PDA

Zobacz pełną wersję : N 85mm f/1.8 - duże problemy z ostrością.

krzychun
29-08-2011, 21:07
Cześć.

Piszę w takiej sprawie.

Miesiąc temu kupiłem do mojego D90 obiektyw wspomniany w temacie. Zastosowanie - portret.
Wiedziałem, po lekturze testów etc, że ostrość na pełnej dziurze może być kiepska - spoko, nie jestem fanatykiem b. małej GO zwłaszcza że dużo fotografuje w studio. Niestety, jak się okazuje, mój egzemplarz charakteryzuje bardzo mała powtarzalność ostrych ujęć nawet przy f/7, f/8 czy f/10. Z sobotniej sesji, podczas której strzelałem głównie na f/2.2 i f/.28, przywiozłem może 10 ostrych zdjęć - a wykonałem ok.200. Nawet zdjęcia ze studia, wykonywane przy przymkniętej przysłonie są w większości nieostre - i mam tutaj na myśli prawdziwą nieostrość, taką która praktycznie uniemożliwia obróbkę skóry, oczu.

I teraz pytanie - czy da się to jakoś skorygować? Słyszałem o kalibracji zestawów body-szkło. Jeśli tak to gdzie powinno się zgłosić?

P.S Wiem, że były już podobne tematy, ale dotyczyły one nieostrości na pełnej dziurze.

TOP67
29-08-2011, 21:10
Tylko obiektywy AF-S można kalibrować. Ten jest na śrubokręt i teoretycznie nie powinien mieć problemów z BF/FF.
Piszesz o małej powtarzalności, a czy jest jakaś zasada? Gdzie jest ostrość?

krzychun
29-08-2011, 21:17
Zazwyczaj nigdzie.

kZC_
29-08-2011, 21:20
dziwna sprawa ;] miałem kiedyś 85 - wersje Made in Japan, nie miałem z nią żadnych problemów na D700 do czasu jak mi upadła. Niedawno kupiłem znowu 85, tym razem wersje z Tajlandii. Również zero problemów, na 1.8 ostrość jest akceptowalna natomiast na 2.0 żyleta :P
Może wrzuć ze dwie fotki na forum, zobaczymy co i jak ;]

Pienia
29-08-2011, 21:29
zapodaj zdjęcia, będzie można coś powiedzieć...

krzychun
29-08-2011, 21:50
Tych studyjnych pod ręką nie mam, potem wrzucę. A tutaj f/2.8. Dla mnie to mydło. Większość zdjęć tak wygląda - również ze studia na f/8 etc.
http://imageshack.us/f/94/dsc0113dow.jpg/

A 18-105 robiłem takie zdjęcia
http://img834.imageshack.us/img834/41/warsztatynet.jpg

Różnica kolosalna.

coroner
29-08-2011, 23:12
Ja tu trochę backfocusa widzę - sprzączka paska jest ostra. Temu szkłu zdarza się wariować z D90, jakie masz inne szkła ?? Jak wygląda w nich sytuacja z ostrością ??

jaro67
29-08-2011, 23:49
Witam mam podobny problem z tym szkłem - wysłałem obiektyw do serwisu tam po trzech tygodniach stwierdzili że jest wszystko w normie i nic nie mogą zrobić bo tego szkła się nie kalibruje i reklamacji nie mogą uwzględnić . Po rozmowie telefoniczne z serwisem pan stwierdził że jedyne co mogą zrobić to dostroić aparat do tego szkła , ale się nie zgodziłem bo inne obiektywy nie maja problemu z moim body , na dowód przesłałem zdjęcia z Tamrona i Nikona I Pan stwierdził że faktycznie zdjęcia z Nikona są nie ostre , ale oczywiście nic nie może zrobić jak nie wyślę mu obiektywu razem z body . Dałem sobie na spokój z serwisem bo bo tam tylko jedno-dostroić body do obiektywu . Na dzień dzisiejszy jedyne wyjście to dogadać się ze sklepem i zrobić wymianę , ale na inny obiektyw np. 50/1,8 bo po kilku sesjach zdjęciowych dochodzę do wniosku że na 85 jest za wąsko bo na moi body robi się 105 . Jestem coraz bardziej na NIE dla tego obiektywu i nawet jak miałbym stracić parę stówek to chyba warto się go pozbyć . Nie mówię że jest to zły obiektyw bo większość jest mega zadowolonych ale w moim przypadku jak miałbym regulować aparat tylko pod jedno szkło to nie ma sensu , może 50 będzie ostra i wszystko będzie OK

