PDA

Zobacz pełną wersję : Battery pack Pixel TD-382 do lamp Nikon SB-900

kamilkamien
31-08-2011, 21:04
Czy ktoś z zacnego grona posiada taką zabawkę? Takową lub inną spełniającą określone zadanie.
Na ile jest ona użyteczna oraz czy opłaca się inwestować w chiński zamiennik zamiast orginału nikonowskiego?
Wiele słyszałem, że dobra to rzecz oraz że łatwo zagotować na tym lampę a jaka jest Wasza opinia na ten temat?

bialogardzianin
01-09-2011, 12:00
MZ lepiej zainwestować w dodatkowy zestaw wydajnych eneloopów, przecież przełożenie aku zajmuje dosłownie kilka- kilkanaście sekund (u mnie w SB800, z dodatkowym zasobnikiem na 5 akumulatorek), a zyskujesz mniej kabli plączących się koło głowy. Zawsze znajdziesz te pół minuty na zmianę aku, choćbyś nie wiem jaki fotoreportaż realizował. ;)

Hubert Adamczyk
01-09-2011, 15:34
Z reguły to jest dla ludzi, którzy muszą dużo i szybko lampa trzaskać.
Przydatne - ale raczej taki bajer to Nikona - bo większa pewność, że lampki nie popsuje.

bialogardzianin
01-09-2011, 15:42
Z reguły to jest dla ludzi, którzy muszą dużo i szybko lampa trzaskać.
Przydatne - ale raczej taki bajer to Nikona - bo większa pewność, że lampki nie popsuje.

No tak, i trzeba wziąć pod uwagę fakt grzania się/ blokowania sb900, o czym na forum sporo napisano, ale zostawiam temat tym, którzy muszą dużo i szybko lampami trzaskać. ;)

adolfik9501
03-09-2011, 10:54
Z BP trudniej będzie zagrzać lampę, gdyż akku nie podgrzewają lampy tylko BP. Nie mówię, oczywiście o strzelaniu jak z CKMu, tylko dlatego, że się ma taką możliwość. Poza tym szybkość ładowania lampy znacznie wzrasta. Z tego co czytałem, to zamienniki do wszystkich lamp poza SB800 działają OK. W SB800 jakieś myki są przy pracy w CLS/AWL.

LittlePony
05-09-2011, 11:59
Jeśli jesteś w sytuacji, w której trzaskasz zdjęcie za zdjęciem z lampą, to na pewno się przydaje, ale tak samo przyda się battery pack (http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_d80_d90_battery_pack_alpha-p-1372.html) do samego body - i naprawdę nie ma co przepłacać za akcesoria systemowe, zamienniki sprawdzają się równie dobrze.

kamilkamien
05-09-2011, 12:15
A czy miał ktoś styczność bezpośrednią z wynalazkiem o którym wspominam? Praca z zamiennikami u mnie przebiegała całkiem fajnie w większości przypadków. Pytam o takie typowo techniczne sprawy. Gdzieś czytałem, że pokrywa od komory na bateria lubi się sama wypinać a za to z relacji jednego z pstrykaczy słyszałem, że nie ma prawa nic samo się otwierać...
Sprawa zamienników wygląda tak, że w bardzo wielu przypadkach to te tańsze i niby gorsze okazują się właśnie lepszymi a dlaczego? Bo tu właśnie góruje cena. Po co wydacać 500 PLN za zabawkę która kosztować będzie 180 PLN a robotę wykona ak samo... No i chcę się wywiedzieć czy ktoś macał ten dopalacz osobiście. Sprawa baterii i ich przekładanie to trochę mało wygodna sprawa bo...
Mając lampę na brackecie i chcęc wymienić komplet aku to albo zdejmujem lampę i wysypujemy bateria albo zaczepioną lampą trzeba wachlować na ramieniu aby wysypać wyłądowane bateryjki... Minus to ten właśnie kabel ale plus takiego rozwiązania to to, że źródło zasilania nie jest przy samej lampie i nie wydziela ciepła udzielającego się na lampę... To ocwiście opis mojego punktu widzenia ni jak tyczącego się do sprawy zamiennika czy orginału ale za to przedstaia wybór między zasilaczem a kompletem dodatkowych baterii.

adolfik9501
05-09-2011, 17:43
Recenzja/test użyszkodnika, po angielskiem -> http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=896434