Zobacz pełną wersję : Przepraszam za to pytanie
krecik333
30-08-2011, 10:43
Chodzi mi o pokrętło wyboru programów w d300s(D7000/d700). Słyszałem ze w tym aparacie nie ma programu auto .. okej , ale gdzie sie podziały półautomatyczne ? studiując instrukcje w PDF nie wiele sie dowiedziałem , wiem tylko do czego słuzy ten drugi pierscien - wybór trybu migawki. podpatrywałem na zdjęciach z google . Troszke mnie to odstrasza od zmiany modelu z D5000 na inny . Widze ze podobne pokrętło jest w D300s, D700 i w D7000 . Czyżby D90 był najprostszym wyborem z tak błahego powodu (AUTO i PSAM)?
D5000 chcałbym zmienic " po lekturze " modelu D70 . Po tym jak miałem okazje nim focić (użyczony przez koleżankę) --D70, mimo ze dużo starszy (ach ten mały wyswietlacz), D5000 wydaje mi sie zabawką. Osobne pokrętło do przesłony, dodatkowy wyswietlacz i silnik AF wydaje sie byc wystarczająca motywacją do zmiany modelu. Zanim mnie zlinczujecie - mieszkam w Anglii i mam tylko jeden sklep z aparatami w miastku - panowie są mili - podepna dowolny obiektyw itd i tu ich wiedza sie konczy, nie sa nikoniarzami tylko handlowcami , a mój angielski nie jest az tak "bryliant" zeby ich dusic o informacje które juz pewnie zapomnieli po szkoleniu.
Proste pytanie: Czy w modelach : D7000 / D300s jest PSAM? i jak tym sie steruje ? Marzy mi się body gdzie wszystkie funkcje sa " wyjęte na zewnątrz " w formie przycisków, czyżby tak oczywiste były pominięte ?
Z góry dziękuje za udzielenie info .
kurcze, nie wiem jak inni to widzą, ale mnie ten post śmierdzi podpuchą. Jeśli rzeczywiście jaja sobie robisz to wyluzuj troszkę i nie zaśmiecaj forum. Jeśli nie żartujesz to daj sobie spokój z zakupem d300s i pozostań przy tym co posiadasz.
I zdecyduj się kolego w końcu o który model Ci chodzi bo pomiędzy D700 a D7000 jest większa różnica niż jedno zero. Uwierz lub jeszcze raz zajrzyj do instrukcji, ale tryby PSAM (SPAM :)) obecne są we wszystkich wspomnianych przez Ciebie aparatach.
krecik333
30-08-2011, 11:12
A moze byś zaczął pić bezkofeinową kawę? Jaka podpucha i po CO?. Ot po prostu pytanie do starszych kolegów = Praktyków . Chciałbym zmienic body i tego nie żałowac. Raz a dobrze. nie wiem czy to ma być D90 który ogarnę, czy coś czego na razie |NIE (ale po tym temacie ma sie to zmienić!!).
Masz tryb auto " P". Ale skoro tego nie wiesz to nie zmieniaj aparatu.
Sapphiron
30-08-2011, 11:18
kolejny temat podpucha? komuś się bardzo nudzi...
Antonioo
30-08-2011, 11:22
wciskasz giziol mode, kręcisz pokrętłem i zmieniasz tryb....
cieszę sie, że mogłem pomóc , można zamknąć
w d300s/d300 masz pod guzikiem mode i pokretlem krecisz PSAM a w d7000 masz w pokretle ;) i d7000 masz auto i tematyczne oprocz PSAM w kole glownym po prawej stronie
Wy się z kolegi śmiejecie ale jak pierwszy raz dostałem d300 w łapy to też miałem nie mały zonk jak próbowałem zmienić tryb i z taką nie mało głupią miną musiałem pytać kumpla gdzie się to to zmienia bo gdzieś Ci w tym ustrojstwie poręczne pokrętło zarąbali :D
p.s. używam D80
Wy się z kolegi śmiejecie ale jak pierwszy raz dostałem d300 w łapy to też miałem nie mały zonk jak próbowałem zmienić tryb i z taką nie mało głupią miną musiałem pytać kumpla gdzie się to to zmienia bo gdzieś Ci w tym ustrojstwie poręczne pokrętło zarąbali :D
p.s. używam D80
Witam
wiem że to nie odkrywcze ale w takiej książeczce jak instrukcja wiele o tych sprzętach napisali. Pewnie i o funkcjach pokręteł też ;). Nie żebym marudził ale osobiście sam zaczynam od tych opisów zabawę. Czasami można sporo się dowiedzieć. Miłego wieczoru
Pozdrawiam
Ale kolega ma Nikona D5000. Nie ma jeszcze D300, więc nie ma instrukcji, co nie znaczy że nie można wejść np na optyczne i zobaczyć jakie ma programy D300. Fakt faktem jak ktoś z entry levelu bierze w łapki D300 bez czytania instrukcji, to nie tak łatwo znaleźć gdzie się te tryby zmienia hehe.
Ja zmieniłem D5000 na D300. Różnica jest kolosalna, chociaż w jakości obrazka nie widać różnicy.
krecik333
31-08-2011, 09:02
wciskasz giziol mode, kręcisz pokrętłem i zmieniasz tryb....
cieszę sie, że mogłem pomóc , można zamknąć
Dziekuje . Juz się czuję mądrzejszy o tą wiedzę . Fakt - temat do zamknięcia :)
Ps . nie trzeba sie od razu dopatrywac P.R.O.W.O.K.A.C.J.I.
Witam
wiem że to nie odkrywcze ale w takiej książeczce jak instrukcja wiele o tych sprzętach napisali. Pewnie i o funkcjach pokręteł też ;). Nie żebym marudził ale osobiście sam zaczynam od tych opisów zabawę. Czasami można sporo się dowiedzieć. Miłego wieczoru
Pozdrawiam
Jest również taka książeczka jak abecadło pomaga czytać ze zrozumieniem... ;)
miłego wieczoru