Zobacz pełną wersję : Przenisienie biblioteki zdjec z mac na pc - Lightroom 3
olej7777
30-08-2011, 14:43
Witam. Mam problem. Na dniach dotrze do mnie nowy pc a macbook pro wyjezdza i musze zrobic backup zdjec. Czy robiac backupa lightroomowego na dysk zewnetrzny, bede mogl cala biblioteke z tego backupa przeniesc na pc? czy musze wszystko eksportowac raw+xmp pozniej recznie dodawac? czy nic mi w drugi sposób nie uciknie, wszystkei ustawienia rawow itd? czy zachowa mi sie tez historia zmian?
Dziekuje za pomoc ;)
p.s.
wiem ze dziwny kierunek migracji ale za cene macbooka kupilem porzadnego lapka- macbook pro core 2 duo, 4gb, 500gb dysk, gf 9400 -> samsung rf511 i7 2,0-2,9 ghz 4 rdzenie druga generacja, 8gb ram, 640gb dysk, gf gt540m i to nowego...
2pompony
30-08-2011, 17:00
Nie wiem jak z przeniesieniem biblioteki pomiędzy systemami, ale za pomocą plików z metadanymi (xmp) przeniesie się wszystko - edycja, keywordy - nei pamiętam czy flagi też, gwiazdki się przenoszą. UWAGA! NIE przeniosą się wirtualne kopie, czyli edycje na nich stracisz. Jest obejście - mianowicie na oryginale zdjęćia zrób snapshota z kopii - i wtedy będziesz mógł taką kopię jednym klikiem odtworzyć.
Nie wiem jak z przeniesieniem biblioteki pomiędzy systemami, ale za pomocą plików z metadanymi (xmp) przeniesie się wszystko - edycja, keywordy - nei pamiętam czy flagi też, gwiazdki się przenoszą.
a nie wiesz, co zrobic, zeby flagi rowniez zapisywaly sie w plikach xmp?
2pompony
01-09-2011, 17:57
Zadzwonić do Adobiego i obsobaczyć, że tego jeszcze nei zrobili.
mateo912
01-09-2011, 19:42
Witam. Mam problem. Na dniach dotrze do mnie nowy pc a macbook pro wyjezdza i musze zrobic backup zdjec. Czy robiac backupa lightroomowego na dysk zewnetrzny, bede mogl cala biblioteke z tego backupa przeniesc na pc? czy musze wszystko eksportowac raw+xmp pozniej recznie dodawac? czy nic mi w drugi sposób nie uciknie, wszystkei ustawienia rawow itd? czy zachowa mi sie tez historia zmian?
Dziekuje za pomoc ;)
p.s.
wiem ze dziwny kierunek migracji ale za cene macbooka kupilem porzadnego lapka- macbook pro core 2 duo, 4gb, 500gb dysk, gf 9400 -> samsung rf511 i7 2,0-2,9 ghz 4 rdzenie druga generacja, 8gb ram, 640gb dysk, gf gt540m i to nowego...
a nie możesz skopiować całego folderu roboczego LR?
olej7777
02-09-2011, 12:00
kopiowanie folderu nie dziala... lightroom wywala blad biblioteki i nie potrafi go naprawic... opcja ktora zastosowalem osobiscie to export calej biblioteki jako catalogu... czyli przenioslem wszystko do jakiegos jednego glownego katalogu np nazwanego zdjecia klik na niego prawym i eksport jako katalog. Pozniej na windzie import catalogu i wszystko jest z ustawieniami zachowano gwiazdki, flagi, kkolory itd jest doslownie wszystko !! wiec jak dla mnie jedyny w pleni uzyteczny sposob
za to pojawily sie magiczne problemy z windowsem 7... zrobilem profil colorystyczny xrayem plus 1d... kosmos jak bylo to rozkalibrowane (samsung rf511) fajnei wczytal sie profil no super prawie jak na macu :) uruchamiam system ponowanie... i profil sie nie wczytuje :/ ustawiam go wszedzie gdzie sie da jako domyslny ale myslicie ze to cos daje? uruchamiam np gre wychodze z niej i mam magiczny oryginalny pofil (chociaz w systemi jest ze ustawiony jest niby moj). Podlaczylem dysk z pc pod maca usunolem ten plik podminilem jego nazwe itd... i nie wiem skad ale ten durny windows dalej go ma !!! szlag mnie juz trafia zaraz zakladam nowy post i mam nadzieje ze ktos mi pomoze...