Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G VS Nikkor AF-S 35mm f/1.8 DX
Przykładam się do zakupu mojej pierwszej stałki i wybór padnie na któryś z wymienionych w temacie obiektywów.
Przeczytałem już dość dużo informacji na temat każdego z nich a mimo to nie mogę nadal się zdecydować. Zastosowanie to głównie portret + "imieniny u cioci".
Prosił bym kogoś kto ma te 2 szkiełka o zrobienie 2 fot tego samego przedmiotu (albo jeszcze lepiej osoby) na tych samych ustawieniach (przesłona, czas) i tak aby przedmiot który będzie fotografowany na obu zdjęciach miał taką samą wielkość. Czyli po prostu takie samo zdjęcie czegoś. Najlepiej na f/1.8, w sumie kilka fot nawet lepiej ale nie będę wybrzydzał jeśli ktoś poświęci swój czas i zrobi dla mnie tylko 1 komplet.
bednario
31-08-2011, 23:40
imieniny u cioci będzie lepiej robić 35mm (albo szerszym nawet) ... do portretu będzie lepsza 50-tka (a najlepiej 85+) wiec ja bym się skupił na ogniskowych, a nie do końca na jakości optycznej obiektywów.
Moim zdaniem na DX bardziej uniwersalna będzie 35-tka ... portret też nią ogarniesz.
A no to wiem właśnie. Z tym że wiecej będzie portretu i dlatego nie moge się zdecydować czy bardziej portretowa 50 czy bardziej uniwersalna 35. Może te fotki by mi pomogły w decyzji.
A no to wiem właśnie. Z tym że wiecej będzie portretu i dlatego nie moge się zdecydować czy bardziej portretowa 50 czy bardziej uniwersalna 35. Może te fotki by mi pomogły w decyzji.
Proszę:
http://www.flickriver.com/lenses/nikon/
Proszę:
http://www.flickriver.com/lenses/nikon/
No tak ale po pierwsze tej 50 tam nie ma, a po 2 prosił bym o zdjęcia z taką samą ekspozycją tego samego przedmiotu (osoby).
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/index.htm
powyżej link do symulatora obiektywów Nikona, możesz się pobawić i sprawdzić co ci odpowiada, moim zdaniem na DX to 35/1.8 jest najbardziej uniwersalne
No tak ale po pierwsze tej 50 tam nie ma, a po 2 prosił bym o zdjęcia z taką samą ekspozycją tego samego przedmiotu (osoby).
Są, trzeba wpisać w okienku symbol obiektywu i wyświetlą Ci się zdjęcia:
http://www.flickriver.com/search/nikon+50%252F1.8g+++/
Z tej nowej 50-tki jest ich jeszcze niewiele i w większości "takie se", ale jakiś pogląd można sobie wyrobić.
Tu masz 35/1.8g + d3100:
http://www.flickriver.com/search/nikon+35%252F1.8g+++++d3100/
A tu więcej zdjęć z 35/1.8g:
http://www.flickriver.com/search/nikon+35%252F1.8g++++/
Co do samych ogniskowych 35-50mm, to masz przecież zooma 18-105.
Zrób sobie serię zdjęć na tych ogniskowych i będziesz wiedział, która bardziej Ci odpowiada.
Ze swojej strony mogę powtórzyć za przedmówcami, jeśli uniwersalnie, to n35/1.8, jeśli bardziej interesuje Cię portret, to 50 lub 85.
darkmajin
01-09-2011, 11:12
olać FJ, kolega ma zooma wystarczy ustawić, połaź jeden dzień z 35 i jeden z 50 i lepszego testu nigdzie nie znajdziesz
a czy problemem jest wziąć aparat, pójść do np. FJ i zrobić zdjęcia tego samego obiektu tymi dwoma szkłami?