coroner
30-08-2011, 00:01
Witam mam podobny problem z tym szkłem - wysłałem obiektyw do serwisu tam po trzech tygodniach stwierdzili że jest wszystko w normie i nic nie mogą zrobić bo tego szkła się nie kalibruje i reklamacji nie mogą uwzględnić . Po rozmowie telefoniczne z serwisem pan stwierdził że jedyne co mogą zrobić to dostroić aparat do tego szkła , ale się nie zgodziłem bo inne obiektywy nie maja problemu z moim body , na dowód przesłałem zdjęcia z Tamrona i Nikona I Pan stwierdził że faktycznie zdjęcia z Nikona są nie ostre , ale oczywiście nic nie może zrobić jak nie wyślę mu obiektywu razem z body . Dałem sobie na spokój z serwisem bo bo tam tylko jedno-dostroić body do obiektywu . Na dzień dzisiejszy jedyne wyjście to dogadać się ze sklepem i zrobić wymianę , ale na inny obiektyw np. 50/1,8 bo po kilku sesjach zdjęciowych dochodzę do wniosku że na 85 jest za wąsko bo na moi body robi się 105 . Jestem coraz bardziej na NIE dla tego obiektywu i nawet jak miałbym stracić parę stówek to chyba warto się go pozbyć . Nie mówię że jest to zły obiektyw bo większość jest mega zadowolonych ale w moim przypadku jak miałbym regulować aparat tylko pod jedno szkło to nie ma sensu , może 50 będzie ostra i wszystko będzie OK

Sprobuj wymienic na inna sztukę 85, może będzie lepiej, jesli szkło ma być do portretu to nie zmieniałbym na 50.

TOP67
30-08-2011, 00:26
JARO67. Przecież masz D7000, możesz użyć mikrokalibracji.

siwyozzman
30-08-2011, 12:45
Warto sprawdzić szkło na innym korpusie....zaprezentowane zdjęcie na f2.8 nie wygląda źle...D90 niestety nie jest zbyt powtarzalny - być może inne jasne szkła też będą miały problem...Może masz świetną sztukę tego obiektywu tylko korpus robi problem... U mnie na D90 na f2.2 jest dla mnie zadowalająco - czasem pudłuje ale generalnie to świetny obiektyw. N50 warto dokupić a nie używać zamiast... Do ciasnego portretu ogniskowa 85mm to minimum i to na DX. Przy przesłonie f5,6 to tym obiektywem zdjęć kobietom nie robię bo mogą znienawidzić :)
Jestem gorącym zwolennikiem szkieł nikona z lat 90tych na śrubokręt...Może nie "doostrzają" ale przy odrobinie wprawy można nimi zrobić wszystko...Są solidniejsze i mniej zawodne. Lubię ich wzornictwo - robią świetne zdjęcia i na dodatek są piękne :)

krzychun
30-08-2011, 16:17
Owszem, to zdjęcie na f/2.8 wygląda źle.

Ja tu trochę backfocusa widzę - sprzączka paska jest ostra. Temu szkłu zdarza się wariować z D90, jakie masz inne szkła ?? Jak wygląda w nich sytuacja z ostrością ??

