Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 a Canon 550d - filmowanie
Cześć,
przymierzam sie do zakupu lustrzanki i mam dylemat. Nie wiem czy kupic D3100 czy 550D. Lustrzanki potrzebuję do pstrykania fotek i co ważne, do kręcenia filmów. Robie własną muzykę i próbuję kręcić proste klipy.
Podobno Canon 550d bije na głowe inne lustrzanki pod względem możliwości ustawień video i co ważne, ma regulowane ISO w trybie video. Nie ukrywam, że bardzo mi to pasuje bo często kręcę przy słabym oświetleniu.
Moją uwagę zwróci też Nikon ponieważ jest sporo tańszy i również kręci w HD. Martwi mnie jednak fakt, ze nie ma możliwosci poszperania w ustawieniach trybu video i jego prostej edycji oraz że nie posiada możliwości regulacji ISO w video. Z drugiej strony podobno to ISO w Canonie w trybie video to czysty bajer i nie widac różnicy.
Jak jest naprawdę? Czy opłaca się kupować Canona czy lepiej kupić tańszego Nikona? Jakie w ogole są różnice w nagrywaniu w tych dwoch lustrzankach, czy naprawdę są one tak kolosalne?
Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź.
hostman22
31-08-2011, 17:52
... do kręcenia filmów....
550D, a do fotografii wiadomo nikon :mrgreen:
to juz wiem..
dlaczego nie d3100 ?
--Richie--
31-08-2011, 21:00
Bierz 550D.Do filmowania będzie lepszy ze względu możliwość manualne ustawiania parametrów podczas filmowania.Zdjęcia obydwa robią świetnej jakości więc w tym temacie nie ma lepszego i gorszego.Na rzecz Nikona przemawiają lepsze tzw.szkła ''KITowe'' oraz tanie dobre stałki 35/1,8DX i 50/1,8G choć Canon w nowych wersjach ''KITowców'' już tak nie odstaje.Niestety z tanimi,dobrymi stałkami już gorzej,jest biednie.
Tzn tak - myslalem o zakupie jakiejs taniej, starszej stalki tylko z rozmow wynika, ze moze mydlić więc za bardzo nie wiem co robić. Filmuję głównie zbliżenia, często w nocy i jasna stałka by sie przydała.
Czyli wszyscy polecają 550d. Czekam zatem dalej ; )
krzysiozboj
31-08-2011, 21:36
No dobra, byś miał to co chcesz to ja napiszę że D3100 - coś wnosi taka opinia? Dodam że nie poparta niczym bo wtedy ... jednak musiałbym wskazać jak poprzednicy :D
Fani nikona zgodnie polecają Ci canona a Ty jeszcze kombinujesz przy tych filmach. Uczciwie już ktoś napisał wcześniej że nikon jest bardzo fajny jeśli idzie o budżetowe szkła, jest ich sporo i są zazwyczaj bardzo dobre.
Pytanie jak będziesz filmował ?
amatorsko tak jak ja na wakacjach, gdzie d3100 robi ładne filmy, a gdy się nauczysz to naprawdę jest nieźle !
Wieczorami przy wysokim ISO juz jest troszke slabiej, no ale to aparat z funkcją filmowania i nie mozna o tym zapominać
Jestem posiadaczem Nikona, rywala niestety nie miałem w rękach, ale jestem zadowolony i ze zdjęć i z filmów, które traktuje jako dodatek, chociaż coraz częściej je wykorzystuje i potem skręcam programem sony vegas 10 jakieś fajny mix filmy i zdjęcia. nie żałuje zakupu, może z wyjątkiem ze brałem z kitem 17-55 a nie z 105...
Do filmów to ja bym kupił jednak kamerę. Inny komfort i możliwości, zupełnie inaczej manipuluje się kamerą niż lustrzanką.
Mamy w firmie kilka nikonów z przeróżnymi szkłami, a do filmowania i tak zawsze JVC. Kamera z dyskiem i zoom 30x. Zdjęcia też robi :)
Do filmów to ja bym kupił jednak kamerę. Inny komfort i możliwości, zupełnie inaczej manipuluje się kamerą niż lustrzanką.
Mamy w firmie kilka nikonów z przeróżnymi szkłami, a do filmowania i tak zawsze JVC. Kamera z dyskiem i zoom 30x. Zdjęcia też robi :)
O jezu, to faktycznie obraz musi być rewelacyjny... Przecież to nie ta kategoria obrazu zupełnie, dokładnie identyczna różnica jak w zdjęciach między tanim kompaktem i lustrzanką, to jest ta sama analogia. Możliwości też będzie miał większe z 550D.
Lustrzanke można rozbudować i będzie wygodna przy filmowaniu. No chyba, ze obraz jest nieistotny, tylko wygoda noszenia...
Kamera full hd, śmiem twierdzić, że obraz dużo lepszy niż z lustrzanek, przynajmniej tych, które mamy - stabilniejszy, ostrzejszy. Operujemy m.in d700, d300s, d90...
Choć co do wymienionych przez Kolegę modeli aparatów się nie wypowiem, może już przeskoczyły jakością kamery.
Obraz stabilniejszy? To nie jest parametr jakości obrazu.
Wszystkie lustrzanki które mają filmowanie (d700? to fajnie operujecie) nie musiały nic przeskakiwać, bo od początku przewyższały wszelkie kamery full hd w cenie do... powiedzmy 50tys zł.
Absolutnie nie zamierzam się upierać (d7000 brakło zera). Nie jestem filmowcem i to moje subiektywne wrażenia.
Obraz z d90 pływał w porównaniu do kamery. Pewnie przez brak stabilizacji...