Niby masz rację, chociaż w FJ to tak trochę nie do końca dobre warunki, no ale w ostateczności tak planuję zrobić.
olać FJ, kolega ma zooma wystarczy ustawić, połaź jeden dzień z 35 i jeden z 50 i lepszego testu nigdzie nie znajdziesz
Coś podobnego robiłem i tutaj portret rzeczywiście z 50 mi się bardziej widzi lepszy, ale chciałem mieć porównanie konkretnie tych 2 obiektywów bo w końcu nie kupowałbym stałki jeśli by robiła takie same foty jak zoom ;p
Może mam dziwne wymagania, ale na serio mam mętlik w głowie i łapie się każdej okazji żeby go rozplątać ;p
Zeb McKane
01-09-2011, 12:15
posiadam korpus dx + obiektywy 35 1,8 i 50 1,4G. Tematyka zdjęć podobna do Twojej. Stwierdzam, że około 80% zdjęć robię 35. "50" w zasadzie tylko do portretu i to na zewnątrz + zdjęcia z małą GO (kwiaty itp). Myślę, że bardziej uniwersalna będzie 35 (zwłaszcza jako jedyny obiektyw zabierany na plener) oraz do zdjęć w pomieszczeniach (idzie zima i będzie zaraz ciemno...). Do typowego portretu to chyba 85 bardziej pasuje. W zasadzie to te 35 mogłoby być moim jedynym obiektywem!!!bardzo udana konstrukcja!!!Ostra już od 1,8
Z 50-tki w portrecie będziesz miał mniejsze przerysowania, ale w ogólnym zastosowaniu częściej się przyda 35-tka.
Piszą o tym wszyscy i sam możesz łatwo to sprawdzić fotografując posiadanym 18-105 z "zablokowanymi" ogniskowymi 35 i 50 mm.
Jeśli priorytetem jest portret, to ogniskowa 50mm i więcej będzie właściwsza.
Ja mam 35, 50, 85 i z tych 3 najczęściej używam.... 85!! Do portretu jest najlepsza. Jeśli priorytetem jest portret, szedłbym w stronę 50. przez dłuższy czas była to moja jedyna stałka, zrobiłem nią sporo zdjęć. Dopiero potem dokupiłem 35 pod kątem ślubów.
MZ na imieniny cioci masz już aż zanadto dobre szkło. Pomyśl ew o lampie, np Nissin Di622 jeśli światła brakuje.
Ja mam 35, 50, 85 i z tych 3 najczęściej używam....
...35:) Faktycznie - do portretu 85 jest najlepszy, jednak odkąd kupiłem 35 to 80% zdjęć robię właśnie nim.
Jakbym miał wybierać pomiędzy 35 a 50 wybrałbym zdecydowanie 35 - jest to po prostu świetne szkło. Ale jeśli nastawiasz się tylko i wyłącznie na portrety to 85..
Za czasów D80 miałem 50/1.8. Po przejściu na D300s dokupiłem 35/1.8 i przez ok. 2 tygodnie miałem oba szkiełka. Zostałem z 35-ką (bardziej uniwersalna), którą niedługo przyjdzie mi znowu sprzedać/zamienić na 50/1.8 (af-s) ze względów przejścia na FX ;) Także osobiście do DX polecam bardziej 35.
krzysiozboj
01-09-2011, 18:41
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186835
kawał lenia ;)
edit
a swoją drogą ktoś odwalił kawał dobrej roboty dla przyszłych "portreciarzy" i jakiś mod mógłby to podkleić jako elementarz dla wchodzących w temat :))
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186835
kawał lenia ;)
edit
a swoją drogą ktoś odwalił kawał dobrej roboty dla przyszłych "portreciarzy" i jakiś mod mógłby to podkleić jako elementarz dla wchodzących w temat :))
Dzięki, tego tematu nie znalazłem a 1 komplet zdjęć takie o jakie prosiłem.
Dziękuję też wszystkim którzy się udzielili w temacie gdyż rzeczywiście pomogło mi to. Teraz wiem że zdecyduję się na 35 jako szkło uniwersalne którym portret też będzie dobry, a w przyszłości być może kupię 85 już tylko do portretu ;)
Jeszcze w FJ zobaczę te szkiełka ale prawie na pewno na teraz 35.
Jeszcze raz dzięki wszystkim!