@Coroner
Mam jeszcze 18-105, który jest moim zdaniem b. ostry - a w studio zabija 85mm:
http://krzychun.flog.pl/wpis/2582477/karolina

Zastanawiam się nad odsprzedaniem szkła - albo spróbuje wymienić (pewnie za dopłatą) w sklepie - oczywiście testując wcześniej konkretny egzemplarz.

coroner
30-08-2011, 18:24
Moim zdaniem to nie jest kwestia ostrości szkła, ale celności ogniskowania, jak mówię na zdjęciu z 85 ostra jest sprzączka paska, czyli coś nie do końca trafia z płaszczyzną ostrości, przypuszczam, że to BF. Spróbuj postrzelać tym szkłem na jakimś innym korpusie, ew. zapnij do siebie coś dłuższego jasnego, jakąś inną 85, lub coś typu 70-200, nie koniecznie Nikkor.
18-105 możesz uważać za ostrzejszy, bo tam głębia jest większa, i łatwiej mu trafić.

hostman22
30-08-2011, 19:01
krzychun (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=44989) szkoda że zdjęcie z dziewczyną w pociągu nie wrzuciłeś tak aby się ostał focus point, tak to nie wiem na co celowałeś ;).
Jeżeli celowałeś na twarz to zdecydowanie jest nie tak, przynajmniej tez dostaję takie mydełko jak samyangiem nie trafie.

Ale z tym f/8 to trochę przegięcie, bo nawet ja samyangiem w studiu przy takiej przysłonie nie musze trafić idealnie, aby dostać ostry obrazek.

krzychun
30-08-2011, 22:15
Oczywiście celowałem na oczy.

Jak dorwę inny korpus to popróbuję. A jeśli się okaże, że z innym jest ok to co można zrobić z body lub odwrotnie?

witus
30-08-2011, 22:25
możesz z moją porównać jak bywasz w Katowicach ...

krzychun
30-08-2011, 22:29
Bywam, byłoby miło. PM

krzychun
31-08-2011, 21:52
Właśnie oglądam zdjęcia zrobione 85mm Witusa (wielkie dzięki za spotkanie) - wszystkie super ostre. Czyli trzeba organizować wymianę szkła.

krzychun
01-09-2011, 15:28
Sprawa wygląda tak. Sklep, w którym kupowałem szkło zaproponował mi kalibrację z body - ma to trwać 3 dni. Moje pytanie - jakie są konsekwencję takie kalibracji? Czy mogą po niej wystąpić problemy z innymi szkłami?

witus
01-09-2011, 16:01
kurcze a u mnie na twoim obiektywie jest ostro ? ciekawostka

TOP67
01-09-2011, 17:31
Sprawa wygląda tak. Sklep, w którym kupowałem szkło zaproponował mi kalibrację z body - ma to trwać 3 dni. Moje pytanie - jakie są konsekwencję takie kalibracji? Czy mogą po niej wystąpić problemy z innymi szkłami?

Oficjalne stanowisko serwisu Nikona mówi, że szkieł AF-D nie da się kalibrować. Zatem sklep chce grzebać w body, co zmieni też ustawienia innych obiektywów (może na lepsze).

robin102
02-09-2011, 22:50
Reklamuj szkło w sklepie. To stare analogowe obiektywy, świetne, ale kapryśne i co do powtarzalności fokusowania na nowych cyfrowych korpusach można mieć wiele do życzenia. jeśli szkło jest mało kontrastowe na dużych otworach to po prostu niech wymieniają.

