Zobacz pełną wersję : Nikon D40 i battery grip
kamilus67
30-08-2011, 01:39
Witam, jestem przed zakupem gripa, w kwocie max 100 zł. Upatrzyłem sobie na allegro pewną aukcję, ale piszę do was w kilkoma pytaniami, czy jak założę grip który jest na tej aukcji (link) (http://allegro.pl/battery-pack-grip-nikon-d40-d40x-d60-d3000-meike-i1789698838.html) to muszę wsadzać dwa akumulatory czy może być jeden? To jest jedno pytanie a drugie to czy ten produkt który jest w w/w aukcji jest dosyć dobrej jakości jak na tą cenę?
bateria w gripie moze byc jedna
a tanich zamiennikow poszukaj na amazonie
tatusiek
30-08-2011, 08:46
Mam tylko pytanie czy wiesz na jakiej zasadzie działają gripy do d40 itp? Pamiętam że jak ja się dowiedziałem to mi się odechciało go kupować.
Z tego co piszesz to nie chodzi o wydłużenie czasu pracy (bo to nawet chyba nie jest potrzebne, mój czteroletni akku wytrzymuje ok 600-1000 klatek z d40), a nie wiem czy wiesz ale żeby używać spustu na gripie musisz wprowadzić aparat w tryb wyzwalania pilotem.
No chyba że po prostu chodzi o tuning optyczny body.
Damiankck
30-08-2011, 08:50
za 100 zł nie możesz się spodziewać fajerwerków ale myślę, że będziesz zadowolony. Ergonomia Twojego body bardzo się poprawi
kamilus67
30-08-2011, 22:17
Mam tylko pytanie czy wiesz na jakiej zasadzie działają gripy do d40 itp? Pamiętam że jak ja się dowiedziałem to mi się odechciało go kupować.
Z tego co piszesz to nie chodzi o wydłużenie czasu pracy (bo to nawet chyba nie jest potrzebne, mój czteroletni akku wytrzymuje ok 600-1000 klatek z d40), a nie wiem czy wiesz ale żeby używać spustu na gripie musisz wprowadzić aparat w tryb wyzwalania pilotem.
No chyba że po prostu chodzi o tuning optyczny body.
przede wszystkim chodzi mi właśnie o tuning ;) ale zależy mi też na wygodniejszym robieniu zdjęć pionowych..
nie rozumiem jednak jak to trzeba wprowadzać aparat w trym wyzwalania pilotem. tzn żeby zrobić zdjęcie normalnym spustem muszę go ustawić na normalny a żeby gripem to muszę znów przestawiać na wyzwalania pilotem?
nie rozumiem jednak jak to trzeba wprowadzać aparat w trym wyzwalania pilotem. tzn żeby zrobić zdjęcie normalnym spustem muszę go ustawić na normalny a żeby gripem to muszę znów przestawiać na wyzwalania pilotem?
Dokładnie tak. Spust w tym gripie, nie zadziała, jak ten w body. Jedynie po ustawieniu trybu "pilot", mozesz robic zdjecia, spustem "gripowym" w pionie. Ale to jedyna niedogodność, tego wynalazku. Ogólnie bradzo poprawia ergonomie uchwytu aparatu. Sam taki stosowałem z D40, i naprawde od razu poczujesz róznice, wiec warto zainwestowac te pare złociszy.