Byłem dziś w FJ ale strasznie tam ciemno było, chociaż dzięki 1.8 dawały rade dobrze :D
Ale kurcze w obu przypadkach łapały ostrość przed obiektem :/ W kicie też tak mam więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak odesłać na gwarancję. Tylko aparat kupiłem używany i karty gwarancyjne nie są wypełnione przez sklep i mam tylko ksero faktury a nie oryginał. Mam nadzieje że to wystarczy, ale zadzwonię w pon się upewnić.
A przy okazji badania ff/bf zauważyłem że 35 ma dość sporą aberracje, a 50 prawie wcale.
I w sumie znaczna większość moich fot stałką to będą portrety, więc może jednak na 50 się zdecyduję ;p Ale narazie chciałbym się pozbyć ff z body.
bednario
02-09-2011, 22:53
jesli chcesz się ograniczyć do portretu tą 50-tką to może warto się zastanowić nad 85mm? .. chociaż z drugiej strony, nie ma nic ciekawego cenowo jesli chodzi o szkła z własnym silnikiem. Ja mimo wszystko, nawet do tego portretu polecam tę 35-tkę, bo też nią można zrobić fajny portret. 50-tką zrobisz to lepiej, ale tylko troche lepiej, a tracisz całkowicie uniwersalność. jesli wybierzesz 50mm, to praktycznie tracisz możliwość fotografowania w pomieszczeniach.
Sam mam stałki 35/50/85 i gdybym miał zostawić sobie jedno szkło to bez zastanowienia biorę 35mm... jesli 2 szkła, to 35+85. 50-tka to tak naprawde bardzo tanie uzupełnienie tych 2 szkieł - służy jedynie do tego żeby zrobić portret, tam gdzie się nie zmieszczę z 85mm.
dla mnie 50mm na DX nie jest połązeniem zalet 35mm (uniwersalność) i 85mm (portret) .. przeciwnie, jest połaczeniem wad tych ogniskowych czyli braku uniwersalności (jak 85) i nie do konca szkłem portretowym (jak 35)
jesli chcesz się ograniczyć do portretu tą 50-tką to może warto się zastanowić nad 85mm? .. chociaż z drugiej strony, nie ma nic ciekawego cenowo jesli chodzi o szkła z własnym silnikiem. Ja mimo wszystko, nawet do tego portretu polecam tę 35-tkę, bo też nią można zrobić fajny portret. 50-tką zrobisz to lepiej, ale tylko troche lepiej, a tracisz całkowicie uniwersalność. jesli wybierzesz 50mm, to praktycznie tracisz możliwość fotografowania w pomieszczeniach.
Sam mam stałki 35/50/85 i gdybym miał zostawić sobie jedno szkło to bez zastanowienia biorę 35mm... jesli 2 szkła, to 35+85. 50-tka to tak naprawde bardzo tanie uzupełnienie tych 2 szkieł - służy jedynie do tego żeby zrobić portret, tam gdzie się nie zmieszczę z 85mm.
Ta wypowiedź jest mi bardo pomocna. Powiedz mi jeszcze czy masz FX czy DX bo nie masz podpisu? Bo w sumie 50 na DX to wychodzi mi 75 czyli prawie jak 85 ;p
bednario
02-09-2011, 23:12
Ta wypowiedź jest mi bardo pomocna. Powiedz mi jeszcze czy masz FX czy DX bo nie masz podpisu? Bo w sumie 50 na DX to wychodzi mi 75 czyli prawie jak 85 ;p
piszę tu odnośnie DX, bo takie masz body - na FX spawa ma się dla mnie inaczej i tam 50mm ma sens, własciwie to podstawowa ogniskowa.
nie możesz tak przeliczać DX i FX .. 50 to 50, a nie 75 - ale to temat na inny wątek - wałkowane wiele razy na forum. Do "prawdziwego" portretu 85mm to minimum (realne 85mm, nie ekwiwalent), ale 35mm też da radę ;) .. naprawde
No własnie myślałem nad 50 bo to takie uniwersalne rozwiązanie pomiędzy uniwersalnością a portretem. Ale sama definicja którą napisałem w poprzednim zdaniu jest dziwna, więc chyba za dużo filozofuje i jednak wybiorę 35. Ale pewnie przed tym jeszcze raz oba podepnę żeby ostatecznie rozwiązać wątpliwości. Dziękuję wszystkim za rady :)
PS: Wiem, wiem że co chwilę zmieniam zdanie, ale naprawdę to 2 dobre obiektywy i trudno się zdecydować...
bednario
02-09-2011, 23:42
Masz zoom, zablokuj go sobie taśmą na 35mm, a później na 50mm. Porób troche zdjęć i zobaczysz co ci bardziej pasuje.
