PDA

Zobacz pełną wersję : tamron 28-75 2.8 (wolny)

tur69
31-08-2011, 15:50
Witam proszę o odpowiedź bądź opinię posiadaczy poniższego szkła:
Posiadam zestaw: t 28-75 2.8 + D 80 - i wg mnie szkło jest bardzo wolne jeżeli chodzi o złapanie ostrości
Czy z D 700 jest różnica i warto ten obiektyw zadedykować do tego body.
Czy po podpięciu tego szkła do D700 autofocus chociażby porównywalnie szybko ostrzy jak np.: w zestawie D80 + N 17-55 2.8.

Zibi1970
31-08-2011, 22:14
musisz napisać czy masz tamrona z własnym silnikiem czy na "śrubokręt". Te z własnym silnikiem są właśnie uznawane za dość wolne i nie pomoże tu zmiana aparatu natomiast te bez silnika zachowują się dość żwawo na każdym body.

Hamarama
31-08-2011, 22:28
Ja mam z opcję z silnikiem i miałem też w ręku Nikkora 24-70. Oczywiście Nikkor jest szybszy ale tamronowi tez niczego nie brakuje. Ja używam go z d700 i d300s. MZ AF śmiga szybko. Czasem gdy światło zgaszą ma problemy albo gdy kontrastu brak. Ale to chyba każde szkło ma problemy w takich warunkach.

tur69
31-08-2011, 23:10
Z silnikiem . Głównie problem ostrzenia występuje w gorszych warunkach oświetleniowych. Kiedy założyłem kit to w tych samych warunkach i ustawieniach ostrzył szybciej, do tamrona użyłem również w tych samych warunkach i ustawieniach statywu i było nieco lepiej niż z ręki ale i tak kit był bardziej *zdecydowany*. Słyszałem opinie że d80 z reguły jest wolny i dlatego moje pytanie czy dzięki D 700 poprawi się szybkość bo nie ukrywam , że pełna klatka bardzo mnie interesuje, jednak gdyby miał nastapić jeszcze zakup nikkora to może być problem z żoną che che.

Ki
31-08-2011, 23:21
Pełna klatka pełną klatką, ale D80 to stosunkowo stara konstrukcja, więc silnik AF nie jest demonem prędkości.
Moja rada jest następująca: musisz określić priorytety, sugeruję:
1. żona
2. obiektywy
3. body

Zibi1970
01-09-2011, 10:05
tur69,

szybkość AF w wersji z silnikiem się nie poprawi bo silnik w obiektywie nie będzie przecież kręcił się szybciej bo jest inne body ! Może poprawić się za to pewność działania AF czyli obiektyw nie będzie jeździł tam i nazad żeby znaleźć właściwą ostrość. Niestety akurat ten model tamrona z silnikiem bez względu na body szuka ostrości doostrzając :-(. Na forum jest kilka wątków na temat tamronów i ich przypadłości. Poszukaj wypowiedzi ludzi którzy mieli trochę więcej obiektywów i mogą bardziej obiektywnie wypowiedzieć.
Ja mam wersje tamrona bez silnika i mam dwa aparaty d700 i d300 i na obu AF działa dość sprawnie.

darko
01-09-2011, 11:04
Ja mam wersje tamrona bez silnika i mam dwa aparaty d700 i d300 i na obu AF działa dość sprawnie.
Mogę potwierdzić, nawet z d50 u mnie dawał sobie radę a z d700 jest jeszcze lepiej

tur69
01-09-2011, 22:07
Dziekuję za rady i opinie. Pozdrawiam

verus
02-09-2011, 00:45
Cóż za szybką reporterkę wykonujesz, że AF jest zbyt wolny ? ;-)

Zolty
03-09-2011, 01:56
Nie zmieniaj puszki - podpialem kiedys do D700 obie wersje Tamrona (z silnikiem i bez). Jesli chodzi o szybkosc to przepasc miedzy nimi - ten z silnikiem byl znacznie wolniejszy, a przy tym mial klopoty z doostrzaniem. Nie wiem jak dziala srubokret w D80 - jesli uda ci sie wypatrzyc w komisie uzywanego T bez silnika to podepnij i porownaj. Ja bez wachania wymienilbym na wersje bez silnika i to z moja doplata.

tur69
03-09-2011, 21:40
odp. dla verus. Nie uprawiam żadnej reporterki. Zacznę od początku. Kilka lat temu zakupiłem d80 wraz z kitem, nastepnie jako klasyczny amator nie interesowałem się innymi szkłami, gdyż odstraszały mnie ceny nikkorów z przysłoną 2.8 mam na mysli zoom. Dwa lata temu zakupiłem SB900 i "moja fotografia" nabrała innego wymiaru. Nastenie zakupiłem 50 1.8 aby uwieczniać córeczkę, która przyszła na świat 1,5 roku temu. Obecnie postanowiłem zakupić podstawowe szkło z dobrą ostrością za "amtorskie" pieniadze. Po wnikliwej lekturze naszego forum podjąłem decyzję, że będzie to przedmiotowy tamron ale z myślą o pełnej klatce może w przyszłym roku. Jednak po konforntacji z tym obiektywem okazuje się, że przy słabym świetle zastanym on nie radzi sobie z ostrością, a kit i tu się powtórzę radzi sobie bez problemu. Dlatego moje pytanie czy d700 pomoże temu obiektywowi no i jego posiadaczowi? Po obejrzeniu twoich dzieł VERUS prawie spadłem z krzesła - z wrażenia oczywiście. Wiele zdjęć jest przy świetle zastanym przy słabym jego natężeniu, ja w podobnych warunkach tym tamronem nie mogłem wykonać zdjęcia. Może należało ostrzyć ręcznie? A może po prostu zamiast zestawu d700 i t28-70 2.8 zakupić od znajomego d200 + N 17-50 2.8?