PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy D300s błąd fokusa

siziek
31-08-2011, 19:00
Witam Szanowne Koleżanki i Szanownych Kolegów
Nie spodziewałem się, ze taki będzie mój pierwszy wpis na tym forum.
Jestem szczęśliwym (?) nabywcą nowego - 5 dni - D300s. "Moja kulpa" przy odbiorze ze sklepu (Fotojoker zamówienie internetowe) zaaferowany nowym sprzętem nie zauważyłem, że nie ostrzy. Jest to mój pierwszy Nikon, pierwsze lustro. Żadnej szklani, żadnych doświadczeń. Przez te 5 dni - nie dokładnie bo praca nie pozwala na pełne poświęcenie się hobby - na pożyczonych szkłach i statywie oraz na testowanych w sklepach obiektywach (chciałem cobie kupić pierwsze szkła) stwierdziłem brak ostrości.
FF ok 3-5mm.
Co robić? Czy dać sprzęt na Postępu, czy korzystać przy wszystkich obiektywach z korekcji obiektywów?
Zamówiłem sprzęt przez internet. Przy takich zamówieniach jest 10 dni na oddanie. Oddać?

Jacek Wrzesińsk
31-08-2011, 19:05
Oczywiście ,że oddać.

jarvik
31-08-2011, 19:15
wymienić na inny model zwracając do sklepu - masz 10dni czasu

pil74
31-08-2011, 19:36
Oddaj, będzie zdecydowanie szybciej niż poprzez serwis :)

Stryj
31-08-2011, 20:06
Oddawaj jeśli jesteś pewien, że to wina puszki. I zaznacz przy odbiorze następnej, że chcesz sprawdzić sobie zerowy przebieg (opanda exif). Ja tak zrobiłem i ładnie się dostosowali, dostałem body z zerowym stanem licznika.

pil74
31-08-2011, 20:10
I zaznacz przy odbiorze następnej, że chcesz sprawdzić sobie zerowy przebieg (opanda exif). Ja tak zrobiłem i ładnie się dostosowali, dostałem body z zerowym stanem licznika.
Dokładnie. W uwagach do zakupu napisałem, że proszę o aparat z zerowym przebiegiem i taki dostałem.

Długi
01-09-2011, 08:19
Ja to mam pytanie jakie obiektywy testowałeś i jak Ty stwierdziłeś 3mm FF testując obiektyw w sklepie? 3mm to rzęsa jest dłuższa i trzeba już papierowej GO, żeby stwierdzić FF. Nie wiem jakie musiałbym robić powiększenie żeby stwierdzić 3-5mm ff i w czym miałoby mi to przeszkadzać. Chyba tylko w makro ale tam i tak zazwyczaj ostrzy się ręcznie.

pil74
01-09-2011, 08:28
A gdzie napisał, że testował w sklepie?
Natomiast warto by było coś bliżej napisać o procedurze testowej, jaką kolega przeprowadził. Czym i jak.

pietrobas
01-09-2011, 08:40
Ja to mam pytanie jakie obiektywy testowałeś i jak Ty stwierdziłeś 3mm FF testując obiektyw w sklepie? 3mm to rzęsa jest dłuższa i trzeba już papierowej GO, żeby stwierdzić FF. Nie wiem jakie musiałbym robić powiększenie żeby stwierdzić 3-5mm ff i w czym miałoby mi to przeszkadzać. Chyba tylko w makro ale tam i tak zazwyczaj ostrzy się ręcznie.

weź 85mm i zrób na 1.8 albo mniej karte to zobaczysz czy widać 3mm czy nie.

marrek
01-09-2011, 08:45
nie jestem ekspertem od praw konsumenta ale zwrotu można dokonać tylko sprzętu nieużywanego , natomiast w sytuacji jak powyżej to chyba niezgodność z umową

barto28
01-09-2011, 08:50
wymienić na inny model zwracając do sklepu - masz 10dni czasu

Nawet jak sie zamowi body przez internet z odbiorem osobistym w sklepie to obowiazuja te 10 dni?
Wydaje mi sie ze sklep bedzie sie bronil wszystkim czym ma , mowiac: mial Pan go w rekach , sprawdzal Pan , jeszcze nabity licznik? Jak to wyglada w praktyce?

pil74
01-09-2011, 09:07
Zależy.
Jeżeli kupił w sklepie internetowym, zamówił poprzez stronę www i dokonał płatności , a sposób odbioru wybrał osobiście w sklepie to ma te 10 dni.
Jeżeli natomiast zamówił przez net odebrał w sklepie, w którym też dokonał płatności to sklep może się skutecznie wypiąć.

Natomiast zastanawiam się czy te sprawdzenie pod kątem FF było ok. O błąd nie trudno, do tego kolega napisał że to jego pierwsze lustro itp, więc jeżeli ma możliwość zanim odeśle niech ktoś z nieco większym doświadczeniem sprawdzi mu co i jak.
3 mm to bardzo mało i np robiąc taki test np z łapy, wciskając spust nie trudno aparat ruszyć o takie 3mm

barto28
01-09-2011, 09:29
Zależy.

Jeżeli natomiast zamówił przez net odebrał w sklepie, w którym też dokonał płatności to sklep może się skutecznie wypiąć.