Masz zoom, zablokuj go sobie taśmą na 35mm, a później na 50mm. Porób troche zdjęć i zobaczysz co ci bardziej pasuje.
Już tak robiłem, do portretu bardziej 50, ale do reszty zdjęć jest za wąsko - i dlatego dylemat. Więc bezpieczniej wziąć bardziej uniwersalna 35.
gustaw79
16-10-2011, 11:34
Ja mam puchę DX. Moja kolejność nabywania obiektywów była taka: 85;35,50mm Polecam tą kolejność.
Tak z ciekawości tylko, jest jakaś stałka 85mm, którą można podpiąć pod d5100 (czytaj z silnikiem) i nie jest to NIKKOR 85 mm f/1.4G?
Daniel_Foto
22-12-2011, 19:01
Sigma 85mm f/1,4 ;)
Ehh chodzilo mi o cos tanszego :)
// sorry za bral polskich znakow
jest nikkor 85/3.5 macro i tamron 90/2.8 tez macro
arek0michalak
15-12-2012, 21:44
Dzisiaj kupiłem Nikkora 50-tkę. Mam dopiero D5100 od pół roku z kitowym 18-105VR, a różnica jest niesamowita:)
Dużo większe światło. Przy ogniskowej 50 (obiektyw kitowy) czas migawki 1,6 sekundy, a przy stałce 1/5 sek.!!
Oczywiście zdjęcie robiłem w tych samych warunkach oświetleniowych.
Poza tym piękne rozmycie...
arek0michalak
16-12-2012, 12:31
Gratuluję. :)
Dzięki:D
Myślę, że raczej tego obiektywu nie będę zdejmować. Chyba, że będzie trochę za wąski przy wigilijnym stole...
Wstępnie widzę, że różnice głębi ostrości dokładnie widać podczas zmieniania przysłony. Przy 1,8 oraz bliskich fotach, jest to nawet chyba tylko ok. 3 cm. Ze spokojem sprawdzę i zrobię poglądowe foty. Jak czytelnie wyjdą to wstawię na forum.
Pozdrawiam
Witam ! Planuję kupić tą stałkę 35mm 1.8G ale martwi mnie w niej brak stabilizacji, a w body też nie mam wbudowanego silinka VR. Jak w praktyce wygląda fotografowanie bez stabilizacji ?????
przy tej ogniskowej jest zbędna moim zdaniem
irek6311
28-07-2015, 19:45
Ten obiektyw nie potrzebuje stabilizacji, 1/60 bez poruszenia zdjęcia robię ale po 50 jestem (jak koś młodszy to dłuższe czasy bez poruszenia w kadrze uzyska), jakbyś miał zoom 70-300 to już mus VR by nie było poruszonych zdjęć ;)
rozumiem ;) dziekuję za podpowiedzi i czekam na dalsze opinie ;)
nikoniarz
28-07-2015, 22:21
Witam ! Planuję kupić tą stałkę 35mm 1.8G ale martwi mnie w niej brak stabilizacji, a w body też nie mam wbudowanego silinka VR. Jak w praktyce wygląda fotografowanie bez stabilizacji ?????
Wg. mnie zupełnie niepotrzebna stabilizacja, chyba, że chcesz schodzić do wyjątkowo długich czasów jak na tą ogniskową. Także można sobie nie zawracać głowy brakiem stabilizacji w tym szkle i cieszyć się niską ceną.
