PDA

Zobacz pełną wersję : Przepraszam za to pytanie

krecik333
30-08-2011, 10:43
Chodzi mi o pokrętło wyboru programów w d300s(D7000/d700). Słyszałem ze w tym aparacie nie ma programu auto .. okej , ale gdzie sie podziały półautomatyczne ? studiując instrukcje w PDF nie wiele sie dowiedziałem , wiem tylko do czego słuzy ten drugi pierscien - wybór trybu migawki. podpatrywałem na zdjęciach z google . Troszke mnie to odstrasza od zmiany modelu z D5000 na inny . Widze ze podobne pokrętło jest w D300s, D700 i w D7000 . Czyżby D90 był najprostszym wyborem z tak błahego powodu (AUTO i PSAM)?
D5000 chcałbym zmienic " po lekturze " modelu D70 . Po tym jak miałem okazje nim focić (użyczony przez koleżankę) --D70, mimo ze dużo starszy (ach ten mały wyswietlacz), D5000 wydaje mi sie zabawką. Osobne pokrętło do przesłony, dodatkowy wyswietlacz i silnik AF wydaje sie byc wystarczająca motywacją do zmiany modelu. Zanim mnie zlinczujecie - mieszkam w Anglii i mam tylko jeden sklep z aparatami w miastku - panowie są mili - podepna dowolny obiektyw itd i tu ich wiedza sie konczy, nie sa nikoniarzami tylko handlowcami , a mój angielski nie jest az tak "bryliant" zeby ich dusic o informacje które juz pewnie zapomnieli po szkoleniu.

Proste pytanie: Czy w modelach : D7000 / D300s jest PSAM? i jak tym sie steruje ? Marzy mi się body gdzie wszystkie funkcje sa " wyjęte na zewnątrz " w formie przycisków, czyżby tak oczywiste były pominięte ?
Z góry dziękuje za udzielenie info .

Anion
30-08-2011, 10:57
kurcze, nie wiem jak inni to widzą, ale mnie ten post śmierdzi podpuchą. Jeśli rzeczywiście jaja sobie robisz to wyluzuj troszkę i nie zaśmiecaj forum. Jeśli nie żartujesz to daj sobie spokój z zakupem d300s i pozostań przy tym co posiadasz.

Trick
30-08-2011, 11:07
I zdecyduj się kolego w końcu o który model Ci chodzi bo pomiędzy D700 a D7000 jest większa różnica niż jedno zero. Uwierz lub jeszcze raz zajrzyj do instrukcji, ale tryby PSAM (SPAM :)) obecne są we wszystkich wspomnianych przez Ciebie aparatach.

krecik333
30-08-2011, 11:12
A moze byś zaczął pić bezkofeinową kawę? Jaka podpucha i po CO?. Ot po prostu pytanie do starszych kolegów = Praktyków . Chciałbym zmienic body i tego nie żałowac. Raz a dobrze. nie wiem czy to ma być D90 który ogarnę, czy coś czego na razie |NIE (ale po tym temacie ma sie to zmienić!!).

digit
30-08-2011, 11:12
Masz tryb auto " P". Ale skoro tego nie wiesz to nie zmieniaj aparatu.

Sapphiron
30-08-2011, 11:18
kolejny temat podpucha? komuś się bardzo nudzi...

Antonioo
30-08-2011, 11:22
wciskasz giziol mode, kręcisz pokrętłem i zmieniasz tryb....

cieszę sie, że mogłem pomóc , można zamknąć

Jagiel
30-08-2011, 11:24
w d300s/d300 masz pod guzikiem mode i pokretlem krecisz PSAM a w d7000 masz w pokretle ;) i d7000 masz auto i tematyczne oprocz PSAM w kole glownym po prawej stronie

sheva
30-08-2011, 23:30
Wy się z kolegi śmiejecie ale jak pierwszy raz dostałem d300 w łapy to też miałem nie mały zonk jak próbowałem zmienić tryb i z taką nie mało głupią miną musiałem pytać kumpla gdzie się to to zmienia bo gdzieś Ci w tym ustrojstwie poręczne pokrętło zarąbali :D

p.s. używam D80

krzall
31-08-2011, 00:02
Wy się z kolegi śmiejecie ale jak pierwszy raz dostałem d300 w łapy to też miałem nie mały zonk jak próbowałem zmienić tryb i z taką nie mało głupią miną musiałem pytać kumpla gdzie się to to zmienia bo gdzieś Ci w tym ustrojstwie poręczne pokrętło zarąbali :D

p.s. używam D80

Witam
wiem że to nie odkrywcze ale w takiej książeczce jak instrukcja wiele o tych sprzętach napisali. Pewnie i o funkcjach pokręteł też ;). Nie żebym marudził ale osobiście sam zaczynam od tych opisów zabawę. Czasami można sporo się dowiedzieć. Miłego wieczoru
Pozdrawiam

Grimes
31-08-2011, 08:46
Ale kolega ma Nikona D5000. Nie ma jeszcze D300, więc nie ma instrukcji, co nie znaczy że nie można wejść np na optyczne i zobaczyć jakie ma programy D300. Fakt faktem jak ktoś z entry levelu bierze w łapki D300 bez czytania instrukcji, to nie tak łatwo znaleźć gdzie się te tryby zmienia hehe.
Ja zmieniłem D5000 na D300. Różnica jest kolosalna, chociaż w jakości obrazka nie widać różnicy.

krecik333
31-08-2011, 09:02
wciskasz giziol mode, kręcisz pokrętłem i zmieniasz tryb....

cieszę sie, że mogłem pomóc , można zamknąć
Dziekuje . Juz się czuję mądrzejszy o tą wiedzę . Fakt - temat do zamknięcia :)

Ps . nie trzeba sie od razu dopatrywac P.R.O.W.O.K.A.C.J.I.

sheva
01-09-2011, 21:17
Witam
wiem że to nie odkrywcze ale w takiej książeczce jak instrukcja wiele o tych sprzętach napisali. Pewnie i o funkcjach pokręteł też ;). Nie żebym marudził ale osobiście sam zaczynam od tych opisów zabawę. Czasami można sporo się dowiedzieć. Miłego wieczoru
Pozdrawiam

Jest również taka książeczka jak abecadło pomaga czytać ze zrozumieniem... ;)
miłego wieczoru