytuacji już nie ma na żadnym z wymienionych programów. Aparat jest bez filmu. Poprzedni właściciel używał sprzętu z tylną ścianką MF26 - może coś zostało zachowane? Na wyświetlaczu jest wyświetlany napis "Custom", jeśli to ma jakieś znaczenie. Próbowałem zresetować ustawienia dwoma zielonymi przyciskami, ale nic to nie daje.

Nie wiem, czy aparat faktycznie stosuje korekcję "ot tak", czy też nie? A nie chcę przestrzelać filmu, aby się przekonać. Jeśli ktoś spotkał się z w/w sytuacją, to proszę o pomoc.

P.S. "Drabinka" w wizjerze jest cały czas tak, jak być powinna - tzn. nie wykazuje niedoświetlenia, czy prześwietlenia. Dodam też, że na programie A na wyświetlaczu automatycznie wyskakuje mi ikonka korekcji ekspozycji (czrny kwadracik +/-), w wizjerze również, chociaż korekcja jest również ustawiona na 0.0EV.

Czy może to być:
"'EV difference indicator', która powoduje pokazanie się w wizjerze różnicy w EV (dokładność co 0.3EV) pomiędzy pomiarem matrycowym a CW" ???

Z góry dzięki!

wkrass
10-02-2007, 15:03
Moze masz uaktywniony jeden z programow tematycznych?
Moze poprzedni wlasciciel podlaczal korpus do komputera i zmodyfikowal pewne ustawienia w ten sposob, co o ile wiem jest mozliwe.
Byc moze pewne ustawienia zostaly zmodyfikowane poprzez MF-26.
W domu sprawdze swoj model tudiez przerzuce literature na temat.
Zaczalbym jednak od skontaktowania sie z poprzednim wlascicielem. Byc moze czlowiek bedzie mial z miejsca odpowiedz na twoje pytanie.

Carolco
10-02-2007, 16:15
Napisałem do gościa, jeszcze nic nie odpisał. Ale właśnie tak podejrzewam, że coś zostało zmodyfikowane przez kabelek, czy MF-26. I mam nadzieję, że to właśnie ta funkcja, o której wspominałem - porównuje pomiar matrycowy z CW. Zrobiłem dziś kilka fotek w parku, ale nie skończyłem filmu. Więc jak na razie czekam na Wasze pomysły i podpowiedzi, oraz na info od sprzedawcy.

slav1973
10-02-2007, 18:27
Wg mnie jest dokładnie tak jak myślisz. Jedna z funcji custom jaką można było ustawić przy użyciu tylnej ścianki pozwalała na wyświeltanie przy korzystaniu z pomiaru matrycowego różnicy w naswietlaniu między pomiarem matrycowym a pomiarem centralnie-ważonym.

pzdr

flac
11-02-2007, 09:17
Witam.
U siebie mam tę funkcję ustawioną cały czas (przez kabelek), jednak nie powoduje ona wyświetlenia znaczka korekcji w żadnym z trybów. Proponuje zrobić "twardy reset" aparatu, zostanąwtedy skasowane wszystkie ustawienia custom.

wist
11-02-2007, 20:40
Witam.
Dołącze sie do pytania - jak w 90X wykonać "twardy reset" - dla ustawienia wartości fabrycznych.

Carolco
12-02-2007, 19:02
Sprzedawca mi napisał, że to właśnie ta funkcja, tzn. porównuje pomiar matrycowy do CW. Odetchnąłem z ulgą :-) A co do tego twardego resetu, to coś takiego istnieje? Bo dwa zielone przyciski nie kasują mi tej funkcji. Jest jeszcze jakiś inny reset?

wkrass
13-02-2007, 03:51
Jest jeszcze jakiś inny reset?Wedle originalnej instrukcji obslugi jest.
Zrob co nastepuje:
-Przytrzymaj dwa zielone guziczki przez ponad 4 sekundy. Napis "Custom" powinien zaczac pulsowac.
-Zdejmij palce z zielonych guzikow.
-W przeciagu 2 sekund (tylko tyle czasu "Custom" bedzie pulsowac po zdjeciu palcow) nacisnij je ponownie (na jak dlugo - w instrukcji nie napisano).
Napisz, czy zadzialalo.

flac
13-02-2007, 10:04
W przeciagu 2 sekund (tylko tyle czasu "Custom" bedzie pulsowac po zdjeciu palcow) nacisnij je ponownie (na jak dlugo - w instrukcji nie napisano).
Napisz, czy zadzialalo.

Na chwilę, do momentu, aż napis "custom" zniknie.

wkrass
13-02-2007, 14:57
aż napis "custom" zniknie.
Drugi raz nalezy nacisnac PRZED zniknieciem "Custom".

Carolco
15-02-2007, 23:49
Zadziałało! :-) DZIĘKI WIELKIE! Pozdrawiam!

dRUId
21-02-2007, 20:40
A tak z innej beczki.
Czy ktoś kombinował ze zmianą ustawienia polegająca na tym, że po włożeniu filmu, body nie przewija go o 3 klatki do przodu pozostawiając wolne miejsce?