Zobacz pełną wersję : N 85mm f/1.8 - duże problemy z ostrością.
krzychun
29-08-2011, 21:07
Cześć.
Piszę w takiej sprawie.
Miesiąc temu kupiłem do mojego D90 obiektyw wspomniany w temacie. Zastosowanie - portret.
Wiedziałem, po lekturze testów etc, że ostrość na pełnej dziurze może być kiepska - spoko, nie jestem fanatykiem b. małej GO zwłaszcza że dużo fotografuje w studio. Niestety, jak się okazuje, mój egzemplarz charakteryzuje bardzo mała powtarzalność ostrych ujęć nawet przy f/7, f/8 czy f/10. Z sobotniej sesji, podczas której strzelałem głównie na f/2.2 i f/.28, przywiozłem może 10 ostrych zdjęć - a wykonałem ok.200. Nawet zdjęcia ze studia, wykonywane przy przymkniętej przysłonie są w większości nieostre - i mam tutaj na myśli prawdziwą nieostrość, taką która praktycznie uniemożliwia obróbkę skóry, oczu.
I teraz pytanie - czy da się to jakoś skorygować? Słyszałem o kalibracji zestawów body-szkło. Jeśli tak to gdzie powinno się zgłosić?
P.S Wiem, że były już podobne tematy, ale dotyczyły one nieostrości na pełnej dziurze.
Tylko obiektywy AF-S można kalibrować. Ten jest na śrubokręt i teoretycznie nie powinien mieć problemów z BF/FF.
Piszesz o małej powtarzalności, a czy jest jakaś zasada? Gdzie jest ostrość?
krzychun
29-08-2011, 21:17
Zazwyczaj nigdzie.
dziwna sprawa ;] miałem kiedyś 85 - wersje Made in Japan, nie miałem z nią żadnych problemów na D700 do czasu jak mi upadła. Niedawno kupiłem znowu 85, tym razem wersje z Tajlandii. Również zero problemów, na 1.8 ostrość jest akceptowalna natomiast na 2.0 żyleta :P
Może wrzuć ze dwie fotki na forum, zobaczymy co i jak ;]
zapodaj zdjęcia, będzie można coś powiedzieć...
krzychun
29-08-2011, 21:50
Tych studyjnych pod ręką nie mam, potem wrzucę. A tutaj f/2.8. Dla mnie to mydło. Większość zdjęć tak wygląda - również ze studia na f/8 etc.
http://imageshack.us/f/94/dsc0113dow.jpg/
A 18-105 robiłem takie zdjęcia
http://img834.imageshack.us/img834/41/warsztatynet.jpg
Różnica kolosalna.
Ja tu trochę backfocusa widzę - sprzączka paska jest ostra. Temu szkłu zdarza się wariować z D90, jakie masz inne szkła ?? Jak wygląda w nich sytuacja z ostrością ??
Witam mam podobny problem z tym szkłem - wysłałem obiektyw do serwisu tam po trzech tygodniach stwierdzili że jest wszystko w normie i nic nie mogą zrobić bo tego szkła się nie kalibruje i reklamacji nie mogą uwzględnić . Po rozmowie telefoniczne z serwisem pan stwierdził że jedyne co mogą zrobić to dostroić aparat do tego szkła , ale się nie zgodziłem bo inne obiektywy nie maja problemu z moim body , na dowód przesłałem zdjęcia z Tamrona i Nikona I Pan stwierdził że faktycznie zdjęcia z Nikona są nie ostre , ale oczywiście nic nie może zrobić jak nie wyślę mu obiektywu razem z body . Dałem sobie na spokój z serwisem bo bo tam tylko jedno-dostroić body do obiektywu . Na dzień dzisiejszy jedyne wyjście to dogadać się ze sklepem i zrobić wymianę , ale na inny obiektyw np. 50/1,8 bo po kilku sesjach zdjęciowych dochodzę do wniosku że na 85 jest za wąsko bo na moi body robi się 105 . Jestem coraz bardziej na NIE dla tego obiektywu i nawet jak miałbym stracić parę stówek to chyba warto się go pozbyć . Nie mówię że jest to zły obiektyw bo większość jest mega zadowolonych ale w moim przypadku jak miałbym regulować aparat tylko pod jedno szkło to nie ma sensu , może 50 będzie ostra i wszystko będzie OK
Witam mam podobny problem z tym szkłem - wysłałem obiektyw do serwisu tam po trzech tygodniach stwierdzili że jest wszystko w normie i nic nie mogą zrobić bo tego szkła się nie kalibruje i reklamacji nie mogą uwzględnić . Po rozmowie telefoniczne z serwisem pan stwierdził że jedyne co mogą zrobić to dostroić aparat do tego szkła , ale się nie zgodziłem bo inne obiektywy nie maja problemu z moim body , na dowód przesłałem zdjęcia z Tamrona i Nikona I Pan stwierdził że faktycznie zdjęcia z Nikona są nie ostre , ale oczywiście nic nie może zrobić jak nie wyślę mu obiektywu razem z body . Dałem sobie na spokój z serwisem bo bo tam tylko jedno-dostroić body do obiektywu . Na dzień dzisiejszy jedyne wyjście to dogadać się ze sklepem i zrobić wymianę , ale na inny obiektyw np. 50/1,8 bo po kilku sesjach zdjęciowych dochodzę do wniosku że na 85 jest za wąsko bo na moi body robi się 105 . Jestem coraz bardziej na NIE dla tego obiektywu i nawet jak miałbym stracić parę stówek to chyba warto się go pozbyć . Nie mówię że jest to zły obiektyw bo większość jest mega zadowolonych ale w moim przypadku jak miałbym regulować aparat tylko pod jedno szkło to nie ma sensu , może 50 będzie ostra i wszystko będzie OK
Sprobuj wymienic na inna sztukę 85, może będzie lepiej, jesli szkło ma być do portretu to nie zmieniałbym na 50.