Jarecky83
30-07-2015, 12:51
W praktyce wygląda to tak, że fotografując z tym obiektywem już jakiś czas (wykonanych kilka tys zdjęć) ani razu nie pomyślałem, że zabrakło VR;) po prostu VR tutaj zbędne, jak wspomnieli przedmówcy;)
Ja z perspektywy czasu wolałbym jednak 50 niż moją 35. Gdyby nie to że kupiłem nówkę to już dawno bym zmienił. Szkoda mi trochę stracić na sprzedaży. Do szerszych zastosowań 35 jest często za wąska i wolę kita z lampą. A do zabawy głębią i portretu lepsza była by 50. Takie moje skromne subiektywne zdanie.
Ja z perspektywy czasu wolałbym jednak 50 niż moją 35. Gdyby nie to że kupiłem nówkę to już dawno bym zmienił. Szkoda mi trochę stracić na sprzedaży. Do szerszych zastosowań 35 jest często za wąska i wolę kita z lampą. A do zabawy głębią i portretu lepsza była by 50. Takie moje skromne subiektywne zdanie.
Kilka dni temu zamieniłem moja 35 którą miałem trochę czasu na 50, i bardzo mi ona odpowiada.
Też wahałem się czy nie kupić 35mm do DX. Wybrałem 50mm 1.8G i jest mistrzostwo. Żyleta na 1.8. Szczęka mi opadła po przymknięciu do f.2 . Szybko, cicho i pewnie. Do pomieszczeń bez problemu sie nadaje. Wiadomo, że nie do zdjęć szerokich ale żona z synem i córka mieszczą się spokojnie w 50mm kadrze.
Kupiłem jednak 35mm 1.8G i to jest mistrzostwo świata ! Ostrzy idealnie. I faktycznie jak mówiliście wcale człowiek zapomina, że nie ma silnika VR bo wgl nie jest on potrzebny ! Po prostu REWELACJA !!
Witam,
chciałabym zakupić mój pierwszy obiektyw stałoogniskowy i waham się właśnie między tymi dwoma przedstawionymi w wątku. Czy dobrze doczytałam, że do mojego aparatu nada się tylko ten 35mm?
Zdjęcia jakie planuję robić to przede wszystkim zdjęcia zwierząt domowych. Zależy mi na efekcie bokeh a wg tej strony lepszy jest dla 50mm http://www.btobey.com/nikon/nikon-35mm-18-vs-50mm-18.php
Niestety zdjęcia z porównaniem w wątku 35/50/85 się nie wyświetlają a nie chciałabym decydować tylko po obejrzeniu 4 zdjęć z porównania :(
Wg tabeli ze strony Nikona oba obiektywy są kompatybilne z D80 ale wolę się upewnić u osób z doświadczeniem, tutaj link https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/19075/~/tabela-zgodno%C5%9Bci-aparat%C3%B3w-i-obiektyw%C3%B3w-firmy-nikon
madebyzosiek
29-05-2016, 19:52
Oba obiektywy będą dobre i oba się do tego nadają. Jedyna różnica jest taka, że 50 widzi ciaśniej niż 35. Jeżeli masz jakiś kit do D80 (18-105, 18-55, 18-135 czy coś takiego), to ustaw sobie 35, ustaw 50 i zobacz co Ci bardziej leży :)
Andrzej1974
29-05-2016, 19:55
Z obu będziesz zadowolony. 35ka ciut szersza i MZ bardziej uniwersalna od 50.
nikoniarz
29-05-2016, 20:00
Rigore , jeśli chodzi o fotografowanie zwierząt domowych w ruchu to bierz 50/1.8 jeśli ta ogniskowa jest dla Ciebie okej. 35/1.8 to "inwalida" w kwestii wydajności AF-C w porównaniu do 50/1.8G.
Rigore , jeśli chodzi o fotografowanie zwierząt domowych w ruchu to bierz 50/1.8 jeśli ta ogniskowa jest dla Ciebie okej. 35/1.8 to "inwalida" w kwestii wydajności AF-C w porównaniu do 50/1.8G.
