Zobacz pełną wersję : Czyszczenie szkla
Co by sie stalo, gdyby tak szkielko wyczyscic szmatka z benzyna ekstrakcyjna? Rozpusci powloki? Idealny srodek na zmywanie tluszczu, zastanawiam sie czego jeszcze mozna uzyc do usyfionego maxymalnie Szkla. Co wy na to?
Tap...Tap...Tapatalk!
Ja właśnie kupiłem benzynę ekstrakcyjną by bez obaw wyczyścić matrycę...
Zatem chodzi o matrycę to wiem, że benzyna sobie poradzi, ale jeśli chodzi o powłoki na soczewkach to nie jestem taki pewien.
A czy w ogole na frontowej jakiekolwiek powloki sa? Na tej od strony puchy moze, ale na tamtej?
Tap...Tap...Tapatalk!
darkmajin
01-09-2011, 07:22
tłuste szkła masz ?, ja zostanę jednak przy izpropanolu
niektóre szkła na pewno mają powłoki na przedniej soczewce, gorzej z nanou krystalou kotingo bo tego nie widać
Nano jest nakładane na wewnętrznej stronie soczewek.
wątków na ten temat na forum dostatek. Pierwszy lepszy:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98534
Izopropanol po raz drugi. Benzyna ekstrakcyjna na nie, szczególnie w przypadku matrycy. Łatwo paruje, może atakować kleje (np. w łączeniu soczewek), części plastikowe itp. Chyba, że ktoś sobie lubi zapalić ćmika przy okazji; wtedy czyszczenie będzie na pewno efektywne (lub efektowne).
Tworzywa sztuczne trzymałbym z daleka od benzyny.
Art Erie
01-09-2011, 17:12
Na dodatek benzyna ekstrakcyjna jest zanieczyszczona, czystą można kupic pod nazwą "benzyna apteczna"; choć i tak nie paćkałbym nią szkieł, czy matrycy.
Na dodatek benzyna ekstrakcyjna jest zanieczyszczona
możesz rozwinąć ?
O matko!!! Jakbym słuchał Cyrankiewicza: "Każdy prowokator czy szaleniec....." :-)
Art Erie
02-09-2011, 20:51
możesz rozwinąć ?
Wszystkie substancje (odczynniki ) są klasyfikowane według bardzo ścisłych norm czystości; tech. (technicznie czysty), cz. (czysty), czda. (czysty do analizy ) itd.
Benzyna ekstrakcyjna jest czysta w rozumieniu, że nie jest to benzyna do silników spalinowych ( ta zawiera bardzo dużo różnych dodatków, zgodnie ze swoim przeznaczeniem); jednak nadaje się doskonale jako rozcieńczalnik / zmywacz do farb i lakierów.
Aby mieć gwarancję czystości rozpuszczalnika przy czyszczeniu optyki należy stosować środki o stopniu czystości czda. (czysty do analizy).
Czyli jeśli kupujemy w tym celu izopropanol, to powinien mieć on oznaczenie czda.
ale benzyna apteczna nie jest czda - ona po prostu spełnia normę FP V
oprócz odczynników czda są jeszcze odczynniki Ch.Cz. i jeszcze 2 wyższe czystości. benzyna jako mieszanina substancji nie ma ściśle zdefiniowanego składu ilościowego, mówiąc więc o jej zanieczyszczeniach trzeba by je trochę lepiej zdefiniować. domyślam się, że chodziło o zanieczyszczenia nieorganiczne nie jestem jednak pewien czy w stwierdzeniu "ekstrakcyjna" zawiera się stopień czystości. myślę, że w tym wypadku decydujące znaczenie ma pozostałość po spaleniu identyfikująca właśnie ilość zanieczyszczeń nieorganicznych.
pioter m
05-09-2011, 07:11
możesz rozwinąć ?
Prosze cie bardzo. Benzyna apteczna to cos, co dla labow sprzedawane jest pod nazwa 'Heksan, frakcja z nafty', czyli po polskiemu - mieszanina izomerow heksanu (np. metylopentan, dimetylobutan) plus inne weglowodory o podobnej temperaturze wrzenia. Dziecku odklejam tym plastry, wiec wiem, co tam leja.
Na dokladke POCh sprzedaje w Polsce gorszej jakosci rozpuszczalniki. Ten heksan jest zasyfiony jakimis ciezszymi, takze aromatycznymi zwiazkami (sporo zostaje po oddestylowaniu).
Zagranica sa jednym z najlepszych jakosciowo dostawcow i na Irlandii nie moglem sie ich nachwalić. Teraz wieszam psy.
Do tego patrz, co pisze siona.
Art Erie
05-09-2011, 09:00
ale benzyna apteczna nie jest czda [..].
Oczywiście, że nie jest i być nie może; a ja nie napisałem, że jest ;)
Napisałem zaś, aby do czyszczenia szkła starać używać izopropanol czda.
Możemy temat rozwinąć, ale po co?