JARO67. Przecież masz D7000, możesz użyć mikrokalibracji.
siwyozzman
30-08-2011, 12:45
Warto sprawdzić szkło na innym korpusie....zaprezentowane zdjęcie na f2.8 nie wygląda źle...D90 niestety nie jest zbyt powtarzalny - być może inne jasne szkła też będą miały problem...Może masz świetną sztukę tego obiektywu tylko korpus robi problem... U mnie na D90 na f2.2 jest dla mnie zadowalająco - czasem pudłuje ale generalnie to świetny obiektyw. N50 warto dokupić a nie używać zamiast... Do ciasnego portretu ogniskowa 85mm to minimum i to na DX. Przy przesłonie f5,6 to tym obiektywem zdjęć kobietom nie robię bo mogą znienawidzić :)
Jestem gorącym zwolennikiem szkieł nikona z lat 90tych na śrubokręt...Może nie "doostrzają" ale przy odrobinie wprawy można nimi zrobić wszystko...Są solidniejsze i mniej zawodne. Lubię ich wzornictwo - robią świetne zdjęcia i na dodatek są piękne :)
krzychun
30-08-2011, 16:17
Owszem, to zdjęcie na f/2.8 wygląda źle.
Ja tu trochę backfocusa widzę - sprzączka paska jest ostra. Temu szkłu zdarza się wariować z D90, jakie masz inne szkła ?? Jak wygląda w nich sytuacja z ostrością ??
@Coroner
Mam jeszcze 18-105, który jest moim zdaniem b. ostry - a w studio zabija 85mm:
http://krzychun.flog.pl/wpis/2582477/karolina
Zastanawiam się nad odsprzedaniem szkła - albo spróbuje wymienić (pewnie za dopłatą) w sklepie - oczywiście testując wcześniej konkretny egzemplarz.
Moim zdaniem to nie jest kwestia ostrości szkła, ale celności ogniskowania, jak mówię na zdjęciu z 85 ostra jest sprzączka paska, czyli coś nie do końca trafia z płaszczyzną ostrości, przypuszczam, że to BF. Spróbuj postrzelać tym szkłem na jakimś innym korpusie, ew. zapnij do siebie coś dłuższego jasnego, jakąś inną 85, lub coś typu 70-200, nie koniecznie Nikkor.
18-105 możesz uważać za ostrzejszy, bo tam głębia jest większa, i łatwiej mu trafić.
hostman22
30-08-2011, 19:01
krzychun (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=44989) szkoda że zdjęcie z dziewczyną w pociągu nie wrzuciłeś tak aby się ostał focus point, tak to nie wiem na co celowałeś ;).
Jeżeli celowałeś na twarz to zdecydowanie jest nie tak, przynajmniej tez dostaję takie mydełko jak samyangiem nie trafie.
Ale z tym f/8 to trochę przegięcie, bo nawet ja samyangiem w studiu przy takiej przysłonie nie musze trafić idealnie, aby dostać ostry obrazek.
krzychun
30-08-2011, 22:15
Oczywiście celowałem na oczy.
Jak dorwę inny korpus to popróbuję. A jeśli się okaże, że z innym jest ok to co można zrobić z body lub odwrotnie?
możesz z moją porównać jak bywasz w Katowicach ...
krzychun
30-08-2011, 22:29
Bywam, byłoby miło. PM
krzychun
31-08-2011, 21:52
Właśnie oglądam zdjęcia zrobione 85mm Witusa (wielkie dzięki za spotkanie) - wszystkie super ostre. Czyli trzeba organizować wymianę szkła.
krzychun
01-09-2011, 15:28
Sprawa wygląda tak. Sklep, w którym kupowałem szkło zaproponował mi kalibrację z body - ma to trwać 3 dni. Moje pytanie - jakie są konsekwencję takie kalibracji? Czy mogą po niej wystąpić problemy z innymi szkłami?
kurcze a u mnie na twoim obiektywie jest ostro ? ciekawostka
Sprawa wygląda tak. Sklep, w którym kupowałem szkło zaproponował mi kalibrację z body - ma to trwać 3 dni. Moje pytanie - jakie są konsekwencję takie kalibracji? Czy mogą po niej wystąpić problemy z innymi szkłami?
