PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw "reporterski" z alledrogo - warto?

mateusz_umcyk
30-08-2011, 21:06
Witam!

Natknąłem się ostatnio na taki zestaw: link (http://allegro.pl/zestaw-reporterski-parasolka-statyw-uchwyt-bonus-i1756642722.html) co o tym myślicie? Wiem że może przeglądając kolejny post w stylu "czy warto..." krew was zalewa że to nie można kupić czegoś porządnego ale nie mam jeszcze stałych dochodów i ciężko jest wygospodarować coś na sprzęt, więc moje pytanie czy warto? :-) bardziej pod kątem wyjścia w miasto, podkreślę że jest to dopiero początek mojej zabawy CLS i parasolkami, proszę o wyrozumiałość i pomoc :)

Pozdrawiam!!

Art Erie
30-08-2011, 21:19
Wygląda solidnie, tzn. lampy reporterskie nie są zbyt ciężkie ;)
Sam uchwyt też sprawia pozytywne wrażenie. Jedyna uwaga z mojej strony to taka, że cały zestaw odfrunie Ci w siną dal (lub gwałtownie przyziemni ) przy lekkim podmuchu wiatru.
Musisz wykombinować jakieś mocowanie/obciążenie zestawu.

mateusz_umcyk
30-08-2011, 21:37
Myślałem nad taką ewentualnością jak na razie jako obciążnik (stabilizację) będzie robił mój kumpel bo nie ma szans żeby z takim żaglem zostawił moją sabinke bo to jest już szczyt sadyzmu :) mysłałem nad dorobieniem trzech podpór wysokości ok 1,5m w podobnym układzie jak nogi orginalne ale całość przesunięta o 60 stopni bądź w troche innych proporcjach, co 120 stopni. Coś takiego jak skręconych parę płaskowników śrubami z nakrętkami motylkowymi w taki sposób żeby składało to się w stylu stolarskiej linijki i umocowane na jakimś ringu. Jak by coś to może by była dobra baza do przeróbek...

Art Erie
30-08-2011, 21:41
Osobiście zrobiłem inny patent (jest gdzieś opisany na Forum): roznitowałem całość (dolna część), obniżyłem kolumnę centralną, zanitowałem powtórnie. Na dolną część kolumny zakładam 10kg hantla od sztangi i zabezpieczam zawleczką.

EDIT

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=149703

mateusz_umcyk
30-08-2011, 21:55
Widziałem wcześniej ten wątek, ciekawe rozwiązanie ale póki jest się studentem i nie ma się auta to tachanie + 10 kg po mieście to jest poważne wyzwanie :D chociaz w ostateczności będzie można się pokusić o takie rozwiązanie chociaż mam nadzieje że uda mi się wymyślić coś lżejszego i mobilniejszego :) Jak coś opracuje to wrzucę na forum. Czyli uważasz że raczej jak za tą cenę to nie ma się co żadnych rewelacji spodziewać aczkolwiek warto?

Art Erie
30-08-2011, 22:17
Wygląda przyzwoicie, aczkolwiek w rękach tego nie miałem. W najgorszym razie masz 10 dni na zwrot towaru ;)

mateusz_umcyk
31-08-2011, 12:59
Zamówiłem, jak przyjdzie to wrzucę na forum "recenzję" bo cena jest dobra gdyby zestaw okazał się w miarę dobry.

Husky_
31-08-2011, 13:31
Miałem podobny zestaw. Statyw bardzo lekki ale rozsypał się. Uchwyt do parasolki i lampy jest plastikowy, po dokręceniu śruby mocującej statyw uchwyt pękł.
Najlepiej sprawuje się parasolka.

mateusz_umcyk
31-08-2011, 13:55
To mnie pocieszyłeś :/ no nic zobaczymy najwyżej będzie to baza do przeróbek bądź punkt odniesienia przy tworzeniu własnej konstrukcji...

strebor
31-08-2011, 14:18
Mam taki zestaw i jak na razie statywy się nie rozleciały uchwytów również nie udało mi się połamać, jedyne co to jak już Art... zauważył w plenerze będzie fruwało. Jak jesteś niezmotoryzowany zawsze możesz mieć w torbie jakiś solidny worek a w plenerku zawsze znajdzie się coś co można do niego zapakować aby obciążyć statyw.

mateusz_umcyk
31-08-2011, 14:36
A w jaki sposób przymocowujesz ten worek? tzn może nie w jaki sposób ale do której części statywu? Podwiesza się go od spodu?

Husky_
31-08-2011, 14:41
http://allegro.pl/worek-obciaznik-przeciwwaga-do-statywow-boomow-fp-i1787100628.html?source=oo

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/worek_fp_03-1.jpg
źródło (http://aukcje.fripers.pl/akcesoria/obciaznik/worek/worek_fp_03.jpg)

mateusz_umcyk
31-08-2011, 15:06
Yhy myślałem że to będzie bardziej skomplikowane rozwiązanie chociaż tak myślę że biorąc pod uwagę prawdopodobną jakość tego statywu to ten worek bardziej może zaszkodzić niż pomóc, to plastikowe mocowanie może się najzwyczajniej ułamać albo rurka wygiąć pod wpływem tego obciążnika, może można by było wymyślić coś w stylu dodatkowych nóg które mocowane by były na końcach istniejących i rozkładały by się do pozycji równoległej z podłożem i były by blokowane jakimiś śrubami, długość mniej więcej taka sama jak orginalnych nóżek. Zwiększyła by się powierzchnia rozkładu sił i było by to praktycznie nie odczuwalne w transporcie. Co o tym myślicie?

Art Erie
31-08-2011, 15:19
Do gruntu możesz się mocować szpilkami od namiotu; na bruku tylko obciążenie. Jeśli statyw się wygnie, to nie problem. Najważniejsza jest lampa.
Do takiego worka nie mam przekonania, chyba statyw dość łatwo "wyjedzie" spod worka przy podmuchu.

mateusz_umcyk
31-08-2011, 15:28
Co do wyjeżdżania statywu z pod worka to można prosto jakimś drutem przywiązać worek do głównej rurki pionowej na taką długość aby ciężar prawie dotykał podłoża i wtedy na pewno sie nie wysunie dodatkowo mozna dać dwa paski zaciskowe wokół tego worka co by się w bo nie zsunął. Ale to straszna prowizorka, dobrze było by wymyślić coś solidniejszego...