PDA

Zobacz pełną wersję : Czyszczenie szkla

Grand.
31-08-2011, 23:07
Co by sie stalo, gdyby tak szkielko wyczyscic szmatka z benzyna ekstrakcyjna? Rozpusci powloki? Idealny srodek na zmywanie tluszczu, zastanawiam sie czego jeszcze mozna uzyc do usyfionego maxymalnie Szkla. Co wy na to?

Tap...Tap...Tapatalk!

Ki
31-08-2011, 23:15
Ja właśnie kupiłem benzynę ekstrakcyjną by bez obaw wyczyścić matrycę...
Zatem chodzi o matrycę to wiem, że benzyna sobie poradzi, ale jeśli chodzi o powłoki na soczewkach to nie jestem taki pewien.

Grand.
31-08-2011, 23:31
A czy w ogole na frontowej jakiekolwiek powloki sa? Na tej od strony puchy moze, ale na tamtej?

Tap...Tap...Tapatalk!

darkmajin
01-09-2011, 07:22
tłuste szkła masz ?, ja zostanę jednak przy izpropanolu

niektóre szkła na pewno mają powłoki na przedniej soczewce, gorzej z nanou krystalou kotingo bo tego nie widać

karolt
01-09-2011, 11:22
Nano jest nakładane na wewnętrznej stronie soczewek.

Anion
01-09-2011, 12:56
wątków na ten temat na forum dostatek. Pierwszy lepszy:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98534

markB
01-09-2011, 16:47
Izopropanol po raz drugi. Benzyna ekstrakcyjna na nie, szczególnie w przypadku matrycy. Łatwo paruje, może atakować kleje (np. w łączeniu soczewek), części plastikowe itp. Chyba, że ktoś sobie lubi zapalić ćmika przy okazji; wtedy czyszczenie będzie na pewno efektywne (lub efektowne).

Seeker
01-09-2011, 17:06
Tworzywa sztuczne trzymałbym z daleka od benzyny.

Art Erie
01-09-2011, 17:12
Na dodatek benzyna ekstrakcyjna jest zanieczyszczona, czystą można kupic pod nazwą "benzyna apteczna"; choć i tak nie paćkałbym nią szkieł, czy matrycy.

siona
02-09-2011, 20:40
Na dodatek benzyna ekstrakcyjna jest zanieczyszczona

możesz rozwinąć ?

jamnik
02-09-2011, 20:44
O matko!!! Jakbym słuchał Cyrankiewicza: "Każdy prowokator czy szaleniec....." :-)

Art Erie
02-09-2011, 20:51
możesz rozwinąć ?

Wszystkie substancje (odczynniki ) są klasyfikowane według bardzo ścisłych norm czystości; tech. (technicznie czysty), cz. (czysty), czda. (czysty do analizy ) itd.
Benzyna ekstrakcyjna jest czysta w rozumieniu, że nie jest to benzyna do silników spalinowych ( ta zawiera bardzo dużo różnych dodatków, zgodnie ze swoim przeznaczeniem); jednak nadaje się doskonale jako rozcieńczalnik / zmywacz do farb i lakierów.
Aby mieć gwarancję czystości rozpuszczalnika przy czyszczeniu optyki należy stosować środki o stopniu czystości czda. (czysty do analizy).
Czyli jeśli kupujemy w tym celu izopropanol, to powinien mieć on oznaczenie czda.

siona
04-09-2011, 23:35
ale benzyna apteczna nie jest czda - ona po prostu spełnia normę FP V
oprócz odczynników czda są jeszcze odczynniki Ch.Cz. i jeszcze 2 wyższe czystości. benzyna jako mieszanina substancji nie ma ściśle zdefiniowanego składu ilościowego, mówiąc więc o jej zanieczyszczeniach trzeba by je trochę lepiej zdefiniować. domyślam się, że chodziło o zanieczyszczenia nieorganiczne nie jestem jednak pewien czy w stwierdzeniu "ekstrakcyjna" zawiera się stopień czystości. myślę, że w tym wypadku decydujące znaczenie ma pozostałość po spaleniu identyfikująca właśnie ilość zanieczyszczeń nieorganicznych.

pioter m
05-09-2011, 07:11
możesz rozwinąć ?
Prosze cie bardzo. Benzyna apteczna to cos, co dla labow sprzedawane jest pod nazwa 'Heksan, frakcja z nafty', czyli po polskiemu - mieszanina izomerow heksanu (np. metylopentan, dimetylobutan) plus inne weglowodory o podobnej temperaturze wrzenia. Dziecku odklejam tym plastry, wiec wiem, co tam leja.
Na dokladke POCh sprzedaje w Polsce gorszej jakosci rozpuszczalniki. Ten heksan jest zasyfiony jakimis ciezszymi, takze aromatycznymi zwiazkami (sporo zostaje po oddestylowaniu).
Zagranica sa jednym z najlepszych jakosciowo dostawcow i na Irlandii nie moglem sie ich nachwalić. Teraz wieszam psy.
Do tego patrz, co pisze siona.

Art Erie
05-09-2011, 09:00
ale benzyna apteczna nie jest czda [..].

Oczywiście, że nie jest i być nie może; a ja nie napisałem, że jest ;)
Napisałem zaś, aby do czyszczenia szkła starać używać izopropanol czda.
Możemy temat rozwinąć, ale po co?