Raczej nie będą to zdjęcia w ruchu lub ruch będzie niewielki. Obiektywy jakie obecnie posiadam nie są zbyt szybkie i daję radę więc jeżeli 35 mm jest od nich szybszy to na pewno będę zadowolona. O ile jest szybszy? To co posiadam mam wypisane w podpisie. 2 obiektywy mam jeszcze od analogu kupionym w zestawie, a nikkor 18-55 był w zestawie z D80. Dokupiłam kilka lat temu tylko tamrona bo chciałam mieć coś uniwersalnego na wyjazdy na wakacje. Marzy mi się robienie takich zdjęć jak na tej stronie http://kocpolcat.500px.com/tabby i dlatego teraz chciałam kupić coś jaśniejszego. Jednak nie mogę sobie pozwolić na coś drogiego.
Sprawdziłam na moim kitowym obiektywie oba ustawienia i nadal nie wiem. Przy 50 musiałabym się sporo oddalać od obiektu aby wchodził mi w kadr. Muszę jeszcze po testować.
Wolniejsze od AF w 35/1.8 DX jest chyba tylko ostrzenie ręczne, choć jak ktoś ma wprawę, to i ręczenie szybciej ustawi ostrość...
Właśnie na stronie nikona znalazłam takie info:
Format DX
Wszystkich obiektywów z oznaczeniem DX można używać z lustrzankami cyfrowymi formatu DX. Wielu obiektywów NIKKOR dostosowanych do formatów FX lub 35 mm [135] również można używać z lustrzankami cyfrowymi formatu DX. Używanie obiektywu NIKKOR z aparatem formatu DX daje efekt około półtorakrotnego wydłużenia ogniskowej (np. obiektyw 50 mm będzie miał ogniskową odpowiadającą 75 mm).
Czyli powinnam po testować na moich obiektywach 35 i 75mm?
nikoniarz
29-05-2016, 22:31
Nie komplikuj- jak kupisz 35 mm (lub 50 mm) to bedzie dokladnie tak samo jakbys tyle ustawila na obecnych obiektywach.
Właśnie na stronie nikona znalazłam takie info:
Format DX
Wszystkich obiektywów z oznaczeniem DX można używać z lustrzankami cyfrowymi formatu DX. Wielu obiektywów NIKKOR dostosowanych do formatów FX lub 35 mm [135] również można używać z lustrzankami cyfrowymi formatu DX. Używanie obiektywu NIKKOR z aparatem formatu DX daje efekt około półtorakrotnego wydłużenia ogniskowej (np. obiektyw 50 mm będzie miał ogniskową odpowiadającą 75 mm).
Czyli powinnam po testować na moich obiektywach 35 i 75mm?
NIE.
Źle czytasz. Ogniskowa obiektywu jest stała i nie ma nic wspólnego z aparatem. Obiektyw mający 35mm ma zawsze 35mm i nie ważne do jakiego aparatu podepniesz, czy do jakiego rozmiaru matrycy został zaprojektowany.
Przeliczanie ogniskowych stosuje się tylko i wyłącznie, gdy masz do czynienia z różnymi rozmiarami matryc i potrzebujesz wiedzieć jakie ogniskowe dadzą taki sam kąt widzenia.
Jak masz jeden rozmiar matrycy albo nie interesuje ciebie porównanie konkretnych kątów widzenia, to zapominasz o czymś takim, jak mnożenie ogniskowych.
Ale ja miałam na myśli ten obiektyw Nikon AF-S 50 mm f/1.8G. Obiektyw 35mm jest DX a 50mm nie. A aparat ma matrycę DX.
Czy możecie mi wytłumaczyć co się stanie jak podłączę obiektyw Nikon AF-S 50 mm f/1.8G do aparatu D80? Będzie tak samo jakbym podłączyła do D300? Czy może będzie różnica w wielkości kadru albo zbliżeniu?