Oficjalne stanowisko serwisu Nikona mówi, że szkieł AF-D nie da się kalibrować. Zatem sklep chce grzebać w body, co zmieni też ustawienia innych obiektywów (może na lepsze).
robin102
02-09-2011, 22:50
Reklamuj szkło w sklepie. To stare analogowe obiektywy, świetne, ale kapryśne i co do powtarzalności fokusowania na nowych cyfrowych korpusach można mieć wiele do życzenia. jeśli szkło jest mało kontrastowe na dużych otworach to po prostu niech wymieniają.
Witam wszystkich. Nie chcę zakładać nowego wątku, więc postanowiłem się podpiąć pod ten temat.
Mam pytanie do użytkowników Nikkora 85 f/1.8D. Od wczoraj jestem szczęśliwym (daj Boże) posiadaczem tego szkiełka. Szkiełko ostrzy dobrze, nie ma tendencji do FF czy BF i jest powtarzalne, choć pełne testy zrobię dopiero w sobotę podczas ślubu. Niepokoi mnie jednak głośna praca af. Wiem, że śrubokręty do cichych nie należą, jednak mój obiektyw wydaje z siebie dziwny (wiertarkowy dźwięk), który co ciekawe zmienia natężenie przy zmianie orientacji aparatu. W pionowych kadrach dźwięk jest cichszy, zbliżony do tego, który wydaje z siebie N50f/1.8D, natomiast w orientacji poziomej słychać dość głośne warczenie. Najgłośniej słoik pracuje przy fotografowaniu obiektu od góry i od dołu - włącza mu się udar :-) Zastanawia mnie również kwestia spasowania elementów. Podczas delikatnego potrząsania obiektywem słychać lekkie stukanie (przypuszczam, że to soczewki). Moja N50 nie ma takich przypadłości, jest cicha i nic w niej nie "lata". Wiem, że to inna konstrukcja optyczna, ale wydaje mi się, że nie powinno być żadnych luzów. Stąd moje pytanie... Czy Wasze portretówki też tak mają? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
mibartek
29-09-2011, 18:05
Moje 85/1.8 też tak ma. Tylko że ja też uważam że tak nie powinno być ;-) kiedyś dawno miałem podpięte do body 85/1.8D kolegi messer z forum i wydaje mi się, że było porównywalnie do 50/1.8. Może trochę głośniej, ale nie tak żebym zwrócił na to uwagę.
Ale widziałem już dużo opinii na forach, że to bardzo hałaśliwe szkło.
Witam wszystkich. Nie chcę zakładać nowego wątku, więc postanowiłem się podpiąć pod ten temat.
Mam pytanie do użytkowników Nikkora 85 f/1.8D. Od wczoraj jestem szczęśliwym (daj Boże) posiadaczem tego szkiełka. Szkiełko ostrzy dobrze, nie ma tendencji do FF czy BF i jest powtarzalne, choć pełne testy zrobię dopiero w sobotę podczas ślubu. Niepokoi mnie jednak głośna praca af. Wiem, że śrubokręty do cichych nie należą, jednak mój obiektyw wydaje z siebie dziwny (wiertarkowy dźwięk), który co ciekawe zmienia natężenie przy zmianie orientacji aparatu. W pionowych kadrach dźwięk jest cichszy, zbliżony do tego, który wydaje z siebie N50f/1.8D, natomiast w orientacji poziomej słychać dość głośne warczenie. Najgłośniej słoik pracuje przy fotografowaniu obiektu od góry i od dołu - włącza mu się udar :-) Zastanawia mnie również kwestia spasowania elementów. Podczas delikatnego potrząsania obiektywem słychać lekkie stukanie (przypuszczam, że to soczewki). Moja N50 nie ma takich przypadłości, jest cicha i nic w niej nie "lata". Wiem, że to inna konstrukcja optyczna, ale wydaje mi się, że nie powinno być żadnych luzów. Stąd moje pytanie... Czy Wasze portretówki też tak mają? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Ja mam tak z N50 f/1.4D, tylko w odwrotnych pozycjach, najgorzej jest pionowo w dól. Byłem w sklepie i inna 50 u mnie chodzi super, moja 50 na innym tez super, natomiast moja 50 na moim body już nie...
Kurdesz, czyli problem nie dotyczy tylko mojego egzemplarza. Też wiele się naczytałem o hałaśliwości tego szkiełka, ale o tym, co u mnie występuje jeszcze nie słyszałem. Nie pozostaje nic innego, jak czekać na dalsze komentarze. Powoli utwierdzam się w przekonaniu, że taka natura obiektywów na śrubokręt:-) Pytanie tylko z czego to wynika... Heh, póki co pogoda ładna, trzeba robić zdjęcia. Dzięki za zainteresowanie, czekam na więcej informacji. Pozdrawiam:-).