Zobacz pełną wersję : pytanie o nikkor 16-85
Witam mam pytanie czy ten obiektyw nikona 16-85 da rade na ślubnach z d300 lub d700?
To szkło jest dedykowane dla DX czyli D300
Czy da rade? To zależ od twoich umiejętności, choć bardziej użyteczne będzie ze stałym f2.8
Proponuję zacząć od przeczytania opisu tego obiektywu na stronie producenta Tu jestem! Kliknij mnie! Prooooszę. (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/16-85mm-f-3-5-5-6g-ed-vr-af-s-dx-nikkor) Już w pierwszym zdaniu (pomijając bełkot marketingowy) jest informacja, że
(…) obiektyw zmiennoogniskowy (…) przeznaczony do lustrzanek cyfrowych formatu Nikon DX.
Mówiąc po ludzku, do D300 tak, natomiast z D700 raczej nie teges (technicznie się da podłączyć, ale taka kombinacja jest pozbawiona większego sensu).
Edit.
Tmk_t mnie ubiegł ;)
LordRamzes
30-08-2011, 18:18
wiesz byli tacy co zaczynali z 18-70 i dali rady tacy co samą 50 F1,8 cały ślub zrobili (tak zrobiłem cały ślub wesele i plener ) a byli tacy co ani z f2,8 nie dali rady zależy od warunków i umiejętności