madebyzosiek
29-05-2016, 23:26
D300 też jest DX ;)
Jak podłączysz 50 do D80, to zobaczysz to co widzisz, jak 18-55 ustawiasz na 50. A jak 50 podłączysz do analoga, czy D600, 610, 700, 750, 800, 810, 3, 4 czy 5, to zobaczysz szerszy kadr niż w D80. Ale jeżeli nie masz pełnej klatki, to nie zaśmiecaj sobie głowy takim spamem ;)
Oki :)
Dziękuję wszystkim za pomoc i cierpliwość. Po przemyśleniach wybiorę 50mm. Z tego co tu przeczytałam 35mm jest bardziej uniwersalny a uniwersalnych obiektywów mi nie brakuje ;) Może są gorsze i nie takie jasne ale i tak używając dotychczasowych i tak najczęściej robię zbliżenia a nie szeroki kadr ;)
rabbitzzz
30-05-2016, 06:24
Ogniskowa obiektywu podpietego od dx czy fx zcy jakiegokolwiek innego się nie zmienia. Zmienia się kąt widzenia który jest zależny od wielkości matrycy. Większą matryca rejestruje po prostu więcej obrazu. Jeśli na matrycę wielkości 36x24 (fx) pada obraz o wielkości 36x24 to zostanie zarejestrowany cały jeśli matryca ma wielkość 24x16 (dx) to zarejestrowany zostanie tylko wycinek z tego obrazu o wielkości matrycy.
Mam nadzieję że jasno napisałem.
A jeśli chodzi o to co widzi jaka ogniskowa to można sobie wygooglać "kąt widzenia obiektywu" i tam jest sporo zdjęć i obrazków.
Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka
-tomasz-
31-05-2016, 23:03
Mam Nikkora 50mm 1.8G, po czasie stwierdzam że to było jakieś nieporozumienie.
Ogniskowa kompletnie nieprzydatna, do każdego zdjęcia trzeba daleko odchodzić.
Bezsens. Trzymam go do zdjęć legitymacyjnych, do niczego innego w moim zastosowaniu się nie przydaje.
Evanduril
01-06-2016, 10:36
Na D610 również?
Jarecky83
01-06-2016, 10:44
Na D610 również?
Dołączam się do pytania. Do D5100 najpierw dokupiłem 35mm, potem 50mm 1.8G i tam 50-tka była praktycznie nie używana. Ale jak dokupiłem D700 to teraz 50-tka podstawowe szkło.
-tomasz-
01-06-2016, 13:36
Do D610 również.
Fotografuję głównie na ciasnych małych salach, ta ogniskowa kompletnie mi się nie przydaje.
35-tka się sprawdzała znakomicie, tylko to winietowanie...
Mówimy tu o praktyczności szkiełka, jakościowo ok, brak winiety, szybko ostrzy.
monikaaa
10-06-2016, 09:16
Cześć, jestem tu piewszy raz i mam nadzieję, że ktoś pomoże...
Mam Nikona D3300 i kupiłam obiektyw Nikkor 50mm i jak ustawiam aperture 1.8 (lub cokolwiek niżej niż 22) to pojawia się info, że mam ustawić na najwyższy. Nie mogę zrobić zdjęcia na niżej niż 22... Czy ktoś ma pomysł co może być problemem? Szukałąm już różnych sposobów i nic..
Gdzie to info się pojawia?
Może kupiłaś 50mm f/1.8D i chcesz ustawiać przysłonę pierścieniem w obiektywie?
Ja miałem 35 dx przez 2 lata . Szkiełko poprawne bez rewelacji.
Taki 28 1.8G generuje o wiele ładniejszy obrazek.
Natomiast testowałem ostatnio 50 1.8G . Na prawdę fajny obiektyw. Ładny obrazek. Egzemplarz który testowałem był ostry od 1.8.
W porównaniu do 35dx niebo a ziemia. W ogóle nie rozumiem zachwytów nad 35dx . Skuszony opiniami na tym forum kupiłem i żałowałem.
Wystarczy podpiąć sigmę 18-35 czy 17-50 lub nawet w tej samej cenie 50 1.8G i zobaczyć od razu różnice.
nikoniarz
11-06-2016, 12:35
A ile egzemplarzy 35/1.8DX miałeś podpiętych?
Jeden.
Odpowiem od razu ze od 2.0 był ostry.
Tylko taki nijaki ten obiektyw. Nic szczególnego.
Miałem wcześniej Pentaxa 50 1.4 . I obrazek z tego ostatniego jest 100 razy ciekawszy.