Ja zajmuję się fotografią i grafiką. Niewykluczone, że jestem do tyłu z filmowaniem w lustrzankach (zawsze warto się dowiedzieć :) )
Przykład:
http://vimeo.com/7118904
Polecam HD i pełny ekran.
Co prawda 5D, ale cropowe lusterka zrobiłyby prawie taką samą robotę. Ogólnie to ten level jakości, więc no... o konkurencji ze strony kamer pod względem jakości obrazu do jakiejś naprawdę wysokiej ceny można zapomnieć ;)
krolewicz
01-09-2011, 16:19
w canonie kupisz 50mm/1.8 używkę poniżej 300zł
obiektyw trudno uznać za dzieło sztuki, ale jest porównywalny do odpowiednika Nikona, stałki lepsze to ma akurat Canon :)
krzysiozboj
01-09-2011, 17:01
w canonie kupisz 50mm/1.8 używkę poniżej 300zł
obiektyw trudno uznać za dzieło sztuki, ale jest porównywalny do odpowiednika Nikona, stałki lepsze to ma akurat Canon :)
To zależy które stałki, ta 50 tka i generalnie szkła budżetowe (a do budżetowego body zazwyczaj takie się kupuje) to jednak chyba u nikona lepsze/ciekawsze, dopiero ciut drożej zmienia się, L-ek chyba do 550D kupował nie będzie ;)
krolewicz
01-09-2011, 18:02
jakie są dobre stałki nikona w niskiej cenie? 35/1.8 - szkło super i b. tanie
reszta to już ceny ponad 1000zł
krzysiozboj
01-09-2011, 18:35
jakie są dobre stałki nikona w niskiej cenie? 35/1.8 - szkło super i b. tanie
reszta to już ceny ponad 1000zł
W zasadzie poza 35 (naprawdę fajna) i 50 (roższa i chyba jednak lepsza) jeśli idzie o stałki to więcej tanich brak, w canonie też tego sporo nie ma w tym segmencie. Ale wcześniej miałem raczej na myśli cały segment budżetowy, ze stałek tylko te dwie które moim zdaniem nie pozwalają napisać "stałki canona lepsze" ;)
Kamera mnie ogranicza. Potrzebuje typowo lustrzanki ponieważ nie zamierzam nastawiać się tylko na filmy i szukam dobrego kompromisu, który daje mi chyba 550D.
Jak zamierzam filmowac?
Pisałem już, że nie filmuje wakacji w Łebie tylko cos bardziej ambitnego. Dlatego tez potrzebuje czegoś rozbudowanego. Mam kumpla który próbuje przekonać mnie do D3100. Faktycznie, do zdjęc super ale filmowanie już nie bardzo. Szkoda, że wypowiedział się tutaj ktoś kto używał Nikona do bardziej zaawansowanego filmowania.
PBmarkII
01-09-2011, 23:22
Już tu kiedyś pisałem o filmowaniu :) jeśli chodzi o filmy to polecam canona 550d a samo body nie jest złe do zdjęć ! naprawdę dobre body amatorskie, lecz musisz sprawdzić czy ci będzie pasować małe lekkie body ;)
Co do samych obiektywów stałoogniskowych to canon nie wychodzi wcale tak źle. miałem osobiście 2 z canona i te same z nikona ;) 85 1.8 w obydwu systemach są jak dla mnie porównywalne a nawet z lekką przewagą na canona. 50 1.8 jesli chodzi o obiektywy rownież jakość porównywalna lecz ! w canonie naprawde trzeba poszukać bo dużo jest mydlanych, przynajmniej ja musialem szukać. Co do konstrukcji no niestety canona bardziej delikatna jest 50 ale to nie znaczy ze jest do niczego bo jest do wytrzymania jakość ale cena robi dużą różnicę. Jakiś czas temu znajomy sprzedawał sprawną 50 canona za 250 zl.
decyzja nalezy do ciebie najlepiej poszukaj sobie sklepu w okolicy i zobacz sam jak ci sie obsługuje obydwa body. najważniejsze żeby ci się dobrze pracowało z danym systemem.
Odgrzeję na chwilę wątek.
Ktoś testował canona 550d z podpiętymi szkłami nikona?
O przysłonie wiem, ale mam szkła też z pierścieniem przysłon więc to nie problem przekręcać. Pytanie jak z innymi funkcjami?
Może lepiej mimo wszystko kupić D5100?
Odgrzeję na chwilę wątek.
Ktoś testował canona 550d z podpiętymi szkłami nikona?
O przysłonie wiem, ale mam szkła też z pierścieniem przysłon więc to nie problem przekręcać. Pytanie jak z innymi funkcjami?
Może lepiej mimo wszystko kupić D5100?
Tak, ja używam. Mam przejściówkę do szkieł nawet bez pierścienia przysłon, więc używam każdego ze stopki ;) O jakich innych funkcjach piszesz?
Tak, ja używam. Mam przejściówkę do szkieł nawet bez pierścienia przysłon, więc używam każdego ze stopki ;) O jakich innych funkcjach piszesz?
O, z nieba mi spadłeś!
Słuchaj, napiszę tutaj, bo na pewno inni też będą kiedyś mogli tego potrzebować.
Potrzebuję body do filmowania. Tylko do filmowania. Szkoda mi kasy na 5dmkII, porównywałem z 550D i ten kompromis jakości do ceny mi odpowiada. Pozostałą kwestia szkieł.
Jaką przejściówkę wykorzystać?
Czy są jakieś inne minusy poza wspomnianymi z ustawianiem przysłony? Trudno mi pytać o konkretne funkcje w 550D, które mogłyby nie działać, stad pytanie ogólne :)
Być może warto by założyć inny wątek tylko o tym.
A może porównywałeś 550D do D5100?