No wlasnie chodzilo mi dokladnie o to :) czyli jednak 10 dni w tej opcji nie ma. To chcialem wiedziec.

Co do tego FF tez mi sie wydaje ze moze poprostu jakis blad przez kolege podczas robienia zdjec , 3mm nie jest to az tak duzo , ale wiadomo czlowiek kupuje nowy sprzet i che miec to dobre prawda , tym bardziej ze malo to nie kosztuje.
Ja bym proponowal zrobic jakies przykladowe portrety ostrzac na oko i pokazac nam tu do ekspertyzy :)

marciing
01-09-2011, 10:12
nie ma szans na oddanie puszki do sklepu.

Zwrot towaru dotyczy tylko przypadków gdy dokonujemy zakupów poza lokalem przedsiębiorstwa (np. od akwizytora) lub na odległość (np. sprzedaż wysyłkowa, zakupy przez Internet). Wówczas kupujący może w ciągu 10 dni odstąpić od umowy sprzedaży bez podawania przyczyn odstąpienia, a sprzedawca będzie zobowiązany przyjąć towar za zwrotem ceny.

Tutaj kolega zamówił przez internet ale odebrał osobiście w lokalu przedsiębiorstwa i mógł dokładnie sprawdzić stan przedmiotu oraz czy nie ma wad technicznych. W tym konkretnym przypadku sklep się wyprze i pozostaje nam reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową lub też naprawa gwarancyjna.

Długi
01-09-2011, 11:51
Przez te 5 dni - nie dokładnie bo praca nie pozwala na pełne poświęcenie się hobby - na pożyczonych szkłach i statywie oraz na testowanych w sklepach obiektywach (chciałem cobie kupić pierwsze szkła) stwierdziłem brak ostrości.
FF ok 3-5mm.

pil74, tutaj napisał, że również na testowanych w sklepie.
pietrobas, kolega stwierdził, że na wszystkich obiektywach, więc zakładam, że nie były to same 85mm na przysłonie 1,8 z minimalnej odległości. Poza tym ja nie stwierdziłem, że to jest niemożliwe tylko jak on to zrobił w warunkach sklepowych? Dlatego wcale nie obstawałbym za tym, ze puszka jest zła i nie rozpatrywałbym, czy może oddać do sklepu, czy do serwisu, tylko wolałbym się przyjrzeć zdjęciom, bo być może problem jest gdzie indziej.

pil74
01-09-2011, 13:03
pil74, tutaj napisał, że również na testowanych w sklepie.
pietrobas, kolega stwierdził, że na wszystkich obiektywach, więc zakładam, że nie były to same 85mm na przysłonie 1,8 z minimalnej odległości. Poza tym ja nie stwierdziłem, że to jest niemożliwe tylko jak on to zrobił w warunkach sklepowych? Dlatego wcale nie obstawałbym za tym, ze puszka jest zła i nie rozpatrywałbym, czy może oddać do sklepu, czy do serwisu, tylko wolałbym się przyjrzeć zdjęciom, bo być może problem jest gdzie indziej.
A to przespałem tą kwestę.:)
Natomiast wg powyższego, pochyliłbym się nad tymi testami jeszcze raz i bez pośpiechu. Może warto by było zaprezentować tutaj przykładowe zdjęcie itp...:)

wigi
01-09-2011, 13:28
(...) Jest to mój pierwszy Nikon, pierwsze lustro. Żadnej szklani, żadnych doświadczeń. Przez te 5 dni - nie dokładnie bo praca nie pozwala na pełne poświęcenie się hobby - na pożyczonych szkłach i statywie oraz na testowanych w sklepach obiektywach (chciałem cobie kupić pierwsze szkła) stwierdziłem brak ostrości.
FF ok 3-5mm.
Co robić? Czy dać sprzęt na Postępu, czy korzystać przy wszystkich obiektywach z korekcji obiektywów?
Zamówiłem sprzęt przez internet. Przy takich zamówieniach jest 10 dni na oddanie. Oddać?

Oddać do sklepu i nie kupować więcej lustrzanki, powrócić do kompaktu. ;)
Dziwię się forumowiczom, którzy na podstawie jednego posta nowego użytkownika lustrzanki doradzają wymianę egzemplarza na inny. Przyczyn 3-5 mm front focusa może być wiele i niekoniecznie po stronie body.

nimnull
01-09-2011, 15:01
Z taką poważną usterką, kupię go za 70% ceny, 10% za każdy milimetr:)

Psycholog
01-09-2011, 15:18
Z moich osobistych obserwacji oraz ilości wątków dotyczących bf/ff w w/w korpusach wynika, że w tym modelu kalibracja af bywa dość często nieprecyzyjna. Ja sam trafiłem na taki egzemplarz. Po ustawieniu mikroregulacji na +20 aparat nadal wykazywał ff. Wysłałem na postępu i sprzęt był u mnie dokładnie tydzień później z idealnie wyregulowanym af'em.

Dostałem nawet piłkę plażową Nikona w prezencie.

Jacek Wrzesińsk
01-09-2011, 17:58
Wybadać FF 3-5 mm trzeba już trochę się znać a testy to najlepiej na szkłach 1.4 ,w moim poście również chciałem zaproponować powrót do kompakta,ale jakoś w końcu zrezygnowałem.