Ja przed zakupem proponuje najpierw podpiąć szkło pod body i sprawdzić czy nam to odpowiada.
Dodam jeszcze na koniec aby nie zostać źle zrozumianym.
Na pewno 35 dx jest szkłem lepszym niż kit 18-105.
Ale nie oszukujmy się jest to tanie podstawowe szkiełko . Cudów nie ma .
Mając do wyboru 35dx a 50 1.8g wybieram ten drugi . Tym bardziej ze cenowo praktycznie to samo.
Andrzej1974
11-06-2016, 13:06
Jeden.
Odpowiem od razu ze od 2.0 był ostry.
Tylko taki nijaki ten obiektyw. Nic szczególnego.
Wielu to samo może napisać o tak chwalonej przez cb 50tce...
Ja mam 35tkę i od 1.8 jest ostro..
Co z tego ze jest ostro jak jest nijako.
Miałem , uzywałem , sprzedałem , więcej nie kupię.
Są lepsze w tej cenie.
nikoniarz
11-06-2016, 13:22
Miałem , uzywałem , sprzedałem , więcej nie kupię.
Są lepsze w tej cenie.
Również mam ostro. Czego nie można powiedzieć o trzech innych egzemplarzach które miałem okazję używać. Czy nijako? Kwestia ulubionych ogniskowych. Żeby nie zostać źle zrozumianym- nie "zabraniam" Ci mieć takie zdanie, ale warto nadmienić w wypowiedzi, że używałeś jednego egzemplarza (być może niezbyt udanego), że preferujesz inne ogniskowe...
Moze racja ze taki sie trafił.
Teraz sprawdzam każdy obiektyw przed zakupem.
Ps po prawie 2 latach używania 35dx uznałem ze ogniskowa nie dla mnie ale o dziwo przejrzałem ostatnie ponad 100 zdjeć zrobionych sigma 18-35 i dużo z nich miałem na 35
Nie wiem moze sie przyzwyczaiłem ;)
ck_dezerter
11-06-2016, 13:39
Witam!
Ja miałem 50-tkę pod DX na początku i pod tę klatkę była dla mnie zupełnie bez sensu - na standard za wąska, na portret za szeroka. Nabyłem 35/1.8 i jest o wiele fajniejsza pod małą klatkę. Natomiast 50 -tkę mam także, ale pod FX.
Andrzej1974
11-06-2016, 18:50
Wg cb 35 jest nijaka a wg mnie 50. Zamiast 50 wolę 85.
- - - - kolejny post - - - - - -
Moze racja ze taki sie trafił.
Teraz sprawdzam każdy obiektyw przed zakupem.
Ps po prawie 2 latach używania 35dx uznałem ze ogniskowa nie dla mnie ale o dziwo przejrzałem ostatnie ponad 100 zdjeć zrobionych sigma 18-35 i dużo z nich miałem na 35
Nie wiem moze sie przyzwyczaiłem ;)
A jednak można polubić 35.
madebyzosiek
11-06-2016, 20:29
To są indywidualne odczucia każdego z nas. Nie ma jakiś i niejakiś obiektywów ;) Ja używam 35, 50, 85 i nawet 105 i każdy jest jakiś i ma dla mnie sens :)
A ile egzemplarzy 35/1.8DX miałeś podpiętych?
Nie ma znaczenia. Ten obiektyw i tak jest nijaki przy DX.
Andrzej1974
11-06-2016, 21:25
Skoro tak to 50tka także...
Skoro tak to 50tka także...
Tak wiem... dla Ciebie wszystko co ma napis "Nikon" jest boskie i cudowne...
nikoniarz
11-06-2016, 22:07
Mam trochę inne zdanie...
Andrzej1974
12-06-2016, 20:57
Tak wiem... dla Ciebie wszystko co ma napis "Nikon" jest boskie i cudowne...
Zaś dla cb odkąd sięgam pamięcią N35 DX jest bee... a N50 cacy (w sumie to dziwię się, że tak uwielbiasz to szklo... przecież ma napis Nikon, który cię tak denerwuje)...
- - - - kolejny post - - - - - -
Mam trochę inne zdanie...
Ja również...