Wida
29-09-2011, 11:08
Witam wszystkich. Nie chcę zakładać nowego wątku, więc postanowiłem się podpiąć pod ten temat.
Mam pytanie do użytkowników Nikkora 85 f/1.8D. Od wczoraj jestem szczęśliwym (daj Boże) posiadaczem tego szkiełka. Szkiełko ostrzy dobrze, nie ma tendencji do FF czy BF i jest powtarzalne, choć pełne testy zrobię dopiero w sobotę podczas ślubu. Niepokoi mnie jednak głośna praca af. Wiem, że śrubokręty do cichych nie należą, jednak mój obiektyw wydaje z siebie dziwny (wiertarkowy dźwięk), który co ciekawe zmienia natężenie przy zmianie orientacji aparatu. W pionowych kadrach dźwięk jest cichszy, zbliżony do tego, który wydaje z siebie N50f/1.8D, natomiast w orientacji poziomej słychać dość głośne warczenie. Najgłośniej słoik pracuje przy fotografowaniu obiektu od góry i od dołu - włącza mu się udar :-) Zastanawia mnie również kwestia spasowania elementów. Podczas delikatnego potrząsania obiektywem słychać lekkie stukanie (przypuszczam, że to soczewki). Moja N50 nie ma takich przypadłości, jest cicha i nic w niej nie "lata". Wiem, że to inna konstrukcja optyczna, ale wydaje mi się, że nie powinno być żadnych luzów. Stąd moje pytanie... Czy Wasze portretówki też tak mają? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

mibartek
29-09-2011, 18:05
Moje 85/1.8 też tak ma. Tylko że ja też uważam że tak nie powinno być ;-) kiedyś dawno miałem podpięte do body 85/1.8D kolegi messer z forum i wydaje mi się, że było porównywalnie do 50/1.8. Może trochę głośniej, ale nie tak żebym zwrócił na to uwagę.
Ale widziałem już dużo opinii na forach, że to bardzo hałaśliwe szkło.

gar_krk
30-09-2011, 13:53
Witam wszystkich. Nie chcę zakładać nowego wątku, więc postanowiłem się podpiąć pod ten temat.
Mam pytanie do użytkowników Nikkora 85 f/1.8D. Od wczoraj jestem szczęśliwym (daj Boże) posiadaczem tego szkiełka. Szkiełko ostrzy dobrze, nie ma tendencji do FF czy BF i jest powtarzalne, choć pełne testy zrobię dopiero w sobotę podczas ślubu. Niepokoi mnie jednak głośna praca af. Wiem, że śrubokręty do cichych nie należą, jednak mój obiektyw wydaje z siebie dziwny (wiertarkowy dźwięk), który co ciekawe zmienia natężenie przy zmianie orientacji aparatu. W pionowych kadrach dźwięk jest cichszy, zbliżony do tego, który wydaje z siebie N50f/1.8D, natomiast w orientacji poziomej słychać dość głośne warczenie. Najgłośniej słoik pracuje przy fotografowaniu obiektu od góry i od dołu - włącza mu się udar :-) Zastanawia mnie również kwestia spasowania elementów. Podczas delikatnego potrząsania obiektywem słychać lekkie stukanie (przypuszczam, że to soczewki). Moja N50 nie ma takich przypadłości, jest cicha i nic w niej nie "lata". Wiem, że to inna konstrukcja optyczna, ale wydaje mi się, że nie powinno być żadnych luzów. Stąd moje pytanie... Czy Wasze portretówki też tak mają? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Ja mam tak z N50 f/1.4D, tylko w odwrotnych pozycjach, najgorzej jest pionowo w dól. Byłem w sklepie i inna 50 u mnie chodzi super, moja 50 na innym tez super, natomiast moja 50 na moim body już nie...

Wida
30-09-2011, 15:24
Kurdesz, czyli problem nie dotyczy tylko mojego egzemplarza. Też wiele się naczytałem o hałaśliwości tego szkiełka, ale o tym, co u mnie występuje jeszcze nie słyszałem. Nie pozostaje nic innego, jak czekać na dalsze komentarze. Powoli utwierdzam się w przekonaniu, że taka natura obiektywów na śrubokręt:-) Pytanie tylko z czego to wynika... Heh, póki co pogoda ładna, trzeba robić zdjęcia. Dzięki za zainteresowanie, czekam na więcej informacji. Pozdrawiam:-).